maanantai 22. joulukuuta 2014

Mutakakkumaiset piparminttu-browniespalat

 

Joulu on jo ovella. On hyvä hetki julkaista vielä yksi jouluinen ohje, jonka ehtii vielä hyvin tekemään. Nämä pehmeät brownies-palat sopivat sinulle, joka rakastat mutakakkua ja suklaata. Mukava, pieni, mutta tuhti lopetus Joulun aterialle. Tai tietenkin ihan muuten vain naposteltavaksi ;)

Nämä suklaistakin suklaisemmat ja ihastuttavan mutakakkumaisen tahmeat brownies-palat syntyivät, kun otin käteeni Leivontafoorumin kilpailun toisen sijan johdosta saamani, mutta vanhenemassa olevan Wiener nougat Crush-pussin, jonka takapuolelta löytyi brownies-ohje. (Huh, mikä lause, toivottavasti siitä saa selvän :) ) Suunnittelin hetken aikaa poikkeuksellisesti leipovani suoraan ohjeen mukaan, mutta mieli alkoikin tehdä jotain Jouluisempaa eli hitusen raikkaampia, Mariannen makuisia suklaapaloja. Lopulta otin brownies-pohjaan vinkkejä suoraan pussista ja jatkoin omalla tavallani. Wiener nougat jäi tällä kertaa käyttämättä, mutta eiköhän sillekin käyttöä löydy.


Jätin browniespohjan todella pehmeäksi, liki raa'aksi, jolloin siitä tuli mutakakkumainen, mmmmm! Brownies-palat ovatkin tosi pehmoisia, hieman tahmaisia, mutta joukossa rasahteli Mariannerouhe. Brownieskerroksen päällä on vielä ohut kerros suklaata ja sen ansiosta tämä on ihanan suklainen ja täyteläisen makuinen. Pienikin pala riittää makeanhimon sammuttamiseen. Tai ainakin kaksi ;)


Päälle löysin kaapista vielä piparmintun makuisia karkkikeppejä. Murskasin ne koristeeksi pinnalle. Pelkkä Mariannerouhe toi aika vaisusti mintun makua, joten rouhitut karkkikepit toimivat hyvin lisämaun tuojina. Tosin ne olisi voinut pilkkoa vieläkin pienemmiksi, sillä ainakin itseäni hieman häiritsi isommat, kovat kokkareet tuoreen mutakakkubrownieksen joukossa. Tosin karkkikepitkin sulivat muutamassa päivässä pehmeiksi. Mutta kokonaisuudessaan siis oli tosi ihanaa, nams!


Piparminttu-brownies

Pellillinen (n. 25 x 40 cm), koosta riippuen n 60 kpl

Aineet:
200 g tummaa (50%) suklaata
125 g voita
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
 1 pss (n. 2 dl) Mariannerouhetta

Päälle:
100 g tummaa (70%) suklaata
0.75 dl (kuohu)kermaa
0.25 dl vaaleaa siirappia
n. 1 dl Mariannerouhetta
piparmintun makuisia karkkikeppejä

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti (n. 20 sekuntia kerrallaan lämmittäen) välillä sekoitellen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään. Siivilöi jauhot muna-sokeriseoksen joukkoon koko ajan käännellen, kunnes kaikki jauhot ovat hyvin sekoittuneet. Kääntele joukkoon myös Mariannerouhe ja lopuksi sula voi-suklaaseos. 

Kaada taikina leivinpaperoidulle syvälle n. 25 x 40 cm uunipellille, tasoita. Paista n. 20-25 minuuttia, kunnes pohja ei enää hölsky peltiä heilutettaessa. Anna browniespohjan jäähtyä hetki. Pohja laskeutuu jäähtyessään. Pilko tumma suklaa kippoon ja mittaa joukkoon myös kerma ja siirappi. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Kaada pohjan päälle ja tasoita. Ripottele pinnalle Mariannerouhetta maun mukaan. Rouhi piparminttu-karkkikeppejä ja ripottele myös koristeeksi. Anna brownieslevyn jäähtyä kokonaan ennen paloiksi leikkaamista.

Vinkki:
* Pilkotut karkkikepit saattavat olla melko koviakin, joten ne kannattaa pilkkoa aika pieniksi. Tai ainakin varoittaa syöjiä, että vältytään hammaslääkärin käynniltä :)

* Kokeile Marianne rouheen sijasta jotain muuta rouhetta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...