lauantai 28. maaliskuuta 2015

Suklaakeksit II suklaasta


Ensimmäinen kokeiluni maitojauhetta sisältävistä kekseistä (eli Mureat suklaakeksit ilman kaakaojauhetta) oli aikas hyvä. Jäin kuitenkin kaipaamaan kekseihin lisää suklaisuutta ja kosteutta, joten muokkasin hieman ohjetta ja kokeilin keksien tekemistä uudelleen. Näistä tuli pehmoisia, selvästi suklaisempia ja mukavan pehmoisia. Ja suussasulavia :)


Käytin kekseihin 70%:sta suklaata ja siitä tulikin kivasti makua. Aiemmassa kokeilussa suklaa oli 50%:sta ja hieman liian mietoa. Toki makua olisi voinut vahvistaa vaikkapa kaakaojauheella, mutta oli kiva kokeilla paljonko pelkästä suklaasta saa irti. Ja kyllähän tuosta vahvemmasta ihan kivasti irtosi makua :)


Kokeilin keksien tekemistä samantein kahdella eri tavalla. Toiselle pellille pyörittelin taikinasta palloja ja paistoin ne sellaisenaan. Keksit jäivät mukavan kosteiksi ja aivan mahdottoman suussa sulaviksi. Ja siis ihan sananmukaisesti, ne suorastaan sulivat suuhun ja suklaan maku sujahti suoraan kielen pintaan, jami!


Toiselle pellille pyöritellyt pallot litistin kevyesti hieman littanammiksi. Niistä tuli ulkoisesti kivemman näköisiä, tuollaisia tasaisia ja pyöreitä. En tietenkään huomannut ottaa erilaista muotoa huomioon paistaessa ja littanat keksit kypsyivät hieman liikaakin ja niistä tuli lopulta turhan kovia. Pari minuuttia lyhyempi paistoaika, eli kun keksi oli vielä raa'an oloinen, olisi ollut niille passelimpi. Merkkasin tuon paremman ajan suoraan ohjeeseen.. Tuoreeltaan nuo littanatkin keksit maistuivat silti hyviltä. Jäähdyttyään rakenne koveni, ja ihan kuin osa mausta olisi samalla kadonnut..


Palloiksi jätetyt, siis nuo tuossa yläpuolelle olevassa kuvassa olevat keksit olivat tämän testin voittajat. Pehmoisia, suklaisia, suussa sulavia... :) Ohjeen miinus mielestäni on tuo maitojauhe. Meillä sellaista löytyy aina kaapista, mutta vain hätätapauksia varten. En ehkä viitsisi avata täysnäistä maitojauhepussukkaa näiden tekemiseksi. Mutta jos sellainen sattuu jatkossakin olemaan kaapissa jo avattuna ja pussin pohjalla olisi hieman jäljelle, niin sitten nämä ovat oiva tapa hukata loppu jauhe :)

 Suklaakeksit, toinen yritys suklaa-maitojauheyhdistelmällä

Aineet:
125 g tummaa suklaata
175 g voita
1 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 dl maitojauhetta
1 rkl vettä

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 160 asteeseen. 

Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 15-20 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen. Vaahdota voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös sulatettu suklaa. Sekoita joukkoon vesi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot sekaan ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Ota taikinasta n. 27 lihapullan kokoista pala ja muotoile ne palloiksi. Nosta pallot kahdelle pellille leivinpaperin päälle. 



Paista 160 asteessa n. 10 minuuttia. Keksit ovat tässä vaiheessa vielä raa'an oloisia, tosi tosi pehmeitä, reunoilta juuri ja juuri laskeutuneet, mutta keskeltä vielä koholla. 


 Anna keksien jäähtyä kokonaan ennen niiden siirtämistä. Nauti mielellään tuoreeltaan.

Vinkki:
* Jos taikinaa on vaikea pyöritellä palloiksi, laita se jääkaappiin n. 10 minuutiksi ja kokeile uudestaan.

* Jos haluat littanampia keksejä (kuten vaikkapa ensimmäisessä kuvassa), litistä palloja hieman. Paistoaika on litistetyillä kekseillä lyhyempi, kuin palloilla, eli noin 8 minuuttia. 

* Keksit ovat uunikuumina haurauta, joten siirrä ne varovasti leivinpaperin avulla pöydälle jäähtymään. Anna jäähtyä kokonaan ennen siirtämistä. 

* Säilytä keksit ilmatiivissä rasiassa, niin se säilyvät pehmeinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...