Esikoisen 7-vuotissynttäreitä juhlittiin parisen viikkoa sitten. Tyttö esitti kakkutoiveena mokkapalakakun, jossa on välissä kermavaahtoa ja paljon kirjavia strösseleitä päällä. Suunnitelma oli niin selvä, että eipä siinä äidillä paljon ollut sanottavaa, joten ei muuta kuin sellaista leipomaan, ja tällainen siitä tuli :)
Kakkupohjaksi tein sekoita-aineet-vain-sekaisin -tyyppisen taikinan. Haaveenani on ollut löytää oikeat mittasuhteet tällaiselle sekoitettavalla mokkapalataikinalle, joka olisi siitä huolimatta ilmava, mehevä ja tarpeeksi kostea. Ja nyt onnistuin, sillä sellainen tästä tulikin, jipii! Ainakin kakun sisällä olevan mokkapala- ja kermavaahtotäytteen sekä mokkapalakuorrutteen kera kakku oli kokonaisuudessaan varsin mehevä pakkaus.
Ja mokkapalamaisesti tosi tosi hyvänmakuinen. Loppukakku holahti vatsaan seuraavana päivänä, kun en malttanut olla maistelematta sitä aina
Käytin tätä samaista pohjaa muuten myös sukulaissynttärien yhdessä raikkaassa kakussa. Siinä leikkasin pohjan kahteen osaan, ja totesin, ettei näin höttöinen pohja kestänyt leikkausta kovinkaan hyvin. Mutta hyvää se silti oli siinäkin. Ohje tuohon toiseen kakkuun ja muihin tarjottaviin tulossa tässä pikku hiljaa kesän aikana. Tässä ensin tämä mokkiskakku :)
Helppo mokkapalakakku
Halkaisijaltaan n. 20 cm
Aineet:
1.75 dl juoksevaa rasvaa
3 dl kermaviiliä (tai piimää)
3 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
0.75 tl soodaa
0.75 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Väliin ja päälle:
Väliin ja päälle:
65 g margariinia sulatettuna
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
2 rkl vettä + 2 tl pikaespressokahvijauhetta (TAI todella vahvaa kahvi)
2 rkl kaakaojauhetta
3.5 dl tomusokeria 2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
nonparelleja
Ohje:
Tee pohjat mielellään jo päivää ennen täyttämistä valmiiksi. Sekoita rasva, kermaviili, munat ja sokeri hyvin keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja siivilöi nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat, älä vaivaa. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki ja irroita sitten irtopohjavuokien reunat. Peitä pohjat hyvin ja jäähdytä kokonaan.
Ohje:
Tee pohjat mielellään jo päivää ennen täyttämistä valmiiksi. Sekoita rasva, kermaviili, munat ja sokeri hyvin keskenään. Sekoita loput aineet keskenään ja siivilöi nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat, älä vaivaa. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki ja irroita sitten irtopohjavuokien reunat. Peitä pohjat hyvin ja jäähdytä kokonaan.
Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee kuorrute. Sulata
kuorrutuksen rasva mikrossa. Sekoita joukkoon vesi-espressojauheseos (tai vahva kahvi). Sekoita joukkoon vielä kaakaojauhe ja tomusokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljasokeri.
Nosta toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä puolet kuorrutuksesta pohjan päälle. Kun kuorrute ei ole enää lämmin ja se on aavistuksen jähmettynyt, levitä päälle kermavaahto.
Nosta päälle toinen kakkupohja. Jos kuorrutteen loppu on jähmettynyt, lämmitä sitä mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes se on jälleen juoksevaa. Levitä kuorrute samantein kakun päälle. Anna valua hieman reunoilta alas. Ripottele pinnalle nonparelleja.
Nosta toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä puolet kuorrutuksesta pohjan päälle. Kun kuorrute ei ole enää lämmin ja se on aavistuksen jähmettynyt, levitä päälle kermavaahto.
Nosta päälle toinen kakkupohja. Jos kuorrutteen loppu on jähmettynyt, lämmitä sitä mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes se on jälleen juoksevaa. Levitä kuorrute samantein kakun päälle. Anna valua hieman reunoilta alas. Ripottele pinnalle nonparelleja.
Vinkit:
* Koska uuneissa
on eroja, kannattaa kypsyys koittaa kevyesti sormella painaen jo ennen
paistoajan umpeutumista. Jotkut uunit saattavat tarvita ohjetta pidemmän
paistoajan, joissakin uuneissa on valmista jo ennen ajan päättymistä.* Jos kuorrute ei ole tarpeeksi löysän tuntuista levitettäväksi, lämmitä sitä hetki mikrossa, niin siitä tulee juoksevaa.
* Kakkupohjat voi myös pakastaa etukäteen hyvin suojattuna, ja koota kakun vasta tarjoilupäivänä.
Nam, tätä on tehtävä! Onko kakku parhaillaan yön yli vetäytyneenä vai samana päivänä tarjoiltuna kuin tehty?
VastaaPoistaKiva, että innostuit :) Tämä oli kyllä hyvää :P Tuo pohja kannattaa tehdä vähintään päivää ennen syömistä, niin kestää siirtelyt paremmin, ja sen makukin kehittyy.. Muuten en juurikaan huomannut eroa maussa heti pian täyttämisen tai seuraavana päivänä nautitun kakun välillä. Ulkonäöllisesti tuo kermakerros kesti paloiksi leikkaamisen seuraavana päivänä paremmin, kun taas heti nautittuna se meinasi pursuta välistä pois leikkausvaiheessa. Eli ihan kumpana päivänä vain voi tehdä :) Suojaa valmis kakku vain hyvin, jos teet sen valmiiksi päivää ennen :)
PoistaNiin, ja millä pohjat kannattaa peittää? Kelmu, keittiöpyyhe?
VastaaPoistaMä peitän ne joko kelmulla tai foliolla, joiden päälle laitan kevyesti keittiöpyyhkeen.
PoistaVoi vitsit näyttää herkulliselta! :P
VastaaPoistaT: Serkusten suklaaunelma
Kiitos Roosa :) Sellaista tämä olikin, mokkapalojen muhkeampi versio :P
PoistaNäyttää kyllä hyvältä! Ja tuollainen nopeatekoinen taikina on huippu! :)
VastaaPoistaMä olen jotenkin hurahtanut testailemaan tuollaisia erilaisia sekoitettavia taikinoita ja etsimään sitä täydellistä höttöisyyttä ja pehmoisuutta. Tai olin hurahtanut. Tällä oli niin mahtava koostumus, että pärjään tällä ja Mielettömän hyvällä suklaakakkupohjalla varmaan pidempäänkin. Kiitos Raisa P :)
PoistaIhana kakku ja kiva idea! Ihanasti tuo kuorrutus valuilee reunojen yli ;D
VastaaPoistaMahtavat synttärionnittelut 7-vuotiaalle! ♥
Kiitos Taru :) Lapsilta saa näimmä parhaat ideat :) Tuollainen valuva kuorrute on kyllä herkullisen näköinen, ei ihme että se on tällä hetkellä niin suosittu. Tyttö kiitti onnitteluista ♥
PoistaNämä nopeat ohjeet ovat mahtavia! :) Tulee paljon helpommin alettua tekemään, varsinkin kun "ylimääräinen" aika tuntuu olevan kortilla. Kiitos, menee varmasti testaukseen!
VastaaPoistaOle hyvä Pirita A :)
PoistaOlet niin mestari luomaan näitä kakkuja ja pohjia!:) Tätä varmasti jossain vaiheessa tehdään myös. Aivan superihanan herkullisen näköistä. Lurps!
VastaaPoistaPaljon onnea 7-vuotiaalle! <3
Voi kiitos Leena :) Kun on lapselta saatu hyvä (kakku)idea, niin mikäs sen mukavempaa kuin toteuttaa se parhaansa mukaan :) Kokeilehan ihmeessä sinäkin :) Vaikka nyt alkaa epäilyttää oliko tuo pohjan onnistuminen vain hyvästä tuurista kiinni, eikä se enää onnistukaan samalla tavalla. Pakko testailla lisää, ja pian. Kiitos Leena onnitteluista, tyttö kiittää ♥
PoistaKiitos kivasta ohjeesta! Uunissa juuri ja teen omalle äidille joka täyttää 77v :)
VastaaPoistaOle hyvä vaan, Marika :) Onnea äidillesi! Toivottavasti hän piti kakusta :)
PoistaHei! Ajattelin tehä tätä lasteni synttäreille, mutta tuon kokosta kakkuvuokaa mulla ei ole. Onnistuiskohan tämä isompaan vaikka 26cm vuokaan? Ja kuinka paljon isompi taikina mulla pitäis tehä? (Oon todella huono laskemaan noita isompaan vuokaan tehtäviä juttuja:D).
VastaaPoista-Ira
Heippa! Äkkiseltään laskettuna 26 cm vuoka on karkeasti ottaen 1.66 -kertainen 20 cm vuokaan verrattuna. Eli jos kerrot aineet tuolla, niin uskoisin onnistuvan hyvin :) Ai niin, huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi, joten tarkkaile tilannetta. Leivontailoa! :)
PoistaKiitos vastauksesta! Täytyy varmaan ennen juhlia tehä testikakku;)
PoistaTestikakku kannattaa aina ;)
PoistaHerkullisen näköinen! Voiko tämän tehdä myös gluteenittomana? Vaihtaa vain jauhot? :)
VastaaPoistaKiitos Janna :) Nykyään gluteenittomat jauhoseokset ovat aika hyviä, että saattaisi onnistuakin. Varmaksi en kuitenkaan uskalla luvata ilman testailuja. Uskallatko kokeilla? :)
PoistaKyllä ainakin kun olen normaaleja mokkapaloja tehnyt niin sa kuohkeita mutta tulisko liian kuohkea ja mureneva, täytyy testata. :)
PoistaSitten kun ehdit testailemaan, kuulisin mielelläni millaisia gluteenittomista versioista tuli ja mitä pidit :)
PoistaKuinka monelle hengelle arvioisit kakusta riittävän?
VastaaPoistaKakun riittoisuus riippuu paljon muistakin tarjottavista, mutta karkean arvion mukaan tästä riittää noin 15 henkilölle :)
Poistaeihän kakku pilalla ole jos täytän sen samana päivänä?
VastaaPoistaPahoittelut hitaasta vastauksesta. Ei toki ole pilalla. Pohja vain kestää siirtelyt paremmin, kun on kunnolla jäähtynyt ja levännyt :)
Poistaihana kakku tuli ja vaikuttaa varsin mehevältä, vaihdoin jauhot gluteenittomaan hienoon jauhoseokseen ja onnistui moitteettomasti! saas nähdä miten onnistuu kakun leikkaus ��
VastaaPoistaHei, mahtavaa, että pohja toimi myös gluteenittomilla! Vai miten leikkaus sujui? :)
Poista