maanantai 24. lokakuuta 2016

Helpot sitruunamuffinssit laku-salmiakkikuorrutuksella


Halloween-leivonnaisia on saanut ihastella monissa blogeissa jo jonkin aikaa. Halloween onkin jo tosi lähellä ja ajattelin itsekin tehdä jotain teemaan liittyvää. Tällä kertaa syntyi tällaiset mehevät sitruunamuffinssit salmiakki-kuorrutuksella.

Teemaleivonnaisten tekeminen on itselleni joskus melko haasteellista, ainakin nykyisen vauva-arjen keskellä. Olen reseptejä ja leivonnaisia kehitellessäni niin selkeä "maku edellä" -tyyppi, että mietin leivonnaisten ulkonäköä vasta leivonnaisen valmistuttua. Tälläkin kertaa panostin enemmänkin mielessä pyörineen helpon sitruunaisen muffinssireseptin kehittelyyn. Tähtäsin mehevään, kuohkeaan ja miedosti sitruunaiseen lopputulokseen. Ohjeen piti kiireisen aikataulun takia olla nopeasti yhdessä kulhossa ilman vatkaimia valmistuva. Ja se onnistui, nami!


Sitruunaisten muffinssien päälle pursottelin Raision Confetista saamallani koukuttavan makuisella lakritsi-salmiakkipastalla maustettua kuorrutusta. Kun lapsilta kysyin mikä oli näissä parasta, niin molemmat kehuivat tuota kuorrusta, mutta itse muffinssi tuli kuulemma heti vahvana kakkosena.

Onneksi Halloween-teemaa pystyy rakentamaan myös värien ja kattauksen avulla, eikä leivonnainen mielestäni tarvitse välttämättä sen enempää koristeita päälleen. Oranssi ja musta toimii aika kivasti vaikkapa muffinssipapereissa tuoden fiilistä. Osan muffinsseista päätin pikaisesti koristella niillä jutuilla mitä kaapista löytyi. Ja sieltähän löytyi lasten karkkipäiväksi ostettuja hammasrivejä. Lopputulos ei ehkä ole kovinkaan Halloween-tyyppinen vaan enemmänkin, noh, sen näet alla olevasta kuvasta :)


Tässä tulee tämä ohje.


Helpot sitruunamuffinssit laku-salmiakkikuorrutteella

n. 9 normaalin kokoista + 9 hieman isompaa 

Aineet:
1.25 dl juoksevaa rasvaa
  1 dl sitruunan mehua
1 dl vettä
2 munaa
(1 sitruunan hienoksi raastettu kuori)
2 dl sokeria
4.25 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria 

Päälle salmiakkikerma (riittää n. 6 isomman ja n. 7 normaalikokoisen 
muffinssin päälle):
  2 dl vispikermaa 
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
n. 2 rkl sokeria
n. 3-4 tl lakritsi-salmiakkipastaa
mustaa pastaväriä

Koristeluun esim.:
 "Ien-karkkeja"
silmät kaulimassasta
nenä=m&m-tyyppinen makeinen

Ohje:
Sekoita rasva, sitruunan mehu, vesi, munat ja sokeri hyvin keskenään. Halutessasi voimakkaamman sitruunaisen lopputuloksen, lisää joukkoon myös sitruunan kuoriraaste. Sekoita loput aineet keskenään ja siivilöi nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat, älä vaivaa.

Laita paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin tai käytä tukevia muffinssivuokia. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Täytä vuoat vain puoleen väliin, taikina nousee uunissa paljon.


Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes muffinit ovat juuri ja juuri kypsyneet keskeltä. Anna jäähtyä pari minuuttia pellillä ja poista sitten esim. lautaselle jäähtymään kokonaan. Peitä jäähtymisen ajaksi hyvin.

Kun muffinit ovat jäähtyneet, tee kuorrutus. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto sekä sokeria. Lisää laku-salmiakkipastaa makusi mukaan. Maista myös sokeri kohdilleen. Värjää halutessasi mustalla pastavärillä. Jatka tarvittaessa vatkaamista hetki, jotta vaahdosta tulee sopivan paksua pursotettavaa.

 Pursottele salmiakki-kerma muffinssien päälle. Anna muffinssien vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Näin maut tasoittuvat.

Vinkki:
* Taikinassa on suht reilusti nostatusaineita, ja taikina alkaakin toimia eli kuplia heti pian sekoittamisen jälkeen. Älä enää sekoittele tämän jälkeen lisää, vaan kauho taikinaa vuokiin, noin puoleen väliin asti.


Yritin hyödyntää Halloween-koristelussa pieniä leluhämähäkkejä, mutta voi mahdoton kun sellaisiin koskeminen tai niiden lähellä oleminen voi olla ällöä! Onneksi tuollaiset pienet, söpöt kurpitsat ajavat asiansa tosi hyvin :)

6 kommenttia:

  1. Wau upeaa! Rakastan näitä Halloween -juttuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :) Sun blogissa oonkin jo ihaillut vaikka mitä ihania Halloween-herkkuja :D

      Poista
  2. Moikka!
    Ajattelin kokeilla näitä, mutta mieleeni jäi että mitä on laku-salmiakkipasta? Myydäänkö sitä ihan normi ruokakaupoissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Nea :) Lakritsi-salmiakkipastaa löytyy ainakin Confetti-leivontatarvikeliikkeistä. Se on todella tujua, voimakkaan salmiakkista, hieman siirappia paksumpaa pastaa. Omani hain Raisiosta :)

      Poista
  3. Ihana yhdistelmä sitruuna ja salmiakki. Varmasti Super hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ilmeisen onnistunut yhdistelmä, sillä lapset ahmivat omansa pikapikavauhtia suihinsa :) Kokonaisuus pysyi maltillisen makeana, sillä tuo muffinssi oli hieman kirpeähkö ja päällinen hennosti makeahko. Itse ehkä kaipasin muffinssipohjaan enemmmän makeutta, niin ristiriitä muffinssi ja kuorrutteen välillä ei olisi ollut niin suuri. Mutta hyviä olivat näinkin, erikseen ja yhdessä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...