lauantai 25. helmikuuta 2017

Helpot ja nopeat laskiaispullat peltipullaversiona


Peltipulla on ihanan helppo ja nopea pulla, ja siitä saa helposti ja herkullisesti myös monta palaa laskiaispullaa, nams!

Laskiaispullakausi on kuumimmillaan ja erilaisia pullaversioita näkyy blogeissa ja netissä pilvin pimein. Itse väsäsin kiireisillekin sopivan jättimäisen laskiaispullan ohjeen vähän aikaa sitten. Se jättiläinen tuhoutui hetkessä 4 hengen voimin. Tällä kertaa laskiaispullahimo nosti jälleen päätään, mutta aikaa pullien pyörittelyyn ei ollut. Tuo jättipulla olisi ollut tälläkin kertaa helppo ja herkullinen vaihtoehto, mutta en malttanut kokeilla jotain uutta.

Mieleeni muistui helppo, marjaisa peltipannupulla, jossa taikina vatkataan nopeasti vatkaimella ja sen jälkeen painellaan pellille. Yksi kohotus ja eikun uuniin. Nyt päätin kokeilla tuota samaa laskiaispulliin. Helppo ja nopeaa. Tämä tyyli sopii ihan erityisen hyvin kaltaisilleni kiireisille ja laiskoille pullanvääntäjille, mutta tietenkin myös muille pullan ystäville :)


Aineiden esiin ottamiseen, taikinan tekemiseen ja uunipannulla levittämiseen meni aikaa vain noin 10 minuuttia. Kohotusta sai odotella hieman pidempään, mutta se olikin juuri sopiva hetki vähän siivoilla ja leikkiä nuoremman tytön ja juuri heränneen vauvan kanssa. Uunissa pulla ei viihtynyt kuin vajaan varttin. Vitsit ku nopeaa! Ja mitä ihaninta, tähän taikinaan ei tarvita edes sitkoa, jolloin sormet voi miltei kokonaan pitää erossa tahmaavasta taikinasta. Tai siis onhan tuokin ihanaa, mutta toki vieläkin ihanempaa on uunituoreiden palojen leikkaaminen, täyttäminen hillolla ja kermavaahdolla ja niiden nauttiminen, nams!


Kyllä vaan maistui! Toki tämänkin pullan syöminen on normin laskiaispullan tapaan erittäin sotkevaa ja kerma purskahtaa ulos jo ensi puraisulla. Nautinnollista ja herkullista syötävää siitä huolimatta, nams! Edelleen hieman ihmettelen, etten ole aiemmin saanut päähäni tehdä laskiaispullaa tähän tyyliin. Mutta eipä jäänyt viimeiseksi kerraksi!


Helppo ja nopoea laskiaispulla peltipullana/pannupullana

1 pienempi uunipellillinen (n. 30 x 35 cm)

Aineet:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1.5 rkl kardemummaa
1 1/2-2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 11-1.5 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa rasvaa

Pinnalle:
1 muna
raesokeria

Ohje:
 Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokerit ja suola. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 11 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 10-15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. 

Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin n. 30 x 35 cm alalle. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Paina pintaan viillot, joita pitkin valmis pulla on helpompi leikata. 


Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.

Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi. Täytä jäähtyneet kermavaahdolla ja mansikkahillolla/mantelimassalla. Ja eikun suttaamaan! Ja myös nauttimaan! 

Vinkki:
* Jos haluat paksumpia pullia, levitä taikina pienemmälle alalle.


6 kommenttia:

  1. Tämähän sopisikin minulle, sillä minäkin olen tosi laiska leipomaan oikeaa pullaa... Ihana, että näitä nopeitakin versioita on tullut vaihtoehdoksi perinteiselle pullalle. Ihanaa laskiaista Suklaapossu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää peltipulla on pelastanut mut jo monesti, kun on tehnyt pullaa mieli, mutta on halunnut välttää upottamasta sormiaan taikinaan. Suosittelen testailemaan, näin laskiaispullana tai vaikka marjatäytteellä :P Kiitos, ihanaa Laskiastiistaita sulle Maiju <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niin on <3 Luulin jo keksineeni jotain uutta, mutta kun googlettelin pullansyömisen jälkeen tällaista, niin kyllähän niitä löytyi enemmänkin. Vaikea nykyaikana keksiä enää mitään täysin uutta. Mutta pääasia, että oli herkullista. Ja ihanan helppoa! :)

      Poista
  3. Tein eilen peltipullareseptilläsi myös laskiaispullaa, mutta tein kolot kuten marjatäytepullassasi ja laitoin koloihin paistonkestävää vadelmamarmeladia. Paiston jälkeen pullan jäähdyttyä kermavaahdot päälle. Yksinkertaista, mutta hyvää! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava idea laittaa marmeladit/hillo jo ennen paistoa myös tähän versioon! Pysyy täyte taatusti hieman paremmin sisällä, kun tässä mun versiossa. Kiitos vinkistä, pitää itsekin testailla joskus :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...