tiistai 28. maaliskuuta 2017

Vadelmainen seminakukakku 70-vuotisjuhliin


Sitruunamoussekakun lisäksi äitini kahvipöydästä löytyi tämä seminakukakku. Sain kakun kanssa vapaat kädet, joten päätin testailla samalla muutamaakin eri juttua. Kakku toimi testikakkuna sekä pohjan, täytteen että kuorrutuksen suhteen ja myös koristeena nököttäneen pionin tekoa tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa.


Tai no joo. Ei tuo kakun päälle päätynyt pioni aivan ensimmäinen ollut, sillä lopulta hyväksyin koristeeksi vasta sen 6. version, kun kukan tekotapa alkoi lopulta sujua hippasen paremmin Confetista saamillani pikkuvinkeillä. Vinkkien lisäksi käytin kukkaan Mansikkamäen blogista löytyvää, todella hyvää, paljon kuvia sisältävää ohjetta.


Pohja on Leilan Pala kakku kirjasta poimittu sokerikakkupohjan ohje, tapani mukaan hieman muokattuna. Ensimmäinen pohjan yritelmä nimittäin meni plörinäksi. Siitä tuli makuuni liian tiivis ja aiottua matalampi. Hukkaan se ei kuitenkaan mennyt, vaan kakku pääsi lasten käsittelyyn, kun he muovasivat mammalleen kakun :) Tuon jälkeen muokkasin ohjetta hieman ja pohjapaloista tuli ihanan pehmoisia, meheviä ja tarpeeksi korkeitakin. Pohja ei kaivannut lainkaan kostutusta, vaan oli mehevä sellaisenaan. Se muistutti hieman sekä sokerikakkupohjaa että kosteaa kahvikakkua, mutta oli sokerikakkua mehevämpi ja kahvikakkua ilmavampi.


Täytteeseen otin mallia tekemäni Ryhmä Hau -kakun täytteestä. Sen liivatteeton vadelmainen täyte sai sellaiset kehut, että piti kokeilla itsekin samantapaista. Täytettä tehdessä kuitenkin huomasin, ettei jääkaapissa ollutkaan vispikermaa, joten muutin ohjetta samantein hieman ja heitin joukkoon hieman liivatetta. Mutta voi että kun oli hyvää!!! Samalla raikasta, makeaa, ihanan vadelmaista. Tähän mennessä mansikkamousse on ollut eniten tekemäni täyte, mutta taidan siirtyä vadelmaan... Nam!


Kakun reunoille ja päälle laitoin ohuen kerroksen tuorejuustopohjaista valkosuklaakuorrutetta. Se oli maultaan miedon vaniljainen, makeahko ja sopi kivasti muutoin raikkaan kakun kanssa yhteen. Samalla pääsin vertailemaan suklaakakkupohjaisessa sitruunamoussekakussa käytettyä marenki-voikreemiä ja valkosuklaakuorrutetta rinnakkain. Kuorrutteet olivat kuitenkin niin erilaisia keskenään, että vertailu oli ehkä turhaakin. Maun puolesta tykkäsin kuitenkin tästä valkosuklaisesta versiosta enemmän, siinä kun maistui valkosuklaa :) Vielä kun värin olisi saanut valkoisemmaksi..

Kuorrutteiden suurin ero oli se, että jostain syystä valkosuklaakuorrutetta "hävisi" kakun pinnalta sillä aikaa, kun kakku vietti muutaman tunnin jääkaapissa. Kakun päällä oli paksumpi kerros, joten siitä ei tuota katoamista havainnut, mutta reunat olivat lopulta miltei paljaat. Eron huomaa, kun vertailee alempaa löytyvää vaihekuvaa ja valmiin kakun reunoja. Kuorrutetta olisi siis pitänyt lisätä vielä jälkikäteen, jos olisi halunnut täytteen jäävän enemmän piiloon. Voikreemi sen sijaan peitti paremmin jo yhden levityskerran jälkeen, eikä imeytynyt kakkuun. Toisaalta tässä tapauksessa, kun muutenkin ajattelin tekeväni seminakukakun, tuo kuorrutteen häviäminen ei niin häirinnyt. Mutta miten mahtaa käydä, jos haluaa pinnan kunnolla piiloon.. Sitähän on pakko testailla!

Tässäpä tämä ohje :)

Vadelmainen seminakukakku äidin synttäreille

Halkaisijaltaan n. 16 cm

Pohja:
3 munaa
2.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0.75 dl juoksevaa rasvaa
0.75 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
0.5 dl pottujauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa

Kostutus+täyte:
350 g pakastevadelmia

3 dl Flora Vispiä
400 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
3 rkl vettä
3 tl liivatejauhetta

Kuorrutus, valkosuklaakreemi (riittää n. kahteen seminakukakkuun):
70 g voita
ripaus vaniljajauhetta
200 g tuorejuustoa 
vajaa 1 dl tomusokeria
100 g valkosuklaata

Koristeet:
Pioni kaulintamassan ja kukkamassan sekoitusta
värjätty pastaväreillä

Ohje:
Tee kakku pohja mielellään päivää ennen täyttämistä. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rasvan ja maidon seos varovasti käännellen. Sekoita loput aineet keskenään ja sekoita muna-seokseen varovasti nuolijalla käännellen kolmessa erässä. Kaada taikina kahteen voideltuun 16 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 30-35 minuuttia hieman keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kypsiä. Anna jäähtyä pari minuuttia ja poista vuoan reunaosat. Anna jäähtyä kokonaan leivinliinan alla ja peitä kelmulla. 

Tee täyte. Keitä (ulkomaisia) pakastevadelmia pienessä vesitilkassa 2 minuuttia. Jäähdytä kokonaan. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuustot, n. 2 dl vadelmasosetta sekä sokeria maun mukaan. Sekoita vesi ja liivatejauhe keskenään ja anna turvota. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa n. 20 ajan, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.

Leikkaa jäähtyneet pohjat kahteen osaan. Täytä kakku irtoreunavuoan reunojen ja reunakalvojen sisään. Levitä n. 1/3 jäljelle jääneestä vadelmasoseesta alimman pohjan päälle sekä sen päälle noin kolmannes täytteestä. Tee samoin kahden muun pohjan kanssa. Laita päälle viimeinen pohja ja päälle ihan ohut kerros täytettä. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Poista hyytymisen jälkeen vuoan reunat ja kalvot.


Tee kuorrutus vatkaamalla huoneenlämpöistä voita ja tuorejuustoa vatkaimella voimakkaasti vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljajauhe ja vatkaa kunnolla sekaisin. Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Vatkaa sula suklaa tuorejuusto-seokseen voimakkaasti vatkaimella hurauttaen. Levitä kuorrutetta kakun päälle kerros kuorrutetta, tasoita. Levitä ohut kerros kuorrutetta kakun reunoille. Näin ikkääst:


Laita kakku jääkaappiin, niin kuorrutus jähmettyy hieman. Koristele ja tarjoile.


10 kommenttia:

  1. Satunnainen vierailija28. maaliskuuta 2017 klo 11.57

    Kuulostaa ja näyttää tosi herkulliseltä ;)

    VastaaPoista
  2. Ihana on ja niin herkun kuuloisia ja varmasti makuisia juttuja :P

    VastaaPoista
  3. Koriste on aivan kuin aito pionin kukka. Olet todella taitava myös askartelemaan.

    VastaaPoista
  4. Todella taidokas ja upea tuo pioni! Kyllä kannatti harjoitella sen 6 kertaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Annis! <3 "Harjoitus tekee mestarin", sanoivat mein tytöt kun katselivat ensimmäisten pionien kanssa taisteluani :)

      Poista
  5. Kyllä on todella kaunis ja näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...