tiistai 11. huhtikuuta 2017

Sitkeät mutakakku-muffinssit



Tein viime vuoden puolella ihania, kosteita sitruuna-suklaabrowniespaloja. Yksi lukijoista lähetti kommentin, että tykästyi noihin browniespaloihin, mutta kyseli myös vinkkejä sitkeämpiin mutakakkuihin. Testattuaan hän tuli kertomaan lopputuloksen olleen juuri oikea. Vähän aikaa sitten suklaanhimon jyllätessä (taas kerran) sain hyvän tekosyyn tehdä mutakakkuja, tällä kertaa lukijan tavoin annospaloiksi suoraan muffinssivuokiin. Ihania olivat!



Valmiit mutakakut ovat kivan sitkeitä ja tahmaisia sekä maultaan ihanan suklaisia. Maistelin näitä myös vaniljajäätelön kanssa, mutta tykkäsin enemmän pelkästä mutakakusta ilman sen kummempia lisukkeita, sillä tällöin suklaisuus pääsi kunnolla esille. Lapset sen sijaan tuntuivat tykkäävän myös jätskin kanssa, tosin jäätelö missä tahansa on heidän herkkuansa :)


Tällaiset pienet mutakakut valmistuvat kädenkäänteessä ja niiden tekeminen onnistuu helposti ilman vatkainta. Ovat tosi hyviä kiireisellekin leipurille tai tilanteissa, joissa yllätysvieraat ilmoittavat tulostaan.


Ja kuten yleensä, muuttaisin näissäkin yhden asia. Heittelin nimittäin taikinan ohuehkoihin paperisiin muffinssivuokiin, jotka olivat muffissipellin päällä. Osa mutakakuista jäi sen verran tahmeiksi, että mokomat tarttuivat paperiseen vuokaan ja syöminen oli turhan hankalaa (ja hidasta! ;) ). Suosittelenkin tekemään mutakakut joko suoraan kevyesti voideltuihin silikonisiin muffinssivuokiin tai hieman paksumpiin, tukevampiin paperisiin/pahvisiin muffinssivuokiin, joista irroittaminen on helpompaa. Myös mutakakun aavistuksen pidempi paistoaika auttaa näiden herkkujen helpommassa syömisessä, vaikka silloin menetetään osa tahmaisuudesta. Kosteita ne toki ovat silloinkin, elleivät sitten pääse täysin kypsiksi. Kokeilemalla löytyy sopiva paistoaika ja vuoka, ja testailuhan se vasta on herkullista puuhaa! ;)


Tässäpä tämä ohje :)

Mutakakku muffinssit

Koosta riippuen n. 16-18 kpl

Aineet:
100 g tummaa (n. 70%) suklaata
100 g voita
  2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0.75 dl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
0.75 tl suolaa
1.5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Ohje:
Sulata suklaa ja voi mikron kestävässä kulhossa mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon sokerit. Lisää joukkoon munat yksitellen kunnolla sekoittaen. Sekoita kaakaojauhe, suola ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot siivilän läpi suklaaseokseen ja sekoita sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Lusikoi taikinaa n. 16-18 muffinssivuoan koloon. 

Paista uunin hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 10-12 minuuttia. Muffinssit ovat valmiita, kun se on kypsän näköinen reunoilta (=noussut ja alkaa hieman repeillä), mutta keskeltä vielä raa'an oloinen (noussut sekin, mutta se on sileä ja tumman kiiltävä).

Vinkki:
* Paistoajalla voit vaikuttaa muffinssien kypsyyteen. Pidemmällä paistoajalla näistä saa myös kypsiä, mutta silti meheviä muffinsseja. Myös uuneissa on eroja, joten kokeile sopiva paistoaika omassa uunissasi. Sopivan paistoajan etsiminen on herkullista puuhaa ;)



2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...