sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Ombre-pursotettu 1-vuotiskakku pojalle, testinä munaton vaalea kakkupohja


Miten on mahdollista, että Juhannuskin meni jo? Mihin se aika oikein katoaa? Meillä oli tänä(kin) vuonna sen verran rauhallinen Juhannus, että sain naputeltua ylös blogiin tulevia juttuja, erityisesti lastemme synttäritarjottavia. Aloitetaanpa 1-vuotiskakulla, jossa testinä munaton vaalea kakkupohja sekä kaunis ja yksinkertainen ombre-pursotus.

Olen ihaillut Ombre-pursotusta eli tuollaista pallopursotusta monien blogien sivuilla jo pidemmän aikaa. Nyt kun nuorimmainen täytti vuoden, päätin kokeilla tuota pursotustyyliä hänen ensimmäisessä 1-vuotiskakkussaan. Ensin tein kolmea eriväristä kermavaahdoa, jotka laitoin kunkin kertakäyttöiseen pursotuspussiin. Kunkin pussin päähän leikkasin samankokoiset, n. 1 cm halkaisijaltaan olevat reiät. Kädet vapisten tartuin pusseihin ja aloin pursottelemaan. Yllätyin siitä, kuinka helppotekoinen tämä kaunis pursotustyyli onkaan! Vaikka aikaahan siihen hieman humpsahti, kun pursotteli jokaisen palluran erikseen, mutta oli se sen arvoista. Näyttävää kakun reuna ja helposti!


Itselläni tosin kerma ei ollut pursotukseen täydellistä. Ensinnäkin sitä oli liian vähän, enkä laittanut palluroita niin lähelle toisiaan, kuin olisin halunnut. Näin kerma riitti niukin naukin koko kakkuun. Sitten vielä tuo vähäinenkin kerma meni vatkausvaiheessa liian rakeiseksi. Käytin laktoositonta vispikermaa ja käsissäni tuo tuppaa vatkautumaan jok'ikinen kerta hitusen liikaa, vaikka kuinka varoisin. Lähikuvasta tuon rakeisuuden näkee erityisen hyvin. Siitä näkee myös tosin senkin, ettei kakun yläreuna ole aivan siisti. Tähän on hyvä syykin. Syy löytyy siitä, että pursottaminen on mulle ollut aina hieman hankalaa ( = liian vähän harjoittelua) ja testailin ensin samalla yläreunaan erilaista, laineilevaa pursotusta. Tuo (alla olevassa kuvassa näkyvä) pursotus oli kyllä tosi nätti, mutta olisi ehkä sopinut enemmänkin tytön kakkuun. Lisäksi kakku muistutti jo vähän liikaa sirkusta, kun laitoin päälle vielä elefanttikoristeen.. Lusikoin pursotuksen pois ja kokeilin vielä pari kertaa eri tyylejä. Pakostakin siitä kakku kärsii, kun jatkuvasti ronkitaan ;) Totesin lopulta, että parree pysyä yksinkertaisessa, jotta nätti ombre-pursotettu reunaosakin pääsee oikeuksiinsa.


No niin, ja mitäs tuolta pursotuksen alta sitten löytyikään..?

Kakkupohjana oli testaamani munaton täytekakkupohja. Kaivoin esille munattoman raparperipiirakan ohjeen ja muokkasin ohjetta hieman mm. tuplasin ohjeen ja laitoin nestettä hieman vähemmän. Meinasin korvata osan jauhoista perunajauhoilla, mutta kun vauvan vaipanvaihtorumban jälkeen olin nakannut aineet kulhoon, huomasin pöydällä yksin kököttävän perunajauhotölkin koskemattomana. Lopputuloksena oli hyvänmakuinen, melko makea, kostea pohja, joka muistutti mehevää kahvikakkua. Kakkupohjan teon jälkeen huomasin ohjeen muistuttavan melko paljon netistä löytyviä ohjeita.


Mehu antaa pohjaa reilusti makua, joten se kannattaa valita täytteen mukaan. Pohjassa on kuitenkin vikansa, sillä se on valitettavasti koostumukseltaan liian heikkoa kestääkseen siirtämiset. Kakkupohja repeilikin tosi pahasti kokoamisvaiheessa ja kakusta tuli aika palapeli. Onneks tuo ei näkynyt päällepäin :) Pakko tuulettaa tässä välissä, että testailin samantein munattoman vaalean kakkupohjan tekemistä hieman eritavalla ja onnistui yliodotusten! Pohjan ohje tulossa blogiin vielä kesän aikana :)


Pohjien välistä löytyi mansikkamoussea sekä kahden suklaakakusta tuttua suklaamoussea. Yleensä tykkään mousseissa käyttää Flora Vispiä, sillä siitä tulee ilmava, miellyttävä mousse. Nyt harjoittelin laktoosittoman vispikerman käyttämistä sen sijaan, ja molemmista moussesta tulikin aika paljon tintumpia ja niitä oli selvästi ohuempi kerros kuin yleensä. Eikä makukaan ollut aivan sitä mitä olisin toivonut, ainakaan mansikkamoussen osalta. Laitan kuitenkin nyt ohjeen itselleni muistiin jatkoa varten juuri sellaisena kuin sen tein. Ja mukaan pari linkkiä parempiin, raikkaampiin ohjeisiin :)


Samaan aikaan vietettiin myös esikoisemme 8-vuotisjuhlia ja hän halusi tietenkin oman kakkunsakin esille. Tuosta edessä oikealla näkyvästä kakusta ja kuvassa näkyvästä älyttömän hyvästä piirakasta lisää vielä myöhemmin. Tässä ensin pojan 1-vuotiskakun ohjeet :)

Ombre-pursotettu pojan 1-vuotiskakku

n. 24 cm vuokaan

Aineet:
8 dl vehnäjauhoja
3.5 dl sokeria
0.75 tl suolaa
5 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2 dl juoksevaa margariinia
4 dl mehua (tai vettä tai mehun ja veden sekoitusta)

Mansikkamousse (alla olevilla määrillä tulee plissun makuinen, parempi ohje mm. täällä https://suklaapossu.blogspot.fi/2016/08/raikas-mansikkamoussekakku.html tai täällä
https://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/mansikkamousse-taytekakkuun.html):
220 g mansikoita soseutettuna
2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
2 tl liivatejauhetta
2 rkl vettä

Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
125 g tummaa suklaata

Pursotukseen:
5 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa

Lisäksi:
Kaulintamassaa koristeen alle
Kaulintamassasta muotoiltu elefantti

Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet. Sekoita kaikki aineet keskenään, älä kuitenkaan vaivaa. Levitä taikina kevyesti voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa  n. 60 minuuttia. Kun kakku tuntuu keskeltä kevyesti paineltuna kiinteältä, kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna jäähtyä hetki vuoassa. Poista vuoan reunaosa ja jäähdytä kokonaan kunnolla peitettynä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.


Tee täyte. Soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokerit ja mansikkasose. Liota liivatejauhe veteen, anna turvota muutama minuutti. Kuumenna mikrossa kunnes liivate sulaa (n. 15 sekuntia). Lisää mansikkatäytteen sekaan liuotettu liivate ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Laita täyte ensimmäisen väliin (käytä apuna irtopohjavuoan reunaosaa). Laita kakku jääkaappiin toisen täytteen teon ajaksi.

Tee suklaatäyte. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, Pilko tumma suklaa mikron kestävään kippoon. Sulata mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Kaada sulatettu tumma suklaa moussen päälle ja hurauta nopeasti kunnolla sekaisin. Laita suklaamousse kakun toiseen väliin. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 6 tuntia ja poista vuoan reunaosa.

Vatkaa kuorrutusta varten kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös notkistettu vispikerma. Levitä ohut murukerros kakun päälle. Jaa sen jälkeen loput kermavaahdosta neljään kulhoon. Värjää yksi niistä vaalean turkoosiksi ja toinen astetta tummemman turkoosiksi. Jätä kolmas valkoiseksi. Lusikoi kermat kolmeen eri (kertakäyttö)pussiin ja leikkaa päihin n. 1 cm reiät (tai käytä pyöreää n. 1 cm tyllaa pusseissa).


Pursota alas yksi pallura tumminta kermavaahto. Sen yläpuolelle yksi pallura vaalean turkoosia kermavaahtoa. Ja sen yläpuolelle vielä yksi valkoinen pallura.



Ota palluran levyinen palettiveitsi tai lusikka ja levitä sillä palluraa oikealla samalla hieman litistäen. Puhdista veitsi/lusikka välissä ja vedä vaaleampi pallura samalla tavalla oikealla. Ja lopuksi vielä valkoinen.



Pursota uudet pallurat edellisten päälle ja jatka levittämistä ja pursottelua, kunnes olet käynyt koko kakun läpi. 

Itse kaulitsin päälle vielä kaulintamassalevyn, jossa kaulintamassasta tehdy koriste pysyi kakun päällä mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. 



Pursottele vielä kaulintamassan ja reunojen väliin jäävä tyhjä rako valkoisella kermavaahdolla leveää lehtityllaa käyttäen. 


Koristele ja tarjoile.

Vinkki:
Laitoin pohjaan puolet mansikka-vadelmamehua ja puolet vettä. Kakkupohjassa maistui siitä huolimatta mehu melko voimakkaastikin. Jos käyttää mehua, kannattaa se valita täytteen makuun sopivaksi. 

* Pohja on todella murenevainen. Käsittele sitä hellävaroen. Pst! Parempi munattoman pohjan ohje tulossa kesän aikana!!!

4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...