maanantai 5. kesäkuuta 2017

Punaherukka-kinuskimoussetäytteinen seminakukakku tarhaan


Vein päiväkotiin nuoremman tytön kesäloman alkamisen kynnyksellä kakun kiitokseksi kuluneesta vuodesta. Rento, muodikas, seminakukakku sai sisälleen yhden lempparitäytteistäni eli kinuskimoussen. Tällä kertaa moussen joukkoon päätyi pakkasesta löytyneitä punaherukoita. Maistelin jämämousset yhdessä muutaman marjan kanssa ja kyllä oli herkkua! Makeaa ja kirpeää samassa paketissa, nam!


Kakkuun päätyi samantapainen maidoton pohja, kuin oli esimerkiksi blogista löytyvässä vadelmaisessa seminakukakussa ja legokakussa. Korvasin vain osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla sekä fiksasin pottujauhojen määrän suuremmaksi suhteessa vehnäjauhoihin. Sokeria ja rasvaa laitoin vähemmän silläkin uhalla, että pohja menisi kuivemmaksi kuin aiemmin tekemäni. Lisäksi paistoin testimielessä pohjan yhdessä ja samassa vuoassa. Pohjasta tuli yllättävän korkea, hyvä kun vuoan reunojen korkeus riitti! Yllätys oli suuri, sillä kuvittelin pohjasta tulevan huomattavasti matalampi yhdessä vuoassa paistettaessa.

Se hieman harmittaa, etten itse päässyt maistamaan tuota pohjaa juuri näillä muutoksilla. Pitääkin testailla ohjetta vielä lisää, sillä pohjan käsittely oli aika miellyttävää, sillä se pysyi kasassa tavallista sokerikakkupohjaa paremmin. Eikä murentunut reunoiltakaan samalla tavalla.


Nakukakut ovat ihania kakkuja, sekä tehdä että rennon ulkonäkönsä puolesta. Päälle vielä kiiltävää suklaaganachea rennoin ottein, niin kakku oli jo miltei valmis. Koristeeksi päälle laitoin mm. tytön itsetekemiä pikkukukkia ja sitruunamoussetäytteisen 70-vuotiskakun koristelusta ylijääneen isomman kukan.


Mutta miltä kakku sitten kokonaisuudessaan maistui?! En päässyt itse kuulemaan kommentteja kakusta, mutta sain terveisiä, että kakku oli kuulemma maistunut tarhassa. Mutta se mikä jäi itseäni mietityttämään, oli tuo pohja. Luotin ehkä liikaakin siihen, että pohja olisi yhtä mehevä kuin aiemmin tekemäni pohjat, enkä kostuttanut pohjia lainkaan. Sitä, oliko pohja liiankin kuiva, en tiedä varmuudella. Tästä epävarmuudesta voin syyttää vain itseäni, sillä kuka käski leipoa jotain, mitä ei ole itse maistanut! Toisaalta uskon, että kinuskimoussen joukossa olevat punaherukat toivat kakkuun mukavasti kosteutta. Mutta oliko sitä riittävästi...

Kakku muuten oli kokonaan laktoositon. Käytin kinuskimoussen tekoon ensimmäistä kertaa laktoosittomia kermoja. Tein kinuskin kuohukermasta, ja muun vaahdon vispikermasta varmistaakseni, ettei seokset ainakaan juoksettuisi. Lisäksi vatkasin vaahtoja normaalia vähemmän juuri tuon juoksettumisen pelosta. Niin ja liivatetta heitin varmuudeksi hieman lisää, sillä pelkäsin ettei löysemmäksi jätetty mousse muuten kiinteytyisi tarpeeksi. Hyvin toimi näin.


Tässä kakun tarkemmat tiedot :)

Punaherukka-kinuskimoussetäytteinen seminakukakku tarhaan

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Aineet:
4 munaa
2.75 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1.75 dl ruisjauhoja
1 dl perunajauhoja
2.5 tl leivinjauhetta
0.75 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
0.75 dl juoksevaa rasvaa
1.25 dl mehua/vettä (laitoin 0.5 dl ananasmehua ja loput vettä)

Kostutus:
muutama rkl mehua tai vaniljamaitoa
(itse en laittanut mitään, mutta pieni lisäkostutus ei varmaan tee pahaa)

Täyte:
Kinuskimousse (24 cm vuokaan mitoitettuna,
poikkeavuudet linkistä löytyneeseen kinuskimousseohjeeseen:
- liivatejauhetta yht. 2.5 tl,
- kinuski laktoosittomaan kuohukermaan
- muu kermavaahto laktoosittomasta vispikermasta)
n. 5 dl punaherukoita

Kuorrutus:
n. 1/4 annosta kevennettyä marenki-voikreemiä

Suklaakuorrutus:
75 g tummaa (50%) suklaata
0.75 dl kuohukermaa
1 rkl glukoosisiirappia

Koristeet:
Kaulintamassasta tehtyjä kukkia (tyttö teki meillä omat pikkukukkansa :) )
nonparelleja
sitruunamelissan lehtiä

Ohje:
Tee kakku pohja mielellään päivää ennen täyttämistä. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rasvan ja maidon seos varovasti käännellen. Sekoita loput aineet keskenään ja sekoita muna-seokseen varovasti nuolijalla käännellen kolmessa erässä. Kaada taikina voideltuun 22 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia hieman keskitasoa alemmalla tasolla, kunnes kypsä. Anna jäähtyä pari minuuttia ja poista vuoan reunaosa. Anna jäähtyä kokonaan leivinliinan alla kelmulla peitettynä. 

Tee kinuskimousse erillisen ohjeen mukaan. (Itse en kostuttanut kakkua, mutta näin jälkikäteen mietittynä pienestä lisäkostutuksesta ei varmaan ole haittaakaan). Täytä kakku kinuskimoussella ja ripottele kuhunkin väliin reilu 1.5 dl punaherukoita. Käytä irtopohjavuoan reunaosia apuna täyttämisessä. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Poista vuoan reunaosat.

Tee marenki-voikreemi erillisen ohjeen mukaan. Levitä kuorrutetta ohut kerros kakun pintaan. Laita jääkaappiin kovettumaan suklaakuorrutuksen teon ajaksi.

Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Kaada joukkoon kuohukerma. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon glukoosisiirappi. Jäähdyttele seosta hetki ennen kuin laitat kakun päälle. Kuorrute on sopivaa, kun se on hieman paksuuntunut, mutta edelleen juoksevaa. Eikä kuumaa! Levitä suklaa kakun päälle ja anna valua reunoilta alas.

Laita kakku jääkaappiin hetkeksi. Koristele.

Vinkki:
* Huomaa, että tähän kakkuun riittää n. 1/4 annos marenki-voikreemiä. Voit tehdä halutessasi isommankin annoksen ja pakastaa loput tulevaa käyttöä varten.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...