perjantai 7. kesäkuuta 2013

Vadelma-sitruunakakku



Viimeisiä juhlatarjottavia viedään.. Halusin tarjota myös jotain raikasta viime viikonlopun juhlissa ja löysin tämän ihanan vadelmaisen sitruunakakun ohjeen Ullan Unelman nettisivuilta. Kakusta teki mielenkiintoisen sen, että kakkupohja on piilotettu täytteen sisään (kuva kakun sisältä löytyy jos plaraa ihan alas asti. Ei tosin kovin edustava kuva..). Kakku oli mielestäni oikein hyvä ja mukavan raikas helteiseen kesäpäivään!


Muokkasin tapani mukaan ohjetta hieman. Hillopäällisesta tiputin puolet hillosokerista pois ja laitoin mansikoita lisäksi. Tein myös pieniä muutoksia tse kermatäytteeseen. Tein kakun 22 cm irtopohjavuokaan. Pohjasta leikkasin halkaisijaltaan 19 cm palat ja kokosin kakun alempaa löytyvän ohjeen mukaan.

Pohja:          
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta

Vadelmatäyte:
1 dl vettä
2 dl hillosokeria
200 g vadelmia

Kermatäyte:
2.5 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua
6 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 rkl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
1dl tomusokeria
½ sitruunan raastettu kuori

Päälle:
½ dl vettä
2.5 dl hillosokeria
200 g vadelmia
100 g mansikoita

Ohje:
Valmista pohja vatkaamalla kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoittaen. Paista pohja uunin keskitasolla +225 asteessa noin 6-8 minuuttia.

Valmista ensin vadelmatäyte. Laita vesi, hillosokeri ja vadelmat kattilaan, kiehauta että sokeri sulaa. Jäähdytä vadelmatäyte kunnolla ennen kakun täyttöä.

Valmista kermatäyte. Purista sitruunasta mehu ja laita liivatejauhe sitruunan mehuun turpoamaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, sekoita joukkoon maitorahka ja tomusokeri. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuoresta puolet täytteeseen. Lämmitä turvonnut liivate mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate sulaa kokonaan. Sekoita liuos tasaiseksi. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan sekoittaen.


Jos kakun päälle haluaa vielä ihanaa vadelman makua, voi keittää vadelma(-mansikka)hilloa joka kannattaa jäähdyttää hyvin ennen kakun päälle laittoa.

Täytä kakku 22 cm irtopohjavuokaan. Paina kääretorttupohjasta kaksi hieman pienempää (n.19 cm) ympyrä kuin kakkuvuoka on. Laita toinen niistä vuoan pohjalle. Levitä pohjan päälle puolet vadelmahillosta, sitten kermatäytettä vuoan reunoja myöten niin, että vadelmahillo peittyy. Seuraavaksi taas pieni pohja, vadelmahillo ja loppu kermatäyte. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kakun voi myös pakastaa ennen hillopäällisen laittoa. Tällöin tosin pohjapalat vettyvät jonkin verran sulaessaan.


6 kommenttia:

  1. Miten hyvältä tuo kakku näyttääkään :)

    VastaaPoista
  2. Ensimmäinen kuva on todella kaunis ja raikas, ihana kakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritän pikku hiljaa harjoitella kuvaamista, mutta eteminen on hieman hidasta. Kunpa vain vuorokaudessa olisi muutama tunti enemmän aikaa, niin ehtisi kuvailemaan (ja leipomaan :) ) enemmän ..

      Poista
  3. Voi että miten kaunis ja herkullisen näköinen kakku! Upea!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä oli ihanan raikas kakku ja nuo piilossa olevat pohjakerrokset olivat mukavaa vaihtelua normikakuille :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...