tiistai 22. lokakuuta 2013

Tahmea taatelikakku kinuskilla


Lapsena en pitänyt äitini tekemästä taatelikakusta. Se oli kuitenkin äitini suurta herkkua, joten nyt aikuisena ajattelin koittaa tehdä sitä itsekin ja samalla testata, josko maku olisi muuttunut. Plarailin netissä erilaisia taatelikakkuohjeita ja todella monessa ohjeessa kakku tarjoiltiin kinuskin kera. Se oli niin herkullinen ajatus, että kokosin eri ohjeista oman tahmean taatelikakkupohjan ja tein päälle kinuskin. Paljastaisinko jo, että nyt tuli taatelikakkukammo korjattua! :)




Olen tehnyt joskus aiemmin Sikke Sumarin ohjelmasta tuttua kinuskikastiketta "polttamalla" sokeria kattilassa ennen kerman lisäämistä. Se oli niin ihanaa, että tälläkin kertaa tein vastaavanlaisen kastikkeen. Vaikka ei onnistuisi normaalissa kinuskin keitossa kermaa ja fariinisokeria käyttäen, kannattaa silti koittaa tätä ohjetta. Tämä onnistuu helposti, kunhan vahtii, ettei sokeri pääse palamaan karrelle (EDIT. 4.1.2014. Ohjetta tarkennettu kinuskin keittämisen suhteen). Näin tehty kinuski on ihan mielettömän hyvää!

Taateleita keittäessäni keittiössä leijuva haju oli suorastaan kammottava ja oli vaikea uskoa, että siitä voisi seurata mitään hyvää. Otin taikinakulhosta maistiaisen, eikä se ollut niin kamala, mitä olisin luullut, vaikka siinäkin olin taatelin maku vielä hieman liian hallitseva..

Lämmin kinuski valmiin kakun päällä muutti koko taatelikakun makumaailman täysin erilaiseksi. Omasta mielestäni mielettömän herkulliseksi! En aluksi uskonut maistamaani, joten otin varmuudeksi toisen palan. Tai taisi siinä mennä vielä kolmaskin pala, kunnes huomasin tuhonneeni kakusta itsekseni hetkessä jo neljänneksen. Jokin siinä kinuskin ja tahmaisen pehmeän mehevän taatelikakun yhdistelmässä toimi ihan mielettömän hyvin! Jos pitää noista (kinuskista ja tahmaisista leivonnaisista) niin rakastaa hyvin todennäköisesti myös tätä.

Tahmea taatelikakku kinuskilla

Aineet:
250g  taateleita
3 dl vettä
1 tl soodaa
50g voita
2 suurta munaa
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa ruokokidesokeria 

Päälle:
2 dl sokeria
0.5 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 mm suolaa
1 rkl voita

Ohje:
Laita vesi ja taatelit kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, ota kattila levyltä ja lisää voi ja sooda. Seos kuohahtaa hieman soodan lisäyksen jälkeen. Anna jäähtyä sen aikaa kun mittaat kuivat aineet. Hurauta sen jälkeen taatelimössö tehosekoittimessa mössöksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää loput aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat taikinaan. Laita leivinpaperin pala n. 20-22 cm vuoan pohjalle ja kaada taikina vuokaan. Paista 160 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei enää tartu raakaa taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen kuin otat sen pois. Jäähdytä.

Tee kinuskipäällinen. Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa. Laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea (itselläni meni n. 10 minuuttia). Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kuohukermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen. Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Lisää lopuksi suola ja voi. Kaada osa lämpimästä kastikkeesta kakun päälle ja tarjoa loput kakun kanssa. Jos et käytä kerralla kaikkea kastiketta, se säilyy jääkaapissa. Kastike jähmettyy hieman kylmetessään. Lämmitä kastike juoksevaksi ennen tarjoamista.

EDIT:  
Vinkki:
* Pidä kakkua uunissa vain sen verran, että se on juuri ja juuri kypsä. Näin kakku säilyttää mehevän tahmaisen koostumuksensa. Kakku on kypsä, kun keskelle painettuun tikkuun ei jää raakaa taikinaa. Tikkuun voi kuitenkin tarttua hieman kypsää taikinaa.
* Jos kakku painuu jäähtyessään kuopalle tai on muuten epätasainen, käännä kakku tarjoilulautaselle pohjapuoli ylöspäin. Näin saat tasaisen pinnan kinuskikuorrutteelle. 




15 kommenttia:

  1. Minä koin ahaa-elämykseni taatelikakun kanssa viime jouluna, kun veljeni vaimo pyysi meidän äitiä tekemään taatelikakun. Hän kehui kuinka ihanaa se on ja minä olin kyllä varsin skeptinen koska jo pelkästään taatelit on pahoja, enkä tykkää rusinoistakaan tai muista kuivatuistahedelmistä. Mutta kun mastoin kakkua olin myyty! Se oli siis niin kosteaa ja tahmeaa ja ihanan makeaa, etten ollut sitä uskoa! Minäpä sitten marssein kauppaan ja hain taatelia monta pakettia :D Tein ainakin neljä kakkua ja kaikki epäonnistui... ne oli kaikki kuivia ja pahanmakuisia :( Tein äitini ohjeella, mutta silti en onnistunut. Vieläkin tämä harmittaa. Kaapin perukoilla majailee vielä yksi taatelipaketti viime joululta, kun mulla loppui into. En tänä päivänäkään tiedä miksi äidin kakut oli niin paljon parempia kuin minun :)

    Tuo sinun kakkusi näyttää kyllä ihanalta ja heräsi pieni toivo josko sinun ohjeella onnistuisi, voisin vaikka joulun alla kokeilla :) Kinuski varmasti kruunaa kakun, slurps! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Tämä maistui juuri tuollaiselle kuin kuvailit maistamaasi kakkua; kostea, tahmea, makea ja ah, niin kinuskinen! Tuo kinuski vielä lisäsi sitä ihanaa tahmaisuutta :D Kokeile ihmeessä!

      Multa löytyy vielä yksi pussillinen taateleita kaapista ja tekisi mieli tehdä jo toinenkin kakku. Ajattelin seuraavaksi koittaa kuitenkin hieman erilaista ohjetta ihan vain testatakseni eroja. Tämä oli kyllä niin ihanaa, ettei toisella ohjeella tehty voi olla yhtään parempaa, mutta pitää silti testata ;)

      Tuon paistamisen kanssa kannattaa olla tarkka, ettei paista liikaa, niin se säilyttää mehevyyden ja tahmaisen koostumuksen. Itse otin kakun pois uunista, kun se oli juuri ja juuri kypsynyt, ehkä jopa inan raa'an oloinen keskeltä. Tikkuun ei tuossa vaiheessa tarttunut raakaa taikinaa, mutta siihen tarttui sellaista pehmoista kypsynyttä taikinahöttöä.. Kakku painui hieman kuopalle jäähtyessään, mutta käänsin sen tarjoilulautaselle väärinpäin, niin pinta oli taas ihanan sileä.

      Poista
    2. Noniin! Vihdoin ja viimein sain tämän kakun testattua! Onneksi taatelit säilyy pitkään! Heh! ;D
      Pohja oli tosi helppo tehdä ja vaikka mulla kesti 48 minuuttia, että pohja kypsyi, se oli todella kostea, pehmeä ja tahmea! Käytin 20cm vuokaa niin ehkä oli sen verran paksumpi kakku, että kesti siksi kypsyä. Ja onhan uunit erilaisia. Mulla pohjasta tuli muuten kupera! Käänsin tarjoilulautaselle ylösalaisin ja laitoin muutamaksi tunniksi painon päälle, todella tasainen kakku tuli näin!
      Tuo kinuski meni heti alkumetreillä päin prinkkalaa ja teinkin sitten omalla ohjeella sen. Selitän blogissa sitten paremmin, kunhan päivitän kakun. Herkullista kakkua oli ja todella makeaa! Useamman kerran otin lisää... aina piti vielä ottaa ihan pieni siivu ;D

      Poista
    3. Kiva, että pääsit testaamaan. Eikös ollutkin hyvää! :) Tämä kakku oli myös omalla Joulun listallani, mutta harmittaa, kun päivät vaan vyöryivät eteenpäin, ehkä kertakaikkiaan ehtinyt leipomaan tätä. Enkä kyllä montaa muutakaan mielessä ollutta. Mutta tänä vuonna uusi yritys ;)

      On se vain jännä, miten samalla ohjeella voi tulla niin erilaisia tuloksia. Uunit ja vuoan materiaalitkin toki vaikuttaa. Mutta, että sait kuperan kakun, kun minulla tuli lievästi kovera.. Toisaalta onhan kuperaa helpompi vähän käsitellä kuin koveraa. Ylimääräisenkin pystyy aina leikkaamaan pois. Ja käyhän se hienosti noin painon allakin, hyvä ajatus :D

      Harmi, ettei tuo kinuski onnistunut. Sitä kannattaa kuitenkin joskus kokeilla, sillä se on tosi tosi hyvää. Ihan eri makuista kuin kermasta ja fariinisokerista tehty. Se maistuu vähän kuin noh, tuota, kevyesti poltelulta sokerilta, siis kinuskilta. Ja suola tuo siihen vielä oman herkullisen ulottuvuutensa.

      Minulle kävi kakulla sama juttu. Aina piti ottaa pala lisää. Ja vielä yksi. Ja jos nyt vielä yksi. Ja ups, pian ei enää ollut enempää leikattavaa ;)

      Poista
  2. Upean näköinen kakku! Minä olen tykännyt taatelikakusta niin kauan kuin muistan. Tosin minun äitini taatelikakussa oli sen 200 g voita, että sekin voi vaikuttaa asiaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli :) Näin maku vain näimmä muuttuu (sekä syöjän että kakun) vanhetessa. Tässä kakussa tuo kinuskikastike ehdottomasti kruunasi kakun, nams! :P Ajattelin testata vielä jotain toista, erilaista ohjetta; ehkäpä voisin itsekin kaivaa oman äitini käyttämän reseptin jostain esille, siihen tuli myös voita ainakin triplasti enemmän :)

      Poista
  3. Heheh, totta turiset kinuskista ;-)

    Kakku oli tosiaan ihanan mehevä ja pidin siitä kovin. Suklaarouhe taatelikakussa kuullostaa kokeilemisen arvoiselta, kiitos vinkistä! Ja päälle kun laittaa vielä hieman kinuskia.. ;D

    VastaaPoista
  4. Taatelikakku on hyvää. Ja minäkin liputan myös suklaarouheen puolesta. Sopii hyvin taatelikakun joukkoon, tai mihin suklaa nyt ei sopisikaan.;) Kinuskikastike sopii varmasti hyvin taatelikakulle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin Katja suklaavinkistä! :) Pitää laittaa sitä seuraavaan kakkuun. Suklaa taitaa kuulua samaan sarjaan kinuskin kaa; sillä saa huonommankin leivonnaisen maistumaan hyvälle ;)

      Poista
  5. Heippa! Tehtiinkö kinuski fariinisokerista vai tavallista sokeria käyttäen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Kinuski tehdään tavallisesta sokerista :) Sitä kuumennetaan vesitilkassa, kunnes seos alkaa olemaan saamaan väriä ja on sellaista nätin tumman ruskeaa (muttei kuitenkaan palanutta :) ). Vasta sitten lisätään kerma pikku hiljaa liruttaen.

      Poista
  6. Oi, kuinka herkullisen näköinen :)
    Olen tehnyt monena jouluna taatelikakun, mutta ilman kastiketta. Kuvaasi katsoen, tänä vuonna taidan tehdä kastikkeella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy :) Suosittelen ehdottomasti koittamaan kinuskillista versiota! Maistuu kinuskin ystävälle taatusti :)

      Poista
  7. Näyttää herkulliselta! Mitä luulet voisiko kakun tehdä pari päivää ennen tarjoilua ja kinuskin päälle vasta tarjoilupäivänä vai onko parempaa tuoreen ? Säilytätkö jäälaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että kakun voi tehdä parikin päivää ennen tarjoilua ja kuorruttaa vasta tarjoilupäivänä. Peittää vaan hyvin kelmulla, niin ei pääse vahingossakaan kuivumaan. Ja kakku kannattaa tosiaan ottaa uunista kun se on juuri ja juuri kypsää (kun se on melkein vielä raakaa), niin säilyy ihanan tahmeana! Meillä kakku säilyi hyvänä ja maistui ihanalta ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Se tosin taisi olla kolmantena päivänä jo syöty, joten kokemusta pidemmästä ajasta ei ole.. :) Niin ja jääkaapissa säilyttelin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...