Kakku näyttää päällepäin pohjattomalta, mutta kuten aiemmin tekemässäni puolukkakakussa, pohja löytyy sisältä. Pohjana on aivan ihana mutakakkumainen valkosuklaapohja. Pohjan päälle sopii hyvin juuri tämänkaltaiset raikkaat täytteet. Kokeile vaikka puna- tai mustaherukoita tai vadelmia! Kun täyte on raikas, makea, paksuhko pohja toimii on näille herkullisena vastapainona. Todella hyvää!
Edit. 8.5.2014. Kaivelin arkistoista vielä tuon palakuvankin :) Auringonvaloa oli kakuntekohetkellä tarjolla hieman hintsusti, joten nappasin hädissäni kakusta palasen kuvaa varten jo reilun tunnin jääkaapissa olon jälkeen. Kakku ei ollut vielä tuolloin täysin hyytynyt, joten pala on löysempi mitä olisi ollut muutaman tunnin päästä.. Puolukkaraidat kuitenkin valuivat samalla tavalla myös kunnolla hyytyneestä kakusta :)
Puolukka-valkosuklaa-juustokakku
20 cm irtopohjavuokaan
Pohjana:
1 kpl mehevä valkosuklaapohja (ohjeella tulee kaksi pohjaa)
1 kpl mehevä valkosuklaapohja (ohjeella tulee kaksi pohjaa)
Täyte:
1.75 dl Flora Vispiä
250 g maitorahkaa
100 g tuorejuustoa
100 g tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta
2 dl sokeroimatonta (itsetehtyä) puolukkamehua
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl puolukkamehua
Marmorointikuvioon:
Marmorointikuvioon:
1 dl sokeroimatonta (itsetehtyä) puolukkamehua
4 rkl hyytelösokeria
4 rkl hyytelösokeria
Ohje:
Tee pohja erillisen ohjeen
mukaan. Ohjeella tulee kaksi pohjaa. Käytä tähän kakkuun toinen pohja.
Kun pohja on jäähtynyt, aloita täytteen
tekeminen marmorointiliemellä. Kuumenna 1 dl puolukkamehua kattilassa
kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa uudestaan.
Laita jäähtymään laittamalla kattila esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen.
Sekoita seosta jäähtymisen aikana muutamia kertoja, jottei pinnalle tule
kalvoa.
Sillä välin kun marmoriliemi jäähtyy,
tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, notkistettu
tuorejuusto, sokeri ja vaniljajauhe. Sekoita mukaan myös 2 dl puolukkamehua.
Tarkista maku. Sekoita liivatejauhe 2.5 rkl puolukkamehua. Anna turvota. Kun
liivate on turvonnut (eli imenyt kaiken puolukkamehun), kuumenna seosta
mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Sekoita liivateseos täytteen
joukkoon koko ajan vatkaten. Laita pohja tarjoilulautaselle reunavuoan
keskelle.
Kaada täyte päälle. Roiski
marmorointilientä päälle. Marmoriliemi uppoaa aika paljon täytteen sisälle.
Vetele veitsellä kuvioita pinnalle. Laita jääkaappiin hyytymään.
Vinkit:
* Marmolointiliemi on melko löysää myös
hyydyttyään, joten on tärkeää saada se kakun sisään melko tasaisesti. Roiski
sitä kakun päälle ohuina nauhoina ja koita välttää laittamasta kovin isoja
määriä yhteen kohtaan. Älä laita lientä aivan reunoille asti. Näin reunat
pysyvät kauniina kakun hyydyttyä.
* Pohja vetäytyy kasaan jäähtyessään.
Jos teet pohjan ja kokoat kakun samankokoisessa vuoassa, jää reunoille tyhjää
tilaa, johon täyte valuu. Pohjaa ei siis tarvitse erikseen leikata
pienemmäksi.
* Ylijääneen kakkupohjan voi
pakastaa. Kakkupohjataikinan voi tehdä halutessaan myös puolikkaana.
* Jos haluat, että marmorikuvion pysyy
enemmän kakun pinnalla eikä uppoa sisään, laita kakku jääkaappiin hyytymään
joksikin aikaa ennen puolukka-hyytelösokeriliemen lisäämistä.
Upea! Houkutteleva! Kaunis! Herkullinen! :)
VastaaPoistaKiitos paljon Leena-muori :)
PoistaAika herkun näköne ja räsehtistä päätelle myös makune!! Pinta o tosi kaunis...
VastaaPoistaOli kyllä todella hyvvää :P Just suunnittelin erilaisia variaatioita tälle. Tuo valkosuklaapohjakin toimii niin mahtavasti näiden hieman kirpeempien täytteiden kanssa. Kerran koitin mustaherukkaakin ja voi että kun oli ihanaa! :) Marmoroimalla saa aika helpolla kakuissa kivannäköisiä, tykkään kans kovin.
PoistaAivan ihanan näköinen ja kaunis kakku <3
VastaaPoistaSe palakuva olis ollu kiva nähdä ;)
Kiitos Taru :) Ja hyvä, kun muistutit palakuvasta. Se pitikin lisäillä, mutta oli unhottunut matkasta pois.. Huono kuva, mutta näkyypä miten kastike valuu..Nam! ;)
PoistaNo oli kyllä ihanan näköinen palakuva ;) Tuo pohjakin tuolla kuvassa houkuttelee kovasti kokeilemaan. Kyllä mä vielä kerkeän sitä kokeilemaan joku kerta ;)
PoistaKiitos Taru :) Tuo pohja on ihan mahdottoman hyvä, kannattaa ehdottomasti kokeilla! :) Just ihanan pehmeä, kostea, mutakakkumainen, reilusti valkosuklaan makuinen, nam! Kun jaksat ja ehdit kokeilemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit :D
PoistaNiin kaunis kakku. Todella herkullisen näköinen :)
VastaaPoistaKiitos paljon Susu Maaret :)
PoistaTodella kaunis kakku! Simppeli mutta silti näyttävä :)
VastaaPoistaKiitos :D Tuo marmorointi sopii tosi hyvin tilanteisiin, joissa pitää päästä helpolla, eikä koristeiden tekoon tai suunnitteluun ole aikaa. Sillä saa tosi helposti näyttävän koristelun :)
PoistaHyvän näköinen kakku! Minulta tilattiin mustaherukka suklaa kakku ristiäisiin. Teen mehevän suklaakakkupohjan jonka päälle mustaherukkasose-marcarpone-kermaa-maitorahka-moussen. En ole ennen kokeillut marmorointia, mutta kuten sanoit sillä saa hienon koristelun nopeasti. Onko marmoroinnissa takuuvarma onnistuminen? Minulla ei ole aikaa kokeiluun, joten kakun täytyy onnistua ensimmäisellä kerralla. :) Kiitos!
VastaaPoistaKiitos Karoliina :)
PoistaSuklaa-mustaherukka kuullostaa todella herkulliselta yhdistelmältä :) Marmorointi on aika takuuvarma, siinä on vaikea epäonnistua. Siihen vaaditaan kahta eriväristä "täytemassaa". Usein toinen täyteseos tiputellaan nokareina toisen päälle. Terävällä veitsellä vedellään kuviota kakun pintaan niin kauan, että kuvio miellyttää. Tietenkin jos liikaa vetelee, niin kuvio alkaa pikku hiljaa mennä epäselväksi, eikä ehkä ole enää niin koristeellinen. Yleensä riittää muutama veto sinne tänne.
Millä muuten ajattelit tehdä marmorointikuvion mustaherukkasose-marcarpone-kermaa-maitorahka-mousseen? Mustaherukkasose-liivateseoksella?
Marmorointiliemi tuolla ohjeella ei ainakaan itselläni onnistunut. Liemi veti paksuksi tahnaksi jäähtyessään, ja vaikka laimensin ja laitoin kuumana päälle niin jäi paksuksi tahnaksi pinnalle. Jouduin kuorimaan kakun pintakerroksen pois. Täytyy kokeilla liivatteella..
VastaaPoistaVoi kun harmi homma! Itselläni marmorointiliemi jäi tosiaan melko löysäksikin. Olisikohan puolukkamehuissa eroja, jotka selittäisivät tuon..? Tuli nimittäin mieleen, mahtaisiko esim. mehun hapokkuus vaikuttaa hyytyvyyteen. Hmm. Tätä pitää jossain vaiheessa vielä testailla ja ihmetellä lisää. Toivottavasti sait kakun kuitenkin onnistumaan liivatteella! :)
PoistaOlisiko sinulla antaa vinkkiä millaista kaupan valmismehua kannattaisi käyttää, mikäli omatekemää ei ole. Tein ohjeen mukaan kaupan mehusta ja kakusta tuli todella haljun värinen.
VastaaPoistaValitettavasti minulla ei ole kokemusta kaupan mehuista, joten tarkkaa merkki en pysty kertomaan. Mehun olisi hyvä olla melko voimakkaan makuista, melko kirpeääkin. Tiedätkö, mahtaakohan olla olemassa esimerkiksi jotain puolukkamehutiivistettä, sokeroimatonta sellaista? Sellainen voisi olla melko lähellä.. Pitääkin tutustua kaupan valikoimiin ja katsoa mikä olisi hyvä korvike itsetehdylle :)
PoistaTätä täytyy kokeilla. Säilyykö kakku mielestäsi jääkaapissa kaksi yötä ennen tarjolla laittamista vai pitäisikö se tehdä edellisenä iltana?
VastaaPoistaSäilyy pari yötä hyvinkin, joten voit tehdä ajoissa valmiiksi :)
PoistaVoiko tämän pakastaa?
VastaaPoistaItselläni ei valitettavasti ole kokemusta tämän kakun pakastamisesta, mutta en näe sille estettäkään. Yleensä liivatepohjaiset kakut pysyvät hyvinä pakastamisen jälkeen, joten uskaltaisin kokeilla :)
PoistaMitä tarkoittaa täytteessä sokeroitu puolukkamehu ja sitten 2,5 rkl puolukkamehua 😛
VastaaPoistaSiis sokeroimaton tarkoitan
PoistaTarkoitan tuolla "sokeroimattomalla puolukkamehulla" ja "puolukkamehulla" samaa sokeroimatonta mehua :) Käytin kakkuun siis itsetehtyä, sokeroimatonta puolukkamehua. Kakkuun sopii parhaiten kirpeähkö puolukkamehu. Tuli mieleen, että jos itsellä ei ole puolukkamehua eikä kaupastakaan löydy tuollaista kirpeää versiota, niin kakkuun voisi käydä myös pakastepuolukoista pienessä vesimäärässä keitetty, sauvasekoittimella sileäksi hurautettu seos. Jos vielä siivilöi mahdolliset kuorenpalat pois, niin siinähän se mehu on :)
PoistaJa aina kannattaa maistella sokerin määrä sopivaksi. Tärkeintä on, että mehussa on reilusti puolukan makua. Makeutettuakin puolukkamehua voi siis käyttää, jättää silloin vain lisäsokerin tarpeen mukaan pois :)