Jokin aika sitten sain lukijalta kysymyksen, voiko piparminttuöljyä laittaa aromin sijaan. Tuon testaaminen olikin ollut suunnitelmissa, mutta vihdoin nyt Joulun lähestyessä innostuin testaamaan sitä. Ulkonäkö ei onnistunut parin jutun takia (selityksen alempana) niin hyvin kuin edellisessä versiossa, mutta maku oli sitäkin parempi.
Jouduin hieman hakemaan sopivaa öljyn määrää, niin maun kuin koostumuksenkin puolesta. Alempaa vaihekuvistakin näkee, että ensin käytössäni oli isompi kattila, mutta se vaihtui kesken kaiken pienempään, koska ensimmäinen valkosuklaasatsi epäonnistui. Tähän oli syynä luullakseni se, että laitoin ensimmäiseen erään liikaa piparminttuöljyä, jolloin suklaaerä juoksettui ja rasva(?) erottui. Toisella kerralla vähensin piparminttuöljyn määrän 5 tippaan ja homma hoitui hienosti. Varmistin mintun maun lisäämällä tumman suklaan joukkoon öljyä reilummin. Kokonaisuudessaan piparminttu maistui sopivan voimakkaasti, enempää raikkautta en ainakaan itse enää kaivannut. Jälkimaku raikasti suun kivasti. Sen vuoksi nämä olisivatkin oikein oiva jälkiruoka vaikkapa juuri Jouluna raskaan aterian jälkeen :)
Tein tumman suklaamassan samaan aikaan kuin ensimmäisen valkosuklaaeränkin. Koska valkosuklaasatsi tuli tehtyä toistamiseen, joutui sulanut tummasuklaaseos odottelemaan hetken aikaa. Pidin sitä lämpimällä hellalla ja sekoittelin välillä pohjaa myöten ja se säilyikin siinä hyvin pehmeänä.
Valmiiden fudgepalojen pinta hieman halkeili (kuten kuvistakin näkee), enkä osaa varmaksi sanoa, vaikuttiko suklaaseoksen hellalla oleskelu tähän vai ei. Tosin valkosuklaaseoksella kävi samoin, eli röpelöiseksi jäi. Olikohan piparminttuöljyä joukossa kuitenkin liikaa, hmm.. Syyn uskoisin kuitenkin löytyvän siitä, että koska marmoroinnissa pitää olla todella vikkelä, tällä kertaa touhusin toinen käsi kamerassa ja otin vaihekuvia. Näin suklaaseokset ehtivät jähmettymään pinnasta liikaa, ennen kuin sain ne marmoroitua ja tasoitettua. Viime kerralla kamera oli muualla ja sain marmoroinnit tehtyä samantein. Toinen ulkonäkövika löytyy leikkauspinnasta. Ulkona alkoi tulla pimeää ja halusin ottaa kuvat luonnonvalossa. Leikkasin palat, kun ne olivat juuri ja juuri jähmettyneet, mutta eivät tarpeeksi kovat, jottai leikkauspinnasta olisi tullut täysin siisti.. Ja kuvatkin tuli otettua hätäiseen, joten ovat mitä ovat. Onneksi tällaisen pienet ulkonäköiseikat eivät vaikuta makuun. Ja makuhan oli aivan ihana ja suosittelen eh-dot-to-mas-ti kokeilemaan! :D
Marmoroidut minttusuklaafudget piparminttuöljyllä /
Marbled Mint Chocolate Fudge
Marbled Mint Chocolate Fudge
Koosta riippuen n. 50-60 kpl
Aineet:
1 prk kondensoitua maitoa (ei kinuskiksi keitettyä)
250 g tummaa suklaata (n.50%)
250 g tummaa suklaata (n.50%)
1 rkl voita
n. 10 tippaa piparminttuöljyä
n. 10 tippaa piparminttuöljyä
150 g valkosuklaata
n. 5 tippaa piparminttuöljyä
n. 5 tippaa piparminttuöljyä
(Punaista, rosen väristä tai vaikkapa vihreää pastaväriä 2-3 tippaa)
Ohje:
Vuoraa n. 20 x 20 vuoka leivinpaperilla. Rouhi suklaat pieniksi.
Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen n. 2 1/4 dl kondensoitua maitoa sekä pilkottu tumma suklaa ja voi nokare. Laita toiseen kattilaan loput maidosta (n. 4/5 dl) sekä pilkottu valkosuklaa. Laita molemmat kattilat levylle ja lämmittele seoksia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes suklaat sulaa. Kun suklaat ovat sulaneet, lisää valkosuklaaseoksen joukkoon noin 5 tippaa piparminttuöljyä (ja pastaväriä). Sekoita tummaan suklaaseokseen noin 10 tippaa piparminttuaromia.
Ota esille kaksi kattilaa. Laita toiseen n. 2 1/4 dl kondensoitua maitoa sekä pilkottu tumma suklaa ja voi nokare. Laita toiseen kattilaan loput maidosta (n. 4/5 dl) sekä pilkottu valkosuklaa. Laita molemmat kattilat levylle ja lämmittele seoksia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes suklaat sulaa. Kun suklaat ovat sulaneet, lisää valkosuklaaseoksen joukkoon noin 5 tippaa piparminttuöljyä (ja pastaväriä). Sekoita tummaan suklaaseokseen noin 10 tippaa piparminttuaromia.
Toimi tämän jälkeen nopeasti. Ota tummasta suklaaseoksesta erilleen n. 2-3
rkl. Kaada loput vuokaan ja levitä nopeasti pohjalle. Levitä päälle
valkosuklaaseos tasaiseksi kerrokseksi ja tiputtele sen päälle sivuun ottamasi tumma
suklaaseos nokareittain. Vetele heti veitsellä pintaan kuvioita. Napauta vuokaa voimakkaasti pöytää vasten, niin
pinta tasoittuu.
Jos pinta jää tästä huolimatta röpelöiseksi, laita päälle leivinpaperin pala ja tasoita kädellä painamalla. Laita jääkaappiin hyytymään n. 4 tunnin ajaksi tai kunnes levy on kokonaan jähmettynyt leikkaamista varten. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.
Jos pinta jää tästä huolimatta röpelöiseksi, laita päälle leivinpaperin pala ja tasoita kädellä painamalla. Laita jääkaappiin hyytymään n. 4 tunnin ajaksi tai kunnes levy on kokonaan jähmettynyt leikkaamista varten. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.
Vinkki:
* Kondensoitu maito on sokeroitua maitotiivistettä, jota löytyy tölkeissä useimpien markettien hyllyiltä. Usein ne löytyvät samasta paikasta missä on muutkin tölkit (eli mm. tomaattimurskan ja kookosmaidon lähettyvillä), mutta joissakin kaupoissa ne sijaitsevat leivontatarvikkeiden lähellä. Joskus olen löytänyt niitä myös kylmähyllystä (vaikka ne säilyvät huoneenlämmössä).
* Toimi todella nopeasti sen jälkeen kun olet saanut suklaat sulatettua. Seokset jämähtävät äkkiä, ja pinnasta tulee helposti röpelöinen. Ja leikkaa vasta, kun levy on kunnolla jähmettynyt, niin leikkauspinnasta tulee tasainen. Toisaalta, onneksi pienet ulkonäköhaitat eivät vaikuta ihanaan makuun :)
Oih ja voih... Vaikuttavat ihanilta, enkä kyllä moittisi ulkonäköäkään... :) Nämä ovat olleet testauslistalla jo viimekertaiset löydettyäni, mutta koska nyt taas muistutit näistä, täytyy varmaan alkaa testailuhommiin jo heti pikimmiten...
VastaaPoistaKiitos Maiju! :) Itse taitaa olla aina kriittiisin näissä leivonnaisissa. Tosin makuhan aina tärkeitä ja näissä se voitti ulkonäön 10-0. Juuri tänään kaivelin loput pakkasesta ja söin nautisellen. Kyllä vain olivat edelleen ihania, nams! Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla. Vaikka Joululahjaksikin :)
PoistaIhania, kauniita!
VastaaPoistaKiitos paljon tiikeritaikina! :D
PoistaOi vau, näitä pitää kokeilla! :)
VastaaPoistaKiitos Ella! :) Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Vähän kuin Pätkistä, mutta ehkä jopa parempaa ;)
PoistaNämä ovat kyllä todella kauniita herkkuja! Ihana olisi tuollainen kulho nostaa jouluaterian jälkeen pöytään :) Pitäisi ehdottomasta tehdä näitä! Mulla on sama kuin Maijulla, piti niitä vihreitäkin testata, mutta on jäänyt. Nyt taas into heräsi, kun nämä näin :D
VastaaPoistaKiitos Taru! Nämä tosiaan sopisivat Joulun jälkkäripöytään tosi hyvin. Pieniä, mutta raikkaita suklaaherkkuja. Ja todellakin suosittelen kokeilemaan! Tykkäsin näistä enemmän kuin niistä vihreistä; olivat vieläkin raikkaampia ja minttuisempia. Kun ehdit testailemaan, tuletkos kertomaan mitä pidit :D
PoistaVau, ompas hienoja pikku herkkuja! :) Pitäsi tehdä itsekkin, mutta olen niin laiska tällaisten pikku sorttien leipoja. ;)
VastaaPoistaKiitos Leena-muori! Jos vaikka joskus innostut, niin nämä on onneksi helppoja ja nopeita tehdä. :)
PoistaTodella kauniita namusia. Fudgesta tykkään, ja jotain erilaista tekismieli tehä, joten taitaa meilläkin syntyä tällaisia.
VastaaPoistaKiitos Mimmi M! Kiva kuulla, että ohje sai sinutkin innostumaan. Odotan jo innolla näkeväni ja kuulevani mitä pidät :)
Poistatää testataan tänään. Minkä kokoista vuokaa käytit?
VastaaPoistaKäytin näihin n. 20 x 20 cm vuokaa, mutta isompaa tai pienempääkin voi käyttää. Fudgepaloista tulee vain hieman ohuempia tai paksumpia vuoan koosta riippuen. Nämä on kyllä hyivä, itselläkin on juuri satsi hellalla :) Olisi muuten kiva kuulla, mitä pidät :)
VastaaPoistaTein ja bloggasinkin näistä :) . Kiitos helposta ja hyvästä ohjeesta.
VastaaPoistaOle hyvä! :) Toivottavasti maistuivat myös :) Pitääkin tulla katsomaan minkänäköisiä sulla näistä tuli :)
PoistaKiitos aivan järjettömän makoisasta karkki ohjeesta ja viel suht helposta ainut tuo marmorointi aiheutti alkuun jännitystä! Mut sujui hyvin ja ei sitä nyt niin sika nopee tarvinnut ollakaan kun pelkäsin =D
VastaaPoistaHienoa, että fudget maistuivat ja marmorointikin onnistui! :) Näiden tekemiseen (ja syömiseen) on minulla tullut pieni himo, kun ovat niin ihanan helppoja ja nopeita. Varsinkin näin Joulun aikaan tulee tehtyä lahjoiksi ja muuten vaan tarjolle kahvipöytään. Mutta siis tosi kiva, että ohjeesta oli sinullekin iloa :)
Poista