sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Pumpulikakku / gluteeniton


Pumpulikakku on pehmeä, vanhanajan suosikkikakku. Kakun pehmeyden salaisuus on perunajauhoissa. Joissakin ohjeissa käytetään osaksi myös vehnäjauhoja, mutta sen pystyy tekemään myös ilman niitä, jolloin kakkua pääsee nauttimaan myös keliaakikot sillä lopputulos on gluteeniton.


Tein kakun pelkistä perunajauhoista. Käytin paistamisessa isoa n. 2.5 litran kahvikakkuvuokaani. Kakku nousi uunissa nätisti ja pysyi juuri ja juuri reunojen sisällä. Uunista ottamisen jälkeen kakku laski aika rajusti ja pelkäsin sen jääneen raa'aksi, vaikka tarkistin kypsyyden tökkäämällä pitkän tikun kakkuun ennen uunista poistamista. Kypsä se kuitenkin oli. Googletinkin kakun teon jälkeen vinkkejä kakkuun ja huomasin monella saman ongelman eli ilmeisesti pinnan laskeminen kuuluu ainakin jollain tavalla asiaan. Yksi asia mikä saattoi vaikuttaa, on se, että sekoittelin jauhot varovasti käännellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Tällöin taikina jää ilmavammaksi, kuin rajummin sekoitettuna. Ilmava taikina myös nousee uunissa paremmin, ja vastavuoroisesti laskee uunista oton jälkeen, mikäli jauhoja ei ole tarpeeksi pitämään sitä kasassa. Pieni jauholisä (n. 0.5-0.75 dl lisää jauhoja) olisikin voinut auttaa tuohon ongelmaan. Tai se, että olisi hurauttanut jauhot joukkoon rajummin, kuten Liian hyvää-blogissakin tehtiin. Hmm. Pitääkin testailla! ;)


Kakun pinnasta tuli ihan hirvittävän näköinen. En tiedä poistinko kakun turhan aikaisin, sillä puolet kakun ja vuoan välissä olleesta kookoshiutaleista eli kakun pinta jäi vuokaan kiinni. Onneksi kyseessä oli vain kakun pintalla olevat hiutaleet ja kakku itsessään säilyi ehjänä. Tuo kuitenkin aiheutti sen, että kakku "piti" kuorruttaa kokonaan piiloon, eikä pelkästään päälle nosteltu kuorrutus riittänyt. Krahnutin varmuudeksi kakun pinnalta irtonaiset krömmäleet pois ennen kuorruttamista. Epäsiistihän siitä pinnasta tuli silti ja päälle heitinkin muutaman pihlajanmarjan peittämään pahimpia virheitä. Mutta koska kakku mutusteltiin omassa lähipiirissä, ei ulkonäön niin väliä ollutkaan. Pehmoista oli, mutta ehkä aavistuksen tiivimpää kuin olin kuvitellut. Johtunee tuosta ylempänä mainitsemastani asiasta, eli kakun lässähtämisestä. Vielä mä tämän teen toistamiseen ja ilman, että se laskeutuu! Kakun kuorrute on aikas makiaa, joten sen määrää kannattaa säädellä oman maun mukaiseksi.

Pumpulikakku

Isoon kahvikakkuvuokaan

Aineet:
4 pientä kananmunaa
3 dl sokeria
3.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
250g kiehuvaa voita tai margariinia

Vuokaan lisäksi:
öljyä/muuta rasvaa
kookoshiutaleita tai korppujauhoja (gluteenittomia tarpeen mukaan)

Kuorrutus:
50 g voita
100 g sulatejuustoa
n. 3-4 dl tomusokeria
(raastettua sitruunankuorta)
2 tl vaniljasokeria

Ohje:
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Voitele ja korppujauhota iso kahvikakkuvuoka tarkasti. Voitelematon ja jauhottamaton kohta jää helposti kiinni vuokaan. 

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Kiehauta kattilassa voi (tai margariini) ja lisää kiehuvan kuumana taikinan joukkoon hyvin sekoittaen. Tässä vaiheessa voi sekoitella kunnolla, jotta rasva varmasti sekoittuu joukkoon, eikä jää kulhon pohjalle. Varo kuitenkin sekoittamasta niin paljon, että ilma karkaa muna-sokerivaahdosta. Kaada taikina hyvin voideltuun ja kookoshiutaleilla jauhotettuun vuokaan.



Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 45 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista sekä vuoan materiaalista, joten tarkkaile tilannetta ja tarkista kypsyys kun kakku vaikuttaa kypsältä. Älä kuitenkaan availe luukkua ennen kuin lähes koko paistoaika on kulunut, sillä tällöin kakku voi läsähtää.Kokeile kypsyys ensin kädellä kevyesti koittamalla. Jos kakku tuntuu kiinteältä (mutta tosi tosi pehmeältä), koita kypsyy varovasti vaikka pitkällä grillitikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä.

Kumoa kakku vasta kunnolla jäähtyneenä. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerihunnulla. Kuorrute kannattaa levittää varovasti kapealla veitsellä. Itselläni ainakin lusikalla levittäminen oli tosi työlästä, sillä kuorrute tarttui lusikkaan kiinni ja veti samalla myös osan kakun pinnasta mukaan. Veitselläkään murusilta ei vältytty, mutta jälki oli siistimpää. Kuorrute tasottui vielä hieman itsekseen levittämisen jälkeen, eikä kaikki murut näkynyt enää niin hyvin.


Koristele ja nauti!

Vinkki:
* Kuulemani mukaan kakku irtoaa paremmin vuoasta, jos osan (0.5 dl) perunajauhoista korvaa vehnäjauhoilla. Tällöin kakku tosin ei ole enää gluteeniton.

* Taikinan voi halutessaan maustaa vaikka sitruunan kuoriraasteella

6 kommenttia:

  1. Ihanahan tuo on! Ja tosi kaunis :)
    Pumpulikakut ovat kyllä niiin hyviä. Niistä tulee aina mummi mieleen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Miia! Taas taitaa tuo itsekriittisyys nostaa päätään. Ehkä siinäkin on osansa, että kun näkee silmissään miltä jonkin pitäisi näyttää valmiina, eikä se näytäkkään, on pettymys taattu. Mutta onneksi maku oli hyvä, vaikkakin tuo kuorrute olikin tosi makea ja pohja koostumus ehkä aavistuksen tiiviimpi kuin olisin odottanut. Syötyä kuitenkin tuli, ja nopsaan ;) Ihania kaikki tällaiset leivonnaiset, jotka tuovat jonkin muiston pintaan :)

      Poista
  2. Ihana kakku! Itsekkin olen niin hurahtanut noihin perunajauhokakkuihin. Mukavaa adventin aikaa täältä Napapiirin tuntumasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! :) Perunajauhot tekevät kivasti erilaisen rakenteen näihin kakkuihin. Tämä tosin jäi hieman tiiviiksi, mutta toivottavasti ensi kerralla sitten hieman kuohkeampi lopputulos :) Ja kiitos! Oikein mukavaa Joulukuun alkua ja Joulun odotusta sinulle täältä etelästä :)

      Poista
  3. Voiko tällä ohjeella tehdä täytekakkupohjan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen idea, mutta eipä ole tullut kokeiltua.. Uskallatko testailla? :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...