Kakussa on pieniä (tai omaan silmääni isojakin) kauneusvirheitä. Ja siihen löytyy erittäin hyvä syykin. Kakun koristelua edeltävänä päivänä venäytin niskani siihen malliin, ettei pää kääntynyt ilman tajutonta kipua. Onneksi koristeluaamuna kramppi oli sen verran helpannut, että pystyin joten kuten pistämään kakun päälle valkosuklaamassan ja pilviä muistuttavia hahmoja. Kakun reunatkin jäivät ikävästi rypyille, sillä en jaksanut vaivata (=lämmitellä) massaa käsin kunnolla, eikä se sitten laskeutunutkaan kakun reunoille parhaalla mahdollisella tavalla. Seli seli, mutta en voi muuta kun syyttää mokomaa yläselkää tästä. Onneksi kakku näyttää kuvista selvästi pahemmalta, kuin mitä se oli luonnossa ;) Ja pääasiahan tietenkin oli, että kakku kaikesta huolimatta ilostutti jo 9-vuotiaaksi kasvaneen ison pojan päivää :)
Täytteeksi laitoin kinuski-puolukkatäytteestä varioidun täytteen, johon käytin kermasta ja fariinisokerista keitetyn kinuskikastikkeen sijasta kondensoitua maitoa. Toimi muuten tosi kivasti ja oli mielestäni maultaan hyvinkin lähellä alkuperäistä täytettä. Puolukoita laitoin hieman tavallista enemmän ja ne toivat kivasti raikkautta makeaan toffeemousseen. Ja kun tuo valkosuklaapäällinenkin on aika makea, niin tällainen kirpeämpi täyte toimii sen kanssa hienosti. Synttärisankarikin piti kakusta ilmeisen paljon, sillä tuli hakemaan sitä vielä lisää :)
Tässä vielä tarkempia tietoja kakusta.
Dusty-kakku
Pohja:
4 munan sokerikakkupohja 20 cm vuokaan
Täyte:
2.5 dl Flora Vispiä
1 prk kondensoitua maitoa (kinuskiksi keitettynä)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1.75 tl liivatejauhetta
1.75 rkl vettä
n. 3 dl pakaste puolukoita
Päällinen:
Valkosuklaamassaa
Koristeet:
Mustat osat marsipaania, loput valkosuklaamassaa
Lentokoneessa siipien tukena spagetin pätkiä
Ohje täytteeseen:
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kinuskiksi keitetty kondensoitu maito sekä maustamaton tuorejuusto. Vatkaa seosta voimakkaasti vielä n. 1 minuutti. Mittaa liivatejauhe pienen mukiin ja sekoita joukkoon vesi. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohueana nauhana täytteen joukkoon samalla jatkuvasti voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon vielä puolukat. Täytä kakku. Anna täytteen hyytyä mielellään yön yli.
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kinuskiksi keitetty kondensoitu maito sekä maustamaton tuorejuusto. Vatkaa seosta voimakkaasti vielä n. 1 minuutti. Mittaa liivatejauhe pienen mukiin ja sekoita joukkoon vesi. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohueana nauhana täytteen joukkoon samalla jatkuvasti voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon vielä puolukat. Täytä kakku. Anna täytteen hyytyä mielellään yön yli.
En ole vielä testannut valkosuklaamassaa, mutta suunnitelmissa olis. Näytää ainakin tosi hyvältä kakun päällä, ilmeisesti sitä on "helppo" käsitellä? Tai jos ei helppoa niin ainakin onnistuu samoin kuin muutkin massat?
VastaaPoistaMielestäni valkosuklaamassaa on helpompi työstää kuin muita massoja. Tai ehkä tuo on tottumiskysymys, mutta itse en ole pärjännyt esim. marsipaanin kanssa kovin hyvin. Valkosuklaamassa on melko elastista, muovailumassamaista. Ei varmaan tule yllätyksenä, mutta tykkään tuosta massasta tosi paljon, sekä sen maun että käsiteltävyyden kannalta. Ainut miinus on ehkä se, että jos siitä tekee kovin pieniä koristeita, se tuppaa sulamaan käsissä. Toki jähmettyy taas kun saa hetken lepäillä pöydällä tai jääkaapissa. Mutta kakun kuorrutteissa on ihan ykkönen! Kannattaa ihmeessä kokeilla :)
PoistaVoi miten upea kakku! Tuo täyte kuulostaa herkulta! Valkosuklaamassa on vieläkin "ToDo"-listallani... ;)
VastaaPoistaKiitos Kirsi! Tuo täyte oli kyllä hyvää, mutta ehkä tuo alkuperäinen kinuski-puolukkatäyte (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/kinuski-puolukkatayte.html) on aavituksen vielä parempaa. Tässä oli melko mieto kinuskin maku, mutta tuossa toisessa hieman voimakkaampi. Kokeilepas sinäkin joskus tuota valkosuklaamassaa :)
PoistaHei! Itsekkin olen hyvin innokas leipoja, ja tekisin jotain vaikka joka päivä jos vain syöjiä riittäisi, mutta kaikilta alkaa tursuta herkut jo korvistakin, joten siis kysynkin, että mihin nämä sinun leipomukset menevät? SYöttekö perheesi kanssa kaiken itse vai annatko tutuille vai leivotko kuinka paljon näistä vain tilauksesta? :) Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja kiitos mahtavasta blogista! Täältä löytyy huimasti uutta kokeiltavaa, jos vaan tosiaan olisi joku joka ne tuhoaisikin :D
VastaaPoistaHeheh, onpa kiva kysymys :) Leivon tosiaan melko paljon, vaikka tahti onkin hiipunut melkoisesti työkiireiden takia viimeiden vuoden aikana. Kaikkia juttuja ei joudu onneksi syömään itse, vaan osa päätyy milloin minnekin. Muutama leivonnainen vuodessa lähtee tilauksesta ihan muualle. Noita tilausjuttuja ei kovin montaa ole ja suurin osa niistä on kakkuja.
PoistaMelkein kaikki muut jutut leivon sillä ajatuksella, että haluan testata jotain ohjetta tai "tuhota" jotain vanhaksi menevää jonnekin. Liki poikkeuksetta vähintään maistan miltä tuo lopputulos maistuu (paitsi en tietenkään kakkujen kohdalla) ja loput laitan pakkaseen vierasvaraksi tai sitten annan muualle elikkä tarhaan, töihin, kavereille, sukulaisille... Töissä ainakin saavat maistiaisia varmaan vähintään kerran kuussa, joskus parikin kertaa viikossa. Tosi kiva, että leivonnaiset kelpaa muuallakin, sillä muuten joutuisin leipomaan huomattavasti harvemmin, jos täyttäisin vain oman tai perheen vatsan niillä ;)
Leipominen on mulle tosi terapeuttista ja toimii hyvänä rentouttajana. Vaikka eihän se aina rentouta, jos munat lentää lattialle, kakku kuohuu yli uunissa tai lapset hyörii jaloissa ku käsittelee kuumaa sokerilientä.. Mutta erilaista se ainakin on ja mukavaa puuhaa silti :)
Kiitos vielä ihanasta kommentistasi :) Leivohan sinäkin jos leivotuttaa :) Voisitko kuvitella leipovasi vaikkapa joihinkin myyjäisiin? :)