Sitrustäyte eli aiempi lempitäytteeni sai vahvan kilpailevan kumppanin. Voisin melkein sanoa, että tästä ei macaron enää parane. Makujahan on monia ja monet voivat olla toistakin mieltä, mutta omaan makumaailmaani tämä iski täysillä. Makua on sopivasti ja yksikin macaron riittää. Näitä voisi tarjota vaikka ystävälle tulevana Ystävänpäivänä. Tai mikä ettei mikä tahansa muukin päivä :)
Näihin tuli onnistuneesti kivan sitkeä sisusta. Piparminttua löytyi sekä kuoresta että suklaaganachetäytteestä. Raikasta. Hyvää.
Osaan macaron kuorista ripottelin testauksen vuoksi kaakaojauhetta heti pursottamisen jälkeen. Siitä tulikin aika kiva koristelu.
Macaron-leivokset piparminttu-suklaatäytteellä
n. 45 kpl
Aineet:
150 g mantelijauhoa
150 g tomusokeria
60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista
5 tippaa piparminttuöljyä
35 g sokeria
60 g (n. 2 munan valkuaiset) valkuaista
150 g hienoa sokeria
50 g vettä
Pinnalle:
tummaa kaakaojauhetta (ei pakollinen)
Täyte:
100 g tummaa (n. 50%) suklaata
4 keltuaista
7 tippaa piparminttuöljyä
Ohje:
Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä
odottamaan. Mittaa mukiin 60 g valkuaisia ja jätä
manteli-tomusokeri-seoksen viereen odottamaan vuoroaan.
Mittaa 60g valkuaisia isoon vatkauskulhoon ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.
Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna
hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa
silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).
Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää
35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se
vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft
peaks). Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada
sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen
vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.
Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri.
Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja
mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi
nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana ja pinnalle piirretty viiva
tasoittuu n. 20 sekunnissa. Mitä enemmän sekoitat,
sitä ohuemmaksi taikina muuttuu. Siirrä taikina pursotinpussiin ja
pursota leivinpaperilla peitetylle
pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (n. 2.5 cm
halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti
muutaman kerran pöytäpintaa vasten. Siivilöi pintaan halutessasi hieman kaakaojauhetta. Anna taikinan levätä 15-60 min ennen
paistamista, kunnes pinta kuivuu kosketusta kestäväksi.
Paista
160°C:ssa n. 14 min. Macaronit ovat kypsiä, kun niiden jalka on
kiinnittynyt hattuun. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.
Tee täyte sulattamalla suklaa esim. mikrossa välillä sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksitellen ja lisää vielä maun mukaan piparminttuöljyä. Lusikoi täytettä pieni nokare puolelle määrälle macaron-leivosten kuoria ja nosta toiset puolet kanneksi.
Nämä leivokset päätyivät myös viime vuonna Nenäpäivän myyjäisiin. Hyvin tekivät kauppansa, kaikki kolme erilaista macaron-leivosta.
Nam! Yhdistelmä kuulostaa ihanalta. Jokohan minäkin kohta uskaltaisin kokeilla.... :)
VastaaPoistaHuomasin äsken, etten olekaan vielä vastannut sinulle :) Kiitos Maiju :) Tämä oli ihan huippuyhdistelmä, suklaa ja piparminttu ovat ihana, raikas makupari ja sopi tosi kivasti makeaan macaron-kuoreen. Etköhän sinäkin uskalla kokeilla :)
PoistaSinulla tuntuu olevan ehtymätön ideavarasto :) Varmasti hyvä yhdistelmä tuo piparminttu ja suklaa!
VastaaPoistaKiitos Maarit :) Oli tosi tosi hyvä yhdistelmä. Näitä olisi mennyt, tai siis taisi mennäkin muutama siitä vaan. Vaikka olivatkin makeita, niin piparminttuöljy raikasti makua ja syömisen jälkeen tuntui melkein kuin olisi juuri pessyt hampaat ;)
PoistaMoi :).
VastaaPoistaMistä olet ostanut/löytänyt piparminttuöljyä? Olen käynyt monesta apteekista kysymässä ja mistään en ole vielä onnistunut löytämään. Etsiskelin netistä ja löysin iHerb nettisivuilta Now Foodsin piparminttuöljyä..nyt tässä mietiskelen, että uskaltaisiko tilata tuota netin kautta..
-E
Moikka! :) Omani olen tosiaan löytänyt apteekista. Sain vähän aikaa sitten toisenkin kommentin, jossa lukija ei ollut löytänyt piparminttuöljyä enää mistään apteekista. Todella harmi jossei sitä enää saa niistä :( Tuosta Now Foodsin piparminttuöljystä en ole kuullut, en siis uskalla sanoa sen tilaamisesta mitään. Onko se tarkoitettu elintarvikekäyttöön vai vain ulkoiseen?
PoistaLuulisin, että voi käyttää elintarvikkeena, kun Fitness First sivuilla oli tämmönen kuvaus "NOW Foodsin piparminttuöljy sopii muilla öljyillä laimennettuna esimerkiksi raakasuklaaseen tai aromaterapeuttiseen käyttöön. Öljy on puristettu tuoreista piparmintun lehdistä ja on 100% luonnontuote". Pitänee varmaan laittaa tilaukseen iHerbistä!
PoistaTein eilen minttu-suklaapaloja ohjeellasi ja niistä tuli kyllä todella herkullisia :). Piparminttuöljyä olisi kivaa saada, kun kuorrutukseen meni about 5 tl piparminttuaromia :).
-E
Kuullostaa hyvältä. Meinaan vaikuttaa just sellaiselta, jota voi käyttää mm. näihin ja moneen moneen muuhun. Tuo apteekin öljykin oli apteekkarin mukaan puristettu suoraan piparmintun lehdistä, eli hyvinkin samaa tavaraa. Tilaukseen vaan! :)
PoistaPiparminttuaromia tosiaan menee hurjasti enemmän ja eikä maku ole siltikään niin intensiivinen kuin piparminttuöljyllä. Tosi hyvä tietää, että pmöljyä voi tilailla tuolta. Ja jos/kun tilaat ja ehdit kokeilemaan pmöljyä, niin olisi tosi mukava kuulla mitä pidät ja oletko tyytyväinen hankintaasi :)