sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Mehevät feta-tomaattimuffinssit


Pitkästä aikaa hieman suolaista ohjetta kaiken makean väliin.. :) Tykkään käyttää tosi paljon rahkaa ja useimmiten nautiskelenkin sitä aamupalalla mm. pienen landrattavan mehutilkan kera. Rahka on myös leivonnassa tosi hyvä juttu, sillä se tuo taikinaan kosteutta ja mehevyyttä ja vaikkapala mousseihin keveyttä ja raikkautta. Useimmiten käytän rahkaa makeissa leivonnaisissa, mutta kokeilin sitä myös suolaisiin muffineihin parisen vuotta sitten. Nyt suolaisen leipomishimon iskiessä kaivoin tuon vanhan ohjeen esiin, muokkasin sitä hieman ja leivoin suolaisia muffineita. Tykkäsin, ja paljon!


Näistä tuli ihanan pehmeitä ja niin mahdottoman kosteita. Kosteus vaikuttaa myös muffinin koostumukseen tehden siitä hieman tiiviimmän, ja eräs syödä miettikin muffinien olevan raakoja. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan raakuuden tunne tuli tuosta kosteudesta. Nämä kun muistuttivat ehkä enemmän koostumukseltaan kosteaa mutakakkua, kuin höttöistä ja kuivaa sokerikakkupohjaa. Ja itse ainakin valitsen mieluummin kostean ja hieman tiiviimmän kuin kuivan ja höttöisemmän suolaisen muffinssin. Itse asiassa sopiiko tuollainen höttöinen koostumus edes tällaiseen suolaiseen, oreganon takia pitsan makua muistuttavaan aamu/väli/iltapalaan, hmmm.. No sopiihan tuo, mutta harmittavasti ne ovat usein myös kuivia.


Upotin jokaiseen muffinin keskelle yllätykseksi minitomaatin. Oli fetan kanssa kyllä oiva pari :)

Mehevät feta-tomaattimuffinssit

n. 12 kpl

Aineet:
2.5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
2.5 tl leivinjauhetta 
n. 1 tl suolaa
1 tl oreganoa
1 muna
250 g maitorahkaa
1.5 dl maitoa
0.5 dl öljyä

Lisäksi:
n. 200 g fetajuustoa
n. 12 kpl minitomaattia 
1 tl kuivattua oreganoa
(muutama rouhaisu mustapippuria myllystä)

Ohje:
Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja oregano keskenään. Sekoita myös muna, maitorahka, maito ja öljy keskenään. Lisää nesteet jauhojen joukkoon ja sekoita kevyesti. Tässä vaiheessa aineiden ei tarvitse olla vielä kunnolla sekaisin. Pilko fetajuusto pienemmiksi paloiksi. Säästä vajaa puolet fetajuuston paloista päälle ja lisää loput taikinaan. Kääntele kaikki sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen, jotta taikina ei sitkisty. Lusikoi taikinaa rasvattuihin muffinivuoan koloihin. Paina jokaiseen koloon yksi minitomaatti keskelle taikinaa ja ripottele pinnalle loput fetajuuston palaset. 

Paista 175 asteessa n.25 minuuttia, tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista. Muffinit maistuvat myös jäähtyneinä. 

Vinkki:
 * Jos mahdollista, paista muffinit voidelluissa silikonisissa muffinivuoan koloissa. Suolaiset muffinit tarttuvat helposti kiinni paperisiin vuokiin.

* Fetan ja tomaattien sijasta taikinaan voi upottaa melkein mitä tahansa. Miltä kuullostaisi vaikkapa kinkku-aurajuusto-muffinit? 





8 kommenttia:

  1. Ihania kuvia blogissasi! Millaisella kameralla kuvaat?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Käytössäni on tällä hetkellä (suunnitelmissa rungon päivitys) Canon 450D järkkäri ja useimmiten 50mm f/1.8 objektiivi.

      Poista
  2. Suolaiset muffinssit on ihania! Liian harvoin tälläisiä tulee tehtyä. Nämäkin näyttävät todella herkullisilta ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sans muuta Taru! Nämäkin meinasivat viedä kielen! :P Näiden kanssa on vähän sama kuin suolaisten piirakoiden kanssa; ovat herkullisia, mutta liian harvoin tulee tehtyä :) Kiitos Taru! :D

      Poista
  3. Tein näitä ja mielestäni olivat vielä parempia oltuaan yön yli jääkaapissa. Lisäsin taikinaan myös paprikajauhetta, joka sopi siihen hyvin. Kiitos herkullisesta ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että ohjeesta oli iloa! :) Paprikajauhelisä kuullostaa hyvältä. Näitä voikin maustaa oman makunsa mukaan miltei millä tahansa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...