keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kostea mokka-kahvikakku


Pääsiäinen viuhahti vauhdilla ohi ja huomasin, että samaan aikaan myös Suklaapossun blogissa hujahti 2 000 000 käynnin raja rikki! Vau! On ihana huomata, että blogini on kerännyt näin paljon kävijöitä tämän miltei kolmen vuoden olemassaolonsa aikana. Toivottavasti te kaikki ihanaiset lukijat viihdytte jatkossakin mukana seuraamassa  ja jättämässä kannustavia kommenttejanne. Kiitos teille kaikille :D

Samalla totean hieman anteeksi pyydellen, että tämän ja edellisen postauksen väli oli pidempi kuin koskaan aiemmin blogin historiassa minkään muun postauksen väli. Syy löytyy siitä, että olen viimeiset viikot uppoutunut valokuvien läpikäymiseen ja vuosittaisten valokuvakirjojen luomiseen alkaen 2009. Huh mikä homma! Ensimmäinen seulontakierros tehty neljältä vuodelta, ja homma jatkuu. Mutta kyllähän leipominen ja bloggaaminen jatkuu! :)

Jatketaanpa vaikka tällä helpolla, kostealla ja mokkaisella kahvikakulla. Innostuin uudesta kahvikakkuvuoastani niin paljon, että tein siinä heti sitruunakakun jälkeen myös tämän kakun. Tai itseasiassa kaksikin mokkakakkua. Tapani mukaan kehittelin kakkuohjetta päässäni ja aloin leipomaan. Kaikki ei "yllättäen" aivan onnistunutkaan, vaan ensimmäinen kakku meni suoraan roskiin. Toinen kakku uhkasi sen sijaan sujahtaa suoraan parempiin suihin..!


Ensmäisen kakun kohdalla suurin ongelma oli sen paistaminen, joka ei menny aivan putkeen. Uuden uutukaisen silikoninen kahvikakkuvuoan paisto-ominaisuudet olivat hieman erilaiset kuin aiemmin käyttämieni metallisten/pinnoitettujen vuokien. Tikkutesti näytti kakun olevan valmis 50 minuutin kohdalla, mutta kun poistin sitä vuasta, keskustasta alkoi valua raakaa taikinaa. Plääh! Loppujen lopuksi kakun koostumuskin kaipasi hiomista. No, tuosta sisuuntuneena muokkasin ohjetta ja testasin seuraavana päivänä uudestaan. Nyt onnistui, huh huh!


Kakusta tuli ihanan pehmoinen, kostea, mehevä, mokkainen.. Eli suorastaan herkkua! Taikina on jälleen tyyliä aineet-vain-nopeasti-sekaisin-ja-paistumaan eli ihan mahdottoman helppo. Ainut havaitsemani vika kakussa oli se, että taikina oli edelleenkin liian pieni tuohon suureen kahvikakkuvuokaan, joten se ei tullut tälläkään kertaa täyteen eikä vuoan koko kauneus näy tässäkään kakussa. Ehkäpä sitten ensi kerralla suuren kahvikakkuhimon iskiessä :)


Mokkaisen kakun päälle tein vielä mokkaisen kuorrutteen. Se oli kyllä piste i:n päällä, nams! Sitä olisi voinut olla kuulemma enemmänkin :)


Tai no taisin hieman valehdella tuolla ylempänä, kun kerroin kakun ainoaksi viaksi liian pienen taikinan.. Kakussa oli ulkonäöllisesti vikana myös pinnassa olevan suuret reiät. Pinnasta ei tullut siis aivan niin tasaista, kuin olisin halunnut. Mutta toisaalta eihän tuolla pinnalla niin väliä ole, kun siihen päälle tulee kuitenkin kuorrutus. Ja sitäkin voi halutessaan laittaa vielä ohjetta enemmänkin, jolloin koko pinnan saa kauttaaltaan peitettyä, ja herkusta vieläkin makeamman ja makoisamman :)


Tässäpä tämä helppoakin helpompi aineet-vain-sekaisin -kakkuohje :)

Mokka-kahvikakku

Isohko kahvikakku (väh. 2 litran vuokaan)

Taikinaan:
175 g leivinmargariinia/voita sulatettuna
2 rkl espressopikakahvijauhetta
0.75 dl vettä
2 dl piimää
2 munaa
3 dl sokeria
6.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Kuorrutus:
40 g voita
1 tl espressiopikakahvijauhetta
2 dl tomusokeria
(nonparelleja) 

 Ohje:
Tee taikina. Sulata rasva ja sekoita sen joukkoon pikakahvijauhe. Lisää joukkoon vesi, piimä, munat ja sokeri hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti.

Voitele (silikoninen) kahvikakkuvuoka kevyesti. Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita. Paista 160 asteessa noin 1 h 15 minuuttia. Paistoajoissa on uuni- ja vuokakohtaisia eroja, joten kokeile kypsyys pitkällä tikulla heti, kun kakku vaikuttaa olevan kypsä. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku valmis. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ennen kumoamista. Peitä hyvin jäähtymisen ajaksi.

Kun kakku on jäähtynyt, tee kuorrutus. Sulata rasva ja liuota joukkoon espressipikakahvijauhe. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin. Liruttele kuorrutus kakun päälle. Koristele halutessasi vaikkapa suklaanmakuisilla nonparelleilla. 

 


18 kommenttia:

  1. Aivan ihana kakku! Olet mestari! Kiitos taas kokeiltavasta ohjeesta, Suklaapossu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! :) Nätillä vuoalla saa aikaan nättejä, "mestarillisia" kakkuja ;) Tuollainen päälle roiskittu kuorrute on musta tosi kiva, koristelee kakun kuin kakun. Ja ole hyvä vaan, toivottavasti maistuu teille vähintään yhtä hyvin kuin meille :P

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli kyllä ihanan makuistakin :P

      Poista
  3. Ei ihme, että kahden miljoonan raja on ylittynyt. Mielestäni blogisi on paras leivontablogi. Ei sinun tarvitse pyydellä anteeksi, jos postauksien väli venähtää. Lukijat varmaan ymmärtävät, että pienten lasten äidillä arkihommissa kuluu aikaa ja ylimääräiseen sitä on kovin vähän. Kaikesta päätellen olet kyllä energinen ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanasta kommentistasi! :D Vuorokauden tunnit eivät tosiaan tunnu riittävän läheskään kaikkeen mitä haluaisi tehdä. Kiinnostuksen kohteet vain näimmä lisääntyvät iän myötä, ja tuntien jakaminen eri juttujen välillä on joskus haasteellista. Rakastan leipomista ja bloggaamista, ja sen takia tunnen hieman syyllisyyttä, kun ne ovat viime aikoina jääneet hieman vähemmälle. Mutta eiköhän niihinkin ehdi taas paneutua, kunhan valokuvajutut ja loput remontit ovat ohi :) Kiitos kannustavista sanoistasi :)

      Poista
  4. Heippa! Ihanaa, kun laitat näitä helppoja "aineet vain sekaisin" ohjeita jakoon! Kysyisin, että voiko tämän tehdä tavalliseen kakkuvuokaan vai pitääkö se olla silikoninen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! :) En ole testannut juuri tätä taikinaa muussa kuin tuossa silikonisessa vuoassa, mutta uskon, että se toimii hyvin myös tavallisessa kakkuvuoassa. Paistoaika saattaa tällöin muuttua, ja ainakin itse olen todennut, että tavallisessa vuoassa kypsyminen saattaa olla aika paljon nopeampaakin, kuin silikonisessa. Kun kakku näyttää kypsältä, kokeile ensin painamalla kevyesti sormella sen päältä. Mikäli se tuntuu kiinteältä, testaa kypsyys vielä tikulla keskeltä kakkua. Kivoja leivontahetkiä! :)

      Poista
  5. Paljon onnea Suklaapossu!!! ♥ Sulla on kyllä aivan ihana blogi! :)
    Ja onpas ihana kakku, oikein kostean ja mehevän näköinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru!!! ♥ Me näimmä vietämme vuorotellen näitä "merkkipaaluja" blogin parissa :) Ihanaa puuhaa tämä :) Tuo kakku oli tosi ihanaa. Kuorrutetta vain ensi kerralla vieläkin enemmän, niin slurps! Vähän kuin söisi kosteita mokkapaloja :P

      Poista
  6. Tästä on tullut uusi kahvikakkusuosikkini! Aivan ihanan mehevä ja kaupan päälle tuo helppous. :) Kaapista löytyisi ranskankermaa, mutta ei piimää - mitä luulet onnistuisiko kakku ranskankermalla vai jääkö tuo kakulle ominainen mehevyys pois silloin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Riku :) Uskon, että onnistuu raskankermallakin, pienin fiksauksin. Mehevyyskin säilyy hyvin, sillä se on rasvaisempaa kuin piimä. Ainut mitä mietin on se, onko ranskankerma liiankin rasvaista, jolloin lopputulos saattaa kärsiä, ainakin jos korvaa yks yhteen piimän kanssa.. Itse vähentäisin ranskankermaa käytettäessä hieman leivinmargariinin/voin määrää ja lisäisin vastaavan määrän vettä. Riippuen ranskankerman rasvapitoisuudesta, voisi voita vähentää noin 25g. Uskallatko testailla? :)

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksestasi! Ehkä teen tätä jouluksi alkuperäisellä reseptillä, ettei käy huonosti ja testailen sitten myöhemmin. Hyvää joulunaikaa! :)

      Poista
    3. Kuullostaa hyvältä. Kun ehdit testailemaan ranskankermalla, niin kuulisin mielelläni lopputuloksen. Kiitos Riku, ihanaa joulunaikaa sinullekin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...