sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Sitkeät, isot suklaahippukeksit

Pistetäänpä välillä hieman ohjeita kekseihin. Ja mihinkäs muuhun kuin superherkullisiin Subwayn tyylisiin kekseihin! Nämä keksit syntyivät halustani syödä amerikkalaistyyppisiä isoja, keskeltä sitkeitä ja reunoilta rapeita suklaata sisältäviä keksejä. Tein keksit jo alkuvuodesta, mutta huomasin juuri ovat näimmä jääneet päivittämättä blogiin. En keksi tälle unohdukselle muuta syytä kuin, että keksit vain olivat niin pahuksen hyviä, että ne veivät kielen lisäksi myös muistin. Nam!




Keksien salaisuus piilee suurimmaksi osaksi paistotavassa. Jäiset taikinapallukat kypsyvät reunoilta samalla kun sulavat keskeltä ja jäävät ehkä hitusen raa'an oloisiksi ja samalla ah, niin sitkeän tahmeiksi. Pidemmällä paistoajalla maku on edelleen hyvä, mutta keksien ihana rakenne menetetään ja niistä tulee rapeita ja murenevia. Kannattaa siis olla tarkkana paistoajan kanssa.

Sitkeät suklaahippukeksit


14 kpl, halkaisijaltaan n. 10 cm olevia keksejä 
 
Aineet:
125 g voita huoneenlämpöisenä
1.25 dl tavallista sokeria
1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1.5 rkl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa
0.75 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
n. 3 dl = 175 g tummaa (50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna

Ohje:
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, sula, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.

Tee taikinasta kaksi n. 20 cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 7 yhtä suureen osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.

Lado 7 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 20-21 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa'an oloinen, mutta laskeutunut.


Vinkit:
* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.
* Voit vaihtaa osan tummasta suklaasta valkosuklaaksi tai maitosuklaaksi. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi suolapähkinöitä.
* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.
* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi. 
* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna. 
* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.
* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen. 
* Pakastaminen vaikuttaa keksien ulkonäköön. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen keksi on pakastettu ennen paistoa ja oikeanpuoleinen on käytetty jääkaapin kautta. 
 
 
Tekiskö mieli? :)

28 kommenttia:

  1. Oi miten ihanilta nuo näyttää! Todellakin tekis mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä mielettömän ihania! Hyppäsivät ehdottomasti suoraan keksilistani kärkeen! Harmi, kun ei voi lähettää maistiaisia virtuaalisesti :)

      Poista
  2. Että tekisikö mieli, NO KYLLÄ! :D Jestas miten hyvännäköisiä! Leivoin vasta tässä yksi päivä viimeviikolla valkosuklaa-karpalo -cookies ja vaikka ne olikin herkullisia niin rakenne ei kuitenkaan ollut se "täydellinen cookie". Tämä resepti kuulostaa paljon paremmalta tekniikaltaan joten ehdottomasti seuraavaksi kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä! Tuo paistoaika on tosiaan viitteellinen eli kannattaa tarkkailla tilannetta, ettei keksit pääse vahingossakaan kypsymään liikaa. Keksit on tärkeää jättää ikään kuin raaoiksi, sillä ne kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Jos vähääkään epäilyttää, että tuli paistettua liikaa, kannattaa keksit vetää samantein leivinpaperin avulla pois kuumalta pelliltä ja antaa jäähtyä ilmavasti. Kerrotkos sitten mitä pidit :P

      Poista
  3. Näyttää herkullisilta, suklaahippucookiet ovat aina ihania. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri :) Olivat ihan mielettömän herkullisia. Mä tykkään tosi paljon sitkeistä suklaakekseistä ja nämä olivat juuri sellaisia. Aivan ykkösiä :P

      Poista
  4. No nyt kuulostaa ja NÄYTTÄÄ lupaavalta! Nämä menee kokeiluun mahdollisimman pian, tulen sitten raportoimaan lopputuloksesta. :) Vakuuttavan kuuloinen pakkasniksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaapas äkkiä, odotan jo innollani kuulevani mitä pidät :D

      Poista
  5. No niin, nytpäs tekaisin sitten. :D NAM! Aivan ihania! Koostumus ihan huippu, rapsakat reunat, pehmeä ja sitkeä sisus ja jotenkin maut tosi tasapainoisesti kohdallaan! Mmmm... Saa nähdä kauanko tuo keksikeko tuossa säilyy... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säpäs olit nopea! :D Hienoa kuulla, että keksit maistuivat myös sinulle ja onnistuivat juuri niin kuin pitikin. Se keksikeko häviää muuten todella nopeasti ;) Nämä ovat kyllä ihan parhaita keksejä ja odotan jo tilaisuutta tehdä näitä uudestaan!

      Poista
  6. Näistä tuli todella Herkullisia! Pakastaminen kannatti, koska kekseistä tuli tosi hyvännäköisiä. Katsotaan mitä miehen työkaverit kekseistä pitävät, kun huomenna niitä maistavat. Toivottavasti näistä ei kuitenkaan tullut "liian" herkullisia, koska sitten joudun leipomaan näitä useammin miehelle töihin ;) t.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pakastaminen teki kyllä ihmeen ulkonäölle, ja hieman koostumuksellekin. Mä luulen, että pääset leipomaan näitä miehelle vielä lisää, ja pian ;D Kiitos Hanna, kun kävit kommentoimassa ja todella hienoa, että keksit maistuivat :)

      Poista
  7. Nam, näyttääpäs herkullisilta! Ajattelin synttäri juhliin kokeilla. Pitääkö keksit ennen paistamista taputella jo tullaiseen ''keksimuotoon'' vai paistaa sellaisina tangosta leikattuina palleroina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keksejä ei tarvitse tapulla vaan riittää että ne laittaa pellille taikina pötköstä leikattuina kiekkoina. Keksit litistyvät ja ottavat muotonsa uunissa kypsyessään. Taikinakiekoille kannattaa jättää kunnon välit, sillä keksit leviävät uunissa aika paljon. Tuli taas näin jälkikäteen mieleen, että vaihekuvat olisivat olleet hyvät. Aina niitä ei tule otettua, varsinkin jos kyseessä on ohjeen testaus. Ensi kerralla sitten :) Niin ja jos vain mahdollista, kiekot tosiaan kannattaa pakastaa ennen paistamista, niin valmiista kekseistä tulee kauniimpia. Taikinakiekot voi vaikka tehdä pakkaseen valmiiksi ja paistaa vasta juuri ennen juhlia. Kiitos Anna Sofia kommentistasi ja mukavaa synttärijuhlaa! :)

      Poista
  8. Iso kiitos ohjeesta! Ihan paras :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistuivat :) Nämä ovat minustakin aivan parhaita, hieman sitkeitä, ja ihanan suklaisia, nams! :) Hienoa, että ohjeesta oli iloa myös sinulle :)

      Poista
  9. Nää oli aivan mahtavia!
    Jos nyt toinen kerta onnistuis paremmin, eka kerralla kypsyivät liikaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistuivat :) Mutta hyviähän nämä ovatkin. Ihan lempikeksejäni. Paistoaika kannattaa tosiaan pitää tarpeeksi lyhyenä, jotta sisusta jää jäähdyttyäänkin hieman sitkeäksi. Mutta maistuivat varmaan ihanilta myös hieman "ylikypsinäkin" :)

      Poista
  10. Moi! Tämä resepti on kyllä säilynyt suosikkina jo pitkään, mutta halusin kysyä että oletko koskaan koittanut ruskistaa voita ennen sen käyttöä? Lueskelin englantilaista leivontablogia ja törmäsin tähän tekniikkaan, ja sen sanottiin tekevän keksien mausta aivan uskomattoman. Ajattelin itse koittaa tätä, mutta halusin kysäistä oletko koskaan koittanut tätä, ja oliko maussa minkäänlaista eroa..

    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Tiina :) Tuo voin ruskistaminen oli tosi hyvä vinkki, kiitos! Olen joskus kokeillut sitä muihin kekseihin ja se tuo niihin aivan ihastuttavan, hieman karamellimaisen/kinuskisen maun. Se sopisi varmaan näihinkin tosi mahtavasti, joten kokeilepas ihmeessä. Tuletkos sitten kertomaan, minkälaisia tuli? :) Alkoi kiinnostaa nyt niin paljon itseänikin, että pitääkin kokeilla ihan lähiaikoina :) Nämä ovat ihan ääreisihania keksejä muutenkin, niin ruskistetulla voilla ehkä vieläkin herkullisempia, mmmm! ;)

      Poista
    2. Kokeilin siis joku aika sitten tota voin ruskistamista ja voin sanoa että kyllä kannatti. Tuoksu oli aivan ihana, ja voi toi kekseihin ihanaa ikäänkuin pähkinäistä lisämakua. Ei taideta tässä talossa enää normaalista voista enää leipoa :D

      -Tiina

      Poista
    3. Oih, alkoi heti kuola valua kun mietin lopputulosta. Kun kekseistä tuli tuolla tavoin vieläkin parempia, niin sitten ovat kyllä jo tooosi hyviä! ;) Itselläni on testaus kaiken kiireen keskellä jäänyt, mutta kyllä mä vielä joskus.. Kiitos Tiina, tosi kiva kun kerroit kokemuksesi, ja hienoa että lopputulos oli noin onnistunut :D

      Poista
  11. Huomenna näitä pitäisi testata. Millälailla tuo voin ruskistaminen tehdään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ruskistanut voin niin, että olen kuumentanut sitä kattilassa, kunnes se on alkanut saamaan väriä. Aluksi voi hieman vaahtoaa, sitten vaahto laskeutuu ja voi kirkastuu. Samalla se alkaa samaan väriä. Ruskistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei voi pala eli ottaa kattilan pois levyltä heti kun voi on suunnilleen vaalean pronssin väristä. Tähän menee aikaa arviolta sellaiset 5-10 minuuttia. Toivottavasti paahtaminen onnistuu :)

      Poista
    2. Hyvin onnistui ja olivat todella hyviä :) isännän uusi suosikki :D

      Poista
    3. Voi kun mukava juttu :D Nyt on pakko itsekin kokeilla ;)

      Poista
  12. Täydellinen cookie-ohje! Ruskistin osan voista ja tein näistä toukilla tuunattuja versioita hyönteisruokablogiini: https://kitiinikokki.wordpress.com/2015/06/05/elamasi-parhaimmat-cookiet-toukilla-ja-ilman/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että keksit maistuivat :) Myös toukilla terästettynä :|

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...