Keksien salaisuus piilee suurimmaksi osaksi paistotavassa. Jäiset taikinapallukat kypsyvät reunoilta samalla kun sulavat keskeltä ja jäävät ehkä hitusen raa'an oloisiksi ja samalla ah, niin sitkeän tahmeiksi. Pidemmällä paistoajalla maku on edelleen hyvä, mutta keksien ihana rakenne menetetään ja niistä tulee rapeita ja murenevia. Kannattaa siis olla tarkkana paistoajan kanssa.
Sitkeät suklaahippukeksit
14 kpl, halkaisijaltaan n.
10 cm olevia keksejä
Aineet:
125 g voita
huoneenlämpöisenä
1.25 dl tavallista sokeria
1 dl fariinisokeria
kevyesti mittaan paineltuna
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1.5 rkl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa
0.75 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
n. 3 dl = 175 g tummaa
(50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna
Ohje:
Vatkaa voi ja sokerit
vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista
n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, sula, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele
jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.
Tee taikinasta kaksi n. 20
cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 7
yhtä suureen osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita
lautanen/pelti pakkaseen n. puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.
Lado 7 jäistä kiekkoa
pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti 140
asteessa. Paistoaika on n. 20-21 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat
alkavat hieman kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa'an oloinen, mutta laskeutunut.
Vinkit:
* Jos taikina on
leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.
* Voit vaihtaa osan
tummasta suklaasta valkosuklaaksi tai maitosuklaaksi. Joukkoon voi lisätä myös
esimerkiksi suolapähkinöitä.
* Keksien pitää olla
keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit
kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule
pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät
sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.
* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa
keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja
nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin
reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi.
* Keksit ovat
parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna.
* Voit pilkkoa
keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä.
* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.
* Pakastaminen vaikuttaa keksien ulkonäköön. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen keksi on pakastettu ennen paistoa ja oikeanpuoleinen on käytetty jääkaapin kautta.
* Jos et halua käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 7 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen.
* Pakastaminen vaikuttaa keksien ulkonäköön. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen keksi on pakastettu ennen paistoa ja oikeanpuoleinen on käytetty jääkaapin kautta.
Tekiskö mieli? :)
Oi miten ihanilta nuo näyttää! Todellakin tekis mieli :)
VastaaPoistaOlivat kyllä mielettömän ihania! Hyppäsivät ehdottomasti suoraan keksilistani kärkeen! Harmi, kun ei voi lähettää maistiaisia virtuaalisesti :)
PoistaEttä tekisikö mieli, NO KYLLÄ! :D Jestas miten hyvännäköisiä! Leivoin vasta tässä yksi päivä viimeviikolla valkosuklaa-karpalo -cookies ja vaikka ne olikin herkullisia niin rakenne ei kuitenkaan ollut se "täydellinen cookie". Tämä resepti kuulostaa paljon paremmalta tekniikaltaan joten ehdottomasti seuraavaksi kokeiluun! :)
VastaaPoistaSuosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä! Tuo paistoaika on tosiaan viitteellinen eli kannattaa tarkkailla tilannetta, ettei keksit pääse vahingossakaan kypsymään liikaa. Keksit on tärkeää jättää ikään kuin raaoiksi, sillä ne kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Jos vähääkään epäilyttää, että tuli paistettua liikaa, kannattaa keksit vetää samantein leivinpaperin avulla pois kuumalta pelliltä ja antaa jäähtyä ilmavasti. Kerrotkos sitten mitä pidit :P
PoistaNäyttää herkullisilta, suklaahippucookiet ovat aina ihania. <3
VastaaPoistaKiitos Katri :) Olivat ihan mielettömän herkullisia. Mä tykkään tosi paljon sitkeistä suklaakekseistä ja nämä olivat juuri sellaisia. Aivan ykkösiä :P
PoistaNo nyt kuulostaa ja NÄYTTÄÄ lupaavalta! Nämä menee kokeiluun mahdollisimman pian, tulen sitten raportoimaan lopputuloksesta. :) Vakuuttavan kuuloinen pakkasniksi!
VastaaPoistaTestaapas äkkiä, odotan jo innollani kuulevani mitä pidät :D
PoistaNo niin, nytpäs tekaisin sitten. :D NAM! Aivan ihania! Koostumus ihan huippu, rapsakat reunat, pehmeä ja sitkeä sisus ja jotenkin maut tosi tasapainoisesti kohdallaan! Mmmm... Saa nähdä kauanko tuo keksikeko tuossa säilyy... ;)
VastaaPoistaSäpäs olit nopea! :D Hienoa kuulla, että keksit maistuivat myös sinulle ja onnistuivat juuri niin kuin pitikin. Se keksikeko häviää muuten todella nopeasti ;) Nämä ovat kyllä ihan parhaita keksejä ja odotan jo tilaisuutta tehdä näitä uudestaan!
PoistaNäistä tuli todella Herkullisia! Pakastaminen kannatti, koska kekseistä tuli tosi hyvännäköisiä. Katsotaan mitä miehen työkaverit kekseistä pitävät, kun huomenna niitä maistavat. Toivottavasti näistä ei kuitenkaan tullut "liian" herkullisia, koska sitten joudun leipomaan näitä useammin miehelle töihin ;) t.Hanna
VastaaPoistaTuo pakastaminen teki kyllä ihmeen ulkonäölle, ja hieman koostumuksellekin. Mä luulen, että pääset leipomaan näitä miehelle vielä lisää, ja pian ;D Kiitos Hanna, kun kävit kommentoimassa ja todella hienoa, että keksit maistuivat :)
PoistaNam, näyttääpäs herkullisilta! Ajattelin synttäri juhliin kokeilla. Pitääkö keksit ennen paistamista taputella jo tullaiseen ''keksimuotoon'' vai paistaa sellaisina tangosta leikattuina palleroina?
VastaaPoistaKeksejä ei tarvitse tapulla vaan riittää että ne laittaa pellille taikina pötköstä leikattuina kiekkoina. Keksit litistyvät ja ottavat muotonsa uunissa kypsyessään. Taikinakiekoille kannattaa jättää kunnon välit, sillä keksit leviävät uunissa aika paljon. Tuli taas näin jälkikäteen mieleen, että vaihekuvat olisivat olleet hyvät. Aina niitä ei tule otettua, varsinkin jos kyseessä on ohjeen testaus. Ensi kerralla sitten :) Niin ja jos vain mahdollista, kiekot tosiaan kannattaa pakastaa ennen paistamista, niin valmiista kekseistä tulee kauniimpia. Taikinakiekot voi vaikka tehdä pakkaseen valmiiksi ja paistaa vasta juuri ennen juhlia. Kiitos Anna Sofia kommentistasi ja mukavaa synttärijuhlaa! :)
PoistaIso kiitos ohjeesta! Ihan paras :D
VastaaPoistaKiva kuulla, että maistuivat :) Nämä ovat minustakin aivan parhaita, hieman sitkeitä, ja ihanan suklaisia, nams! :) Hienoa, että ohjeesta oli iloa myös sinulle :)
PoistaNää oli aivan mahtavia!
VastaaPoistaJos nyt toinen kerta onnistuis paremmin, eka kerralla kypsyivät liikaa :D
Kiva kuulla, että maistuivat :) Mutta hyviähän nämä ovatkin. Ihan lempikeksejäni. Paistoaika kannattaa tosiaan pitää tarpeeksi lyhyenä, jotta sisusta jää jäähdyttyäänkin hieman sitkeäksi. Mutta maistuivat varmaan ihanilta myös hieman "ylikypsinäkin" :)
PoistaMoi! Tämä resepti on kyllä säilynyt suosikkina jo pitkään, mutta halusin kysyä että oletko koskaan koittanut ruskistaa voita ennen sen käyttöä? Lueskelin englantilaista leivontablogia ja törmäsin tähän tekniikkaan, ja sen sanottiin tekevän keksien mausta aivan uskomattoman. Ajattelin itse koittaa tätä, mutta halusin kysäistä oletko koskaan koittanut tätä, ja oliko maussa minkäänlaista eroa..
VastaaPoista-Tiina
Moikka Tiina :) Tuo voin ruskistaminen oli tosi hyvä vinkki, kiitos! Olen joskus kokeillut sitä muihin kekseihin ja se tuo niihin aivan ihastuttavan, hieman karamellimaisen/kinuskisen maun. Se sopisi varmaan näihinkin tosi mahtavasti, joten kokeilepas ihmeessä. Tuletkos sitten kertomaan, minkälaisia tuli? :) Alkoi kiinnostaa nyt niin paljon itseänikin, että pitääkin kokeilla ihan lähiaikoina :) Nämä ovat ihan ääreisihania keksejä muutenkin, niin ruskistetulla voilla ehkä vieläkin herkullisempia, mmmm! ;)
PoistaKokeilin siis joku aika sitten tota voin ruskistamista ja voin sanoa että kyllä kannatti. Tuoksu oli aivan ihana, ja voi toi kekseihin ihanaa ikäänkuin pähkinäistä lisämakua. Ei taideta tässä talossa enää normaalista voista enää leipoa :D
Poista-Tiina
Oih, alkoi heti kuola valua kun mietin lopputulosta. Kun kekseistä tuli tuolla tavoin vieläkin parempia, niin sitten ovat kyllä jo tooosi hyviä! ;) Itselläni on testaus kaiken kiireen keskellä jäänyt, mutta kyllä mä vielä joskus.. Kiitos Tiina, tosi kiva kun kerroit kokemuksesi, ja hienoa että lopputulos oli noin onnistunut :D
PoistaHuomenna näitä pitäisi testata. Millälailla tuo voin ruskistaminen tehdään? :)
VastaaPoistaMä olen ruskistanut voin niin, että olen kuumentanut sitä kattilassa, kunnes se on alkanut saamaan väriä. Aluksi voi hieman vaahtoaa, sitten vaahto laskeutuu ja voi kirkastuu. Samalla se alkaa samaan väriä. Ruskistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei voi pala eli ottaa kattilan pois levyltä heti kun voi on suunnilleen vaalean pronssin väristä. Tähän menee aikaa arviolta sellaiset 5-10 minuuttia. Toivottavasti paahtaminen onnistuu :)
PoistaHyvin onnistui ja olivat todella hyviä :) isännän uusi suosikki :D
PoistaVoi kun mukava juttu :D Nyt on pakko itsekin kokeilla ;)
PoistaTäydellinen cookie-ohje! Ruskistin osan voista ja tein näistä toukilla tuunattuja versioita hyönteisruokablogiini: https://kitiinikokki.wordpress.com/2015/06/05/elamasi-parhaimmat-cookiet-toukilla-ja-ilman/
VastaaPoistaKiva, että keksit maistuivat :) Myös toukilla terästettynä :|
PoistaHei, miten laittaisit näihin smartieseja koristeeksi?
VastaaPoistaTeen näitä viikonlopuksi poikani syndeille :)
-Vilma
www.so-up.fi/byvilma
Hei Vilma! Toivottavasti vastaus ehdi perille ajoissa, en tätä ennen päässyt koneen ääreen. Elikkä ripottelisin Smartiesit paistamisen loppupuolella suoraan keksien päälle, niin näkyisivät kokonaisina keksien päällä ja ehtisivät hieman tarttua pintaan. Olen myös kuullut, että joillakin leipojille Smartiesit ovat menettäneet uunissa väriä, jos ovat olleen siellä pitkään, joten suoraan taikinaan en ehkä uskaltaisi sekoittaa, jos haluaisi ottaa varman päälle. Tosin tässä paistolämpötila on sen verran matala, että onnistuisi ehkä niinkin.. :) Vai ehtisitkö jo leipomaan näitä?
Poista