Rapean kuoren salaisuus taisi olla (uunissa olevan vettä sisältävän pellin lisäksi) tarpeeksi pitkä paistoaika, sillä taikina itsessään oli porkkanasoseesta johtuen tavallista kosteampaa. Vihdoinkin opin sen, että leipää ei kannata paistaa kellosta katsomalla. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että pohjaa koputtelemalla se kuullostaa ontolta. Leivän pinta saattaa tuntua kivikovalta uunista otettaessa, mutta sitä en kannata pelästyä, sillä kovuus takaa rapean pinnan.
Porkkainen leipä + sämpylöitä timjamilla
n. 10 sämpylää
+ 1 isohko leipä
Aineet:
4 dl vettä
2 dl porkkanasosetta
50 g hiivaa
3 tl suolaa
(1.5 tl kuivattua
timjamia)
2 dl täysjyvä graham
jauhoja
n.10 dl puolikarkeita
vehnäjauhoja
3 rkl öljyä
Ohje:
Lisää porkkanasose
veteen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen porkkana-vesiseokseen. Lisää grahamjauhot ja anna turvota n. 5 minuuttia. Sekoita joukkoon puolet
jauhoista. Lisää suola ja timjami. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta
hyvin vaivaten kimmoisaksi taikinaksi. Lisää
öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (n. 0.5 tuntia).
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Pyörittele toisesta
osasta n. 10 sämpylää ja muotoile toinen taikinan puoli leiväksi. Laita sämpylät
toiselle pellille ja leipä toiselle. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä
lämpimässä paikassa (n. 35-60 minuuttia). Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n.15
min. kunnes ovat saaneet väriä pintaansa ja tuntuvat kevyiltä. Laske uunin
lämpötila 200 asteeseen. Ripottele vehnäjauhoja leivän pintaan ja tee päälle terävällä veitsellä muutama viilto.
Paista leipää 200 asteessa n. 50 minuuttia.
kunnes se kuullostaa ontolta pohjasta koputeltuna.
Vinkit:
* Laita ennen paistamista uunin pohjalle uunipellille n. 0.5 litraa vettä. Vesi auttaa leipää kohoamaan ja
saamaan rapean kuoren.
Oooooh porkkana-timjamileipä! Siinä se taisi tulla, mun vielä hakusessa ollut lauantai-aamun leipä! Näyttää ihanalta, mulla on vielä tosin harjoituksen tasolla toi rapea kuori :D
VastaaPoistawww.vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi
Tämä oli kyllä hyvää. Mies kehui leivän olevan kuin kaupan leipätiskiltä ostettua :) Mä ihan yllätyin tuosta, kun sain ensimmäistä kertaa leipään rapean kuoren. Oli muuten myös ensimmäinen kerta kun heittelin jauhoja leivän päälle ennen paistamista, en tiedä vaikka sekin osaltaan olisi auttanut siihen. Mutta kyllä leipä muutenkin onnistui yli odotusten :)
PoistaTodella komea ja muhkea leipä. Juurekset ja yrtit antaa kivasti makua taikinaan.:)
VastaaPoistaKiitos Katja :) Totta, juureksilla ja yrteillä pystyy tosi helposti tuomaan erilaista makua taikinaan :) En ole tosiaankaan (aiemmin ainakaan ollut) mikään leipätaituri, mutta nyt tämän onnistuttua näin hyvin, innostuin entisestään testailemaan erilaisia ohjeita :)
PoistaAivan mahtavan näköistä leipää! Onnittelut onnistumisestakin! :) Tuo paistaminen on kyllä niin totta, että tarpeeksi kauan pitää paistaa. Meillä aikoinaan koulussa oli eläkkeellä oleva leipomo-ope sijaisena, ja kun me jo hätäilimme, että yhdet leivät palaa uunissa, kyseinen ope sanoi, etteihän noissa ole kuorta vielä lainkaan. :)
VastaaPoistaAivan upea tuo edellinen juustokakkusi, todella kaunis! :)
Kiitos paljon Leena-muori kommentistasi :D Täst edes pitää tosiaan muistaa paistaa leipiä tarpeeksi kauan. On sen verran hyvää tuo kuori :P
PoistaMunkin mielestä juustokakku onnistui hyvin. Marmoroimalla saa helposti ja nopeasti nätin koristelun aikaiseksi :)
Mie tosiaan inspiroiduin niin kovin tästä sun porkkana-timjami -ideasta että tänä aamuna olin ihana tytär ja järjestin lauantai-aamun brunssin muulle perheelle ja pöytään löysi tiensä myös uunituore porkkana-timjami -vuokaleipä ;) Otin ideoita ja määriä tästä sun ohjeesta ja niiden pohjalta sit väänsin omanlaiseni vuokaleipä-ohjeen. Linkkasin kuitenkin sun blogin mun omaan että mistä inspis mun reseptiin :)
VastaaPoistaJa mä tosiaan onnistuin siinä rapeassa kuoressa!! :D Niin suuri onnistumisen riemu ettet edes usko, hahah! Tosi rapea ihana kuori, pehmeä ja mehevä sisältä ja makukin tosi kohdallaan. Nam! Kiitos paljon hyvästä ideasta ja rohkaisusta :))
Käy kurkkaamassa mun blogista lisää jos kiinnostaa :)
http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/02/porkkanavuokaleipa-timjamilla.html
Aivan mahtavaa! Tuo on niin hieno tunne kun huomaa onnistuneensa! Se rapea kuori on aivan mahdottoman ihanaa, ja porkkana tekee sisuksesta pehmeän ja mehevän. Kävin vilasemassa sun blogissa ja oli tosi herkullisen näköinen. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi, on mukava tietää, että ohjeet toimivat myös muiden keittiöissä! :D
VastaaPoista