keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Itsetehty kondensoitu maito / Homemade condenced milk

Jokin aika sitten tuhdin suklaakakun postauksen yhteydessä kerroin pohjanteon yhteydessä mieleeni juolahtaneesta ideasta eli kondensoidun maidon tekemisestä itse. Näissä mun leivonnaisissa on näimmä aina se vaara, että niistä jatkojalostuu uusia ajatuksia ja ideoita, mitkä pitää päästä heti testaamaan. Tästä kondensoidusta maidosta tuli hyvä korvike aidolle versiolle, vaikka ei tietenkään täysin aidon makuinen ollutkaan. Eikä leipominen tähänkään jäänyt, vaan kondensoitu maito piti hukuttaa johonkin. Siitä herkusta lisää myöhemmin :) Edit. 24.4.2014. Kondensoitu maito tuli siis upotettua tähän nougat-pähkinäkakkuun.


Testailin ohjetta ensin kahdella eri tavalla. Ensimmäinen erä oli selvästi paksumpaa kuin aito kondensoitu maito ja jäähtyessään sokeri kiteytyi koviksi kokkareiksi. Voi olla, etten antanut sokerin liueta tarpeeksi. Noh, koitin kuitenkin toisenkin erän. Vähensin maitojauheen ja sokerin määrää. Siitä tuli selvästi parempaa. Kinuskiksi keittämisen jälkeen tuo oli ehkä hieman jauhoinen, mutta uskon sen johtuneen siitä, että keittelin seosta hieman liian kauan.. Hyvänmakuista, vaikkei aivan alkuperäisen veroisia.  

Edit. 27.2014. Laitoin ohjeessa olevan leivinmargariinin sulkeisiin, sillä itse käytin voita, enkä tiedä paljonko vaihto leivinmargariiniin vaikuttaa makuun. 

PÄIV. 2.4.2014  Testailin jälleen kondensoidun maidon tekemistä muuttamalla ohjetta hieman sekä ainesosien että tekotavan suhteen. Nyt maito onnistui paremmin, vaikka edelleen joukkoon jäi hieman (sulamattomia maitojauheen?) murusia. Maito oli suht vaaleaa, ja hyvin juoksevaa ja maku ainakin näin ulkomuistista erittäin lähellä aitoa ainetta. Tämä uusi, parempi ohje on otsikon VERSIO II ja tuo vanha (kuvissakin näkyvä) on VERSIO I. Kondensoidun maiton tekoon on varmaan reilusti muitakin versioita, mutta tässä nämä minun aikaansaannokseni :)  Niin ja luultavasti versio II:ssa pärjäisi ilman glukoosisiirappiakin loistavasti, mutta tulipahan laitettua testimielessä.

PÄIV. 24.5.2014 Kondensoitu maito ei jätä minua rauhaan, vaan löydän testaamasta hieman erilaisia versioita vähän väliä. Tänään käytin pohjana versio II ohjetta, mutta jätin glukoosisiirapin pois ja laitoin ruokosokerin sijasta tavallista sokeria hieman enemmän. Tein seoksesta hieman juoksevampaa vettä lisäämällä. Hyvin onnistui ja tästä tuli suosikkini näistä ohjeista. En keittänyt maitoa kinuskiksi, vaan käytin sitä sellaisenaan herkullisessa maapähkinävoijäätelössä. Tämä viimeisin kokeiluni on VERSIO III.

Itsetehty kondensoitu maito / Homemade condenced milk

*********

VERSIO I

n. 3.5 dl.

Aineet:
60 g voita (tai leivinmargariinia?)
1 dl vettä
1 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
1 dl tavallista sokeria
2.5 dl maitojauhetta

Ohje versiolle I:
Laita voi, vesi ja sokerit kulhoon. Sekoita. Lämmitä mikrossa, kunnes voi ja sokerit sulavat. Vatkaa joukkoon maitojauhe koko ajan voimakkaasti vatkaten. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Tämän jälkeen jatka kuten alempana versio II-ohjeessa.

*********

VERSIO II
 n. 475 g

Aineet:
1 dl vettä 
0.5 dl glukoosisiirappia (ei välttämätön)
2 dl tummaa ruokokidesokeria 
3 dl maitojauhetta
50 g voita pienemmiksi palasiksi pilkottuna

*********

VERSIO III
 reilu 500 g

Aineet:
1.25 dl vettä 
2.5 dl sokeria 
3 dl maitojauhetta 
40 g voita pienemmiksi palasiksi pilkottuna

Ohje versioille II ja III:
Laita kaikki aineet kattilaan maitojauhetta ja voita lukuunottamatta. Sekoita. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokerit sulavat. Älä päästä seosta kiehumaan. Anna sokeriliemen jäähtyä n. 5 minuuttia. Laita maitojauhe tehosekoittimeen tai vastaavaan. Kaada siirappiliemi päälle. Lisää joukkoon maitojauhe ja hurauta se joukkoon hyvin. Voit lisätä maitojauheen hiljalleen sokeriliemen joukkoon myös voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten (tällöin joukkoon saattaa jäädä hieman maitojauheen murusia). Lisää kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja jatka vatkaamista, kunnes voi on sulanut joukkoon. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Jos haluat käyttää seoksen kinuskina heti, älä jäähdytä seosta. Kuumenna kondensoitu maito heti mikrossa pienissä erissä, kunnes seos hieman paksenee ja alkaa kiehua (n. 1-2 minuuttia).

Keittämätön valmis kondensoitu maito on löysähköä ja vaaleaa (ensimmäinen kuva. Kuva otettu versiosta I. Versiolla II tulee huomattavasti vaaleampi ja löysempi seos). Mikrossa maito paksunee ja tummuu hieman. Heti mikrosta ottamisen jälkeen maito on vielä löysähköä (toinen kuva), mutta jäähtyessään paksunee ja tumma sävy syvenee (kolmas kuva). Kinuskista ei kuitenkaan tule mikrossa yhtä hyvää kuin tölkissä keittämällä, mutta tämä on hyvä korvike hätätapauksissa.

Vinkki:
* Kun kuumennat kondensoitua maitoa mikrossa, se kuohuu helposti. Pidä seos korkea reunaisessa kulhossa ja sekoittele aina välillä (n. 20 sekunnin välein). Seos on valmis n. 1-3 minuutissa, riippuen kondensoidun maidon kylmyydestä.


13 kommenttia:

 1. Tätä pitää kyllä kokeilla! Jos en halua kondensoidusta maidosta kinuskia, niin onko se valmista jäähdytyksen jälkeen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäähdyttelyn jälkeen seoksen pitäisi olla valmis. Tosin ole 100% varma miten koostumukselle käy jäähdyttelyssä, sillä itse keitin maidon suoraan paksummaksi kinuskiksi, mutta tosiaan uskoisin sen olevan suht lähellä tölkkiversiota. Ajattelin koittaa tuota vielä jossain vaiheessa, mutta jos ehdit ennen minua, niin kuulisin mielelläni lopputuloksen :)

   Poista
  2. No niin. Nyt olen testaillut kondensoidun maiton tekemistä myös ilman keittämistä. Testailin ohjetta pariinkin otteeseen ja huomasin, että maidosta tuli liian paksua, mikäli maitojauheen sekoitti liian kuumaan nesteeseen. Lisäsin myös toisen ohjeen (ylempänä Versio II-otsikon alla), jolla mielestäni tulee parempi kinuski. Siinä maitojauhe lisätään hieman jäähtyneeseen nesteeseen ja seos pysyy helpommin vaaleana ja juoksevana, eli aikalailla samanlaisena kuin keittämätön kondensoitu maito.

   Poista
 2. Mitää, noinko tavallisista aineksista sitä voi itse tehdä! Ja juuri kun pari päivää sitten funtsin, että voisikohan kondensoidun maidon jotenkin väsätä. Ikinä en ole saanut aikaiseksi tai muistanut kaupasta etsiä, joten herkut, joihin tätä tarvitaan, ovat jääneet tekemättä. Mutta nyt tulee muutos. Kiitos tuhannesti!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tämä muistutti hyvin paljon oikeaa versiota ja sopii varmaan moniin samoihin paikkoihin kuin aitokin. Kondensoitu maitohan tehdään haihduttamalla maidosta vettä pois. Maitojauheesta vesi on haihdutettu, joten hieman vettä ja rasvaa lisäämällä saadaan aikaiseksi tuota seosta muistuttava massa. Tämän lisäksi kondensoidusta maidosta suurin osa (n. 45%) on koostuu sokerista. Tässä ohjeessa sokeria on laskennallisesti hieman vähemmän, mutta suurempi määrä aiheutti massaan noita mainitsemiani sokerikiteitä. Pitäisi itsekin tehdä tarkemmin tutkia, josko tätä pystyisi muokkaamaan vieläkin paremmaksi. Vaikka tuskin siitä täysin aidon veroista ikinä tulee. Omasta mielestäni tarpeeksi lähellä kuitenkin :)

   Poista
 3. Hei, eli jos en halua kinuskia tämän pitäisi toimia kuten tölkitetty kondensoitu maito? :-) Kun minun pitäsisi saada laktoositonta kondensoitua maitoa (ei kinuskia) likööriä varten, niin jos vaihdan maitojauheen laktoosittomaan maitojauheeseen, pitäisi homma olla siinä? Mietin vain kun laktoositon maitojauhe on rasvatonta, että tulisikohan voita listät tuohon versio III :-) Kiitellen, Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eija! Kiitos viestistäsi ja mielenkiintoisesta kysymyksestä! Alkoi kiinnostaa tuollainen likööri, mihin tulee kondensoitua maitoa, ja voisin kokeilla jossain vaiheessa itsekin sellaista :)

   Likööristä en osaa varmuudella sanoa, mutta ainakin leivonnaisissa tämä on toiminut pitkälti samalla tavalla kuin kaupan vastaava. Olen testaillut näitä omatekoisia mm. kekseissä ja jäätelöissä, enkä ole huomannut silmiin (/suuhun) pistäviä eroja. Kinuskiksi keitettäessä omatekoisesta ei tule niin hyvää kuin kaupan tölkeistä, mutta pelkiltään tosiaan on toiminut hyvin.

   Kondensoitu maito on rasvapitoisuudeltaan enemmän kerman kuin maidon luokkaa, joten pientä rasvalisää tarvitaan, jos halutaan päästä aidon version lähelle. Näissä kaikissa ohjeissa onkin jo voita. Sitä, miten itsetehty kondensoitu maito käyttäytyy likööreissä, on mielestäni ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu! Onko liköörin valmistumisella kiire, vai ehtisitkö tekemään vaikka pienen koe-erän? Näistä ohjeista tosiaan kannattaa käyttää tuota versio III ja vaihtaa maitojauhe laktoosittomaan ja käyttää laktoositonta voita. Toivottavasti tästä on apua. Jos päätät testailla likööriä tällä ohjeella, kuulisin erittäin mielelläni millaista siitä tuli :D

   Poista
  2. Hei, kunhan nämä helteet hiukan hellittävät, kokeilen keittää tuon kondensoidun maidon ja sen jälkeen kokeilen sitä likööriin. Ilmoittelen toki sinulle kuinka testissä kävi :-) Kiitellen vastauksestasi, Eija

   Poista
  3. Hei! Hienoa, jään siis odottelemaan testailusi tuloksia! :D

   Poista
 4. Hei! Pullahiiren blogissa törmäsin uutuuteen suklaan makuiseen kondensoituun maitoon.. Mitenhän se tehdään itse? Meneekö sulla kokeiluun.. Laktoositonta pitäisi olla ja loppukesästä kakku siitä toteuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja! :) Onpa mielenkiintoinen suklainen uutuus, kiitos hyvästä vinkistä! Kävin samantein Pullahiiren blogissa vilkaisemassa millainen tuote on kyseessä. Suklaisen maidon kokeilu kiinnostaisi paljonkin! Yritin jo parista kaupasta etsiä sitä maistamista varten, mutta harmituksekseni hyllyillä oli vain tavallista kond. maitoa. Uskoisin testauskärpäsen iskevän kunhan ensin pääsen maistelemaan sitä. Katsotaan ehdinkö ennen loppukesää, vai meneekö myöhemmäksi. Kiitos kuitenkin tosi ihanasta vinkistä ja palaillaan :D

   Poista
 5. Hei!
  Ohje II ja III alkaa näin:"Laita kaikki aineet kattilaan maitojauhetta lukuunottamatta", ilmeisesti kuitenkin myös voi jätetään pois kattilasta? Mietin myös miten kauan tällainen säilyy jääkaapissa? Ajattelin kokeilla pätkisfudgen tekoon tätä, onnistuukohan??? T:Johanna

  PS. Mahtavat sivut sinulla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Johanna :) Hyvä huomio! Voi on tosiaan lisätty joukkoon vasta jälkikäteen noissa ohjeissa. Olen näimmä kopsannut ohjeen ensimmäisestä versiosta, mutta en ole huomannut muuttaa tuota kohtaa. Korjaankin sen kohdan heti. Kiitos! :)

   Olen säilytellyt tätä jääkaapissa hyvällä menestyksellä muistaakseni muutamankin päivän, hyvin suojattuna. Fudgeissa en ole kokeillut, mutta ainakin jäätelöissä on toiminut tosi hyvin. Mielestäni kuitenkin testaamisen arvoinen juttu! Mikäli kokeilet, niin kuulisin mielelläni miten onnistui :)

   Ps. Voi kiitos, ihana kuulla! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...