keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Ne maailman parhaat donitsit uunissa



Simat ja muut Vappuherkut ovat jääneet meidän perheessä tänä vuonna hieman vähiin, mutta donitseilla on tullut herkuteltua sitäkin enemmän. Nyt kun vihdoinkin sain hankittua itselleni donitsipellin, testaukseen pääsi samantein Maailman parhaat donitsit-ohjeeni. Tuli taas niiin hyviä donitseja! Ja ihanan helposti. Aineet nopeasti sekaisin, taikina pellille ja paistaminen uunissa. Vielä kevyt voitelu ja sokerointi ja valmista. Nams! Jos et ole kokeillut näitä vielä, niin suosittelen ehdottomasti testailemaan! :)


Aiemmin olen tehnyt samasta taikinasta donitsipalloja minimuffinipellillä tai tavallisia donitseja tavallisella muffinipellillä. Normaalissa muffinipellillä tehtyihin palloihin olen paiston jälkeen kaivertanut donitsin reiät omenaporalla. Kuorruttamisen jälkeen ne ovat näyttäneet oikeilta donitseilta. Donitseja pystyy siis tekemään hienosti myös ilman muffinipellillä, mutta itse kyllä tykästyin samantein tuohon donitsipeltiin. Eipä reikien kaivamisesta suurta hommaa ole, mutta säästyipä siltäkin vaivalta ja pääsi nopeammin herkuttelemaan :)


Ohje on pelastus kaltaisilleni donitsin ystäville, jotka eivät kuitenkaan pidä kuuman öljyn kanssa touhuumisesta, sillä donitsit valmistuvat helposti uunissa. Paiston jälkeen tehtävä voitelu tai dippaus sulaan voihin takaa sen, että makukin on enemmän kuin kohdillaan. Meillä nämä hupenivat niin nopsaan, etten taida kehdata edes kertoa tarkkaa aikaa ;)


Tuo äärettömän helppo ja maukas ohje löytyy siis jo blogista. Otin tällä kertaa kuitenkin muutamia vaihekuvia, joten laitan ohjeen niiden kera tähän vielä uudestaan.

Helpot donitsit uunissa

12 kpl

Aineet:
0.5 dl öljyä
1.25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa 

Lisäksi:
n. 50-100 g voita
n. 1 dl sokeria
n. 1-2 tl kanelia
 
Ohje:
Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa. 

Öljyä donitsipelti kevyesti. Laita taikina vaikkapa tukevaan pakastepussiin, leikkaan kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti. 

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Voit paistaa taikinan myös tavallisella muffinipellillä tai minimuffinipellillä. Huomaa, että paistoaika saattaa olla hieman pidempi tavallista muffinipeltiä käytettäessä. 

Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen n. sekunnin ajan. Lusikoi donitsin päälle sokeri-kaneliseosta joka puolella. Jäähdytä hetki ja nauti! :)


Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän (n. 50 g). PS. Myös sokeroituun donitsiin riittää kevyt voitelu ennen sokerointia.


Vinkki:
* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä.

* Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit. Eivät ole mitään laihduttajan leivonnaisia, mutta aina näitä muutaman voi nauttia näin Vapun kynnyksellä ja Vappuna :) 

* Kokeile maustaa donitsit kardemumman sijasta vaikkapa raastetulla appelsiinin tai sitruunan kuorella.

* Tälläkin kertaa kuorrutin donitsit kaneli-sokeriseoksella, mutta sen sijasta voi donitsit dipata vaikkapa sulaan suklaaseen tai kinuskiin tai mokkakuorrutteeseen, mmm.

* EDIT. 1.5.2015 Tein Vapuksi myös suklaakuorrutteisia donitseja :) Suklaata yhteen donitsitaikina-annokseen on hyvä varata noin 200 g. Suklaa voi olla pelkkää valkosuklaata tai vaikkapa maitosuklaan ja tumman suklaan sekoitusta. Ihan maun mukaan. Itse tein kahdenlaiset sekoitukset; ensimmäisessä oli puolet tummaa ja puolet maitosuklaata + 2 tl vaaleaa siirappia. Toisessa 1/3 tummaa ja 2/3 maitosuklaata ja 2 tl öljyä. Ensimmäisellä tuli röpelöisempi pinta ja maku oli mukavan suklainen. Jälkimmäisellä tuli tuollainen sileä pinta, ja se oli hieman miedomman makuinen. Siitä tuli myös mieleen Arnoldsin suklaadonitsit :)


Sama se näimmä millä tavalla näitä kuorruttaa. Herkullisia ovat joka tapauksessa :)



HAUSKAA JA HERKULLISTA VAPPUA KAIKILLE !!!

64 kommenttia:

  1. Tein näitä juuri tänään muffinipellillä ja olivat aivan älyttömän hyviä! Pakko ehkä ostaa tuo donitsipeltikin.. :D kiitos hyvästä ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna :) Hienoa, että ohjeesta oli iloa :D Muffinssipellilläkin pärjää ihan kivasti, mutta onhan tuo donitsipelti tosi kiva. Saa ihan oikeen donitsin näköisiä pienellä vaivalla :)

      Poista
  2. Niin kauniit kuvat! Näköjään itselläni ollut sama resepti omissa donitseissani, sain sen kaveriltani joka kehui sitä kovasti eikä kyllä ollut väärässä :D
    Pitääpä huomenna tehdä tällä sinun ohjeellasi vielä, ja voidella hieman ja sitten sokeroida. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Herkkuhovi :) Otin nuo kuvat muutama päivä sitten kokoamallani kuvausalustallani, oiskohan siinä kuvien salaisuus? ;) Mukava kuulla, että tämä ohje kiertää kavereilta toiselle, niin pääsee useampi herkuttelemaan ;) Mitäs pidit sokeroiduista donitseista? :)

      Poista
  3. Uunissa donitsipellillä eka satsi! :) Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
  4. Hei kiitos aivan loistavasta ohjeesta, tuli todella todella meheviä ja maukkaita :) kokeilin aiemmin minimuffinipellin matkassa tullutta ohjetta mutta ei siitä voi puhua samana päivänäkään. Tästä tulee vakkariohje :) (kuva näkyy instassa maarisara)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onpa mukava kuulla, että tämä päihitti minimuffinipellin oman ohjeenkin :D Nämä on mullakin vakiokäytössä, tuli nyt Vappuna tehtyä luvattoman monta kertaa. Tekeminen on tosi nopeeta, kuten myös syöminen ;) Kävinkin jo instassa katsomassa, oli kyllä herkullisen näköisiä :)

      Poista
  5. Ihan huippuhyvä ohje, iso kiitos! :) Älyttömän ihania donitseja, nam! ♥ Ehdottomasti teen tällä ohjeella jatkossakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tintsu ♥ Hieno juttu. Kiva, että ohje jäi teillä vakikäyttöön :)

      Poista
  6. Tuli kyllä huippuihania donitseja tällä ohjeella, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Kiva, että maistui teillekin :) Tämä on vähän liiankin helppo ja hyvä ohje; ohjeella tuli tehtyä luvattoman monta donitsierää tänä vuonna. Nyt pakko pitää vaaka hetken aikaa piilossa ;)

      Poista
  7. Iso mehevä kiitos! Niin helppo ohje ja niin hyviä :) käytin omenaporakikkaasi ja sekin toimi hyvin :)

    t:tataii

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ohjeesta tataii, ja kiitos kommentistasi :D

      Poista
  8. Ihanilta näyttää ��. Onnistuisikohan normi pellillä, jos pursottais vaan rinkuloita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina on sen verran löysää, etten usko sen pysyvän muodossaan pellillä paistettaessa, vaan lopputulos saattaa muistuttaa enemmänkin kääretorttupohjaa :) Mutta esim. muffinssivuoassa paistaminen onnistuu. Kairaa vaan (niin halutessaan) reiän keskelle kypsää muffinia. Lopputulos ei tosin ole niin nätti kuin donitsipellillä tehtynä, mutta esim. kuorruttamalla niistäkin saa nättejä, ja herkullisia :P (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/donitsit-uunissa-ja-3-eri-kuorrutetta.html).

      Poista
  9. Hei! Tuleeko tällä ohjeella siis 12 minidonitsia vai isompia? Ostin just kaksi 6 kpl donitsipeltiä mut nyt aloinkin miettimään et sun donitsit taitaakin olla pienempiä. Mun pellillä tulee siis suurinpiirtein arnoldsin donitsien kokoisia. Riittäisköhän kaksinkertainen taikina 12 isoon donitsiin? Mitenkähän sitten paistoaika? Kiva jos ennätät vastata, vapuksi tarkoitus leipoa! 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjo! :) Ohjeella saa 12 "normaalin kokoista" donitsia. Ei siis aivan niitä pienimpiä, mutta ei mielestäni aivan Arnoldsin kokoisiakaan.. Mittasin vielä varmuudeksi donitsipellin kolot ja yhden donitsin halkaisija on n. 7 cm. Onko sinun donitsipellissäsi tuon kokoiset vai vieläkin isommat kolot? :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Mun donitsien halkaisia on 8,5 cm, joten ei varmaan sit ihan 12 tule. Nyt alan leipomaan joten kattellaan mitä saan aikaiseksi. 😊

      Poista
    3. No niin, ehdinpäs taas vastailemaan pitkästä aikaa. Vappu tuli ja meni tosi vikkelään. Mitenköhän Marjo donitsien tekeminen onnistui? Montako tuon kokoisella pellillä tuli? :)

      Poista
  10. Hei!
    Mitäs luulet jos jätän kanamunan pois, nii mahtaako onnistua? Tai mikä voisi olla korvaava aine?Tarvis vege-versioita tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika :) Kananmunalla on tässä nostattava, kuohkeuttava ja sitova vaikutus. Yleensä kyllä sanotaan, että yhden munan voisi jättää pois, mutta kokeilematta asiaa, en voi uskalla luvata, että onnistuisi. Joissakin tietopankeissa sanotaan myös sellaista, että munan voisi korvata soseutetulla banaanilla, mutta sekin on vain arvailua. Uskallatkohan kokeilla joko ilman, tai banaanilla? :)

      Poista
  11. Hei!
    Kiitos vastauksesta 😀 taidan ottaa riskin ja koitan tehä ilman munaa. Mulla olis no-egg korviketta korviketta.. koitan sen kanssa ja piimän ajattelin korvata soija jugurtilla. Katsotaan mitä tulee 😂 näitä "normi" versioita olen kerran tehny ja olivat tosi hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Palaan nyt samantein testilabrastani kertomaan tulokset. Samalla kun painon edellisen viestini lähetys-nappulaa, muistin jääkaapissa kököttävän kermaviilin, joka piti tuhota. Ja tuhosin sen munattomaan donitsitaikinaan. Jätin siis taikinasta munan pois ja samalla lisäsin hieman nesteen määrää (yhteensä 1.5 dl kermaviili/piimäseosta). Muuten tein samalla tavalla. Ja kyllä onnistui! Ehkä aavistuksen littanampia tuli, mutta silti kuohkeita. Ja käsittelyn kanssa piti olla hitusen varovaisempi, jotta pysyivät koossa.

      Eli voit jättää munan ainakin tämän testin perusteella jättää pois. Laita vain jogurttia hieman enemmän, jotta taikinasta ei tule liian kuiva :)

      Poista
    2. Hei taas!
      Tein taikinan kaksinkertaisena. Laitoin öljyn sijasta floran juoksevaa kasvisrasvajutskaa (en muistanu ostaa öljyä 😊), soijajugurttia n. 4dl ja dl soijamaitoa ja sen kanamunankin jätin pois ilman mitään korvaavaa ainesta. Muutoin ohjeen mukaan ilman voissa dippaamista. Donitsit onnistu muunnoksista huolimatta vallan mainiosti 😁

      Poista
    3. Heippa hei! Hienoa, että donitsit onnistuivat, vaikka ohje muuttuikin matkan varrella melkoisesti! :D Kiitos, kun kävit kertomassa. Herkullista keväänjatkoa! :)

      Poista
  12. Mitä öljyä käytitte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt näihin vuorotellen rypsi- tai rapsiöljyä :)

      Poista
  13. Ei varmaan kylmäpuristettua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskinpa kylmäpuristettua. Pullossa ainakin on lukenut pelkkä rypsiöljy (tai rapsiöljy) :)

      Poista
  14. Nämä ovat huippuhyviä! Ja gluteenittomista jauhoista onnistuuu täydellisesti samalla ohjeella. :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja kiitos myös itsellesi, kun kävit kertomassa, että onnistuu myös gluteenittomina. Tuo on monille hyvä tieto! :)

      Poista
  15. Ovat kyllä nimensä veroisia! Olen käyttänyt myös muffinssitaikinana ja toimii. Tällä kertaa tulin vain tarkistamaan kinuski ohjeen, se on myös maailman paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että nämä ovat maistuneet sielläkin :) Ja kiva, että myös kinuskiohjeesta on ollut iloa :) Kiitos Nari :D

      Poista
  16. Hei! Jos taikinan tekee tuplana niin meneekö se miksikään "odotellessa" ensimmäisten paistumista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! En ole koskaan kokeillut tehdä taikinaa tuplana, joten valitettavasti en osaa varmuudella sanoa miten taikina odotellessa mahtaa käyttäytyä. Saattaa olla, että taikinan ilmavuus hieman kärsisi noin tehden. Itse olen isompaa määrää tehdessä suosiolla tehnyt erilliset taikinat. Nekun tekee niiiin nopsaan :) Toivottavasti vastaus ehti :)

      Poista
    2. Kitos! Jep, siinähän sen nopsaa pyöräyttää sillä aikaa, kun ensimmäiset ovat uunissa :)

      Poista
    3. Itse olen tehnyt isomman määrän taikinaa kerralla ja jokainen pelti on ollut yhtä hyvä. Ei vaikuta koostumukseen vaikka joutuu odottelemaan.

      Poista
    4. Mahtavaa! Hyvä tietää, että taikinaa voi huoletta tehdä isommankin annoksen kerralla :D Kiitos tiedosta Karoliina! :)

      Poista
  17. Säilyykö donitsit kauan hyvinä valmiina? Nämä tulisi lauantaiksi meille tarjottavaksi, niin voinko tehdä jo torstaina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaimmillaan nämä ovat samana päivänä syötynä, mutta hyviä vielä seuraavana päivänäkin. Kahden päivän säilymisestä en osaa varmuudella sanoa, meillä kun eivät ole säilyneet niin pitkään ;) Luulen kuitenkin, että eivät ole silloin enää niin hyviä kuin voisivat olla, vaikkakin ehkä syötävässä kunnossa vielä ovatkin.

      Poista
  18. Tein ensimmäisen kerran , kun sain donitsipellit. Kuorutin sokeriseoksella ja osan tummalla suklaalla. Olivat kyllä hyviä. 6v lapsenlapsikin sanoi että tosi hyviä. Eli näitä tehdään uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tykkäsitte :) Suklaakuorrute kuullostaa herkulta. Kiitos kun kävit kertomassa kokemuksesi :)

      Poista
  19. Edelliseen vielä tein taikinan kaksinkertaisena ja hyviä tosiaan tuli molemmista satsista. Eli voi tehdä isomman taikinan kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä tieto sekä itselleni että muille donitsien leipojille! Itse olen tehnyt varmuudeksi kaksi taikinaa, ne kun tekee tosi nopsaan, mutta jatkossa uskallan tehdä kerralla isommankin taikinan :)

      Poista
  20. Aivan ihanan makuisia tuli näistä, mutta mulla turpoo ne aina umpeen noi reiät ��. Mikähän korjausliike pitäis tehdä, että sais näistä vähän nätimpiä? ����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitappas ensi kerralla pikkasen vähemmän taikinaa pellille, niin josko nousisivat maltillisemmin. Kiva, että nämä ovat maistuneet :)

      Poista
  21. hei!
    mulla turpoaa myös reikä lähes umpeen. luulen, että laitan liikaa taikinaa pellille ( minulla donitsipellit). omenaporalla avaan reijän. kuorrutus peittää jäljet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kuullostaa tosiaan liialliselta taikinamäärältä. Testailee vähän pienemmällä määrällä ja katsoo kummosia tulee. Mutta tuo omenapora toimii tosiaan myös hyvin, jos vaikka välillä saattaisivat nousta liikaa :)

      Poista
  22. Hei. Pakko kokeilla näitä kunhan saan pellin hankittua. :) Mutta osaisitko vastata että onnistuisiko semperin finmix gluteenittomasta jauhoseoksesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa :) Itse en ole kokeillut tehdä näitä gluteenittomina, mutta eräs lukija mainitsi onnistuneensa gluteenittomilla jauhoilla. Hän ei kylläkään maininnut jauhojen merkkiä, mutta uskoisin, että semperin finmix-jauhoseoksella onnistuisi hyvin :) Vai ehditkö jo testailemaan? :)

      Poista
  23. Herkullisen näköisiä! Pistänpä ohjeen talteen näin vapun alla ja kokeilen. Ostin pari vuotta sitten donitsiraudan ja testaan paistaa sillä, pitää vain tehdä hieman pehmeämpi taikina.

    VastaaPoista
  24. Tein tänään ekaa kertaa.. ihan järjettömän hyviä ovat. Ainoa huono puoli, että ovat niin hauraita, että dippaukseen ja sokerointiin meni eniten aikaa. Ja mulla on vaan yksi kuuden donitsin pelti niin piti välillä pestä ja öljytä uudelleen. Pitää kokeilla seuraavan kerran donitsipeltiin puolet..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tykkäsit! :) Jos kypsät donitsit ovat kovin hauraita, voi kannattaa niiden antaa jäähtyä hetki ennen voihin dippaamista ja sokerointia. Donitsit voi myös voitella molemmilta puolilla vaikkapa pullasudilla, jos eivät kestä siirtelyä. Ja sokeroi sitten hieman myöhemmin, sillä jäähtyneenä ne ovat usein hieman kiinteämpiä. :)

      Poista
  25. Siis voipiko nuo tehdä paperisiin muffinssivuokiin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkoitus ei ole saada niistä pullukoita, ylöspäivn kohoavia, niin ehkäpä onnistuvat paperisissakin. Tosin saattaa olla, että höttöiseksi jäävä donitsi tarttuu paperiseen vuokaan sen verran, että sitä ei kovin helposti saa siitä irti.. Uskallatko testailla? Olisi kiva itsekin tietää miten onnistuu :)

      Poista
  26. Moi! Onnistuukohan öljyn korvata voilla? Vai onko se just se idea että öljyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Voillakin saa hyviä donitseja, koostumus on vain hieman tiiviimpi eikä niin pehmoisen höttöinen kuin öljyllä.

      Poista
  27. Moikka! Voisikohan näitä tehdä pakkaseen ennalta ja sulattaa vasta juhlapäivänä ja kuorruttaa myös vasta tuolloin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Muistaisin, että olen kerran pakastanut näitä ja donitsit säilyivät suht hyvinä. Kuten monet leivonnaiset, ne hieman kostuivat lisää (sulatuksen yhteydessä). Eli kestävät pakastamisen vaikka ovat vieläkin parempia ilman pakkastusta. Ehditkö leipomaan näitä esim. kahta päivää ennen juhlia? Ja kuorruttamaan sitten juhlapäivänä? Nimittäin valmiit, kevyesti voidellut donitsit säilyvät huoneenlämmössäkin esim. kelmulla peiteltynä pari päivää hyvinä :)

      Poista
  28. No höh! En kyllä tykännyt tästä ohjeesta.. :( Turposi reiät täyteen ja valmiina ihan sokerikakkumaista.. tein viimeksi Kotilieden ohjeella ja onnistui tosi hyvin ja oli donitseja ei sokerikakkumuffeneja. Palaan siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nousivatpa sun donitsit todella hyvin. Tuohon liiallisen nousemiseen ja turpoamiseen auttaisi se, että laittaisi taikinaa koloihin vähemmän.. Mutta harmi, ettet muutenkaan tykännyt tästä ohjeesta. Hienoa kuitenkin, että olet löytänyt mieleisesi ohjeen muualta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...