lauantai 11. huhtikuuta 2015

Muotoiltava/kaulittava suklaamassa tummasta suklaasta + Instagram


Ehdoton lempparini kakun kuorrutteista on itsetehty valkosuklaamassa, joka on ihanan makunsa lisäksi on myös ihanteellinen muotoiluominaisuuksiltaan. Mutta millaiseksi valkosuklaamassa taipuu tummasta suklaasta tehtynä? Innostuin testailemaan massoja kahdella eri tavalla ja molemmissa oli hyvät ja huonot puolensa.

Toisessa ohjeessa käytin pohjana täysin samaa ohjetta kuin valkosuklaamassassa, vain suklaa vaihtui tummempaan. Sen sijaan toisen suklaamassan tein pelkistetymmin ja työstin sen ainoastaan suklaasta ja glukoosisiirapista. Tässä on ohjeet molempiin. Lue, miten massat eroavat toisistaan ja millaisiin tilanteisiin ne mielestäni sopivat.

Yllä olevassa kuvassa massat on tehty n. 4 tuntia ennen kuvan ottamista. Glukoosisiirapista tehty massa (=suklaamassa I) vielä 4 tunnin jälkeen selvästi löysempää, kuin vaaleaa siirappia ja tomusokeria sisältävä (=suklaamassa II). Suklaamassa II:sta tehdyt koristeet pysyvät tuossa vaiheessa samantein muodossaan, kun taas suklaamassa I koristeet hieman valahtavat ja menettävän muotoaan. Suklaamassa II sopii mainiosti koristeiden tekoon tilanteisiin, joissa massan pitää olla käyttövalmis heti pian sen tekemisen jälkeen. Jos aikaa on enemmän, niin tällöin myös glukoosisiirappipohjainen massa (versio I) toimii hienosti.

Säilytä suklaamassat hyvin esim. kelmulla suojattuna tai pakastepussissa. Jos massa kovettuu liikaa, lämmitä sitä mikrossa muutama sekunti kerrallaan. Lämmetessään massa pehmenee. Mikrossa massa lämpenee ja pehmenee nopeasti, mutta sisältä päin, joten tarkkaile tilannetta, äläkä kuumenna sitä liikaa. Toki jos suklaamassa vahingossa lämpenee liikaa, niin se on käyttövalmis jälleen jäähdyttyään.


Kaulittava suklaamassa I

Suklaamassa I on elastinen. Se on käyttövalmis todella nopeasti. Parhaiten massa soveltuu mielestäni kakun kuorruttamiseen. Massasta saa toki tehtyä koristeitakin, mutta silloin kannattaa odottaa vähintään vuorokausi, jotta massa kovettuu tarpeeksi pysyäkseen muodossaan. Lämpimällä kelillä massa on selvästi pehmeämpää ja lämpimät sormet pehmentävän sitä helposti vielä lisää. Massan kanssa työskennellessä kannattaakin olla nopea, eikä siitä ainakaan minun sorminäppäryydellä ehdi helpolla tekemään koristeita, jotka vaativat hieman enemmän työstämistä, sillä massa lämpenee ja pehmenee sen verran että alkaa tarttua kiinni. Hetki pöydällä tai jääkaapissa kovettaa massan uudestaan ja näin sen kanssa näpräämistä voi taas jatkaa.

Suklaamassa I muistuttaa (n. 1 vuorokauden jälkeen tekohetkestä) sormituntumalta marsipaania. Se on pehmeää ja hieman elastista. Siitä tehdyt koristeet muotoutuvat kuten marsipaanista, eli helposti, mutta ne saattavat menettää hieman muotoa ennen kovettumista. Massa ei kovetu useammankaan vuorokauden aikana täysin kovaksi, vaan on edelleen muotoiltavissa.


Muotoiltava suklaamassa I

  Aineet:
100 g tummaa (n. 50%) suklaata
0.5 dl glukoosisiirappia

Ohje:
Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Lisää sulaan suklaa joukkoon siirappi. Sekoita kunnolla sekaisin. Laita kulhon päälle kelmun pala ja anna massan seistä huoneenlämmössä muutama tunti tai yön yli.


Muotoiltava suklaamassa II

Suklaamassa on valmis n. 4 tunnin kuluttua, jos suunnittelee tekevänsä koristeita siitä. Kakun pinnalle sen voi kaulita myös samassa ajassa.

Jos suklaamassa II ehtii kovettua liikaa, sen saa uudestaan käyttövalmiiksi lämmittämällä sitä hetki käsien välissä ja samalla vaivaamalla palloa kuten pullataikinaa. Tomusokeria kannattaa massan tekovaiheessa lisätä mieluummin liian vähän kuin liikaa. Jos massa jää aivan liian löysäksi ja tarttuu alustaan, voi kaulitsemisvaiheessa käyttää apuna hieman kaakaojauhetta. Myös tomusokeria voi käyttää vielä tässä vaiheessa, mutta mikäli ei ehdi kunnolla imeytymään massaan, se voi näkyä valmiin koristeen pinnalla.

Suklaamassa II muistuttaa hieman sokerimassaa. Siitä tehdyt koristeet kuivuvat suht nopeasti kovaksi eikä niitä pysty kuivumisen jälkeen muovailemaan rikkomatta koristetta. Kovettuminen ei toki ole yhtä nopeaa kuin sokerimassalla, vaan se kestää useamman tunnin tai päivän. Jo kovettuneen massan saa pehmeäksi ja muovailtavaksi uudestaan lämmittämällä sitä lämpimien käsien välissä.


Muotoiltava suklaamassa II

Aineet:
100 g tummaa (n. 50%) suklaata
0.5 dl vaaleaa siirappia
vajaa 1 dl tomusokeria

Ohje:
Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa n. 20 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Lisää sulaan suklaa joukkoon siirappi ja tomusokeri. Sekoita kunnolla sekaisin. Laita kulhon päälle kelmun pala ja anna massan seistä huoneenlämmössä muutama tunti.


Vinkki:
* Suklaamassa saattaa liian pitkän säilytyksen seurauksena kovettua ihan kivikovaksi. Kovan kasan pelastaminen on vielä kokeilun alla, mutta viimeksi kokeilin pientä kikkaa. Elikkä lämmitin sen kovan suklaaklöntin mikrossa tosi pehmeäksi ja lisäsin suht reilusti glukoosisiirappia. Siitä tuli jälleen elastinen ja toimi ainakin siinä testissä hyvin. Tätä tummasta suklaasta tehtyä massaa on tullut toistaiseksi käytettyä melko vähän (= pari kertaa), joten ehkä joku viisaampi osaa kertoa asiasta enemmän ja valaisee samalla minuakin :)



Ja vielä pikkujuttu instagramista :) Jotkut teistä lukijoista ovat ehkä jo huomanneet, että liityin Pääsiäisen aikaan Instragamin ihmeelliseen maailmaan. Jos sinulla on instagram-tili, niin pääset katselemaan Suklaapossun tekemisiä Blogin ja Facebookin lisäksi myös seuraamalla @suklaapossu. Selvästi kaipaan vielä hieman harjoitusta, mutta katsotaan miten lähtee sujumaan :)

6 kommenttia:

  1. Aivan loistavaa, Suklaapossu! En ole näperrellyt koskaan aiemmin näitä suklaamassoja, mutta aion kokeilla sinun innoittamana lähitulevaisuudessa. Kiitos ohjeista, infosta ja inspiraation herättämisestä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Leena-muori! :) Mahtavaa, jos sain innostuksesi heräämään :D Laitatkohan tuotokset esille myös blogiisi? Olisi kiva nähdä millaisia juttuja saat suklaamassalla aikaiseksi :)

      Poista
  2. Vihdoin päätin kokeilla tälläistä massaa kakun päälle. Tein tuolla glukoosisiirappiohjeella, mutta jostain syystä 4 tunnin päästä kun aloin testailemaan, niin massa on aivan rasvaista, suorastaan tihkuu, yritin lisätä siihen tomusokeria, mutta ei tunnu auttavan. Tiedätkö mistä tämä johtuu? Ja saanko massan vielä pelastettua?

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Vaikuttaa siltä, että massa on mennyt piloille. Syyksi arvuuttelisin sitä, että ehkä valkosuklaa oli liian kuumaa siinä vaiheessa kun lisäsit siirapin tai sitten vaivasit taikinaa hitusen liian pitkään. Massaa ei ehkä enää saa pelastettua. Tomusokerilisä toimii, jos rasvaa ei ole paljon ja jos malttaa olla sekoittelematta massaa liikaa tomusokerin lisäyksen jälkeen. Itse olen huomannut, että glukoosisiirapilla rasvan erottuminen on todennäköisempää kuin vaaleaa siirappia käyttäessä ja nykyään teenkin valkosuklaamassan vaaleasta siirapista. Toivottavasti innostut kokeilemaan vielä uudestaan :)

      Poista
  3. Oletko testannut maitosuklaamassan tekemistä glukoosisiirapilla? Haluaisin tehdä kakkuun maitosuklaamassasta kuorrutuksen ja glukoosisiirappivaihtoehto olisi hieman kevyempi kuin vaaleasiirappi ja tomusokeri, mutta minua arveluttaa miten tuo mahtaisi toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole testaillut maitosuklaalla. Mielenkiintoinen idea, kiitos, pitääkin kokeilla joskus. Glukoosisiirappi+maitosuklaa olisi varmaan hyvä yhdistelmä, sillä maitosuklaan maku säilyy eikä massasta tule niin makea kuin tuolla toisella yhdistelmällä. Mutta valitettavasti en nyt pysty antamaan oikeita mittasuhteita/teko-ohjeita.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...