torstai 8. joulukuuta 2016

Helppo ja nopea piparkakku-juustokakku, liivatteeton


Tein vähän aikaa sitten Oreo-kekseistä liivatteettoman juustokakun. Se oli niin älyttömän helppo ja nopea (ja toki myös herkullinen), että päähäni jäi pyörimään samantapaisen kakun tekeminen piparkakuista. Kovin montaa hetkeä en ehtinyt tätä helppoa herkkua miettimään, vaan pitihän se päästä toteuttamaan, pienin muutoksin Oreokakkuun verrattuna. Ei muuten yhtään huonompi kakku tämäkään, vaan kakku tuli todella nopsaan tuhottua. Vähän liiankin nopsaan, jos vyötäröltä kysytään ;)

Tämä muuten sopisi tosi kivasti vaikkapa Joulupöytään, pikkujouluihin tai joulun jälkeen ylimääräisten piparkakkujen tuhoamiseksi :)


Laitoin täytteeseen vaniljasokerin lisäksi myös tavallista sokeria. Juustotäytemassa kuitenkin makeutui tekeytyessään, kun keksit turposivat ja antoivat oman makunsa. Kakusta tuli jopa omaan makuuni hieman liian makea, mutta muut syöjät tykkäsivät kovin näinkin. Jos sokerihammasta oikein kolottaa, voi joukkoon heittää sokeria ohjeen mukaan tai hieman enemmän, ja vähemmän makeasta pitävä voi jättää sokerin kokonaan poiskin, oman maun mukaan :)


Pohjaan laitoin testimielessä voin sijasta maitoa. Tuollainen kevennetty pohja toimii tosi hienosti täytekekseillä, mutta kuten ajattelinkin, näiden pipareiden kanssa homma meni pipariksi, eli pohjasta tuli taikinamainen. Toisaalta eräs kanssasyöjä piti pohjasta juuri tuon takia, joten makuasia taas tämäkin :) Taikinamaisen pohjan ystävälle suosittelen siis käyttämään maitoa, mutta rapeammasta versiosta pitävän kannattaa käyttää sulatettua voita.


Käytin kakkuun kaupan valmiita piparkakkuja, mutta tämähän on oikein hyvä ohje myös joulun jälkeiseen aikaan, mikäli haluaa hukata loput piparkakut johonkin helppoon ja hyvään. Kaupan valmiista kekseistä puuttui mielestäni yksi oleellinen piparkakuille kuuluva maku eli kardemumma. Jos nyt tekisin tämän juustokakun uudestaan samoista kekseistä, heittäisin joukkoon myös ripauksen kardemummaa tuomaan vieläkin enemmän joulun tuntua ja piparkakun makua. :)


Helppo ja nopea piparkakku-juustokakku, liivatteeton

n. 16 cm

Pohja:
150 g piparkakkuja 
n. 40 g voita (tai n. 2 rkl maitoa)

Aineet:
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
0.5 rkl vaniljasokeria
n. 1.5 rkl (maun mukaan) sokeria
175 g piparkakkuja

Koristeluun:
n. 25 g piparkakkuja

Ohje:
Murskaa pohjaa varten 150 g keksejä. Sekoita joukkoon voi (tai maito, jos haluat pehmeän, taikinamaisen pohjan). Laita n. 16 cm vuoan irtoreuna tarjoilulautaselle ja laita sisäpuolelle reunakalvot tms. Voitele lautanen ja reunakalvot. Tämä auttaa kakkua irtoamaan nätisti. Painele keksiseos tarjoilulautaselle vuoan reunojen sisäpuolelle. Laita tarjoilulautanen jääkaappiin täytteen teon ajaksi.


Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä vaniljasokeri. Vatkaa kunnolla sekaisin. Murskaa n. 175 g piparkakkuja käsien välissä hieman hienommaksi. Lisää täytteen joukkoon.



Vatkaa vielä hetki, kunnes täyte paksenee. Kaada täyte pohjan päälle, painele kunnolla reunoille ja tasoita. Laita jääkaappiin tunniksi, pariksi tai yön yli.



Koristele vaikka pipareilla ja nauti! :)



Vinkki:
* Täytteen voi maustaa halutessaan esim. ripauksella kardemummaa


Kakun koostumus on hieman erilainen, kuin tavallisten, liivatetta sisältävien juustokakkujen. Tämä on täyteläistä, mutta kuitenkin moussemaista, pehmeää ja ja.. Vaikea selittää, sitä pitää itse kokeilla :)

6 kommenttia:

  1. Kuulostaapa ja näyttääpä ihanalta!

    Ohje vaikuttaa mukavan simppeliltä, ja tuota voin korvaamista maidolla pohjaa tehtäessä täytyykin kokeilla. Osaatko sanoa, kuinka hyvin kakku pysyy kasassa, kun siihen ei tule liivatetta? :)

    Ihanaa Joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä kokeilla maitoa voin sijasta! Täytekekseillä se toimii tosi kivasti, mutta tällaisistä täytteettömistä tulee sellainen tahmainen pohja. Ei toki huono sekään, kun muiden syöjien mielipidettä kuunteli :)

      Kakku pysyy hyvin kasassa :) Täyte vatkataan jo alunperin sen verran tönköksi, että sitä saattaa olla melko hankala levittääkin. Eli kasassa pysyy yhtä hyvin kuin liivatteellisestkin kakut :) Ainut ero tuossa leikkausvaiheessa. Tästä kakusta oli nimittäin hankalampi saada sellaista tosi nättiä palaa, sillä täyte tarttui jonkin verran veitseen ja kakkupalan reuna ei tämän takia näyttänyt aivan "veitsellä leikatulta". Harvoin sitä kakkupalaa tulee edes niin tarkkaan katsottua, että tuollainen haittaisi, ei meitä ainakaan haitannut lainkaan. Tosin juuri tuosta tahmaantumisesta johtuen kakkupala-kuva puuttuu tästä postauksesta :)

      Kiitos, ihanaa joulunodotusta myös sinulle :)

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä! Kuinka monen hengen kakku tämä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos Misty :) Pahoittelen, että vastaus tulee näin myöhään, toivottavasti ei kuitenkaan liian myöhään. Kakku on melko pieni, 16 cm halkaisijaltaan. Tämän kokoinen kakku riittää normaalisti noin 6-8 hengelle, meillä tosin tämä tuhoutui neljän hengen voimin melko nopeasti ;) Ihanaa jouluviikkoa! :)

      Poista
  3. Siis tämä kakku oli todella helppo ja nopea tehdä. Annoin vetäytyä yön yli jääkaapissa ja maut syvenivät oikein kunnolla. Aatonaaton päiväkahveilla kakkua oli tarjolla muiden herkkujen kera. Neljä henkeä kakkua söi ja vain kolmannes tuli ahmittua. Tästä tulee varamsti jatkossa jouluherkku, jota ilman ei voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, josko vastaus nyt tulisi perille.. Onpa kiva kuulla, että kakku maistui :) Ihanaa alkanutta vuotta Mannilainen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...