sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Helppo pipari-DAIM eli piparkakun makuinen DAIM


Itsetehty DAIM, mitä ihanaa herkkua! :)

Lapsuudestani tuttu, kardemummaa sisältävä Mamsellin piparkakku -taikina on mielestäni se aito ja oikea piparitaikina. Kaupan valmiista piparkakuista usein puuttuu "se jokin", ja uskon, että se on juuri tuo kardemumma. Tuota Mamsellin piparkakkutaikinaa olisin voinut syödä vaikka kulhollisen jo lapsena. Taikina on tosin nykyäänkin se pipareiden paras osa, kuten varmaan teidän muidenkin mielestä.

Usein Joulun aikaan innostunkin tekemään usein paljon erilaisia piparkakun makuisia juttuja. Vähän aikaa sitten testailin Piparkakun makuista porkkanakakkua, joka vei kielen mennessään. Sen jälkeen mielessäni alkoi pyöriä piparkakun ja itsetehdyn DAIMin yhdistelmä, joten pitihän sitäkin kokeilla. Nam, tykkäsin!


Tein DAIMin liki samalla ohjeella, kuin Appelsiinin makuisen DAIMin. Tuossa ohjeessa on tumman siirapin sijasta vaaleaa siirappia, jolloin krokanttimassan seuraaminen on helpompaa, sillä valmiin krokanttimassan tunnistaa väristä, eikä esim. lämpötilamittariakaan tarvita. Mitä tummemmaksi seoksen paahtaa, sitä kovempaa ja rapeampaa krokantista tulee. Tosin pienenä varoituksen sanana pakko mainita, ettei seosta kannata paahtaa liiankaan tummaksi, jotta hampaat pysyy suussa valmista DAIMia syödessä ;)


Ero aiempiin testaamiini DAIM-ohjeisiin oli siirapin lisäksi myös se, että tässä voi lisätään vasta valmiiksi keitettyyn massaan, kun taas muissa ohjeissa olen sulatellut sen kattilassa jo ennen sokerin lisäämistä. Tämä teki valmiin ktokanttimassa levittämisestä selvästi helpompaa. Ens alkuun epäilin, pysyykö massa enää rapeana,  jos sihen lisätään vielä jotain jälkikäteen, mutta tämä pelko oli turhaa; pitkän keittoajan takia krokantista tuli melkein liiankin pureskeltavaa.

Krokantin kovuutta kannattaakin testailla keittämisen aikana tiputtamalla nokare massaa kylmään veteen heti kun tuntuu, että seos on valmista. Eli sitten kun se on saanut väriä itseensä. Jos nokare pysyy pehmeänä, kannattaa seosta keitellä vielä hetki pieni. Jos se sen sijaan jämähtää nopeasti kovaksi, tulee myös valmiista DAIMista kovaa.


Nämä sopisivat muuten tosi kivasti syötäviksi Joululahjoiksi sukulaisille, tuttaville tai vaikka tarhatädeille! :) Tässä tulee ohje.

Piparkakun makuinen DAIM

Pellillinen

Aineet:
1.5 dl vaaleaa siirappia
4.5 dl sokeria
2 dl mantelilastuja
0.5 tl suolaa
100 g voita
2 tl kanelia
reilu 0.5 tl kardemummaa
reilu 0.5 tl neilikkaa
reilu 0.5 tl inkivääriä

Päälle:
200g maitosuklaata

Ohje:
Mittaa kattilaan siirappi ja sokeri. Sekoita kevyesti. Lämmitä sokeria miedolla lämmöllä sekoittelematta, kunnes sokerit ovat sulaneet. Tähän kuluu aikaa muutama minuutti. 

Nyt voit ottaa lusikan käteen ja sekoitelle seosta. Lisää joukkoon mantelilastut ja suola. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 10-15 min. koko ajan sekoittaen. Massa on valmista kun se on saanut kauniin pronssisen värin. Lisää joukkoon voi ja sekoittele, kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoita lopuksi joukkoon vielä mausteet.

Kaada seos leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä lusikalla koko pellin alalle. Ohuempi kerros on parempi, sillä tällöin krokanttia rasahtaa helpommin sitä pureskellessa. Vetele veitsellä viiltoja pintaan niihin kohtiin, mistä haluat levyn katkeavan jäähtymisen jälkeen. Anna jäähtyä ja kovettua.


Kun massa on kovettunut kunnolla, sulata maitosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen, ja levitä suklaa levyn pinnalle.



Voit halutessasi vetää suklaaseen urat haarukalla tai kakkuraapalla..


Anna levyn kovettua muutama tunti. Taittele paloiksi.

Vinkki:
* Krokantin kovuutta pystyy säätelemään kovemmaksi keittämällä seosta pidempään ja tummemmaksi. Varo kuitenkin polttamasta sokeria. Vaaleammasta massasta tulee venyvämpää.

* Jos haluat paloista tasakokoisia, tee levitettyyn krokanttiin nuo ylempänä "leikkuujäljet" ennen kuin levy kovettuu. Urista kannattaa tehdä oikein syvät, jotta krokantti murtuu halutuista kohdista. Itselläni urat jäivät vain pintavedoiksi ja valmis levy halkesi mistä sattuu. No mutta olivatpahan itsetehdyn näköisiä :)

* Jos haluat, voit lisätä mausteiden kanssa yhtäaikaa joukkoon myös n. 2 tl tummaa kaakaojauhetta.



4 kommenttia:

  1. Hei, kauanko säilyy ja kannattaako pitää huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Entä jos käyttää valmista piparkakkumaustetta niin paljonko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Meillä ainakaan eivät säilyneet kovin pitkään, katosivat nimittäin nopsaan kiposta :) Mutta muuten uskoisin säilyvän melko pitkäänkin, ja ihan vain huoneenlämmössä säilytellen. En ole koskaan käyttänyt valmista piparkakkumaustetta, joten valitettavasti mulla ei ole siitä kokemusta. Mietin, voisikohan määrä olla suunnilleen sama kuin erillisten mausteiden yhteismäärä eli tässä tapauksessa n. 4 tl..?

      Poista
  2. Mulla näistä tuli toffeita. En tiedä mitä tein väärin, mutta maku on kuitenkin loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei koostumus ollut rapsakka. Tuollainen venyvyys ja toffeemaisuus viittaa liian lyhyeen keittoaikaan. Ensi kerralla keittelet hieman pidempään, kunhan massa ei pääse palamaan. Hyvä kuitenkin, että maku oli kohdillaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...