keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Helppo marjapiirakka, pellillinen


Tämä piirakka on oikein pelastus, kun pitää saada nopeasti tarjottavaa kahvipöytään. Kaikenkaikkinens aktiiviseen tekemiseen menee aikaa vain varttin verran, ja uunissa sitten noin puolisen tuntia. Piirakan voi toki tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa; kesällä tuoreista marjoista ja muulloin pakastemarjoista.

Piirakan pohjataikina onkin jo tuttu blogista löytyvän mehevän omenapiirakan ohjeesta, mutta laitanpa sen uudestaan hieman muokattuna tänne, tällä kertaa marjoilla maustettuna ja pellillä paistettuna.


Lopputuloksena aivan ihanan pehmoinen ja mielettömän kuohkea piirakka. Ja todellakin älyttömän helposti. Aineet vain yhteen ja samaan kulhoon, nopea sekoitus ja valmis taikina pellille. Marjat vielä päälle ja eikun paistumaan. Pohja itsessään on miedon vaniljainen, joten päälle sopivat hyvin hieman happamammat marjat.


Ripottelin tällä kertaa toiselle puolelle taikinaa mustikka-mansikka-sekoitusta ja toiselle puolelle mansikoiden seuraksi punaherukoita. Mustikan mieto maku hukkui melko paljon tuohon paksuun pohjaan. Hyväähän sekin silti oli, mutta itse pidin enemmän punaherukoiden antamasta kirpeydestä yhdessä muhkean pohjan kanssa, nam! Helppo herkku, johon voi hukuttaa vaikka pakastimen kätköihin jääneitä marjoja :)

Helppo marjapiirakka

pellillinen 

Taikina:
  4 kananmunaa
2.5 dl öljyä   
  2.5 dl mehua
6 dl vehnäjauhoja
  3 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1.5 tl soodaa
2 rkl vaniljasokeria 

Päälle:
n. 4 dl mustikoita
n. 4 dl mansikoita
n. 4 dl punaherukoita


Ohje:
Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele marjat pohjan päälle. 
 
Laita koko komeus uuniin. Paista 200 asteessa, kunnes piirakka on saanut hieman väriä pintaansa eli n. 30 minuuttia.

Vinkki:
* Saat vuoallisen puolittamalla taikinan. Huomaa, että piirakasta tulee paksu.

* Kokeile piirakkaan myös muita marjoja tai hedelmiä. Happamat marjat ja hedelmät (puolukat, punaherukat, omenat jne.) sopivat miedonmakuiseen pohjaan todella hyvin.

10 kommenttia:

  1. Eilen kurkkasin nopsaan blogit ja tätä piti heti siltä istumalta kokeilla puolukka-mustikkaversiona. Nam, hyvää oli mutta mulla varmaan isompi pelti, kun jäi aika paljon ohkaisemmaksi kuin sun kuvissa.. Ensi kerralla pienemmälle pellille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukka-mustikka kuullostaa herkulliselta, nams! Mulla oli käytössä ihan tavallinen, 60cm uuniin sopiva pelti, mutta niissä on tosiaan eroja yllättävän paljonkin. Kokeilehan ihmeessä pienemmällä pellillä, tai vaikka samantein tupla-annoksena tuolle samalle isolle pellille :P

      Poista
  2. Just niin täydellisen näköistä marjapiirakkaa kuin olla voi ♥ Tulispa kesä jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua kyllä oli, (liki) täydellistä voisin sanoa :) Ihanaa kun kesä on tulossa. Onkin ollut ikävä tuoreita marjoja. Vielä on vähän pakkasessa jäljellä, pitänee tehdä lisää tällaisia piirakoita :P Kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi :)

      Poista
  3. Hei!

    Laitanko säilötyt marjat heti suoraa pakkasesta piirakalle, vai annanko niiden ensin sulaa kohmeisiksi / kokonaan? Koetin tehdä tätä viikonloppuna, ja laitoin yhteen litraan (650g) suoraa pakkasesta otettuihin marjoihin 2 rkl perunajauhoja. Piirakka onnistui muuten todella hyvin, mutta oli ihan keskeltä raaka. Vai olisiko minun vain pitänyt paistaa piirasta kauemmin, jos kylmät marjat viilensivät pohjaa ja siksi se ei paistunut annetussa ajassa?

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Laura! Laitan marjat suoraan pakkasesta taikinan päälle. Kuullostaa siltä, että piirakkasi olisi kaivannut lisää paistoaikaa. Uuneissa on hirmuisesti eroja, joten kypsyys kannattaa testailla aina paistoajan loppupuolella keskeltä piirakkaa vaikkapa hammastikulla ja jatkaa paistamista, mikäli tikkuun tarttuu raakaa taikinaa. Itse olen jättänyt myös pottujauhot pois, jolloin marjoista irtoava neste on kostuttanut pohjaa lisää. Kokeilehan ihmeessä vielä uudestaan :)

      Poista
  4. Hei,

    mitä mehua ja öljyä tähän on käytetty? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Olen käyttänyt tähän milloin mitäkin mehua, yleensä sellaista, mikä sopii päälle laitettavien marjojan kanssa yhteen. Esim. mansikan+ mustikan kanssa olen käyttänyt niitä sisältävää mehua, ja omenoiden kanssa omppumehua. Tosin tuo mehu ei kovin selvästi edes maistu valmiissa piirakkassa, joten sen puoleen suht vapaat kädet :) Öljyksi olen laittanut joko rypsi- tai rapsiöljyä.

      Poista
  5. Voisikohan mehun korvata esim. vaniljajogurtilla ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaniljajogurtillakin tule varmaan tosi hyvä piirakka! :D Jogurttia käytettäessä taikinasta voisi tiputtaa myös yhden munan pois, ja vähän sokeriakin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...