Kerron heti, että nyt kuvat eivät mielestäni tee oikeutta tälle ihastuttavalle mansikkamousse-kakulle! Kakussa on äärettömän pehmeä, ilmava, suussasulavan mansikkainen täyte ja pohjana mielettömän mehevän kostea suklaakakkupohja, joka on aivan ehdoton lempipohjani! Ja tällä hetkellä tuo täytekin taitaa olla ykköstäytteitä moussemaisessa sileydessään.
Täytteen salaisuus on sveitsiläisessä marengissa eli valkuais-sokerivaahdossa, jossa munat kypsytetään vesihauteessa. Se tekee täytteen koostumuksesta aivan mielettömän ilmavan ja pehmoisen .
Täytteen ohje saattaa vaikuttaa marengin takia pitkältä ja hankalalta, mutta sitä se ei ole. Sveitsiläinen marengin valkuais-sokeri-seoksen kuumentamiseen menee vain parisen minuuttia. Marengin jäähdyttelyssä ja vaahdoksi vatkaamisessa yleiskone on tosi kätevä kaveri, vaikka onnistuu vatkaus toki hienosti myös tavallisella sähkövatkaimellakin. Yleiskoneella tehdessä sormet vain pääsevät muihin puuhiin ja kakun teko nopeutuu entisestään.
Päinvastoin kuin italialaiseen marenkiin, sveitsiläiseen versioon ei tarvita edes lämpömittaria, vaan marenkimassa on valmista jäähdyttelyyn siinä vaiheessa, kun sokeri ei enää krahise kulhon pohjalla. Ja tämä tapahtuu ihan hetkessä. Eli on yleiskone käytettävissä, parhaimmillaan marengin aktiiviseen tekemiseen menee vain parisen minuuttia! Ja se tosiaan kannattaa! :D Lopputuloksena on pehmeä (juu, toistan jälleen itseäni :) ), hennon mansikkainen, eikä lainkaan juustokakkumaisen raskas täyte. Ja tuo pohja on sellaista herkkua, että sitä voisin mussuttaa pelkiltäänkin aikamoiset annokset ;)
Mansikkajuustokakku mehevällä suklaapohjalla
Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja (valmiista pohjasta käytetään kakkuun vain puolet)
Täyte (mansikkamousse italialaisella marengilla):
130 g valkuaista (n. 4 valkuaista)
2.25 dl sokeria
4 dl mansikkasosetta
5 dl Flora vispiä
1 rkl vaniljasokeria
3 tl liivatejauhetta (TAI 6 liivatelehteä)
3 rkl sitruunan mehua
Ohje:
Tee pohjataikina erillisen ohjeen mukaan. Paista taikina syvällä uunipellillä 175 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohjan keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi leivinliinalla ja jos teet täytteen vasta myöhemmin, laita päälle vielä folion palat, jotta pohja ei kuivu suotta.
Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mansikat. Purista sitruunasta mehu.
Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy kokonaan ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).
Sekoita 3 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään. Anna turvota. Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Sekoita liivateseos mansikkasoseeseen. Lisää mansikkasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös vispattu Vispi varovasti käännellen.
Leikkaa suorakaiteen muotoisen reunavuoan avulla pohjasta sopivan kokoinen (n. 22 x 28 cm) palanen. Laita vuoan reunat tarjoilulautaselle ja pohjapala reunojen sisään. Voitele vuoan reunat kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Kakku suorastaan liukuu pois, jos reunat on rasvattu. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Heiluttele lopuksi vuokaa, niin pinta tasoittuu helpommin. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele vaikka sulatetulla suklaalla ja strösseleillä.
Kun pohja on jäähtynyt, tee täyte. Soseuta mansikat. Purista sitruunasta mehu.
Tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kokeilla kädellä, vaan seos on tarpeeksi kuuma, kun sokeri enää krahise vatkaimen ja kulhon välissä. Lämpötila on tällöin n. 60 astetta eli lämpötila, jossa valkuaiset kypsyvät. Ota valkuais-sokeri-seos pois levyltä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes se jäähtyy kokonaan ja on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia).
Sekoita 3 rkl sitruunan mehua ja liivatejauhe keskenään. Anna turvota. Kun liivateseos on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Sekoita liivateseos mansikkasoseeseen. Lisää mansikkasose sveitsiläiseen marenkiin varovasti käännellen. Lisää joukkoon myös vispattu Vispi varovasti käännellen.
Leikkaa suorakaiteen muotoisen reunavuoan avulla pohjasta sopivan kokoinen (n. 22 x 28 cm) palanen. Laita vuoan reunat tarjoilulautaselle ja pohjapala reunojen sisään. Voitele vuoan reunat kevyesti. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan helpommin. Kakku suorastaan liukuu pois, jos reunat on rasvattu. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Heiluttele lopuksi vuokaa, niin pinta tasoittuu helpommin. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.
Kun kakku on hyytynyt, poista vuoan reunat. Koristele vaikka sulatetulla suklaalla ja strösseleillä.
Vinkki:
* Käytin pohjasta kakkuun vain puolet. Loppupohjan voi säästää vaikka kakkutikkareihin tai nauttia triflenä kermavaahdon ja marjojen kera. Se muuten on hyvää! :) Tai sitten taikinan voi tehdä samantein pienempänä sopivan kokoiseen vuokaan.
* Voit tehdä kakun myös pyöreänä n. 28 cm kokosena. Tee tällöin taikina suoraan sen kokoiseen vuokaan. Yhdestä kokonaisesta annoksesta taikinaa saat kaksi pohjaa, joista toisen voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.
* Irtoreunavuoka tai reunavuoka on tälläisessä kakussa aina kätevä, sillä täyte on melko löysää ennen jähmettymistä.
* Voit tehdä kakun myös pyöreänä n. 28 cm kokosena. Tee tällöin taikina suoraan sen kokoiseen vuokaan. Yhdestä kokonaisesta annoksesta taikinaa saat kaksi pohjaa, joista toisen voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.
* Irtoreunavuoka tai reunavuoka on tälläisessä kakussa aina kätevä, sillä täyte on melko löysää ennen jähmettymistä.
Meillä tätä tarjoiltiin kuopuksen synttäreillä. Juhlijoita oli sen verran vähän, että isosta kakusta jäi jokin verran jäljelle. Loppukakku oli ihan pakko viedä töihin, sillä kotona kaapissa se ei olisi säilynyt päivää pidempään. Eipä kyllä töissäkään säilynyt, mutta pysyipä poissa omalta vyötäröltä. Ja siirtyi työkavereiden vyötärölle ;)
No nami nami, mitä oot taas tehnyt! :) Näyttää kyllä juuri siltä kuin tuo ihan sulaisi suussa kuin pusut. Kivan mallinenkin, vaihtelua normipyöreisiin. :)
VastaaPoistaKiitos Leena-muori! :D Kiva kuulla, että koostumus välittyy myös kuvista :D Pengoin pari päivää sitten pitkästä aikaa kaapeista vuokia ja ihmettelin, kun kakut tulee melkein aina tehtyä pyöreisiin, vaikka kaapeista löytyy vaikka mitä muitakin vuokia. Tätä neliövuokaa oon käyttänyt tosi harvoin, vaikka sillä saakin ihan tyylikkään malliset kakut. Pitää ehdottomasti jatkossa käyttää useamminkin :)
PoistaAivan ihanalta näyttää ;). Tein juuri viikonloppuna passionmoussekakun italialaisella marengilla ja sekin oli aivan ihanaa ja pehmeää. Tuo pn vielä helpompi ;)
VastaaPoistaKiitos satunnainen vierailija! :) Voih, tuo passionmoussekakku kuullostaa tosi ihanalta! :P Marenki tuo kyllä niin ihanaa pehmeyttä että! Italialainen marenki on hieman hankalampi, mutta eipä sekään hirmuvaikea ole, kunhan omistaa kunnon sokerimittarin. Tämä on niin hyvää, että tämän eteen näkee mielellään vähän vaivaakin ;) Ja tässä täytteessä ei ole muuten tuorejuustoa lainkaan, eli sopii vaikka tuorejuustoja karttaville raskaana olevillekin, vaikka ihan täytekakun välissäkin :)
PoistaJa esimerkiksi maidottomille jos kerman vaihtaa kaura tms vispiin. Juhliin tarvitaan maidoton ja tätä ajattelin tehdä. Sama kakku kaikille :-). Tuota sinun pohjaa pitääkyllä kokeilla, vaikka nyt mennäänkin ihan keksipohjalla. Sinulla on aivan loistavia ohjeita, kiitos.
VastaaPoistaTotta, hyvä havainto tuo maidottomuuden mahdollisuus! Maidottomia tarvitaan aina välillä, ja tästä tosiaan saa helposti sellaisen! :) Sitten kun et tarvitse maidotonta, niin kokeile ihmeessä tuota pohjaa. Se on aivan ihanan mehevä, ei kaipaa edes kostutusta, mmm! Kiitos vielä Satunnainen vierailija vielä kommentistasi :) Herkullisia kakkuhetkiä :D
PoistaHerkullisen näköinen! Tuo pohja passaa mansikan kanssa ihanasti! :)
VastaaPoistaKiitos Taru! Ne olivat tosi mahtava yhdistelmä! En nykyään enää teekään enää muuta pohjaa kuin vain tuota, on se vain niin hyvä. Ja tuo mansikkamoussekin oli aivan mielettömän pehmeä, kuin pumpulia ;)
PoistaMoikka! :)
VastaaPoistaIhastuin tähän ohjeeseen ja olenkin tätä tekemässä tyttäreni 2 vuotis synttäreille. Mutta hieman jäin miettimään tuota pohjan ohjetta. Eli jos tekee koko ohjeen mukaan tulee siitä uunipellin kokoinen? Mutta eihän siittä tuolloin riitä 22x28 cm palan oton jälkeen enää toiseen samankokoiseen kakkuun pohjaa? Vai tuleeko siittä niin paksu, että leikkaamalla saa kaksi pohjaa vai tuleeko koko ohjeesta kaksi pellillistä? ;) Kiitos jo etukäteen vastauksesta, olen koe kakkua tekemässä tulevalla viikolla, niin olisi kiva tietää etukäteen et tuleeko siittä samalla pääkakunkin pohja :)
Moikka! Olenpas kirjoittanut epäselvästi pohjan ohjeen. Eli paistoin kokonaisen annoksen pohjataikinaa uunipellillä (n. 40 x 30 cm).
PoistaKakkuvuokani pienin leveys on 22 cm ja se rajoitti valmiin kakun kokoa. Olisin tehnyt hieman kapeamman (20 x 28 cm kokoisen) pohjan, mikäli vuokani olisi ollut hieman kaposempi, mutta nyt siis tuli pohjasta hieman leveämpi. Pohjapalasta jäi yli n. 18 x 30 cm kokoinen pala. Eli aivan kahta 22x28 cm kokoista pohja tuon kokoisesta pellistä ei tule, mutta jos omistaa hieman isomman pellin (vähintään 44 x 28 cm), niin silloin siitä riittää kahteen kakkuun. Niin ja yhdestä pellillisestä (=1 taikina-annoksesta) riittää toki kahteen kakkuun, mikäli käytössä irtoreuna(vuoka), jonka saa säädettyä n. 20 x 28 kokoiseksi.
En suunnitellut pohjan tekohetkellä sen käyttämistä kakkuun, joten mitat menivät vähän miten sattuu. Ja ettei vaan menisi liian yksinkertaiseksi, kerronpa vielä miten tekisin tällä hetkellä ;) Eli jos nyt tekisin pohjan, niin tekisin puolikkaan taikinan ja paistaisin sen suoraan tuossa 22 x 28 cm vuoassa. Pohjasta tulisi aika tarkkaan saman paksuinen kuin pellillä paistetussa. Toinen vaihtoehto olisi paistaa koko annos taikinaa samaisessa vuoassa ja leikata valmis pohja puoliksi. Näin saisi pohjan samantein kahteen kakkuun.
Tulikohan nyt selitettyä tarpeeksi sekavasti? :)
Kiitos vastauksesta! :) Ja kyllä selveni hyvinkin! ;) Tällä hetkellä koeversio hyytymässä jääkaapissa! :) Jännään nyt et tuliko pohjasta hyvä ja entä hyytyykö mousse, käytin liivatelehtiä. Hiukan myös jännitti marengin teko mutta uskon että se onnistui :)
PoistaToivottavasti tulet vielä käväisemään, sillä odotan jo ihan täpinöissäni kuulevani, minkälainen kakusta tuli :) Hyytyikö täyte, onnistuiko pohja, maistuiko? :)
PoistaHeippa! :) Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo, meinaan tän viestin laittamisessa! ;) Puhelimella ei oikeen onnistunut :/ Ja siis tietty tulin vielä kertomaan kuinka mun kävi kakun kanssa! :) Ja muutama asia jäi myös mietityttämään, jospa osaat neuvoa/antaa vinkkejä :)
PoistaAloitetaan siittä moussesta, se oli aivan älyttömän ihanan kuohkea ja makukin oli kohdillaan eli se oli kyllä onnistunut melko hyvin :) Ainut, että se ei ollu ihan niin "kiinteän" näköinen kun sinulla tuossa kuvassa, mietinkin et tarvisko laittaa 0,5-1 liivatetta lisää vai kannattaako kun nyt se oli niin ihanan kevyt ja kumminkin pysyi kasassa, et ainut se leikattaessa välillä irtos pohjasta, mut en tie haittaako se nyt mitenkään??
Sitten tuo pohja, se onnistui myös ihan hyvin. Jätin sen kyllä jonkin verran mutakakkumaiseksi eli taisi siihen tikkuun vähän jäädä taikinaan kun sen jo pois otin. Siittä pohjan koostumuksesta tykättiin ja ei niin tykätty :)
Tein myös eilen uuden pohjan "virallista" kakkua varten ja taisin jättää sen vieläkin raaemmaksi...Ja siis jäinkin miettimään että kannattaisiko tehdä vielä toinen ja paistaa kauemmin? Pohja on kyllä jo pakkasessa odottamassa loppuviikkoa, mutta se oli myös käsiteltäessä tosi herkkä, eli meinas revetä siirrettäessä :/ Mutta ehjänä sen sain kumminkin pakkaseen ja ehkä siittä keskeltä se oli kaikkein aroin...
En tiedä jotenkin mulle tossa pohjan paistamisessa jäi takaraivoon sun teksti et mieluummin vähän raaka kuin ylikypsä :)
Kaiken kaikkiaan kakkua oli kyllä tosi ihana ja maistuva, eikä sitä muuten ole enään jäljellä kuin pienen pieni palanen =D
Heippa! Kiva, että mousse onnistui ja kakku muutenkin maistui :) Tuosta kuvasta saattaa saada hieman valheellisen kuvan täytteen kiinteydestä, sillä eipä tuo minunkaan mousse järin kiinteä ollut, vaan enemmänkin sellaista kuohkean pehmoista moussea, joka pehmeni lämmetessään vielä enemmän. Sekin pysyi juuri ja juuri kasassa. Jos haluat, voit toki lisätä liivatetta 0.5 verran varmistaaksesi kasassa pysymisen. Se voi irrota toki siitäkin huolimatta pohjasta, mutta eipä tuo haittaa, jos vaan leikkaustilanteessa molemmat osat päätyvät lautaselle.
PoistaSitten tuosta pohjasta. Liian kypsä pohja on helposti kuiva ja mielestäni tämä kakkupohja on parempi edes inasen liian raakana, kuin sellaisena ylikypsänä kovana koppurana. Mutta liian raakakaan ei ole hyvä. Tätä pohjaa tosin ei taida kovin helpolla saada ylikypsäksi, varsinkin jos vahtii uunin vieressä tarkkana, kuten sinä teetkin :) Joten voit mielestäni kokeilla paistaa toisenkin, kypsemmän pohjan tuota virallista kakkua varten. Tuo, että pohja repeää noin helposti siirrettäessä, viittaa siihen, että pohja on jäänyt jopa liiankin raa'aksi "vain hitusen raakaan" pohjaan verrattuna.. Joten nyt kun sulla intoa löytyy, niin kokeilepas tehdä vielä yksi pohja, tällä kertaa hieman pidemmällä paistoajalla :) Suojaa valmis, kypsä pohja vaikkapa kelmulla, niin kosteus pysyy sisällä eikä pohja kuivu niin helposti. Ja jos, siis jos pohja menee ylikypsäksi ja kuivaksi, niin sen voi vaikka kevyesti kostuttaa vaikkapa maidolla. Sen pakkasessa olevan raaemman pohjan voi nauttia vaikkapa mutakakkuna yhdessä kaakaokerman ja Daim-rouheen kanssa, mmm. Tai mitä vain muuta käyttöä keksit sille :)
Moikka taas! :) Kiitos hyvistä vinkeistä ja tännän teinkin synttärisanakarin kanssa yhdessä uuden kakkupohjan ja uskon että siittä tuli täydellinen!! :) Se sai siirrettyä ongelmitta!! Nyt en viitsikään sitä enää pakastaa vaan uskallan sen pitää huoneenlämmössä perjantaihin asti kunnes saan sen moussen tehtyä ja lauantaina sen onkin sit varmaan jo syöty =P
PoistaEn kyllä meinaa sitä moussea enempää kiinteyttää, koska se oli NIIN hyvää. Kuvastasi vaan sai sen käsityksen et se olis kiinteämpi kun omani ja se ei haitannut ollenkaan et mousse irtosi pohjasta. Pääasia oli/on et kakku maistuu hyvältä! :)
Ja kiitos vinkistä miten käyttää raaempi kakkupohja pakastimesta!! :) Kaakaokerma? Kaakaojauhetta kermavaahtoonko? =D
Kiitos vielä aivan mahtavasta ohjeesta! Olisiko muuten vinkkejä tai ohjeita muihin helppotekoisiin mousseihin mitä voisi tämän pohjan kanssa käyttää?
Ai niin ja aivan ihania ohjeita sulla löyty jossa käytetään kondensoitua maitoa keitettynä tai sellaisenaan. Aijon myös niitä kokeilla! :)
Mahtavaa, nyt kuulostaa tosi hyvälle sekä pohjan että täytteen osalta! Niillä mennään ;)
PoistaKaakaokermalla tarkoitan tosiaan kermavaahtoa, jossa on tummaa kaakaojauhetta ja lisäksi hieman sokeria. Hyvä suhde on noin 1 dl (vispi)kermaa/ 1 rkl kaakaojauhetta/1 rkl sokeria. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää sen jälkeen kaakaojauhe ja sokeri. Voit laittaa kaakaojauhetta ensin vaikka hieman vähemmän ja maistaa kaipaako vielä lisää. jos kaakaojauhe on paakkuista, se kannattaa siivilöidä ennen kerman joukkoon lisäämistä, niin vatkautuu tasaisemmin. Tuollainen kaakaovaahtoa on tosi hyvä myös vaikka kakun päällä pursotuksissa ;)
Tän kakkupohjan kanssa sopii todella monet mousset. Haetko tällaisia samantyylisiä hyydykekakkuihin sopivia mousseja, joissa kakkupohja on vain kakun alla vai ylipäätään tämän pohjan kanssa sopivia täytteitä esim. täytekakun väliin? Jos kaipaat tällaista hyydykekakkutäytteitä, niin tätä samaa täytettä voi soveltaa vaikkapa vadelmanmakuiseksi!
Tein tämän (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/vadelma-suklaakakku.html) täytekakun täytteeksi sellaisen ja sopis joukkoon aivan ihanasti.
Enimmäkseen olen käyttänyt tätä pohjaa täytekakuissa, joten laitan nyt muutaman lempparitäytteiden linkit tähän, jos vaikka innostut. Ja näitähän voi soveltaa myös hyydykekakkuun, kun vain lisää hieman liivatetta.. Tuo kinuski-puolukka on muuten ihan järkyttävän hyvää, suosittelen kokeilemaan ainakin sitä joskus jossain:
http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/01/kinuski-puolukkatayte.html
http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/07/meheva-mansikka-suklaakakku.html
http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/meheva-suklaakakku-piparminttu.html
Mainostan jo nyt tässä, että ennen Joulua on vielä tulossa ainakin yksi hyydyke/juustokakun ohje, jossa on tämä pohja. Kakusta löytyy pehmoinen vaniljatäyte ja puolukkaa. Kakku iski omaan makumaailmaani ihan täysillä. Tarkka ohje tosiaan lisää vielä myöhemmin :) Ja myös piparminttuisen hyydykekakun ohje on myös tulossa, sekin sopisi aivan mahtavasti tämän pohjan kanssa yhteen ;)
Heippa!
VastaaPoistaAjattelin tehdä tyttöni syntymäpäiville tässä ohjeessa olevan suklaakakkupohjan ja meinasin kokeille tuota kinuski-puolukkatäytettä, onko yhdistelmä hyvä?
Aina tulee tehtyä mansikkakakkuja ja nyt uskaltautuisin tekemmän jotain aivan muuta niin kyselenkin kokeneemmalta että toimiiko tuo yhdistelmä :)
Tuosta pohjasta kysyisin vielä että kun teen pellillisenx2 ja laikkaan sen puoliksi niin että saan kolme pohjaa ja kaksi täyteväliä niin riittäisikö kakusta n.20 syöjälle vai kannattaisiko ohje tehdä kolme kertaa ja siitä sitten leikata hieman reunoja pois? :)
Aivan ihana blogi sinulla!! :)
Voih, muistin vasta, etten ole vastannut tähän. Toivottavasti vastaus ei tule myöhässä! Eli tuo kinuski-puolukkatäyte on aivan ihanaa tämä pohjan kanssa. Tein sellaisen yhdistelmän prinsessakakkuun (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/prinsessakakku.html) ja toimi mielettömän hyvin! Myös muiden kuin itseni mielestä :)
PoistaEli oletko siis tekemässä (vai jo tehnyt?) kaksinkertaisen taikinan, jonka paistaisit kahdella normaalikokoisella uunipellillä? Nuo leikkaisit kahteen osaan, jolloin syntyisi neljä palaa, joista tosin käyttäisit vain kolme? Jos näin, niin tuon määrän pitäisi riittää 20 henkilölle hyvin. Ja jos murehdit riittävyyttä, niin voihan kakkuun laittaa kaikki 4 pohjaosaa, ja 3 täyteväliä. Siis jos vain muut ajatukset kakun suhteen tukevat tuota.. 3-kertaisesta taikinasta tuleekin jo melko suuri kakku, riittänee jo ainakin 40 hlölle..
Tuli muuten mieleen, että tuo kinuski-puolukkatäyte on melko löysää ennen kuin jähmettyy kunnolla. Eli täyttövaiheessa kannattaa kakkupohjien reunojen ympärille laittaa jotkut suojat (vaikkapa piirtoheitinkalvosta leikatut sopivan kokoiset suirut), jotta täytekerrokset pysyy paikoillaan ennen kuin hyytyvät kokonaan. Toinen keino on heittää pakastepuolukat suoraan kinuskimoussen joukkoon jo ennen täyttämistä. Jääkylmät puolukat hyydyttävät täytettä sen verran, että se pysyy helpommin kakun välissä myös ilman reunoja.
Toivottavasti tämä vastaus ehti vielä. Ja jos olet jo ehtinyt leipomaan kakun, toivottavasti se onnistui toivotunlaisesti ;) Yritän aina vastata mahdollisimman pian, mutta aina se ei valitettavasti onnistu saman tai edes seuraavan päivän aikana. Vastaukset saattavat siis jatkossakin tulla hieman jälkijunassa, mutta jos on jotain akuuttia, niin kannattaa pistää vaikka viestiä vaikkapa suoraan sähköpostiin, sitä kautta pystyn vastaamaan nopeammin. :)
Kiitos vastauksesta. Juhlat ovat juuri tulossa joten vastaus ei myöhästynyt ollenkaan :)
PoistaTeen siis pohjan kaksinkertaisena ja paistan niin että saan kaksi pohjaa jotka leikkaan puoliksi ja käytän kolme palaa :)
Hyvä kun sanoit tuosta täytteestä. Taidan täyttää edellisenä päivänä kakun jos sattuu käymään jotain niin on vähän pelivaraa :)
Hienoa, kuullostaa hyvältä! :) Olisi vielä hienoa, jos ehtisit vielä kertomaan mitä pidit lopputuloksesta :) Hyvää itsenäisyyspäivän illan jatkoa ja mukavaa Joulun odotusta! :)
PoistaHeippa!
PoistaKakku oli aivan mahtavan loistava, nam!!
Hieman meinas hermo mennä kun täyte ei hyytynyt ihan niin nopeesti kun ajattelin ja pohjat oli aika painavia mutta sain kyllä pysymään kasassa vaikka ei ollut käytössä mitään apuja reunoilla. Täytettä olikin sitten todella reilusti kahdessa välissä :D
ISO kiitos molemmista ohjeista, tulen todellakin tekemään uudestaan varsinkin tuota pohjaa, se oli super hyvää ja ihanan kuohkea eikä kaivannut mitään kostuketta :)
Rauhallista joulua ja iloista uutta vuotta 2015! :)
Heippa!
PoistaHienoa, todella mukava kuulla, että kakku onnistui ja maistui! :D Ja tosi kiva, että sait sen pysymään kasassakin :) Ja kiitos sinulle, että tulit vielä kertomaan kokemuksesi kakun suhteen. On aina kiva kuulla, mitä ohjeista pidetään ja miten hommat toimii toisten keittiössä. Tuo pohja on kyllä tosi hyvää, juuri tänään tein pakkaseen yhden varuiksi, kun jääkaapissa oli vajaa purkki ranskankermaa.. :)
Ihanaa Joulua ja kaikkea hyvää vuodella 2015! :)
Voiko tätä tehdä liivatelehdillä?
VastaaPoistaVoi tehdä. Liivatteen määrä lukeekin jo ohjeessa :) Kuumenna pelkkä sitruunan mehu ja liuota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet siihen. Leivontailoa! :)
PoistaHeippa. Taaas vaivaan sinua ja kysyn että onnistuuko tämä mousse suklaakakkupohjan väliin vai lässähtääkö kerrosten välissä, pitääkö lisätä esim. 1 liivate?? nyt olisi tämä kuuluisa suklaakakkupohja jäähtymässä. namsk.
VastaaPoistaHeippa Pirita :) Tämä mousse on tooosi pehmoista ja höttöistä, joten aivan sellaisenaan en uskaltaisi laittaa sitä kakun väliin. Muistan muutan että olisin joskus testannutkin sitä, eikä se toiminut. Noih, piti oikein kaivaa tuo ohje esiin eli tässä olen tehnyt kakun väliin vastaavanlaisen täytteen vadelmasta http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/vadelma-suklaakakku.html :) Ohje ei ole täysin identtinen tämän kanssa, esim. kermaa on tässä ohjeessa enemmän. Jos vertailee noita liivatteiden, niin tähän ohjeeseen pitäisi lisätä vähintään 2 liivatelehteä.. Flora Vispin suuremmasta määrästä johtuen en uskalla kuitenkaan luvata, että se riittää.. Ehkä laittaisin varmuudeksi ainakin 3 liivatelehteä, mutta tuleeko siitä sitten jo liian tönkkö, hmmm.. Uskallatko kokeilla? :)
PoistaKiva, että löysit suklaakakkupohjan ohjeen. Nyt jännään mitä pidät :) Ja vaivaa vain ihmeessä aina jos tulee jotain kysyttävää, niin yritän parhaani mukaan auttaa :D
Moikka, mistä tommoisia suorakaiteen muotoisia irtopohjavuokia löytää?
VastaaPoistaMoikka moi! :) Tuon tässä kakussa käytetyn, säädettävän reunavuoan (=vähän kuin irtopohjavuoka ilman pohjaosaa), olen hankkinut joko Confetti- tai Ullan Unelma -nettikaupasta. Confetissa ainakin on näimmä aivan samanlainen https://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Products/490062 Noissa nettiputiikeissa on yleensä aika hyvät valikoimat vuokien suhteen, joten kannattaa käydä vilkaisemassa :)
PoistaTässä on tosiaan ihana koostumus! Meillä tätä on tehty kahdesti kuukauden sisään, ensimmäinen ihan ohjeen mukaan mansikasta, mutta jostain syystä maku jäi todella hennoksi. Kokeilen sitä uudestaan kun saadaan tuoreita mansikoita, jos pakastetuista tuli jotenkin vetisempi sose, mutta kun en malttanut odottaa, tein täytteen mustaherukkasoseesta keksipohjalle, ja siitä tuli todella onnistunutta! Mietinkin jo milloin olisi hyvä syy tehdä kolmas versio, ja onnistuisikohan se raparpereista, kun niitä puskee pihalla niin kovaa vauhtia. :)
VastaaPoistaNam, mustaherukkainen versio kuullostaa aivan mielettömän hyvältä!!! Pitää itsekin ehdottomasti kokeilla :P Tuo mansikan maku on pakastemansikoista tehtynä melko mieto (riippuu muuten myös mansikoiden laadusta/merkistä), tuoreilla ehkä(?) tosiaan saattaa tulla voimakkaamman makuista. Ja näin kesällä, mansikan makua voi voimistaa vaikkapa siivuttamalla tuoreita mansikoita kakkupohja ja täytteen väliin sekä käyttämällä niitä reilusti kakun koristelussa. Jos kokeilet raparperista, niin kuulisin mielelläni miten sen kanssa kävi :)
PoistaNyt on kokeiltu raparperi-mansikkaversio, toimii! Olisiko ollut 3/4 raparperia, 1/4 mansikkaa. Keksipohjalle, kun tuli tehtyä sen kummemmin suunnittelematta illalla, eikä kaikkia suklaapohjan aineita ollut kaapissa. Ja ruokosokerista marenki. Todella hyvää tuli tästäkin. Erityisesti sitä mustaherukkaversiota uskaltaisin kyllä suositella testaamaan, tuli tosi upean värinen ja makuinen vaahto. Kiitos herkullisesta reseptistä! :)
PoistaVoih, en olekaan vielä vastannut tähän. Meisän pikkujätkä on näimmä sotkenut muistinikin normaalia pahemmin. Pahoitteluni! Mutta hienoa, että sait testailtua ja kakku toimi raparperillakin! :D Ja vielä ruokosokeria marengissa, mums!
PoistaTiedätkös muuten... Innostuin tuosta kehuistasi mustaherukkaversiota kohtaan niin paljon, että olen lähiaikoina tekemässä sellaista poikamme ristiäisiin. Odotan jo innolla pääseväni maistamaan millainen siitä tulee. Uskon kyllä, että hyvä. Kiitos vielä vinkistä Sorbetti! :D
Ei hätää, eipä tuolla vastauksella ollut kiirekään. :)
PoistaHui, hauskaa että kuulosti noin hyvältä! Toivottavasti maistuu teilläkin! Olen tosi otettu kun alkuperäisen ohjeen laatija noin innostuu. :) Alkuperäinen vaahto oli niin upean sileää, että olin tuota tehdessä oikein tarkka ja siivilöin mustaherukkasoseesta kuoret vielä pois. Kaipa ne voisi jättääkin, mutta en uskaltanut kokeilla ettei koostumukseen jää liikaa sattumia.
Toivottavasti ehdit jossain välissä kirjoittaa ristiäistarjoiluista, olen utelias miten tuo versio onnistuu teillä ja millaiselle pohjalle teet sen. :) Itse ajattelin kokeilla tuota mehevää suklaapohjaa valkosuklaasta seuraavaan mustaherukkaversioon, mitä luulet, voisiko sellainen onnistua? Onnellisia ristiäisiä teille!
Herkullisen kuulloisesta täytteestä on helppo kiinnostua!!! ;) Mustaherukka on täyttä herkkua muutenkin, joten tuo täyte ei voi olla huonoa :) Itse mietin vielä noiden kuorien kohtaloa, en ole vielä päättänyt siivilöinkö ne pois vai en. Tein meinaan viime vuonna mustaherukkajuustokakun (http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/08/ihana-mustaherukka-juustokakku.html), johon jätin kuoret, ja niitä ei ainakaa siitä täytteestä huomannut lainkaan. Täyte tosin ei ollut tämän kakun lailla äärimmäisen silkkisen sileä ja pehmeä muutenkaan. Katsotaan miten käy.. :) Siinä kakussa muuten oli kostea valkosuklainen pohja ja se sopi kakkuun tosi kivasti.
PoistaOlen kokeillut tuota mehevää suklaakakkupohjaakin joskus valkosuklaasta, mutta siitä ei aivan tullut mieleistäni. Tai ohuempana, pellillä paistettuna se toimi aika kivasti (eli sellaisena kuin ehkä tekisitkin sen?), mutta kakkuvuoassa paksumpana kerroksena paistettaessa uunista pöllähti munan tuoksu melko vahvasti ja pohja jäi tintuksi. Toisaalta tuossa Ihanassa mustaherukkajuustokakussakin oleva pohja on tiivis, mutta ihanan kostean valkosuklainen.
Laitan toki ristiäistarjoilut blogiin ja kerron miten kävi. Hitaalla, mutta varmalla tahdilla.. :) Kiitos Sorbetti :D
No muistelinkin että sulla oli joku valkosuklainen pohja! Se varmaan meni ohi kun etsiskelin täältä blogista. Voisinkin käyttää sitä kun se on toimivaksi testattu. Kiitos!
VastaaPoista