tiistai 30. syyskuuta 2014

Liukuvärjätty täytekakku


Tässä kuopuksemme synttärijuhlien toinen kakku. Kokeilin kakkuun liukuvärjäys-tekniikka. Monessa blogissa liukuvärjäys on tehty pursottamalla, mutta itse kiireen keskellä otin hieman pelkistetymmän keinon käyttöön ja levitin värit käsipelillä kakun pintaa. Ihan kiva tuli mielestäni näinkin :)


Kuvat tuli otettua kiireessä. Kokopäivätyöt ilmiselvästi häiritsevät tätä ihanaa harrastusta  ;) , eikä juhlavalmisteluja pysty tekemään paljoakaan etukäteen. Tällä kertaa olin varannut kaiken juhlatarjottavan leipomiseen vain yhden päivän. Ja koska leivottavaa on paljon, ei kuvaamiseen tule kiinnitettyä niin paljon huomiota ja taustanakin taisi miltei joka leivonnaisessa olla tämä tumma lakana. Postauksen loppupuolella on vielä muutama kuva vaaleaa taustaa vasten. Niistä näkee väritkin ehkä hieman selvemmin.


Kakun päälle lenteli muutama varastosta löytämäni perhonen, joiden tekemistä kokeilin hätäisesti jo muutama kuukausi sitten. Perhoset on tehty kaulintamassasta. Päälle olen ripotellut kimalletta (edible glitter, rainbow dust). Vaikka tuo kimalle on syötävää, sitä ei siitä huolimatta suositella nautittavaksi. Se onkin aika passeli juuri ei-syätäväksi tuleviin koristeisiin, joissa kaivataan enemmän "pling pling"-efektiä mutta suoraan kakun päälle en suosittele sitä laitettavaksi.


Varasin kuorrutukseen vispivalmistetta 5 dl ja siitä jäi reilusti yli. Parempi tietenkin näin päin, ettei tarvitse murehtia kerman loppumista kesken kuorrutuksen. En merkannut ohjeeseen tarkkaa määrää, sillä määrät saattavat poiketa toisistaan paljonkin, riippuen valmisteesta. Kuohukerman ja vispikerman välilläkin on aika paljon eroja; vatkattua kuohukermaa tulee määrällisesti noin kolmannes vähemmän kuin vispikermaa.

Tässä tarkemmat tiedot ja alempana vielä liukuvärjäystekniikkaa muutamin vaihekuvin. Täytteenä oli muuten taas iki-ihana puolukka-kinuskitäyte :)

Liukuvärjätty täytekakku

Kakun halkaisija n. 20 cm

Pohja:
4 munan sokerikakkupohja

Täyte:

Kuorrutukseen:
n. 3-4 dl vispikermaa tai muuta vastaavaa valmistetta
vaniljasokeria
pastevärejä

Koristeet:
perhoset pastaväreillä värjättyä kaulintamassaa, päällä syötävää kimalletta

Ohje:

Kakun kuorruttamista varten vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon hieman vaniljasokeria. Jaa kermavaahto kolmeen kulhoon ja värjää pastaväreillä eri värisiksi. Levitä kakun päälle kerros yhtä väriä. Tasoita. Puhdista levityslasta ja valitse seuraava väri.


Levitä kakun yläreunaan kerros kermavaahtoa. Tasoittele kevyesti."Söhrötä" eli sekoittele kuorrutusten raja kevyesti vaikka lastalla. Sekoittele sitä enemmän, mitä epäselvemmän rajan haluat. tasoita tämän jälkeen sivusta. 


 Levitä kakun alareunaan vielä viimeinen, erivärinen kermavaahto. Sekoittele taas eri väristen kermojen rajaa hieman epäselvemmäksi. Vedä reunat vielä tasaiseksi palettiveitsellä. Nyt kuorrutus on valmis :)



Vinkki:
* Vaihekuvistakin näkee, etten laittanut kakun pintana "murukerrosta" ennen kuin leivitin kermat päälle. Murukerrokselle tarkoitan kakun pinnalla olevaa ohutta kreemi- tai kermavaahtokerrosta, joka pitää kakun pinnassa oleva murut kiinni kakussa, jotta ne eivät suttaa päälle tulevaa kermavaahtokerrosta. Itselläni oli olevinaan kova kiire ja jätin murukerroksen laittamatta. Tämän seurauksena irtonaiset kakun murut tuppasivat nousemaan kerman pintaan, eikä jälki ole niin siisti kuin voisi olla. Eli suosittelen kakun kuorruttamista ohuelti esim. värjäämättömällä kermavaahdolla ennen värillisten kermojen levittämistä.


Otin korkatun kakun reunoilta kuvia vielä juhlien jälkeenkin. Näistä värit ovat paljon luonnollisemmat, kuin ensimmäiset, tummaa taustaa vasten otetuissa kuvissa. 


16 kommenttia:

  1. Niin söpö kakku! Nämä uudet tekniikat on selvästi tuloillaan sokerimassan rinnalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Tämä on kivaa vaihtelua muille massoille :) PS. Oletko koskaan kokeillut herkullista valkosuklaamassaa http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/04/muotoiltava-valkosuklaamassa.html ;D

      Poista
  2. On hieno! Ihanat värit, niin tyttömäiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Kiva, että värit näyttävät kuvissakin hyviltä. Niistä oli jotenkin todella hankala saada luonnollista kuvaa, ja mielestäni kakku oli luonnossa vielä kuvia raikkaampi. Tätä oli kiva tehdä, tuli hieman erilaisempi :)

      Poista
  3. Voi miten upea! Ihanat värit!
    Meillä maistuu paremmin tälläiset kermaiset kakut, sokerimassa-versiot on meillä vähän out :) Joten nappaan idean mukaani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kirsi! :) Yllättävän helposti kakusta voi saada näyttävän. Itsekin olen näimmä pikku hiljaa siirtymässä massapäällystetyistä kakuista näihin kermakuorrutteisiin, vaikka jatkossakin tulen varmaan käyttämään useissa kakuissa valkosuklaamassaa. Ja jos sokerimassakakut kyllästyttävät, pakko mainostaa sinullekin tuota valkosuklaamassa. Oletko koskaan kokeillut sitä kakun päälle (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/04/muotoiltava-valkosuklaamassa.html). Se on aivan ihanan makuinen ja sitä on tosi helppo käsitellä. Ja siitä voi tehdä koristeitakin. Ja syödä vaikka sellaisenaan ;D Suosittelen koittamaan ainakin kerran :)

      Poista
  4. Liukuvärjäys on kyllä ihanan nopea tapa tehdä nättejä kakkuja! Miten silti nää simppelit asiat jää aina kokeilematta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, sanos muuta! ;) Luultavasti näiden tekemiseen vaaditaan vain niin kova kiire, ettei monimutkaisempaan yksinkertaisesti riitä aika.. :)

      Poista
  5. Tässä se nyt sitten on, maailman kaunein täytekakku! Olen aivan myyty, sun tekemisiäsi pitää alkaa seuraamaan tarkemmin!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija, kauniisti sanottu! :) Kiva kun kävit ja toivottavasti viihdyt täällä jatkossakin :)

      Poista
  6. Kiva kun olet alkanut laittamaan vähän enemmän vaihekuvia. :) Enemmänkin voisit toki laittaa, esimerkiksi taikinan koostumus yms olisi kiva nähdä, että tällainen epävarma leipurin alkukin voisi verrata kuvaa ja omaansa että ollaanko ollenkaan jäljillä :D
    Sun blogi on kyllä aivan mahtavan hyvä sekä monipuolinen ja reseptit kekseliäitä! Keep up the good work ja ihanaa syksyn jatkoa sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos vaihekuvista on iloa :) Yritän ottaa niitä aina kuin mahdollista, mutta harmillisesti leivontahetki on nykyään (kokopäivätöiden ja lasten kanssa touhuamisen keskellä) usein sen verran kiireinen, että kamera tuppaa unohtumaan pöydälle ja koitan vaan selviytyä tilanteesta ehdin nahoin ;) Hyvä vinkki tuo, että taikinastakin voisi ottaa kuvia. Ja jos vain jotain vielä tulee mieleen, niin ehdottele ihmeessä, olen mielissäni kaikista parannusehdotuksista! :) Kiitos vielä kommentistasi ja oikein ihanaa syksyä sinullekin :)

      Poista
  7. Blogisi on yksi lemppareistani! Tiedän, miten aikaavievää bloggaaminen on, vieläpä tällainen leivontablogi! Hyvä kun on vaihekuviakin, auttaa tällaista tumpeloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos JohaNna :) Mukava kuulla, että pidät blogistani ja hienoa, jos vaihekuvista on hyötyä :) Aikaa bloggaamiseen saisi kulumaan vaikka kuinka ja jokin aika sitten, kun vielä olin kotosalla, tuli blogia päivitettyä aika tahtia. Nyt työt häiritsevät tätä harrastusta ;) , eikä aika riitä kaikkeen mihin haluaisi. Mutta mukavaa puuhaa tämä on ja taatusti jatkuu :) Tuo aina tosi on mukava kuulla, että te lukijat viihdytte täällä :) Ja aina voi myös antaa kehitysehdotuksia ja vaikka jotain postausehdotuksia, jos sellaisia tulee mieleen. Mukavaa syksyn jatkoa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...