torstai 4. syyskuuta 2014

Omena-mustikkapiirakkaa pullataikinasta


Kyllä pullapohjainen mustikkapiirakka vain on hyvää! Ja ehkä vieläkin parempaa, kun mukana on myös omenaa!?!

Tein viime vuonna omenahilloa reilusti yli oman tarpeen. Osan olen antanut antanut vuoden mittaan pois, mutta sitä piisaa silti vielä. Uutta omenasatoa odotellessa ajattelin hieman tyhjätä omenahillovarastoa. Koska pulla ja omena sopii hyvin yhteen, päätin hukattaa jäljellä olevaa omenahilloa pullapohjaiseen piirakkaan. Usein pulla saa kaverikseen mustikkaa, joten myös sitä pääsi mukaan reilu kerros. Piirakasta tuli mielestäni oikein ihana! Varsinkin uunituoreena, vielä hieman lämpinänä, mmmm. Omena ja mustikka kietoutuivat ihanaksi hillomaiseksi kerrokseksi pehmeän kardemummaisen pullapohjan päälle, mums!


En olekaan koskaan ennen tätä tehnyt pullataikinapohjaista piirakkaa. Jotenkin kuvittelin sen olevan hankalatekoista ja aikaa vievää, mutta ei se ollutkaan sellaista. Tekemiseen toki kului pitempi aika kuin normaalin piirakkataikinan kanssa oli mennyt, mutta suurin osa siitäkin meni taikinan kohottomista. Tuon kohottamisen aikana pystyi hyvin valmistelemaan piirakkaa muilta osin ja leikkimään lastenkin kanssa ;)

Piirakan paistamisen kanssa meinasin tulla ongelmia, sillä olin epähuomiossa lämmittänyt uunin vain 180 asteiseksi, kun tarkoitus oli saada lämpö 200 asteeseenn. Huomasin virheen vasta kun piirakka ei meinannut kypsyä millään, ja lopulta paistamiseen meni liki tunti. No mutta hyvää kannatti kuitenkin odottaa ;) Laitoinkin kuitenkin ohjeeseen hieman korkeamman lämpötilan ja lyhyemmän paistoajan.

Omena-mustikkapiirakka pullataikinapohjalla

Pellillinen (n. 30 x 40 cm)

Pullataikina:
2.5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1.5 tl kardemummaa
0.5 tl suolaa
1 muna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia 

 Voiteluun:
 1 muna


Pinnalle:
2.5 dl omenahilloa 
n.6 dl (pakaste)mustikoita
0.5 dl hillosokeria
1.5 rkl vehnäjauhoja
  
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maidon joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma, muna ja 4 dl jauhoja. Sekoita kunnolla vaikka sormilla vatkaten. Lisää jauhoja pikku hiljaa koko ajan vaivaten kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta (itse laitoin taikinan pyörimään yleiskoneen kulhoon 1-2 minuutiksi kun melkein kaikki jauhot oli lisätty. Tuli tosi tosi hyvä sitko!). Lisää vielä huoneenlämpöinen rasva vaivaamisen loppupuolella eli kun taikina irtoaa kulhon reunoilta. Jätä taikina niin pehmeäksi kuin vain saat. Pehmeestä taikinasta tulee pehmeetä pullaa, kovasta kovaa. 

Anna taikinan kohota liian alla esim. mikroaaltouunissa (mutta älä vaan laita mikroa tällä välin päälle) tai vaikka kuumaa vettä sisältävässä altaassa noin kolme varttia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Kumoa taikina alustalle. Kaulitse taikina pellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.


Voitele levyn reunat munalla. Levitä pullataikinalevyn pinnalle omenahilloa. Sekoita mustikoiden joukkoon hillosokeri ja vehnäjauhot. Ripottele mustikkaseos omenahillon päälle.


Paista piirakkaa 200 asteessa n. 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Itse paistoin vahingossa 180 asteessa ja aikaa meni likemmäs tunti.. Anna piirakan jäähtyä pieni hetki ennen syömistä.

Vinkki:
* Kauliminen kannattaa tehdä erillisellä alustalla/pöydällä, eikä suoraan leivinpaperin päällä. Kokeilin leivinpaperin päällä kaulitsemista, mutta taikinassa oli sen verran kova sitko, että taikina vetäytyi aina jonkin verran takaisin jokaisen kaulimisliikkeen jälkeen ja veti paperia pullan sisuksiinsa.. Eli kaulitse tukevalla alustalla ja nosta valmis taikinalevyn leivinpaperin päälle pellille. Ja samalla voi hieman käsin muotoilla vielä nurkista ja reunoilta, jos siltä tuntuu.

 

2 kommenttia:

  1. Appiukko aina leipoo mustikkapiirakkaa pullatiakinaan ja se on kyllä hyvää! Jotenki täydellinen ja tuo aina mieleen mummolan :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, nyt taitaa vihdoin onnistua tämä vastauksen kirjoittaminen. Bloggeri hävittää silloin tällöin koko kommenttipoksin ja vastaaminen tuppaa venahtamaan..

      Kuullostaapa ihanalta! :) Tämä taisi olla ensimmäinen kerta kun maistelin, tai siis mussutin muutamankin ison palan ;) pullapohjaista mustikkapiirakkaa. Saattaa olla että lapsena joskus saanut tällaista, mutta yleens meillä tehtiin murotaikinapohjaisia piirakoita, marjasta kuin marjasta. Tämä oli tosi hyvää ja taatusti tulee tehtyä uudemmankin kerran :D On hieman kevyempääkin, kuin murotaikinapohjat.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...