maanantai 15. syyskuuta 2014

Brigadeirot

 
Brigadeirot ovat Brasiliassa huippusuosittuja, hieman sitkeitä kaakaon makuisia toffee-kinuskimakeisia. Ne sopivat tarjottavaksi vaikka lasten syntymäpäiville tai vaikka ihan muuten vaan herkuteltaviksi. Pallojen maku on itsessään melko mieto ja niiden makumaailmaa pystyykin helposti muokkaamaan esimerkiksi koristelemalla niitä erimakuisilla strösseleillä tai karkki-rouheilla. Nämä brigadeirot maistuivat lakritsille, mariannelle, vadelmalle ja paljaaltaan nautittuna ihan vain herkulliselle toffeelle. Nam!


Näitä tehdessä voi lapsetkin ottaa mukaan. Toffeemassan keittäminen on toki vain aikuisten puuhaa, mutta kun massa on jäähtynyt, voi lapset kutsua paikalle pallojen pyörittelypuuhiin ja strösseleissä kierittämiseen :)

En ollut aiemmin edes kuullut näistä, mutta pongasin namit Taikakakkujen Tarun blogista. Sieltä on moni muukin hyvä leivontaidea löytynyt :) Valitettavasti tein näitä illalla pimeän tullen, enkä saanut otettua vaihekuvia (voi että kun pimeä tuleekin nykyään niin kovin aikaisin :( ) No, nämä eivät kuitenkaan ole mitään ultravaikeita, joten onnistuu hienosti ilman kuviakin. Huippuherkullisia kylläkin ovat, kuin pieniä toffeekarkkeja!

Brigadeirot 

n. 36 kpl

Aineet:
1 tölkki kondensoitua maitoa 
  2.5 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta 
30 g voita 
1 mm suolaa

Lisämakua tuomaan sekä samalla koristeluun:
marianne-rouhetta
lakritsin makuisia strösseleitä
vaaleanpunaisia strösseleitä (marja-aromilla)
tai vaikkapa suklaaströsseliä, kaakaojauhetta, pähkinärouheita, kookoshiutaleita..

Ohje:
Laita kondensoitu maito ja huoneenlämpöinen voi kattilaan. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe samalla voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Siivilöimätön kaakaojauhe saattaa jäädä paakuiksi, joten siivilöinti ja sekoittaminen on hyvä tehdä huolella. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä keskilämmölla koko ajan sekoittaen n. 15 minuuttia, kunnes se sakenee tarpeeksi.

Seos on sopivaa, kun se alkaa irrota kattilan pohjasta sitä sekoittaessa. Sopiva koostumuksen tunnistaa siitä, kun seokseen jää jälki hetkeksi näkyviin kun vedät seoksesta lusikalla ja kun kattilaa kallistaa ja seos valuu yhtenä kasana toiseen reunaan. Seos jähmettyy vielä lisää jäähdytetään.

Jäähdytä seos kunnolla, ennen kuin alat muotoilemaan sitä. Voit antaa sen jäähtyä rauhassa kattilassa tai jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, siirrä seos kevyesti voidellulle lautaselle ja jääkaappiin jäähtymään. Huoneenlämpöisestäkin massasta saa jo hyvin pyöriteltyä palloja.. Jos massa tarttuu kovin käsiin, laita se hetkeksi jääkaappiin, niin sitä on helpompi käsitellä. Käsien öljyäminen auttaa myös muotoilussa.

Pyörittele jäähtyneestä massasta palloja ja pyörittele niitä karkki-rouheessa, strösseleissä, kookoshiutaleissa tai missä sitten haluatkin.

Vinkki:
* Valitse kuorrute makuki mukaan. Päällinen hallitsee selvästi makeisten makua koska massa on itsessään mietoa

* Jos pidät piparmintun mausta, kokeile maustaa massa heti keittämisen jäljeen parilla tipalla piparminttuöljyä. Piparminttuöljy on piparminttuaromia voimakkaampaa ja sitä voi ostaa apteekeista.

* Brigadeirojen mainostetaan säilyvän jääkaapissa 2 viikkoa. Tosin nämä ovat sen verran hyviä, että tuskin säilyvät niinkään pitkään ;)

18 kommenttia:

  1. Ovat kyllä ihania. Olen kans tehnyt jokunen vuosi sitten ekan kerran. Omaan makuuni wienernougat crushilla päällystetyt ovat mieluisimpia...päällys vie hieman palleron makeutta. Kauniita olet tehnyt ja kivan värikas tarjottava tuolleen kun on erilaisella päällyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä tosi ihania pieniä makupaloja. Tein näistä melko pieniä, isompina voisivat olla liiankin makeita, jopa kaltaiselleni sokerihiirelle ;) Tuo wienernougat crush sopii näihin taatusti tosi hyvin, sitäkin pitää kokeilla jossain vaiheessa. Näissä on sekin hyvä puoli, että erilaisilla päällisillä saa omaan makuun sopivia. Mariannerouhe teki näistä myös hieman raikkaampia, eikä lakritsiströsselikään yhtään huonompi ollut, nam!

      Poista
  2. Laitoin ohjeen talteen joulua ajatellen! Kiitos taas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämähän ovat aivan mahtavia Joululahjaksi tai Joulun jälkkäripöytään, kiitos tosi hyvästä vinkistä Eve! :)

      Poista
  3. Kylläpä on kauniita! Meillä on Even kanssa samat ajatukset - joulua varten laitoin ohjeen talteen - kivoja pikkuherkkuja ystäville jaettavaksi ja omaankin joulupöytään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Itsekin nappasin teiltä nyt tämän Jouluajatuksen :) Ovat tosi hyviä pikkumakeisia niin tarjolle kuin lahjaksikin. Joulukin tulee niin kovaa vauhtia, että pitää alkaa pikku hiljaa varmaan suunnata enemmänkin ajatuksia sitä kohti. Enää kolme kuukautta aikaa, huih, ja sehän menee nopsaan! :)

      Poista
  4. Voi kun näyttävät ihanilta! Näitä taitaa löytyä meiltäkin joulun aikaan ja ehkäpä myös keväällä lasten synttäripöydästä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! Nämä sopivat hyvin moniin tilanteisiin. En tainnutkaan mainita, että meillä näitä tarjoiltiin kuopuksen synttäreillä. Hyvin tuntuivat maistuvan, sillä montaa ei jäänyt jäljelle :) Sen verran palloja kuitenkin jäi, että pääsin testaamaan säilyvyyttä muutaman päivän ajan. Koostumus hieman muuttui viiden päivän säilytyksen jälkeen, eivätkä namit enää olleet aivan niin sitkeitä kuin aluksi. Mutta herkullisia ne silti olivat, olisin voinut napsia niitä helposti enemmänkin yhdeltä istumalta ;)

      Poista
  5. Ai hitsit, onpa kiva räsehti, määki taijan näitä kokkeilla!! Näistä tulis muute kivoja häämakkeisiaki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas ihmeessä! Olivat ihan mahdottoman helppoja tehdä. Ja suht nopeitakin, vaikka hellan vieressä vähän sai seisoskellakin. Juu, oisivat tosi kivoja häissäkin. Ja vaikka missä tahans muussakin juhlassa. Päällisetkin voi aina valita teeman mukaiseen väriin tai makumaailmaan sopiviksi :)

      Poista
    2. Mää palasin vielä kattoon tuota ohojetta, että mitä pittää panna hankintalistalle, ni jäin miettii tuota suolan määrää... hmmm... ku musta se mm o millimetri, että palijokoha se sillo o grammoisa??!? :D :D :D :D

      Poista
    3. Hihi :D :D Juu, onhan se millimetrikin, mutta tässä tarkoitan maustemitallista :) Elikkä 1 mm = n.1/5 tl. Nyt kun tarkemmin miettii, niin sehän on muuten 1 millilitra, eli oiskohan oikeampi lyhenne sit kuitenkin ml..

      No niin, piti oikein googlettaa ja mm=maustemitta=millilitra=ml. Elikkä tuollainen sitten :) Mitäs se sit grammoissa ois..?

      Poista
    4. Siis niinku yks viiesosa teelusikallisesta, onkoha se nyt se kuulusa hitune suolaa?!? :D :D :D Soon vissii se suola vaa, että tuo maut paremmi esille, vai mitä?

      Poista
    5. Jep, hyppysellinen on aika likellä :) Alkuperäisohjeissa ei tuota suolaa taida ollakaan, mutta itse käytän sitä usein tällaisissa kinuskisissa jutuissa taittamaan liiallista makeutta. Ja tuohan se toki aivan eri tavalla maut esillekin :)

      Poista
  6. Kiva ohje! Heti alkoi mielikuvitus laukkaamaan mitä kaikkea päälle voisi laittaa :) luuletko että Turkinpippuri cruch on liian voimakasta? Jouluksi näitä täytyy viimeistään tehdä. Vielä kun löytäisi jostain kivoja laatikoita mihin laittaa ne, niin voisi antaa lahjaksi vaikka päiväkotiin ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkinpippuri cruch sopii näihin taatusti tosi hyvin! Rouhetta tulee pinnalle vain suht ohut kerros. Jos kuitenkin epäilet maun tulevan liian voimakkaaksi, niin voit tehdä koe-erän. Laita toisiin enemmän rouhetta ja toisiin vähemmän ja maistele mikä on sopiva määrä :) Tässähän on tullut jo paljon esille erilaisia tilanteita, joissa näitä voi tarjoilla tai antaa lahjaksi, hienoa :D

      Poista
  7. Minäkin nappaan ohjeen mukaani! Onko tuo kondensoitu maito siis sitä maitoa, ei kinuskiksi keitettyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että löysit mieluisan ohjeen :D Juuri näin, kondensoitu maito maitona, ei kinuskina :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...