Mitä tulee kun yhdistetään Red Velvet ja
kääretorttu? No Red Velvet -kääretorttu tietenkin :)
Nami-hiiren perinteisessä syksyisessä
leipomuskisassa oli tehtävänä yhdistää kaksi tunnettua leipomusta.
Tehtävänannossa ilmoitettiin toinen leivonnainen ja se oli kääretorttu.
Kääretorttuun yhdistettävän toisen leivonnaisen sai valita itse. Ideamylly
kääriksen yhdistämisvaihtoehdoista lähti pyörimään hurjasti heti kisan
nähtyäni, mutta hetken mietittyäni tajusin, että enhän edes osaa tehdä
kääretorttua! Tai ainakaan sellaista, joka ei repeilisi joka suunnalta. Kisa
siis tarjosi kahden yhdistettävän leipomuksen keksimisen lisäksi melkoisesti
haastetta leivontatekniikan harjoittelemisessa. Ja sekös vasta mukavaa! :) En
voinut jättää kisaa väliin vaan päätin nyt harjoitella ainakin kääretortun
tekemistä. Olihan esikoisen juhlatkin tulossa, niin saisin sinne upotettua
koeversioni. Tätä tarjottiinkin synttärijuhlien ensimmäiselle
juhlaväelle ja loput päätyivät töihin tuhottavaksi
Red Velvet cake eli sanasta sanaan
suomennettuna Punainen Sametti kakku on Amerikan suosituimpia leivonnaisia.
Tein Red
Velvet-kakun ensimmäistä kertaa alkuvuodesta ja se on siitä asti ollut
mielessäni. Jo ennen juhlia oli suunnitellut tekeväni pitkästä aikaa jotain
saman henkistä, joten kääretortun kumppania ei tarvinnut kauaa miettiä. Red Velvet-kääretortussa ei kuitenkaan ole kyse mistään uudesta jutusta, sillä Red
Velvet -kääretorttu -googletukseni tuotti huomattavan määrän osumia. Ajatus kiehtoi niin paljon, että kehittelin kuitenkin oman reseptin ja tällainen siitä tuli.
Kääretortun käärimisvaihe onnistui yllättävän hyvin, eikä se edes repeytynyt, jipii! Syynä onnistumiseen oli ainakin se, että pohjan otti uunista pois juuri oikeaan aikaan. Eli liian kauan paistettu, kuiva kakkupohja ei kääriydy nätisti vaan halkeilee. Toinen onnistumisen salaisuus on pohjan kääriminen rullalle uunista poisottamisen jälkeen ja jäähdytys sen ollessa rullalla. Näin kääretorttu pohja muotoutuu valmiiksi rullalle, eikä se myöskään pääse kuivumaan niin helposti.
Alunperin suunnittelin kuorruttavani tortun
tuolla samalla ihanalla vaniljaisella täytteellä, mutta koska pinta olikin siisti, päätyi Red
Velvet-kääretorttu pöytään miltei paljaaltaan, vain ohueen sokerikerrokseen
verhoutuneena.
Mille tämä punainen herkku sitten maistui? Punaisessa pohjassa maistuu kaakao ja vanilja, mutta kuitenkaan se ei ole erityisen suklainen. Punaista makua on vaikea kuvailla, sitä pitää maistaa! Täyte tuo makuun oman ihanan lisänsä. Se on makea ja ihanan voimakkaan vaniljainen.
Red Velvet kääretorttu
Kääretorttutaikina:
Taikina n. 25 x 40 cm kokoiselle pellille
Aineet:
4 munaa
1.75 dl sokeria
1 rkl öljyä
50 g ranskankermaa
2 tl valkoviinietikkaa
punaista pastaväriä
1.75 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
Täyte:
50 g voita huoneenlämpöisenä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1.75 dl tomusokeria
0.25 tl vaniljajauhetta
0.25 tl vaniljajauhetta
Ohje:
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon öljy, ranskankerma, valkoviinietikka ja punainen väri. Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. Siivilöi punaiseen munavaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista n. 13-15 minuuttia, kunnes pohja tuntuu keskeltä kiinteältä. Varo ylipaistamista, jotta pohja ei kuivu ja repeä käärimisvaiheessa.
Sillä aikaa kun pohja on uunissa, ripottele siro-sokeria ohut kerros leivinliinan päälle. Kippaa kypsä pohja heti sokerikerroksen päälle leivinliinalle. Irrota leivinpaperi pohjan päältä varovasti. Kääri kuuma pohja samantein kevyesti leivinliinan avulla rullalle ja jätä jäähtymään. Jäähdytä pohja kokonaan ennen täyttämistä.
Aloita täytteen tekeminen, kun pohja on (melkein) jäähtynyt. Vatkaa
huoneenlämpöistä voita ja tuorejuustoa vatkaimella voimakkaasti, kunnes ne
hieman vaahtoutuvat (n. 1-2 minuuttia). Vatkaa joukkoon tomusokeri
muutamassa erässä voimakkaasti vatkaten sekä lopuksi vaniljajauhe.
Kääri jäähtynyt pohja varovasti takaisin päin. Rullan sisin osa saattaa jäädä hieman rullalle. Älä kuitenkaan avaa sitä väkisin aivan loppuun asti, ettei pohja repeä. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita. Laita täytettä myös rullalle jääneen reunan alle tasainen kerros.
Kääri rullalle. Aloita kääriminen napakasti, mutta anna loppu rullan kääriytyä leivinliinalla rullaten. Nosta varovasti tarjoiluvadille ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi. Siisti vielä reunoja ennen tarjoilua.
Kääri rullalle. Aloita kääriminen napakasti, mutta anna loppu rullan kääriytyä leivinliinalla rullaten. Nosta varovasti tarjoiluvadille ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi. Siisti vielä reunoja ennen tarjoilua.
Vinkki:
* Jos haluat että täytettä riittää myös päälle, tee kaksinkertainen annos täytettä. Lisäksi jos haluat koristella
kääretortun red velvet-murulla, leikkaa ennen täytteen levittämistä ohut, n. 1 cm
siivu pois pohjan reunasta ja murusta se täytetyn ja kuorrutetun kakun päälle.
* Käärimisen jälkeen torttu kannattaa
myös suojata kunnolla, jotta se pysyy mehevänä eikä pääse kuivahtamaan. Näkyiköhän
tuossa rivien välissä teksti "älkää tehkö kuten minä tein ja jättäkö
torttua ilman kelmua tai muuta suojaa jääkaappiin oleskelemaan, jotta mehevyys
ei katoa!"? ;)
* Jos leivinpaperi ei meinaa irrota kypsän pohjan päältä, sivele sitä kevyesti veteen kostutetulla pullasudilla tai liinalla. Paperi irtoaa näin helpommin.
* Jos leivinpaperi ei meinaa irrota kypsän pohjan päältä, sivele sitä kevyesti veteen kostutetulla pullasudilla tai liinalla. Paperi irtoaa näin helpommin.
Kääretorttukisan voittajat ratkesivat 7.10.2014. Kisaa tuomaroi ihana Emma Iivanainen. Kisa oli ihania kääretorttuja täynnä ja valinta oli taatusti hankala. Yllätyin iloisesti, kun huomasin, että Red Velvet-kääretorttuni pääsi sijalle 2 ! Kiitos vielä nami-hiiri mahtavasta kisasta! Kiitos myös Emmalle tuomarina toimimisesta ja mukavista kommenteistasi. Tässä vielä Emman kommentit:
EMMA IIVANAINEN:
EMMA IIVANAINEN:
2. palkintosija
- Näyttävä ajankohtainen leivonnainen, mielenkiintoinen yhdistelmä
- Erittäin hienosti onnistunut rullaus, rakenteeltaan täydellinen kääretorttu
- Uudenlainen red velvet -resepti torttupohjalle
Eikä! Aivan mieletön kisakääris täälläkin!!! :) Leena-muorillakin oli aivan mahtava idea porkkanakakkukääretortusta ja tämäkin on todella mahtava keksintö. Itsellä pyörii pari ideaa päässä, mutta toteuttamaan en ole kerennyt... Onnea kisaan! :)
VastaaPoistaKiitos Taru! :) Kävinkin jo Leena-muorilla katsomassa ja hieman huvitti, kun itselleni tuli se sama idea mieleen juuri kun olin saanut tehtyä tämän :D Kivan kisan nami-hiiri järjesti. Pääsi tosissaan haastamaan itsestä ja miettimään leivonnaisia taas vähän eri kantilta. Kisa-aikaa on onneksi vielä jäljellä rutkasti. Osallistuhan sinäkin ihmeessä! Olisi tosi hienoa nähdä sinunkin luomuksesi :D
PoistaTää on kyllä kaunis! Täytyy itsekin kokeilla.
VastaaPoistaKiitos Mira! Kannattaa kokeilla! Tämä maistuu aivan, noh, tuota, punaiselta ;)
PoistaKaunis tarjottava! Kummakun ne sielä oli jo keksinyt ennen "meitä" :)
VastaaPoistaKiitos Maarit! Niimpä, ihme juttu ;D
PoistaOi, arvasin: täältä tulee ihanuus!!! Aivan superhuippu kaunotar ja niin mehevän ja houkuttelevan näköinen! Tuo sokeri pinnassa on mielestäni oikea valinta, tosi kaunis. Tein muuten itsekin saman mokan eli en suojannut torttua jääkaapissa. Noh, hyvin maistui siltikin. ;) Paljon onnea hauskaan kisaan! :)
VastaaPoistaNo kiitos Leena-muori! :) Mutta kyllä sullakin oli sellainen ihanan näköinen herkkukääris, että!!! Joo, tuo suojaus on näimmä tosi tärkee. Tosin tulipa tuo siitä huolimatta syötyä ;) Kiitos ja onnea sinullekin vielä!
PoistaKiitos osallistumisesta !
VastaaPoistaPeukutusta !
Kiitos paljon nami-hiiri! :D
PoistaVoi miten kaunis ja täydellinen kääris! Peukut sille! Ohje menee testiin... =)
VastaaPoistaKiitos Leena! :D Olen hurjan tyytyväinen tähän, ei ole koskaan onnistunut kääriminen noin nätisti. Toisaalta, eipä näitä ole paljon tullu tehtyäkään, mutta yllätyin tosissani kuinka kiva tuli. Myös maunkin puolesta. Punainen maistuu ihan punaiselta ;) Kannattaa ihmeessä kokeilla! :)
PoistaIhanasti onnistunut! Onnea kisaan! :)
VastaaPoistaKiitos Kakkumonsteri! :)
PoistaYksinkertaisuudessaan kaunis ihan tuollaisenaan!
VastaaPoistaKiitos Mimmi M! Joskus tosiaan ei kannata liikaa koristella, vaan lopputulos voi olla nätti ihan simppelinä :)
PoistaIhana näköinen <3 ja varmasti makukin seuraa ulkonäköä! Ei mikään yllätys, eiköhän sinulle kaikki muutkin onnistu aivan täydellisesti.... Onnea kisaan!
VastaaPoistaHehe. Juuri tässä muutama päivä sitten naureskelin eräässä toisessa blogissa, kun keittiössä puuhatessa soi harvase päivä päässä Servon biisi "Mikä on kun ei taidot riitä..". Mun keittiöhommat on siis useimmiten aika kaukana täydellisyydestä. Toisaalta ihan hyvä niin, sillä eihän leipomisessa muuten ois jännitystä, jos tietäisi kaiken aina onnistuvan :) Voisin melkein tehdä joskus Epäonnisten leivonnaisten -postauksenkin, siitä tulisi pitkä ;) Kiitos Sanja :)
PoistaTuosta ei kääretorttu voi enää paljon nätimmäksi muuttua. Niin tasaisesti kääriytynyt rulla. Onnea kisaan!
VastaaPoistaKiitos Onneli :) Olen kyllä hurjan tyytyväinen tähän käärikseen, meni tosi siististi rullalle. Kuuman torttupohjan kääriminen rullalle ilmiselvästi auttoi :) Kisa on täynnä niin herkullisen näköisiä kääretorttuja, että onnea tässä tosiaan tarvitaankin. Kiitos! :D
PoistaTuleekohan tähän nyt siis leivinjauhetta vai soodaa? Aineksissa lukee leivinjauhe ja teko-ohjeessa sooda.
VastaaPoistaHei, hyvä kun huomasit. Muista aineista ja nostusaineen määrästä päätellen oikea aine on leivinjauhe. Korjasin samantein ohjeen tuolta osin. Kopioin tuon ohje-osan suoraan Red Velvet-kakusta, jossa oli käytetty soodaa ja se oli jäänyt ohjeeseen virheellisesti. Toki leivinjauheen sijasta voi käyttää myös soodaa, mutta tällöin vain puolet ohjeessa olevasta määrästä (eli 1 tl). Kiitos vielä tarkkuudesta :)
PoistaElekee ihmeessä mänkö voitelemaan leivinpaperia!! Voitelin kevyesti kuten neuvottiin (vaikka itestä tuntui kummalle kun ei ole ennenkään tarvinnut voidella ja irti on lähtenyt) ja kun aloin kippaamaan pohjaa, se valahti alas liinan päälle ihan ruttuun, en edes ehtinyt nostaa pellin toista päätä kovin ylös. Yritin oikoa pohjaa mutta se oli kolminkerroin kasassa ja repesi sitten taitoskohdista. Pohja oli myös tiiviimpi kuin kääretorttupohjat yleensä, taidan kokeilla myöhemmin uudestaan jollain toisella ohjeella ENKÄ todellakaan voitele leivinpaperia!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Ja tosi harmi, että kääris meni mönkään. Voitelu on tosiaan turha juttu, valitettavasti se on tullut ohjeeseen näppäilyvirheen takia. Korjasin tuon kohdan suoraan ohjeeseen oikeammaksi. Valitettavasti näitä virheitä tulee silloin tällöin, vaikka yrittää olla tarkka. Tuon pohjan on tosiaan tarkoitus olla tiiviimpi (ja myös kosteampi) kuin tavallisen kääretorttupohjan. Toivottavasti onnistut toisella ohjeella paremmin :)
Poista