tiistai 30. syyskuuta 2014

Raikas minttu-limemousse kakun väliin tai jälkiruoaksi


Tämän raikkaan mintun ja limen makuisen moussen voi laittaa kakun väliin tai sen voi syödä sellaisenaan raikkaana jälkiruokana. Täyte sopii myös hyvin vaikka juustokakkuihin. Juustokakkua tehdessä liivatessa kannattaa laittaa hieman enemmän.

Kehittelin jo keväällä työkaverin kakkuja varten tätä täytettä. Kakun täytteeksi tulevaan mousseen tarvitaan itsetehtyä, todella helppotekoista minttusiirappia. Testailin siirapin tekemistä (ja samalla minttumoussen) erikseen sekä  mintun että piparmintun lehdistä. Minttulehdet antoivat selvästi raikkaamman maun kuin piparmintun lehdet, vaikka niitä oli puolet vähemmän. Lehdet tosin ovat suuremmat, joten makuakin liukenee enemmän. Minttu korosti limen raikkautta, mutta pidin myös piparmintun lempeämmästä, mutta silti limeä korostavasta mausta. Erittäin hyvä kombinaatio kuitenkin syntyi yhdistämällä nämä kaksi täytettä. Tämä täyte siis sisältää sekä mintun että piparmintun lehtiä, mutta halutessaan voi käyttää vain toista ja laittaa sitä vain hieman ohjetta enemmän.

Mintun ja piparmintun aromit irtoavat parhaiten joko sokerin avulla kiehauttamalla niitä sokeriliemessä tai hienontamalla lehdet erittäin hienoksi, jolloin aromaattiset öljyt vapautuvat. Miedomman maun sokeriliemeen saa keittämällä siirappi oksien kanssa ja poistamalla oksat jäähtymisen jälkeen. Jos kaipaa vahvempaa makua, kannattaa lehdet hienontaa ennen sokeriin sekoittamista ja jättää siirappiin. Omaan makuuni mintun aromi tuli lehtisilppua käytettäessa liiankin vahvaksi, ja pidin huomattavasti enemmän oksineen keitetystä versiosta. Toki lehtisilppua voi laittaa vähemmän, jolloin maku ei ole niin voimakas. Tässä ohjeessa määrät on sen mukaan, että lehdet poimitaan varsineen pois keittämisen jälkeen.

Täyte saattaa kuullostaa hankalata siirapin keittämisineen, mutta sitä se ei ole. Siirappi keittyy melkein itsestään ja siirapin jäähtyessä on hyvä aika kaivaa kulhot, vatkaimet ja loput aineet esille. Suosittelen tätä täytettä raikkaiden makujen (ja Mojiton) ystäville :)

Raikas minttu-limemousse täytekakkuun

n. 26 cm kakun yhteen väliin kunnon kerros (kuten kuvassa) tai kahteen väliin ohuemmat
TAI n. 20 cm kakun kahteen väliin kunnon kerrokset

Minttusiirappi:
1 1/2 dl tummaa ruokosokeria
1 dl vettä
1-2 mm vaniljajauhetta
1 oksa vihreää minttua (=n. 10 isoa mintun lehteä)
3 lyhyttä kokonaista oksaa (n. 25 lehteä) piparminttua

Täytteeseen lisäksi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2.5 dl Floran vispikermaa (tai muuta vastaavaa vispivalmistetta)
 2 limen raastettu kuori ja mehu (yht. 5 rkl mehua)  
2.5 tl liivatejauhetta
(vihreää pastaväriä)

Ohje:
Aloita minttusiirapin teolla. Jos haluat korostaa mintun makua, laitan lehdet kattilaan revittyinä ja jätä ne siirappiin. Jos haluat miedomman maun, laita mintut kattilaan oksineen päivineen ja poista oksat siirapin jäähdyttyä. Mittaa siis kaikki minttusiirapin ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun siirappi on jäähtynyt, tee lopputäyte. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto tai maitorahka ja vatkaa sekaisin. Pese limet hyvin ja raasta limen kuori täytteen joukkoon. Purista limeteistä mehut. Sekoita liivatejauhe sekä 2.5 rkl limen mehua keskenään. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä loput limen mehusta. Tarkista maku. Kaada täyte kostutettujen kakunpalasten väliin tai annostele jälkiruokamaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai yön yli.


Vinkit:
 * Täytteeseen ei välttämättä tarvitse käyttää molempien minttujen lehtiä vaan ne voi toki korvata vain toisilla lehdillä. Samalla kannattaa huomioida, että piparmintun lehtiä pitää käyttää suhteessa ainakin 3 kertaa enemmän kuin mintun lehtiä ja samoin siis mintun lehtiä vain ehkä noin kolmannes piparmintun lehdistä.

* Maistele valmista moussea ja lisäile halutessasi siihen lisää mintun tai piparmintun lehtiä pieneksi hienonnettuina tai limen kuorta hienonnettuna. Hienontaminen tuo aromit voimakkaammin esille.

* Moussen voi jakaa myös annoskulhoihin ja nauttia vaikka jälkiruokana.

* Jos mielit Mojito-drinkin makuista kakkua, lisää drinkin makumaailmaa kakkuun saan, jos kostutat kakun ennen täytteen laittamista rommi-vesi-seoksella. Itse tein näin ja täyte tunnistettiin Mojitotäytteeksi miltei samantein :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...