maanantai 19. joulukuuta 2016

Mehevä suklaakakku


Mielettömän mehevä suklaakakkupohja yhdistettynä tuorejuustopohjaiseen, suklaiseen täytteeseen, miltäs kuulloistais? Minusta ainakin tuo yhdistelmä kuullosti niin suussasulavalta, että pakkohan sellainen oli leipoa. Ja voi herttiles minkä makuinen kakusta tulikaan! Yhdestä palasta lähti suklaanhimo, mutta kummasti sitä vain humpsahti vatsaan myös toinen pala, ja taisi hujahtaa kolmaskin. Ihan vain testimielessä.. ;)

Idsuklaakakku


Tein jokin aika sitten tuorejuustopohjaisen suklaatäytteen mehevien suklaisten kesäkurpistamuffinssien päälle. Silloin ihastuin niin paljon tuohon suklaiseen, pursotettavaan kuorrutukseen, että päätin tehdä sellaista mahdollisimman pian uudestaan. Nyt se hetki tuli. Muokkasin ohjetta hieman, ja laitoin joukkoon vähän enemmän tuorejuustoa. Näin jälkikäteen ajateltuna en käsitä, miksi tein niin, sillä alkuperäinen ohjeen suklaisuus oli niin herkullinen. No mutta eipä se kakkua huonontanut, teki siitä vain aavistuksen lievemmän suklaisen, ja paloja pystyi tuhoamaan enemmän kuin yhden. Niin ja heitin joukkoon myös maitoa enemmän, jotta täytteestä sai helpommin levittyvän. Lopputulos: tuorejuustoinen suklaatäyte toimi tässäkin tosi ihanasti!




Kakun koristelu hoitui pikapuoliin suklaamakuisilla Candy Melts-napeilla, joiden käyttöä olin jo piiiiitkään miettinyt. Candy Meltsit ovat siitä näppäriä, että ne ovat vähän kuin temperoitua suklaata, eli niillä saa helposti ja nopeasti tehtyä koristeita, jotka pysyvät mallissaan. Tällä kertaa heittelin sulatettua Candy melts-nokareita leivinpaperin päälle ja läästin lusikalla (ja osan sormin) nuo nokareet pitkänmallisiksi. Hetken kuluttua koristeet olivat käyttövalmiita. 


Pohjana kakussa on aivan ihana Mielettömän mehevä suklaakakkupohja, tällä kertaa hieman kevennettyä. Osa taikinan mehevyyden salaisuudesta on öljyssä, mutta nyt uskaltauduin vähentämään öljyn määrän puoleen ja lisäämällä muita nesteitä. Toimii! Koostumus oli ehkä aavistuksen tahmaisempi, mutta hyvinkin onnistunut yhdessä tuorejuustopohjaisen suklaatäytteen kanssa. Mieletöntä herkkua!


Tässä tulee tämän mehevän suklaaihanuuden ohje. Sopisiko tämä kakku teidän joulupöytäänne? :)


Mehevä suklaakakku

n. 16 cm kakku

Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
0.5 dl rypsiöljyä
1 dl vettä
3 dl piimää
3 munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
4.75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Täyte/päällinen:
 300 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa n. 20%)
125 g hyvää, tummaa (70%) suklaata
2 dl tomusokeria
n. 1 dl maitoa

Koristeluun:
Maitosuklaan makuisia Candy melts-nappeja

Ohje:
Tee pohja. Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, piimä, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 16 cm irtopohjavuokaan ja paista 170 °C noin 45-50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, tee täyte/päällinen. Sulata suklaa mikrossa n. 15 sekunnin erissä välillä sekoitellen. Vatkaa kuorrutteen tuorejuustoa sähkövatkaimella noin minuutti. Vatkaa joukkoon tomusokeri lisäämällä sitä vähän kerrallaan. Lisää sulatettu (ei kuuma!) suklaa ja jatka vatkaamista muutama minuutti, kunnes seos vaalenee, kuohkeutuu ja alkaa pakseta. Jatka vatkaamista ja lisää samalla joukkoon maitoa noin 1 rkl kerrallaan. Huom! Lisää maitoa vain jämäkkään täytteen joukkoon. Jos täyte pysyy vatkatessa suht pehmeänä, älä lisää enää maitoa.


Leikkaa kumpikin pohja kahteen osaa. Levitä täytettä kakkupohjien väliin ja lopuksi kerros päälle. Sulata Candy Melts-napit mikrossa välillä sekoitellen. Tiputa nokare seosta leivinpaperin päälle ja vedä lusikan kuperalla puolella nokare nopeasti leivinpaprin pintaan, lastun malliseksi. Anna jähmettyä. Koristele kakku lastuilla. 


Vinkit:
* Kakkupohjan kypsymisajassa on uunikohtaisia eroja. Tarkista kypsyys, kun kakku tuntuu pinnalta kevyesti paintettuna kiinteältä.

* Kakkupohjan voi tehdä valmiiksi jo reilusti etukäteen. Se säilyy muutamia päiviä hyvänä ihan huoneenlämmössäkin, mutta pidempää säilytystä varten pohjan voi pakastaa. Täyttää sitten vain hetkeä ennen nauttimista.

* Kakku on parhaimmillaan heti pian täyttämisen jälkeen syötynä

HUOM! Ohjetta muokattu 23.12.2016 muuttamalla maidon määrää pienemmäksi ja kirjoittamalla ohjeeseen täytteenteko-kohtaa enemmän auki. Alunperin ohjeeseen kuului noin 1.25 dl maitoa. Eräs kakkua leiponut kuitenkin sai kyseisellä määrällä täytteen, joka muistutti enemmänkin velliä kuin täytettä, joten laitoin varmuudeksi ohjeeseen pienemmän määrä. 
Lisävinkki: Maitoa kannattaa lisätä täytteen joukkoon pikku hiljaa, ja aina aikaisintaan silloin, kun täyte alkaa pakseta liikaa vatkatessa. Lisäksi kaikkea maitoa ei tarvitse hukuttaa joukkoon, jos täyte näyttää vatkaamisen jälkeen sopivan paksulta eli suunnilleen tuollaiselta, mitä ohjeessa olevassa kuvassa, jossa täyte pysyy vatkaimessa.





16 kommenttia:

  1. Aivan upea ja ihanan suklainen kakku! Ihanaa jouluviikkoa teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Ihanaa joulunviikkoa myös teille! <3

      Poista
  2. Oijoi, kyllä vain sopisi! Kyllä kakusta tulee heti tosi juhlava, kun siinä on kunnolla korkeutta! Nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Vaikka kakku oli muutenkin korkea, ilman noita lastuja se näytti vielä melko plissulta. Mutta jo tuollaisilla pikakoristeilla sai helposti lisänäyttävyyttä :)

      Poista
  3. Ihana suklaaherkku! Varmasti maistuisi minullekkin :P Ihanaa Joulun odotusta ja Joulua sinulle ja perheellesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :) Suklaa on herkkua, varmaan missä muodossa tahansa :P Kiitos ja oikein ihanaa ja herkullista joulunodotusta myös sinulle ja perheellesi! <3

      Poista
  4. Löysin vasta blogisi. Aivan ihanan kaunis ja ihania reseptejä. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit tänne Paituliina! Toivottavasti löydät täältä paljon kaikkea kokeiltavaa :) Kiitos ja ihanaa joulunodotusta sinulle :)

      Poista
  5. Kiitos tästä ihanasta kakkupohjan reseptistä! ♥ Kokeilin tätä meidän joulukakun pohjaksi ja tämähän oli tosi hyvä pohja, varsinkin leikattavuus oli hyvä! Kakku jonka tein pohjaasi vilahtaakin uusimmassa postauksessa nakedcaken muodossa :)

    m-sweetbites.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykästyit kakkupohjaan :) Pitääkin tulla katsomaan minkälaisen kakun teit :) Kiitos Miia ja oikein ihanaa tulevaa vuotta :)

      Poista
  6. Mainitsit, että kakku on parasta pian tekemisen jälkeen. Lässähtääkö siis täyte,jos kakkua säilyttää jonkin aikaa? Herkullisen näköinen kakku joka tapauksessa. Olen tehnyt tuon pohjan pari kertaa. Se on kyllä mainiota, jopa aivan ilman kuorrutusta tai täytettä.
    Hyvää alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteen ja kakun koostumus pysyy muuten hyvänä, mutta ainakin oma kakkuni poimi aika herkästi muita makuja itseensä pidemmässä säilytyksessä. Sen takia suosittelen nauttimaan kakun melko pian :) Tai uskoisin, että loppukakun voisi ehkä myös pakastaa, jos haluaa myöhemmin päästä herkuttelemaan :) Kiva, että kakkupohja on maistunut sullekin pelkiltään. Mä oon mussuttanut sitä vaikka kuinka (pelkiltään ja täytettynä) ja aina vain on yhtä herkkua :)

      Kiitos, ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle! :D

      Poista
  7. Toimisiko täyte valkosuklaalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosuklaa ei jähmety samalla tavalla kuin tumma, joten valkosuklaan kanssa jättäisin maidon kokonaan pois. En ole testaillut, mutta uskoisin, että onnistuisi sillä tavalla hyvin. Uskallatko sinä kokeilla? :)

      Poista
  8. Hei! Ihanan näköinen kakku! Osaatko sanoa toimisiko kyseinen täyte myös drip cakessa välissä/kuorrutteena? Haluaisin kokeilla juhliin ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Pelkäämpä että tämä täyte on liiankin pehmoinen drip caken kuorrutukseksi ja saattaa sulaa, jos sen päälle liruttelee lämpöistä suklaata tms.. Täältä löytyvä (https://suklaapossu.blogspot.fi/2017/05/torkean-hyva-majoneesisuklaakakku.html) täyte sen sijaan on jämäkämpi. Se kovettuu jääkaapissa sen verran kovaksi, että uskoisin kestävän myös drip caken päällä: Täyte kylläkin pehmenee pikkuhiljaa huoneenlämmössä ollessaan, mutta pitäisi pysyä muodossaan. Uskallatko kokeilla suoraan juhliin vai ehditkö vielä tekemään testiversion kakusta? :) Ja mahtoiko vastaus ehtiä ajoissa? Kesän lomailu on pitänyt mut pois koneen äärestä ja vastaukset valitettavasti tulevat välillä hieman hitaanpuoleisesti..

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...