lauantai 25. huhtikuuta 2015

Vapuksi mokkadonitseja ja munkkeja/sokeripullia uunissa




Vappuun kuuluvat ehdottomasti donitsit ja munkit. En kuitenkaan ole innostunut kuuman öljyn kanssa läträämisestä, mutta onneksi molempia herkkuja voi tehdä myös helposti uunissa. Blogistani löytyykin jo maailman parhaat donitsit-niminen ohje, joka todellakin ON maailman paras ;) Ne voittavat kaupan donitsit mennen tullen, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Ennen olen ihmetelly donitsien ja munkkien eroja. Pieni retki netin syövereihin selvensi asiaa. Donitsit ja munkit siis eroavat toisistaan muodon lisäksi myös taikinan suhteen. Donitsit kohotetaan leivinjauheella, kun taas munkkien taikina kohoaa hiivan voimin, taikina on siis pullataikinamainen. Molemmat valmistetaan yleensä kuumassa öljyssä keittämällä, mutta koska nuo maailman parhaat donitsit onnistuvat hienosti myös uunissa, mietin, millaisia munkkeja uunissa valmistuu. Tätä kokeilin viime viikonloppuna. Paistoin "uunimunkit" eli tavalliset pikkupullat uunissa ja voitelin heti paiston jälkeen sulatetulla voilla ja kierittelin lopuksi vielä sokerissa. Mielestäni lopputulos oli tosi hyvä ja hyvinkin paljon munkinkaltainen. Toki öljyssä paistettuun munkkiin kuuluva (yli-)rasvaisuus jäi uupumaan, mutta eikös se toisaalta ole vain hyvä; näitähän voi syödä hyvällä omalla tunnolla enemmän kuin yhden ;)


Kuvissa näkyvät donitsirinkulat ovat väsätty samasta hiivataikinasta. Vai voiko niitä enää donitseiksi edes kutsua, kun ne onkin tehty hiivataikinasta? No mutta ovathan ne ainakin donitsin mallisia, niin olkoon nyt muutenkin sellaisia :) Dippasin siis donitsit mokkapalojen kuorrutteesta muokattuun mokkakuorrutteeseen. Nami! Kyllä tuli hyviä! Ainut miinus oli, että kuorrutetta oli päällä melko paljon verrattuna itse donitsiin, jolloin kuorrute hallitsi makuja. Isommalla donitsirinkulalla maku olisi ollut tasapainoisempi. Siitä huolimatta ne olivat tämän kokeilun lemppareitani ja katosivat tooodella nopsaan :)


Paistoin myös donitsien teosta ylijääneet "reiät", ja niistä tuli tuollaisia minikokoisia donitseja, jotka näkyvät alla olevassa kuvassa. Paiston kanssa saikin olla tarkka, sillä pienet pallot kypsyivät todella nopsaan. Dippaus voihin ja sokerointi teki toki niistäkin hyviä. 


Kaiken kaikkiaan tosi onnistunut kokeilu ja tulen kyllä jatkossakin tekemään "uunimunkkini" näin uunissa paistaen. Kokeilkaahan, ja kertokaa mitä mieltä olette. Ovatko nämä "kuumaa öljyä pelkäävien"-munkit tarpeeksi aidon munkin makuisia, vai tarvitsevatko munkit aina kunnon rasvakylvyssä paistamisen? :)


Vapun mokkadonitsit ja sokeroidut pullat (=melkein kuin munkit)

n. 20 sokeroitua, munkin tapaista pullaa + n. 10 donitsia

Pullataikina:
4 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 dl sokeria
n. 9 dl vehnäjauhoja
75 g juoksevaa rasvaa

Lisäksi:
voita
sokeria

Mokkakuorrutus (riittää koosta riippuen n. 10 donitsiin):
25 g voita
n. 1 tl pikaespressokahvijauhetta
1 rkl vettä
2.25 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria

Ohje:
 Aloita pullataikinalla. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri ja vaniljasokeri. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää suola ja loput jauhoista (laita ensin yhteensä 8 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa enemmän) ja vatkaa jälleen vatkaimella tai yleiskoneen vatkaisosalla voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 5-10 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon. Kääntele (=vaivaa) muutaman kerran ja jätä liian alle lämpimään paikkaa kohoamaan kaksinkertaiseksi noin 1-1.5 tunniksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Painele ilmat pois. Kääntele taikinaa muutaman kerran kaksinkerroin, kunnes taikinaan syntyy sitkoa (elikkä siitä tulee joustavampi pallo).

Jaa taikina kolmeen osaan. Jos teet munkkeja, jaa kukin osa 10 palaan ja pyörittele palloiksi. Jos haluat donitseja, kaulitse taikina n. 1-1.5 cm paksuiseksi ja painele esim. lasin reunalla ympyröitä. Leikkaa vielä pienemmällä pyöreällä apuvälineellä (vaikkapa tyllalla) keskeltä pienempi ympyrä pois.



Nosta pullat tai donitsit leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Paista pikkupullia 225 asteessa n. 7-8 minuuttia ja donitseja koosta riippuen n. 5-6 minuuttia. Varo paistamasta liian kauan, jotta ne eivät kuivu suotta. Sivele pullien ja donitsien pinnalle ja pohjalle välittömästi sulaa voita. Jos haluat pullasta vieläkin rasvaimman ja mehevämmän, dippaa se kokonaan sulatettuun voihin.

 

Jos haluat päälle sokerikuorruteen, kieritä pullat eli uunimunkit heti voitelun jälkeen sokerissa. Anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.



Tee donitseille mokkakuorrutus sulattamalla voi ja sekoittamalla joukkoon ensin espressojauhe ja vesi. Sekoittele, kunnes jauhe on kunnolla liuennut joukkoon. Sekoita joukkoon myös vaniljasokeri sekä tomusokeri. Jos seos on liian paksua dipattavaksi, laita se mikroon, niin se löysenee. Jos se on edelleenkin liian jäykkää, löysennä vesitilkalla. Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja laita esim. lautaselle jähmettymään kuorrutepuoli ylöspäin.



Jos haluat koristella donitsit, ripottele kuorrutteen päälle samantein strösseleitä, sillä kuorrute kovettuu tosi nopsaan.. Voit koristella donitsit myös vaikkapa sulatetulla valkosuklaalla.






Jos pullataikinan vääntäminen ei kiinnostaa, niin miltäs kuullostaisi nuo postauksen alussa "Maailman parhaaksi" kehumani donitsit? Ne ovat valtavan, siis aivan mielettömän hyviä ja ihanan helppoja tehdä! Aineet vain sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen donitsit kypsennetään uunissa donitsi-, muffinssi- tai minimuffinissipellillä ja lopuksi voidellaan/dipataan sulatettuun voihin. Todella helppoa ja nopeaa siis. Niitä olenkin tehnyt Vappuisin jo parina viime vuonna ja silloin tällöin donitsihimon iskiessä muulloinkin. Ja ne ovat aina saaneet valtavan hyvän vastaanoton. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ohje :)

Noihin makunystyröitä hiveleviin donitseihin voi kokeilla kaneli-sokerikuorrutteen sijasta vaikka tässä postauksessa olevaa mokkakuorrutetta, tai sitten ottaa vinkkejä blogista löytyvistä muista kuorrutteista, jotka löytyy alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/donitsit-uunissa-ja-3-eri-kuorrutetta.html

NAM!

8 kommenttia:

  1. Heips! Löysin blogisi sattumalta ja vau, täynnä ihania ohjeita =) Ajattelin kokeilla minidonitsia uunissa mutta voikohan niitä pakastaa? Mulla tulee aika vastaan, joten haluaisin tehdä aikasemmin niin paljon kuin mahdollista (lapsen synttärit viikon päästä) mutta kärsiikö maku jos pakastaa? Ja jos pakastaa niin pitäisikö kuorrutus laittaa vasta ennen tarjoilua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! :) Ja kiitos :) Varmistan vielä, että ajattelitko tehdä minidonitsit juuri tällä ohjeella (elikkä hiivataikinalla) ja kuorruttaa tuollaisella mokkakuorrutteen tapaisella kuorrutteella. Vai oletko jo löytänyt toisen, leivinjauhepohjaisen ohjeeni (löytyy täältä http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/04/maailman-parhaat-donitsit-uunissa.html) ja kuorruttaa kaneli-sokerilla? Jos kokeilet donitseja tällä pullataikinalla, niin uskon valmiiden donitsien kestävän pakastamisen hienosti. Itse en ole kokeillut, mutta donitsihan on periaatteessa pullaa, niin teorian mukaan pitäisi olla sulattamisen jälkeen kuin tuore. Siis kunhan pakastaa välittömästi niiden jäähdyttyä. Ja kuorruttaa sitten vain hieman ennen h-hetkeä :)

      Jos haluatkin kokeilla noita leivinjauhetaikinapohjaisia maailman parhaita donitseja, niin ne kannattaa tehdä joko tarjoilupäivänä tai edellisenä päivänä valmiiksi. Koitin kerran pakastaa niitä, mutta eivät oikein tykänneet siitä, vaan vettyivät liikaa. Toisaalta ne ovat niin helppoja tehdä, etteivät vaadi hirmuisesti aikaa, vaikka tekisikin edellisenä päivänä. Toki riippuu muusta tarjottavasta ja muista touhuista.

      Elikkä millaiset suunnitelmat sulla olikaan? Kumpaa ohjetta ajattelit käyttää? Selvisikö vastauksestani tarpeeksi? Kysele ihmeessä jos jotain jäi vielä hämärän peittoon, niin koitan vastailla osaamiseni mukaan :)

      Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! =) Joo siis sillä leivinjauhepohjaisella ohjeella olen tekemässä, huomenna ois tarkoitus testata =) Tosin ajattelin kuorruttaa ne eri suklailla, en kaneli-sokerilla...pitää sitten kokeilla miltä maistuu pakastuksen jälkeen, jos menee kovin pahaksi ni koitan löytää aikaa tehdä ne perjantaina! Vai säilyisköhän nuo miten ihan ilman pakastusta muutaman päivän? Vai kuivuuko ne sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaisin miltei luvata, että ne leivinjauhepohjaiset donitsit voi tehdä parikin päivää ennen tarjoilua. Säilyttää vain oikein tiivisti pakattuna. Olen tehnyt vuorokautta aiemmin ja ovat olleet tosi kosteita ja meheviä seuraavana päivänä. Kahta päivää eivät ole meillä ehtineet säilyäkään ;) Ja samalla kun tänään leivot, voit testailla pakastamisen lisäksi sitä säilyvyyttä ilman pakastustakin. Kuulisin mielelläni, miten käy :) Oih, suklaakuorrute kuullostaa tosi hyvältä :P

      Poista
  3. Noniin, juhlat juhlittu ja donitsit syöty =) Tein ne siis aikasemmin ja laitoin kaikki pakkaseen, juhlapäivänä otin sulamaan ja kuorrutin ja maku oli huippu! tosin en maistanut tuoreeltaan yhtään mutta kaikki kehuivat makua, joten hyvin kestää pakastuksen. Ja ne mun oli siis todella minidonitsit, sellaiset suupaalan kokoiset silikonivuoalla tehty. En etukäteen ajatellut, että minidonitsivuokia on eri kokoisia, joten sun ohjeella niitä tuli 4x18 kpl =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että donitsit kestivät pakastamisen ja vieraatkin tykkäsivät. Ja kiva, kun tulit kertomaan lopputuloksen :D Kannattaa joskus kokeilla myös ilman pakastamista, sillä ainakin omasta mielestäni ovat niin vieläkin parempia :) Oho, tulipas niitä paljon. En ole minäkään tiennyt, että vuokia on eri kokoisia! Nyt alkoi kiinnostaa, minkälainen silikonivuoka sulla oli? Minkäköhän merkkinen?

      Poista
  4. Ebayn ihmeellisestä maailmasta tilasin: "18-Cavity Mini Fancy Bundt Doughnut Chocolate Pan Silicone Mold Baking Mould" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta :) Kävin jo heti kuikuilemassa muottia ja rinkulat vaikuttaa olevan varsin kätsyn kokoisia (eli pieniä) suupaloilta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...