keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Porkkanakakku


Porkkana tekee kakusta niin ihanan kostean, mehevän ja pehmeän. Tällä kertaa halusin laiskuuksissani ohjeen, jossa aineet vain sekoitetaan keskenään, mutta lopputulos on silti sametinpehmeä ja kuohkea. Poikkeuksena aiempiin tekemiini porkkanakakkuihin, käytin kakkuun raasteen sijasta porkkanasosetta sekä lisäsin taikinaan pienen ripauksen kardemummaa. Tunnustan, että tein kakkuja peräti kolme, ennen kuin löysin täydellisen, suussasulavan pehmeän rakenteen. Mutta kyllä kannatti. Nam! Tästä tuli niin hyvää!



Samalla kun testailin erilaisia taikinoita, tein myös kakkuihin erilaiset päälliset. Tuttuun tapaan käytin ensimmäisen kakkuun sulatejuustoa. Samalla huomasin, kuinka paljon sulatejuuston merkki vaikuttaa kuorrutteen makuun (heh, ja oishan sen etukäteenkin voinut osata ajatella, että mitä voimakkaamman makuinen juusto, sitä voimakkaampi maku kuorrutteessakin.. :) ).  Olen ennen käyttänyt Lidlin annospalakääreissä olevia sulatejuustopalasia ja pitänyt kuorrutteesta todella paljon. Se on saanut kehuja myös muilta. Tällä kertaa käytin erimerkkistä (valitettavasti en muista merkin nimeä, sellaista pakkauksessa olevaa kuitenkin), eikä maku ollut lainkaan niin hyvä. Jälkiviisaana maistelin noita kahta juustoa erikseen vasta kakun teon jälkeen. Eron huomasi todella selvästi. Kääreissä oleva sulatejuusto on selvästi lievemmän makuista kuin pakkauksessa oleva ja miedomman makuisena sopii hyvin päälliseenkin.

Sulatejuustokuorrutteen lisäksi testasin valkosuklaakuorrutetta (hyvää!), jonka ohje löytyy alempaa vinkit-kohdasta. Lopuksi koitin vielä tuorejuustotäytettä. Joskus muinoin olen tehnyt tuorejuustopäällisen, mutta juuston vahva ominaismaku tunki liikaa läpi ja tuo sulatejuustoversio nousi silloin suosikikseni. Tällä kertaa valitsin tarkoituksella perusmaultaan mauttoman tuorejuuston. Ja lopputulos oli todella herkullinen! Oi, kunpa olisin voinut antaa jokaiselle teille pienen palan maistettavaksi! ;)


Sen lisäksi, että tämä ihanan mehevä, kostea ja herkullinen porkkanakakku on suussasulavaa, se on myös ihanan helppo tehdä, koska vatkaimet voi jättää kaappiin. Tässä ohje. Suosittelen koittamaan.

Porkkanakakku

n. 23 cm irtopohjavuokaan 

Kakku:
3 dl sokeria (tavallista tai fariinisokeria)
3.5 dl porkkanasosetta
2 dl öljyä
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
0.5 tl kardemummaa (kannattaa laittaa enemmän, mikäli tykkää kardemummasta)
2 tl vaniljasokeria
0.75 tl suolaa

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g voita tai leivinmargariinia huoneenlämpöisenä
2.5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
(0.5 tl kanelia)

Pinnalle:
Uunissa kuivattuja porkkanalastuja
 
Ohje:
Vatkaa sokeri, porkkanasose, öljy ja munat hyvin keskenään sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa, jotta siihen ei synny sitkoa. Kaada taikina hyvin voideltuun n. 23 cm irtopohjavuokaan. Paista 160 asteessa n. 55-60 minuuttia, kunnes keskelle kakku tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa..

Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 5 minuuttia ennen irrottamista. Jätä kakku jäähtymään vuoan alle, jotta se pysyy mehevänä.. Leikkaa kokonaan jäähtynyt kakku puoliksi.

Tee kuorrute. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella n. minuutti. Vatkaa sekaan notkistettu tuorejuusto. Lisää tomusokeri erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Levitä vajaa puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle.  Ripottele kuivatut porkkanalastut kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua, niin ne pysyvät rapeina.

Suikaloi porkkanat ohuiksi siivuiksi leivinpaperin päälle juustohöylällä. Kuivaa uunissa 125 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes lastut alkavat käpristyä. Kuivumisnopeus riippuu lastujen paksuudesta.

Vinkit:
* Voit käyttää kuorruttamiseen tuorejuuston sijasta vaikka sulatejuustoa tai mascarponea.
* Jos haluat kuorruttaa myös kakun reunat, tee 1.5 -kertainen annos kuorrutusta. Jos et halua laittaa kuorrutetta kakun väliin, 1-kertainen annos kuorrutusta riittää myös reunoille.
* Kuorrutteen voi maustaa vaikka sitruunamehulla tai kanelilla tai appelsiinin kuoriraasteella
* Kokeile kakun kanssa valkosuklaakuorrutetta (300 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria, 150 g valkosuklaata sulatettuna -> Aineet vatkataan sekaisin. Jos seos on liian jäykkää levitettäväksi, lämmitä sitä mikrossa n. 10 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes se notkistuu.)
* Taikinan joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi pähkinärouhetta tai rusinoita
* Kakku paranee vanhetessaan. Voit tehdä kakun kokonaan valmiiksi jo edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Koristele kakku kuivatuilla porkkanalastuilla vasta juuri ennen tarjoilua, niin porkkanalastut pysyvät rapeina.
* Samasta taikinasta voi tehdä myös muffineita. Paista muffinit 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes keskelle tökättyyn hammastikkuun ei tartu enää taikinaa..
*Porkkanasoseen voi korvata raastetulla porkkanalla (n. 350g).



36 kommenttia:

  1. Sinullahan on ollut oikein koekeittiö! Tämä onkin mukavankuuloinen resepti. Näyttää mehevältä tuossa kuvassa,nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, koekeittiöpä tosiaan. Sellaisia mun touhut tuntuu nykyään enemmän tai vähemmän olevan :) Tällä hetkelläkin kokeilen testailen yhtä sokeriliemeen perustuvaa juttua, mitä en saa millään onnistumaan haluamallani tavalla, enkä löydä mistään asiasta enempää tietoakaan.. Siinä on ehkä vähän liikaa haastetta tämän hetkisiin tietotaitoihin, mutta toivottavasti sekin pian ratkeaa, niin pääsee taas takaisin normileivonnan pariin :)

      Kakku oli kyllä oikein mehevää ja ihanan helppo tehdä :)

      Poista
  2. Hei,

    käytitkö tähän kaupan valmista porkkanasosetta vai keititkö soseen itse? Näyttää tosi mehevältä kakulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips :) Ostin poikkeuksellisesti kaupasta porkkanasosetta (kun sitä sai puoli-ilmatteeks) ja käytin sen tähän. Soseen voi toki itsekin keitellä. Tekee kerralla vaikka hieman isomman satsin ja pakastaa loput tulevia kakkuja varten :)

      Poista
    2. Hei. Jos porkkanat itse keittää, kaadetaanko kokonaan keitin vesi pois ennen soseuttamista?

      Poista
    3. Sitä lientä kannattaa säästää hieman, niin porkkanat soseutuvat paremmin. Eli ihan eka kannattaa kaataa keitinvesi johonkin toiseen kippoon, sitten koittaa soseuttaa porkkanat kuiviltaan. Jos ne eivät meinaa soseutua kunnolla, lisää pikkasen nestettä joukkoon, kunnes saa soseen aikaseks. Soseen ei tarvi olla silkkisen sileetä, mutta isommat palat pitää saada pois. Jos haluaa matkia sitä kaupan sosetta, niin porkkanat kannattaa keittää puolikypsisi, sellasiks missä on vielä hyvin puruvastusta, mutta mitkä saa kuitenkin sauvasekoittimella tai muulla terällä soseutettua hyvin. Ei siis ihan mössöksi. Leipomisen iloa :)

      Poista
  3. Ihanan näköinen kakku! Nuo porkkanalastut ovat kivat koristeena! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna :) Tein nyt ensimmäistä kertaa porkkanalastuja koristeeksi ja ihastuin itsekin niihin :)

      Poista
  4. Yamiii varmasti niin herkullista :P Itse leivoin äsken porkkanamuffinsseja, joten kakkua voin kokeilla vasta jonkin ajan päästä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista oli :P Oih, porkkanamuffinit ovat ihania. Niitä pitääkin tehdä seuraavaksi :D

      Poista
  5. En oo ikinä leiponut porkkanakakkua, mutta tämä kuulosti niin helpolta ja herkulliselta, että pakko pistää kokeilulistalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ehdit pian leipomaan. Olisi mukava kuulla, mitä pidät :) Porkkanakakut ovat ihanan kosteita ja tosi hyviä, mutta jostain syystä niitä tulee tehtyä todella harvoin. Tää ohje on nyt niin helppo, että meilläkin saatetaan tämän jälkeen nautiskella tästä hieman useamminkin :)

      Poista
    2. Tulihan kokeiltua ja nopeallakin aikataululla. Oli muuten todella herkullista! En olisi ikinä uskonut kaupan versioiden jälkeen. Ja miten helppo tämä sinun ohjeesi. Varmasti tulee tehtyä uudelleen tätä :)

      Poista
    3. Olitpas sä todella nopea! :D Ja kiitos, todella ihanaa kuulla, että kakku oli myös sinun mieleesi! Kävin jo kurkkaamassa tuotosta blogissasi ja oli sen verran ihanat kuvat, että alkoi heti tekemään mieli herkutella sillä uudestaan :)

      Poista
  6. Voi ihanuus miltä näyttää ja kuulostaa! Ehkä saan testata tätä lähiaikoina.:) Tosin se aiempikin porkkanakakkusi on kokeiltavien listalla. Kumpi oli mielestäsi parempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pistit vaikean kysymyksen. Hmm. Molemmat ovat herkullisia, mutta jos mun eteen nyt kannettaisiin palat kumpaakin, niin valitsisin ehkä tämän uuden version. Se aiempi kakku on hieman tätä makeampaa, siis se kuorruteosa siinä. Sen pohja on ehkä hieman kuohkeampi ja kanelisempi, ja sulatejuustopäällinen sopii siihen kuin nakutettu. Siis ainakin juuri siitä tietystä, suht mauttomasta sulatejuustosta tehty kuorrute.

      Tämä kakku ei ole aivan niin makea, vaan tätä voi syödä hyvin enemmänkin ;) Makeushan riippuu pitkälti kuorrutteeseen laitetusta tomusokerimäärästä. Tässä pohjaa maustaa kanelin lisäksi miedosti myös kardemumma. Kardemumman maku ei ole mitenkään läpitunkeva, eli mikäli tykkää siitä paljonkin, niin kannattaa laittaa hieman enemmän. Pohja ei ole niin höttöinen kuin aiemmassa versiossa, vaan hieman tiiviimpi, mutta silti suussasulavan pehmeä. Niin ja jos muistikuvani ei petä, tämä on aiempaa versiota vieläkin kosteampi, vaikka ei se toinenkaan kuiva ole :) Pitäisi saada molemmat samaan aikaan maisteltaviksi, niin olisi oikeasti helpompi päättää paremmuus. Kakut ovat samanlaisia, mutta silti niin erilaisia. Sulla ei taida olla muuta mahdollisuutta, kuin leipoa molemmat ;)

      Poista
    2. Kiitos analyysistä! :D Täytynee siis tehdä molemmat. :D

      Poista
    3. Näin on! ;D Kun pääset leipomispuuhiin, minusta olisi mukava kuulla mitä pidät kaku(i)sta :)

      Poista
  7. Porkkanakakku on kyllä ihan sairaan ihanaa ja sinun kakku on kaunis :) Voisi joskus kokeilla sun reseptiä :) Mulla on vielä julkaisematta porkkanapiirakan-ohje joka on myös todella ihanaa.

    Tuliko sulla tuossa ajassa porkkanasta rapeaa? Itse teen suikaleet kuorimaveitsellä (tulee varmaan samanlaista lastua kun juustohöylällä) ja kuivatan 100 asteessa 1½ tuntia, tai ainakin niin kauan että ovat ihan rutikuivia. Sitten olen murustellut lastut kakun/piirakan päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Kokeilepas ihmeessä tätäkin. Hyviä porkkanakakkuohjeita ei ole koskaan liikaa. Ne kun ovat niiiin hyviä!

      Mä itseasiassa paistoin noita porkkanalastuja kolmeen kertaan (siis eri lastut eri kerroilla ;) ) ennen kuin löysin uunilleni sopivan lämpötilan ja ajan. Eka ja toka satsi paloivat ennen kuin lastut kuivuivat, mutta kolmas onnistui. Ja lastuista tuli kuivia ja rapeita. Paitsi kakun päällä ollessaan alkoivat pikku hiljaa keräämään kosteutta takaisin itseensä ja tulivat nahkeiksi. Tuo mainitsemasi lämpötila voisi olla vieläkin parempi, niin lastut kuivuisivat hieman hitaammin ja tasaisemmin.. Voisin koittaa sitä seuraavalla kerralla. Kiitos vinkistä! :D

      Poista
  8. Nyt pääsin vihdoinkin testaamaan tämän kakun. Silloin jo kun julkaisit tämän niin päätin että tätä on pakko kokeilla. Sairasteluiden ja muiden kiireiden takia testaaminen on venähtänyt. Olen muutamia porkkanakakku-reseptejä testannut, mutta tämä oli kyllä ehdottomasti mehevin ja maukkain. Joten hyvää kannatti odottaa :) t.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna, kun tulit jälleen kertomaan kokeilusi tuloksen ja hienoa kuulla, että kakku maistui myös sinulle :D Tämä kakku oli tosiaan ihanan mehevää ja maukasta, nams! Ja mikäli pitää mausteisemmasta kakusta, saa siitä helposti kardemummaa ja kanelia lisäämällä muokattua omaan makuunsa sopivan.

      Poista
  9. Kiitokset reseptistä. Tämä oli todella hyvää!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tosi kiva kuulla, että kakku maistui :)

      Poista
  10. Kiitos ihanasta ohjeesta, Suklaapossuseni. Tästä tuli kerta heitolla mieheni lemppari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas mukava kuulla, kiva juttu! Kiitos Vanha rouva :)

      Poista
  11. Ihana resepti, kakusta tuli tosi hyvää!! Laitoin ohjeen omaan blogiini Kipakka kokkaa ja mainitsin blogisi reseptin lähteenä. Kiitos loistavasta reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kipakka! :D Tämä on minustakin tosi ihana kakku :P Kiva, että ohjeesta oli iloa ja maistui sinullekin :D Tulen pian blogiisi katsomaan lopputulosta :) PS. Pahoittelen, että vastaaminen kesti. Remontointi on sekoittanut pään ja olen luullut vastanneeni jo aikoja sitten..

      Poista
  12. Pitihän se arvata, että kun jotain kakkuohjetta hakee, niiin täältä löytyy paras :) Ajattelin tehdä tämän 18cm vuokaan, luuletko että yksinkertainen ohje riittää kolmeen hyvään kerrokseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihih 8) Kiva kuulla :D Uskon, että yksinkertainen annos riittää hienosti tuon kokoiseen vuokaan 3 kerrokseksi. Paistoaika saattaa hieman muuttua, joten tarkkaile kypsymistä. Mukavia kakuntekohetkiä :)

      Poista
  13. Tein ohjeellasi kakun ja tuli ihan mielettömän mehevää ja hyvää. "Onpat tämä hyvää, mmmmm! Kiitot, äiti, että teit meille kakkua! Hyvää kakkupäivää!" kommentoi 3,5-vuotias.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka ihanasti sanottu, lapset <3 Hienoa, että kakku maistui! Iso kiitos sinulle ja pienelle kommentoijalle :D

      Poista
  14. Löysin tämän googlen kautta ja ehdottomasti kaikkien aikojen lempparikakku!! Kaikki tietää jo, et teen aina suussasulavaa porkkanakakkua, täst on tullut mun bravuuri :D Vinkkaan aina sun blogiin. Kiitos majtavasta reseptistä!

    VastaaPoista
  15. Hei, oletko tehnyt koskaan isompaan kakkuvuokaan porkkanakakkua? Tarvitsen isomman kakun, 26-28cm vuokaan, kuinkahan paljon paistoaika pitenee? Resepti kuulostaa todella hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hippi :) En ole kokeillut tätä kakku isompaan vuokaan. Jos tekisin tämän kakun 26-28 vuokaan, tekisin n. 1.4-kertaisen taikinan. Paistaisin kakun 170 asteessa, jolloin paistoaika olisi ehkä tunnin kieppeillä tai vähän yli. Kypsyys kannattaa joka tapauksessa aina tarkistaa heti kun kakku tuntuu keskeltä koitettuna kiinteältä (mutta pehmeältä), sillä uuneissa on paljon eroja :)
      Tämä on tosi tosi hyvä kakku, suosittelen kokeilemaan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...