tiistai 27. kesäkuuta 2017

Älyttömän hyvä kasvisjuustopiirakka, munaton


Tämä juustoinen, ihana, kostea, "ihan sikahyvä" kasvispiirakka kevyemmällä porkkanaiselle piirakanpohjalla on aivan älyttömän hyvää! Älkää antako ulkonäön hämätä. Nautimme tästä 8-vuotissynttäreillä pienen pienellä porukalla ja vain pieni pala koko piirakasta oli jäljellä kahvituksen jälkeen. Nuo "ihan sikahyvä"-sanat kuulin tyttöni suusta, joka herkutellessaan ihmetteli ääneen myös sitä, että onko piirakassa oikeasti muka myös hänen inhokkiaan, kesäkurpitsaa. Sekin kuulemma maistui sikahyvälle :) Tyttöni lisäksi piirakasta tuntuivat tykkäävän kaikki. Itse olisin voinut syödä tätä enemmänkin, nams!


Piirakka syntyi vähän kuin vahingossa hävikkiherkkuna. Samalla kun leivoin tytön kaverisynttäreille feta-kasvispiirakkapaloja, tein pohjataikinaa tupla-annoksen. Toinen puoli taikinasta meni niihin kavereille tarjottuihin kasvispaloihin, ja toisesta tein tämän juustoisen kasvispiirakan pakkaseen valmiiksi odottamaan viikon päästä saapuvia sukulaisia. Koska piirakkataikina tuplaantui extemporee, enkä ollut yhtään etukäteen ehtinyt suunnittelemaan piirakan täytettä. Samalla muistin, että piirakka olisi hyvä tehdä munattomana, mikäli meidän pieni munattomalla ruokavaliolla oleva 1-vuotta täyttänyt synttärisankarikin haluaisi maistaa sitä. Kaivoin esille vuosia sitten tekemäni älyttömän herkullisessa kasvispiirakan ohjeen, jonka täyte hyydytetään ilman munaa, vehnäjauhosuuruksen avulla. Otin mallia tuosta ja muutoin täyte muuttui tällä kertaa kaapin sisällön mukaan paprika- ja kesäkurpitsapainotteiseksi.


Kasvisjuustopiirakka

1/2 uunipellillinen (n. 20 x 30 cm) tai pyöreään n. 27-28 cm vuokaan.

Piirakkapohja:
100 g voita
1.5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1.25 dl vehnäjauhoja
1.25 dl kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Täyte:
1 rkl öljyä
1/2 iso sipuli
1 pieni punasipuli
1.5 kpl paprikaa
n. 0.5-0.75 tl suolaa
vajaa 1 tl valkosipulimurskaa (tai 1 valkosipulin kynsi pilkottuna)
0.5 dl vehnäjauhoja
2.5 dl maitoa 
100 g valkosipuli-koskenlaskijaa
75 g sinihomejuustoa
1 tl basilikaa

pieni (n. 200g) kesäkurpitsa 
minitomaatteja
1 dl punaleima-emmentaljuustoraastetta

Ohje:
Aloita pohjan teolla. Yhdistä pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja porkkanaraaste keskenään. Yhdistä aineet ja sekoita vain sen verran, että kaikki aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet yhteen. Voitele piirakkavuoka kevyesti. Levitä taikina vuoan pohjalle jauhotetuin sormin painellen. Laita vuoka jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Voit valmistella täytettä tällä välin. Esipaista pohjaa 225 asteen lämmössä 8 minuuttia. 

Pilko kesäkurpitsa, sipulit, paprikat pieniksi kuutioiksi. Jätä kesäkurpitsan palat sivuun odottamaan. Kuullota sipuleita ja paprikan paloja öljytilkassa muutama minuutti. Lisää hieman suolaa ja valkosipulimurska. Sekoita joukkoon myös vehnäjauhot. Kaada joukkoon maito ja lämmitä samalla sekoitellen, kunnes seos paksenee. Sulata joukkoon vielä pieniksi paloiksi leikattu Koskenlaskija ja sinihomejuusto. Lisää lopuksi basilika. Sekoita joukkoon lopuksi kesäkurpitsan palat. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai basilikaa.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Painele pinnalle vielä muutama minitomaatin puolikas.



Paista 210 asteessa n. 30 minuuttia. Lisää juustoraaste pinnalle paistamisen puolivälissä. Anna piirakan jäähtyä hetki.

Vinkki:
* Piirakka kestää hyvin myös pakastamisen.


6 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hyvältä. Mitäs tuolle kesäkurpitsalle tehdään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Se olikin jäänyt vahingossa pois. Lisäsin sen samantein ohjeeseen, kiitos :)

      Poista
  2. Eka kesälomapäivä,piirakka uunissa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehditkö jo maistelemaan, mitäs pidit? Oikein ihanaa lomanalkua! :)

      Poista
    2. Jep! Mieheni kans syötiin piirakka ihan kahestaan. Just meni viimeiset palat. Tykättiin =) Kiitos!

      Poista
    3. Hienoa! Ole hyvä, ja kiitos itsellesi kun kävit kertomassa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...