sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Donitsit uunissa ja 3 eri kuorrutetta

Innostuin Vappuna tekemään läjän donitseja uunissa ihanalla ohjeella. Tällä kertaa paistoin donitsit normikokoisen muffinipellin koloissa. Halusin donitseista enemmän donitsin kuin muffinin näköiset, joten porasin omenaporalla reiän valmiin tuotoksen keskelle. Porauksessa syntyneet hieman röpelöt reunat katosivat kuorrutteiden alle ja näistä tuli aika kivannäköisiä. Ja jälleen aivan ihanan makuisia!


Tein kuorrutteiksi kinuski-, suklaa ja pomadatyyppisen kuorrutteen. Noissa kuvissa näkyvissä vaaleissa donitseissa on päällä pelkkää sokeria. Kaikki olivat tosi hyviä, mutta kinuskidonitseja olisin voinut vetää samantein vaikka pellillisen.


Ja jos joku tarkkasilmäinen huomaa, niin ohjeessa on mainittu niillä määrillä tulevan 12 donitsia, mutta kuvissa niitä näkyy enempi. Lisäksi kuvissa vilkkuu nuo sokeripäällysteiset donitsit, joita ei oo mainittu ohjeessa. Syy tähän on se, että tein kaksi satsia donitseja. Maistelin ensmäisestä erästä, kröh, "muutaman". Ihan vaan testausmielessä. Sokerin kanssa ja ilman sekä kinuskilla. Olivat niin mahdottoman hyviä, että meinasi kaikki upota suuhun, mutta sain pidettyä kädet erossa ja säästettyä muutaman. Ne muutamat sitten päätyivät näihin kuviinkin, mutta puuttuvat ohjeesta. Ohjeet kuitenkin noilla määrin pitää paikkansa. Ainakin suunnilleen. Kinuskikuorrutteen määrästä en ole aivan satavarma, sitä kun meni katosi hieman leivontahetkellä..


Vaikka sokeri tai kanelisokeripäällysteinen donitsi maistuu mun suussa sille oikealle donitsille, nuo muutkin olivat aivan ihania ja niitä tulee taatusti tehtyä uudemmankin kerran.

Koska näihin tuli päällinen, kevensin itse donitsia niin, että voihin upottamisen sijasta voitelin ne. Voita kului näin vain puolet, mutta donitsit silti säilyivät ihanan kosteina, maukkaina ja mehevinä kosteiden kuorrutteiden alla. Pelkän sokeripäällisen alle päätyvälle donitsille suosittelen kuitenkin edelleen voihin kastamista. Ei kevyttä herkkua, mutta eipä näitä joka päivä syödäkään :)

Nyt tulee paljon erilaisia ohjeita samassa postauksessa. Toivottavasti näistä saa selvän. Yritin ainakin laittaa mahdollisimman selkeästi..

Donitsit uunissa ja 3 erilaista kuorrutetta

n. 12 kpl donitseja

Donitsitaikina:

Ohje:
Tee taikina erillisen ohjeen mukaan normaalikokoisella muffinipellillä. Eli pursota taikina rinkulaksi, paista 200 asteessa n.7-8 minuuttia ja tee halutessasi omenaporalla reikä keskellä heti paiston jälkeen. Voitele uunikuumina n. 50 g voita. Kun donitsit ovat jäähtyneet, on kuorruttamisen vuoro.


Suolattu kinuskikuorrute: 

Makea kinuskikuorrutus sokerin sijasta sopii donitseihin todella ihanasti. Kinuskinystävän unelma ;) Mulla oli tekohetkellä hieman kiire ja kinuski jäi löysemmäksi kuin tarkoitus. Kinuski kannattaa keittää rauhassa, sillä se voi joskus viedä hieman enemmän aikaa kuin joku toinen kerta. Suola antaa kinuskille särmää ja taittaa mukavasti liiallista makeutta.


n.4-5 donitsiin

Aineet:
0.75 dl kuohukermaa
0.75 dl fariinisokeria
ripaus (n. 1.5 mm) suolaa

Ohje:
Laita kinuskin aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Sekoittele ja keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes kinuski paksenee ja alkaa kiehua isommilla kuplilla (n. 10-30 minuuttia). Voit testata onko kinuski valmista tippatestillä eli tiputtamalla tipan kinuskia kylmää vettä sisältävään lasiin. Jos kinuski leviää samantein, pitää keittämistä vielä jatkaa. Kun kinuski pysyy muodossaan, alkaa se olemaan valmista. Anna kinuski jäähtyä hetki ennen kuin kuorrutat sillä donitsit. 


Suklaakuorrute:

Suklaakuorrutus tuo hieman mieleen Arnoldsin suklaadonitsit. Käytin kuorrutukseen maitosuklaata, mutta valkosuklaa ja tumma suklaa sopisivat tähän varmaan myös todella hyvin. Koristelu hoitui nopeasti nonparelleilla, mutta myös eri värisestä sulasta suklaasta pursotetut raidat olisivat näyttäviä.


4 donitsiin 

Aineet:
50 g suklaata
20 mm (=1 rkl 1 tl) kuohukermaa

Koristeluun:
punaisia nonparelleja
suklaata sulatettuna

Ohje:
Pilko suklaa kulhoon ja kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa varovasti n. 5-10 sekunnin välein sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Kuorruta donitsin valuttamalla suklaaseosta päälle. Koristele nonparelleilla heti tai sulalla suklaalla kun kuorrute on jähmettynyt.


Pomada-tyyppinen kuorrute:

Pomadakuorrutus on Berliinin munkeista tuttu vaaleanpunainen kuorrute. Tämä ohje ei ole aitoon pomadaan, vaan pikaversioon. Aidon pomadan pystyy tekemään keittämällä sokeria, vettä ja glukoosisiirappia. Tämä pikaversio syntyy sen sijaan sekoittamalla tomusokeriin vettä ja sitruunan mehua. Tämän maku ei ole aidon pomadan veroinen, mutta hyvinpä se silti sopi näiden donitsien päälle :)


neljään donitsiin

Aineet:
1.5 dl tomusokeria
1 tl sitruunan mehua
n. 2 tl vettä
punaista elintarvikeväriä

Koristeluun:
sulatettua valkosuklaata

Ohje:
Sekoita kuorrutuksen aineet sekaisin paksuksi tahnaksi. Kuorrutteen pitäisi olla paksuudesta huolimatta hyvin levittyvää. Jos tahna on liian tiukkaa, lisää tippa vettä. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria. Hyvä paksuus on sellainen, että kun dippaat donitsin kuorrutteeseen ja nostat ne pois, kuorrute jää pintaan ja valuu hieman reunoja alaspäin. Koristele joko heti nonparelleilla tai kuorrutteen kovetuttua sulalla suklaalla. 

Nam, nam!

21 kommenttia:

  1. Upean näköisiä ja uskon että makuisiakin! Mietiskelin voisiko näitä tehdä lasten synttärijuhliin, mutta vaatiiko valmistuksen samana päivänä? Kuorruttaa toki ehtii juhlapäivänäkin, mutta kestävätkö säilytystä miten hyvin? Entä onko säilytys huoneenlämmössä (kuorrutettuna) vai jääkaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja voisikohan tällä ohjeella tehdä minidonitsipellillä donitseja vai onkohan liian kuivia?

      Poista
    2. Mulla ei ole (vielä) tuota minidonitsipeltiä, mutta uskoisin että silläkin varmaan onnistuu hyvin, kunhan pitää huolen paistoajasta eikä paista yhtään liikaa. Silloin 6 minuutin paistoaikakin saattaa olla liikaa, mutta se selviää vain kokeilemalla. Kypsä donitsi on koskettaessa pehmeä mutta kiinteä, joten kannattaa kokeilla hieman ennen paistoajan täyttymistä. Ja kun upottaa ne voihin heti paiston jälkeen, niin saavat lisäkosteutta ja pysyvät pehmeinä todennäköisemmin.

      Mä olen säilytellyt noita kuorruttamattomia huoneenlämmössä hyvin suljetussa ilmatiiviissä rasiassa seuraavaan päivään asti, mutten sitä pidempään. Säilyivät oikein hyvin ainakin tuon ajan. Kuorruttaminen kannattaa sitten tehdä vasta tarjoilupäivänä. Ja noita kuorrutettujakin säilytin ihan vain huoneenlämmössä. Tosin meillä ne katosivat melko nopsaan siitä pöydältäkin..

      Poista
  2. Voi nams mums.... näitä pitää tehdä. Kokeilin muuten sitä sun mehevää suklaakakkupohjaa - tuli ihan hirmuisen hyvä kakku !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että teilläkin pidettiin suklaakakkupohjasta. On se vain niin hyvää :) Kokeilepas ihmeessä näitäkin :) Ovat tosi herkullisia, eivätkä ainakaan meillä ehtineet kovin pitkään vanhenemaan pöydällä :)

      Poista
  3. Muuten hyvä, mutta nämä maistuivat munkeille, eivät donitseille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Itse olen aina mieltänyt munkin ja donitsin eron niin, että munkit on tehty pullataikinaan (ja maistuvatkin öljyssä paistetulle pullataikinalle). Donitsien taikina on leivinjauhepohjainen, ja niiden rakenne vähemmän pullamainen ja enemmän ehkä vähän kakkumainenkin. Nämä eivät ainakaan omassa suussani tunnu lainkaan pullalta, vaan pehmeän suussasulavalta "kakulta", joten miellän nämä sen takia donitseiksi. Nämä maistuvat myös melkein samalle kuin joskus muinoin kaupasta ostamani, muovikääreessä olevat rinkuladonitsit. Ehkä kutsun näitä kuitenkin jatkossakin donitseiksi, koostumus ja taikina ovat niin lähellä sitä. Olisikohan se tuo kardemumma mikä aiheutti munkkimaisen olon..? No mutta eipä asia niin vakava ole. Kiitos kommentista, tuli itsekin mietittyä asiaa tarkemmin. Pääasia kuitenkin, että leivonnainen maistuu hyvältä, eikö :)

      Poista
    2. Jos nyt tulee kahteen kertaan sama, syy on takkuilevan netin :) Joo, hyviä olivat! Mulla on samanmakuinen resepti, hieman vähemmillä aineilla, haluatko?

      Poista
    3. Laita ihmeessä resepti tulemaan! :) Testailen sitä heti kun löydän aikaa :)

      Poista
  4. Tein näitä nyt laskiaispullien sijasta ja hyviltä näyttää, en ole vielä enhtinyt maistaa, sillä kinuski kiehuu tuolla taustalla mutta kiitos paljon reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos ohjeesta oli iloa. Toivottavasti maistuivat! :D

      Poista
  5. Hmm..oletko kokeillut jemmata donitsin sisään paistonkestävää marmeladia? esim. pursottamalla ensin ohuen kerroksen taikinaa koloihin, sitten pursottamalla ohuen hillorenkaan taikinan päälle ja sitten pursottanut sen päälle lopun taikinan? Toimisikohan? Ajattelin nimittäin kokeilla kuorrutetta mansikkatomusokerista ja pieni hilloyllätys donitsin sisällä kruunaisi kaiken :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole tullut koitettua, mutta kuullostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta kokeilulta! :P Taikina on melko paksua ja kannattelee hilloa aika hyvin. Mutta painuuko se paistaessa pohjaan, hmm, en ole aivan varma. Ehditkö jo testailemaan? :)

      Poista
  6. mä just tiedän mitä meillä tarjotaan hetkenpäästä olevilla 9v synttäreillä kakun siasta . päiväsankari kun rakastaa dinitseja ylikaiken

    VastaaPoista
  7. Mitä luulet, miten kananmuna jättäminen pois vaikuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munalla on yleensä leivonnassa sitova ja kuohkeuttava vaikutus, mutta melko usein yhden munan voi jättää pois ilman, että se vaikuttaa liikaa koostumukseen. Muistelin, että joku oli kokeillut tätä ohjetta ilman munaa ja hänen mukaansa donitsit olivat onnistuneet oikein hyvin (katso Marikan kysymys ja vastaus täältä https://suklaapossu.blogspot.fi/2015/04/ne-maailman-parhaat-donitsit-uunissa.html) :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...