lauantai 31. toukokuuta 2014

Flammkuchen

Flammkuchen, eli suomeksi liekkikakku on kotoisin Elsassin alueelta, Ranskan ja Saksan raja-alueelta. Se sisältää ohuen ja rapean pohjan. Perinteisesti pohjan päälle tulee paksua hapankermaa, sipulia ja ilmeisesti myös savukylkeä/-lihaa. Monissa ohjeissa liha on korvattu pekonilla ja joukkoon ripoteltu myös muskottia. Aito Flammkuchen paistetaan kuumassa leivinuunissa (siitä myös nimi liekkikakku), mutta koska harvalla on sellaista käytössään, onnistuu paistaminen myös tavallisessa uunissa kuuman leivinpellin päällä. Pelti laitetaan uuniin jo lämmitysvaiheessa, jolloin se on kuumenee uunin lämmetessä. Flammkuchen heitetään kuuman pellin päälle ja paistetaan kypsäksi. Pohjasta tulee näin erittäin rapea.


Perinteisesti pohjaan ei tule lainkaan hiivaa, mutta netistä löytyy myös hiivaa sisältäviä leipämäisempiä pohjia. Hiivaa sisältävää pohjaa voi hyvin käyttää myös piirakkapohjana, kunhan jättää sen hieman paksummaksi. Tästä sain idean lasteni serkun synttäreillä käydessäni, jossa tutustuin Flammkucheniin ensimmäistä kertaa tässä kevään aikana.


Täytteeksi voi laittaa ranskankermakerroksen päälle mieleisiään täytteitä. Täytteen määrät kannattaa pitää maltillisina, eli ei kovin paksua kerrosta. Näin pohja kypsyy tasaisesti keskustaa myöten rapeaksi.

Testailin Flammkuchenia tekemällä sekä hiivaa sisältävän että hiivattoman pohja. Hiivattoman kaulitsin ohueksi ja paistoin kuumalla pellillä. Siitä tuli ihanan rapea ja sopisi pitsan pohjaksi erittäin hyvin. Sen toisen, hiivaa sisältävän pohjan painelin piirakkavuokaan hieman paksummalti. Siitä tuli hieman leipämäinen ja on aika kiva korvike normaalille piirakkapohjalle. Tässä tulee ohjeet molempiin.

Pohja I (perinteisempi, ohut ja erittäin rapea):



n. 40 x 30 cm pellille

Aineet:
n. 3.25 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
0.25 dl oliiviöljyä

Täytteeksi:
 ranskankermaa, sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina, merisuolaa, mustapippuria sekä lisäksi esim. minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:
Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Laita pelti uuniin heti lämmityksen alkuvaiheessa.

Kaulitse taikina ohueksi, n. 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Varmista, että levy on kunnolla irti alustasta, ettei se tartu siihen siirtämisvaiheessa. Levitä taikinalevyn pinnalle ohut kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria. Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Ota kuuma pelti uunista, liu'uta piirakka sen päälle ja laita uuniin paistumaan. Paista n. 10-15 minuuttia, kunnes piirakka saa väriä reunoihinsa.


Pohja II (pitsamaisempi, voi käyttää myös paksumpana piirakkapohjana):



Kaksi n. 30 cm pyöreää "pitsaa" 

Aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1.5 dl kylmää vettä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Täytteeksi:
 ranskankermaa, sipulia ohuiksi renkaiksi suikaloituna tai pieneksi hienonnettuina, merisuolaa, mustapippuria sekä lisäksi esim. minitomaatteja/kylmäsavulohta/pekonin palasia/pilkottua pepperonia.. 

Ohje:
Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja tätä taikina huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat pyöreäksi levyksi. Halutessasi voit nostaa kaulitun taikinanpalan piirakkavuokaan ja painella pohjalle ja reunoille. Levitä pinnalle ohut kerros ranskankermaa, ripottele päälle sipulia, merisuolaa ja pippuria. Lisää vielä hieman pekonia tai savulohta tai mitä haluat..

Paista 250 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Vinkki:
* Voit tehdä taikinasta myös erittäin ohuen pohjan, jolloin siitä rapeampi.

12 kommenttia:

  1. Kivoja testejä olet tehnyt! Näyttävät herkullisilta. Voisimpa melkein kokeilla tuota rapeaa vesiota tai miksei molempia, kunhan saan pääsi käännettyä hetkeksi suolas-asentoon. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Hyviä olivat, mukavasti hieman erilaisia "pitsoja" :) Tuo rapea pohja oli tosi tosi hyvä, suosittelen koittamaan! :D Tykkäsin kans tuosta päälle tulevasta ranskankerma + sipuli yhdistelmästä tosi paljon. Muuta täytettä ei sitten paljon tarvitsekaan laittaa, eikä kannattakaan, jotta pohja pysyy rapeana. Helppoa ja hyvää :)

      Poista
  2. Voih, tuo rapea versio vaikuttaa herkulta. Pitää varmaan pistää uuni kuumenemaan... :)

    VastaaPoista
  3. Todella herkullisen näköistä. Tänne myös!

    VastaaPoista
  4. No niin, vihdoin sain tehtyä tätä (ei kestänyt kuin reilu puoli vuotta =) ) ja ihanaahan tästä tuli. Tuo rapea pohja oli minun mieleeni. Kiitos taas ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että maistui :) Tuo rapea pohja oli omasta mielestä tosi hyvä. Ja se ranskankerma sopi päälle kuin nakutettu. Hieman erilaista, mutta äärimmäisen maukasta pitsaa :) Tulen pian blogiisi katsomaan, minkänäköisiä ja -makuisia teit :)

      Poista
  5. Ai että oli aivan ihana ohje - kiitos taas :) Tein tuolla rapealla pohjalla, päälle Creme Fraichea, ripaus mustapippuria, ruskistettua unkarilaista savupekonia ja punasipulia. Tästä tuli meidän vakkari suolapala!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva kuulla Leipoo sukkasillaan :) Tosi kiva, että ohjeesta oli ja tulee olemaan iloa jatkossakin :D Unkarilainen savupekoni kuullostaa aivan mahtavalta täytteeltä, nams. Pistänkin tuon korvan taakse :)

      Poista
  6. Rapea pohja I on yliveto! Mahtavaa, ettei edes hiivaa tarvita ja aineet löytyvät aina kaapista. Taikina on ainutlaatuinen, koska se ei tartu käsiin ja on helppo kaulia. Teemme oman versiomme näin: korvaamme kolmasosan jauhoista speltillä, levitämme pohjalle wasabilla maustettua ranskankermaa, paperinohuita sipulirenkaita ja mustapippuria. Paisto kymmenisen minuuttia, sitten päälle pieneksi saksitut parmankinkkusiivut, vielä uuniin pariksi minuutiksi ja lautaselle runsaan rucolapeiton kera. Ja kas: maailma on taas hetken hieman parempi paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Virve :) Totta, tykkään myös erityisesti tuosta rapeasta pohjasta, helposti ja vähillä aineilla hyvää :) Aijjai, kuullostaa kokeilemisen arvoiselta päälliseltä, slurps!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...