maanantai 19. toukokuuta 2014

Mehevä suklaakakku piparminttu-kinuskimoussella ja vadelmilla

Tein veljenpojan synttärijuhliin pari viikkoa sitten Turtles-kakun lisäksi myös toisen kakun. Halusin testailla mehevään suklaakakkupohjaan uusia, raikkaita makuyhdistelmiä. Tuloksena syntyi suklaakakku, jossa täytteenä piparmintulla maustettu kinuskinen mousse ja kokonaisia vadelmia. Oli muuten niin onnistunut kokeilu, etten voi olla kuin tyytyväinen! Tai no en ehtinyt kiinnittää ulkonäköön niin paljon huomiota kuin olisi voinut, mutta maku oli aivan ihana!


Kakun pohjaksi laitoin ihanan mehevän ja suklaisen suklaakakkupohjan. Pohja on niin mehevä ja kostea, että sitä ei tarvitse edes kostuttaa. Aivan ehdoton suosikkini suklaisista kakkupohjista. Tämä hehkutus alkaa jo ehkä hieman kyllästyttää, mutta olen vain niin iloinen tuosta pohjasta, että haluan joka välissä kertoa kuinka hyvä se on :D


Sisältä löytyi piparminttuinen kinuskimousse vadelmilla. Todella onnistunut yhdistelmä! Suklainen, mutta kuitenkin raikas. Tai no ehkä tuo ole aito kinuskimousse, sillä en keittänyt kinuskia, vaan vatkasin kermavaahdon joukkoon kinuskisen maun antavaa fariinisokeria. Voinen siis kutsua kermavaahto kinuskimousseksi :)


Päälle tein macaroneja oikeastaan vain siksi, että halusin kokeilla vadelmaisen suklaaganachen tekemistä ja macaronkuori tuntui sopivalta paikalta hukuttaa tuo ganache. Siitä olisi toki voinut tehdä kuorrutteenkin, mutta olin jo ehtinyt tekemääni mielessäni valkuaisilla kevennetyn suklaakuorrutteen. Todellinen testikakku, mutta sitäkin onnistuneempi :) Jopa kakkuja karsastava veljeni sanoi kakun olevan lähes hyvä. Ja se jos jokin on häneltä kuultuna todellinen kehu :)

Pohja:

Täyte:
5 dl kuohukermaa
2.5 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
150 g tuorejuustoa
1.5 tl liivatejauhetta
1.5 rkl vettä
3 tippaa piparminttuöljyä
n. 250 g vadelmia

Kuorrute:
150 g taloussuklaata
3 munan keltuaista
75 g voita
3 munan valkuaista
ripaus suolaa

Koristeet:

Ohje:
Tee kakkupohja erillisen ohjeen mukaan valmiiksi jo edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Laita tarjoilulautaselle vuoan irtoreunat ja laita yksi kakkupala vuoan reunojen sisäpuolelle.

Tee täyte vatkaamalla kerma ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Sekoita liivatejauhe veteen. Kun seos on turvonnut, lämmitä mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes liivate on sulanut. Lisää kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon piparminttuöljy. Lisää sula liivateseos ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle irtoreunojen sisäpuolelle. Ripottele päälle n. 125 g vadelmia. Laita päälle toinen kakkupohjan palanen ja jatka samalla tavalla täytteen ja vadelmien kanssa. Laita päälle vielä kolmas pohjan palanen. Laita kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

Kun kakku on hyytynyt, tee kuorrute. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää ripaus suolaa vaahdotuksen alkupuolella. Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen, pieniksi paloiksi pilkottu voi. Sekoita suklaaseokseen iso lusikallinen valkuaisvaahtoa. Sekoita loput valkuaisvaahdosta joukkoon varovasti käännellen. Lusikoi kuorrute kakun päälle ja levitä se samantein pinnalle ja reunoille veitsen avulla. 

Koristele kakku macaron-leivoksilla juuri ennen tarjoamista.



Tunnustan, että noihin macaron-kuorissa näkyvät tummemman punaiset läiskät ovat syytäni; koskettelin kuoria pesusta hieman kosteiksi jääneillä käsillä.. Pienenä vinkkinä siis, että macaroneja kannattaa siis siirrellä ja koittaa vain täysin kuivin sormin.


Pieni pala kakkua, olkaa hyvä :)


EDIT. Osallistuin tällä kakulla Leivontafoorumin Toukokuun 2014 täytekakkuhaasteeseen. Kisaa tuomaroi ammattilaisraati, jotka antoivat kilpailijoille palautteen, jotka taatusti olivat monelle kullanarvoisen. Raati oli todella perehtynyt tehtäväänsä. Kommentit olivat hyviä, kannustavia ja antoivat mukavasti ulkopuolisen näkökulmaa mikä kakuissa oli hyvää ja mitä niissä voisi parantaa. Omassa kakussani esim. päälle päätyneistä macaroneista oltiin montaa mieltä, toiset tykkäs, toiset ei. Itse en niinkään ajatellut ulkonäköä, vaan panostin enemmän makuun ja suutuntumaan, joka oli todella herkullinen ja sai raadiltakin hyvän palautteen. Tässä saamani arvostelut:

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
9. Suklaapossu - mehevä kakku macaroneilla = 23,18 /30
- resepti ja maku: 12,27 /15
- ulkonäkö: 7,36 /10
- kokonaisuus: 3,55 /5

Sanallinen palaute:

T.V. / Maku on todella hyvä, piparminttu + kinuski ja vadelmat! Kiva yhdistelmä!

S.K. / Houkuttelevan näköinen kakku.Tuore vadelma ja suklaa toimii aina yksiin.Tätäkin haluaisin päästä maistamaan.Oiva idea koristella kakku macaronseilla.Ihanan trendikäs ja jenkkityylisesti levitetty paksulti ja tahmaisesti suklaakuorrutetta.

H.T. / Melko työlään kuuloinen resepti, ehkä on kokeiltu vähän liiankin paljon uutta yhteen kakkuun. Raikkaan kuuloinen täyte ja vadelmat ja suklaa sopivat aina yhteen. Täydellisesti onnistuneet macaron-leivokset!

RAISIO, reseptikehittelijä / Namin näköinen kakku ja macaronit. Tätäkin kakkupohjaa täytyy testata, ihanaa että kakkupohja on niin mehevä ja kostea, ettei se tarvitse edes kostutusta. Fariinisokeri antaa kakkupohjalle ja täytteelle hyvää ja täyteläistä makua. Herkulliselta näyttää kakkupala.

VALIO, viestintä / Suklaakakut kiinnostavat. Se osoittaa, että niille on menekkiä. Hyvän kuuloinen täyte, joka tuo raskaaseen kakkuun kevyempää otetta.
- resepti ja maku: Monimutkainen resepti. Kuinka moni kotikokki tarttuu tähän? Hyvin aukikirjoitettu, ei ole siitä kiinni. 50 grammaa vettä on kummallinen mitta.
- ulkonäkö: Kikkaileva. Ei ehkä paras ja toimivin toteutus. Kakku kakkuna ja macaronit macaroneina.
- kokonaisuus/toteutus: Tätä täytyisi maistaa, jotta voisi oikeasti arvioida.

S.T. / Herkulliset ainekset ja upeat macaronit. Kuorrute voisi olla boheemein, isoin vedoin levitetty. Kauniit värit!

P.P. / - resepti ja maku: Kuulostaa todella houkuttelevalta kokonaisuudelta!!
- ulkonäkö: Yksinkertaisesti houkutteleva! Macaronseista täydet pisteet ulkoasustaan!!!!! Ja sopii modernisti hienosti kakkujen koristeeksi, ehkä hieman järjestystä asetteluun jotta joka kakkupalan saajalle osuisi yksi leivos? ;)
- kokonaisuus: Maistamaan houkutteleva kokonaisuus. Kuorrutteeseen ehkä jotain pientä kikkailua?

U.L. / - oiva koristelu, piparminttu/kinuski toimii, suuritöinen.

E.P. / Kakkupohja vaikuttaa hyvälle ja maut myös, macaronit ovat hirmu siistejä, mutta eivät ehkä sovi kakun päälle.

Tanja / Tässä kakussa on nähty paljon vaivaa, myös macaroneja, ooh! Kaunis ja herkullisen oloinen kokonaisuus. Kakun pinnassa kivaa rosoisuutta kenties tarkoituksella. Ihanan runsas täyte, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...