keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Keikausomenapiirakka vaniljajäätelöllä

Tämä piirakka tuli tehtyä jo jokin aika sitten extemporee, sillä olin kuorinut liikaa omenia vaniljaista omenapiirakkaa varten. Piirakan kanssa nautittavaksi sopi itsetehty kevyempi vaniljajäätelö. Hyvin maistui.



Keikausomenapiirakka vaniljajäätelöllä

n. 20 cm vuokaan

Pohjalle:
2 pienehköä, hapanta omenaa
50 g voita
0.5 dl sokeria

Taikina:
1 muna
0.5 dl maitoa
0.25 dl sulaa rasvaa
1 dl vehnäjauhoja
0.5 dl leivinjauhetta
0.75 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Ohje:
Voitele vuoka ja laita pohjalle leivinpaperi. Voitele leivinpaperi päältä kevyesti. 

Sulata voi pannulla, lisää sokeri. Kuumenna seosta, kunnes sokeri alkaa saamaan väriä. Laita joukkoon kuoritut omenan viipaleet ja paista, kunnes omenat ovat pehmeitä. Kaada omenat vuoan pohjalle. Sekoita muna, maito ja rasva sekaisin ja kääntele joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina omenoiden päälle.

Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes piirakka tuntuu sormella koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu taikinaa. Nauti hieman jäähtyneenä, mutta edelleen lämpimänä kylmän vaniljajäätelön kanssa.

Vinkit:
* Irtopohjavuokaa käytettäessä omenoiden nesteet saattavat valua vuoan reunoilta ulos uunin pohjalle.. Käytä vuokana mieluummin umpinaista vuokaa. Voitele ja leivinpaperoi vuoka hyvin ennen täyttämistä.
* Kokeile menoiden sijasta piirakkaan vaikka raparperin paloja




2 kommenttia:

  1. Oi elämä kun näyttää herkulliselta :) Tätä on kyllä pakko kokeilla. Onko vinkkiä miten tosta pohjasta saa gluteenittoman? Kun noita jauhojahan ei voi vaan vaihtaa gluteenittomiin, ainakin kääretorttua tehdessä siitä taikinasta tuli tosi tahmasta ja se vaan meni ihan mössöksi rullatessa...Vai voiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en ole koskaan käyttänyt gluteenitonta jauhoseosta, joten en osaa sanoa miten ne käyttäytyisivät tässä pohjassa. Tämä on tällaista arvuuttelua, mutta tuli mieleen, onnistuisikohan tämä esim. peruna-, manteli- ja maissijauhoista. Noilla jauhoilla ainakin tekemieni jauhottomien Aleksanterin leivosten pohjasta tuli aivan ihanan pehmeä ja suussa sulava, ei lainkaan tahmeaa. Taikinassa oli kyllä pelkkää rasvaa, eikä lainkaan muuta nesteitä, joten sekin vaikuttaa.. Perunajauhot ainakin yleensä kuohkeuttavat, joten ehkä niitä voisi käyttää myös gluteenittomien jauhojen lisänä..? Eipä varmaan auta muu kuin kokeilla :) Jos ehdit testailemaan, niin kuulisin mielelläni miten kävi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...