Koska koristeiden tekoon ei ollut aikaa, yritin tehdä pinnan koristeelliseksi pelkillä ruusupursotuksilla. Yleensä teen pinnat valkosuklaamassasta, jotenka nyt pääsin pitkästä pitkästä aikaa harjoittelemaan pursottamistakin. Harjoitusta vielä kaivataan, mutta tuli tästä aika kiva nytkin.
Äitienpäivän valkosuklainen vadelmakakku kermaruusuilla
n. 23 cm kakun kahteen väliin
Pohja:
6 munan sokerikakkupohja
Täyte:
2.5 dl
flora vispiä
200 g
valkosuklaata
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
400 g vadelmaa paseerattuna
1.25 dl hillo-marmeladisokeria
Päällinen:
n. 7 dl kuohukermaa
Ohje:
Päällinen:
n. 7 dl kuohukermaa
Ohje:
Tee kakkupohja valmiiksi viimeistään edellispäivänä.
Aloita täytteen teko paseeramalla vadelmat (=painelemalla siivilän läpi) tai käytä kaupan valmista vadelmasosetta. Laita sose kattilaan. Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri. Lämmitä seosta välillä sekoitellen. Anna seoksen kiehua kunnolla n. 4 minuuttia. Ota kattila levyltä ja laita se kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
Aloita täytteen teko paseeramalla vadelmat (=painelemalla siivilän läpi) tai käytä kaupan valmista vadelmasosetta. Laita sose kattilaan. Sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri. Lämmitä seosta välillä sekoitellen. Anna seoksen kiehua kunnolla n. 4 minuuttia. Ota kattila levyltä ja laita se kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään.
Kun sose on jäähtynyt ja kiinteytynyt, pilko suklaa mikron kestävään astiaan ja sulata mikrossa varovasti
välillä sekoittaen n. 15 sekuntia kerrallaan. Vatkaa kerma paksuksi
vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto voimakkaasti vatkaten.
Vatkaa joukkoon myös vadelmamarmeladi. Lisää lopuksi sulatettu
valkosuklaa koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kostuta kakkupohjat mehulla. Laita alin pohja tarjoilulautaselle vuoan irtoreunojen keskelle. Reunojen korkeudesta riippuen, laita matalan vuoan reunojen sisäpuolelle vielä sopivan korkuisiksi leikatut leivinpaperin tai piirtoheitinkalvon suikaleet tuomaan lisäkorkeutta. Kaada päälle liki puolet täytteestä. Tee samoin toinen väli. Lisää vielä viimeisen kakkupohjan päälle loput moussesta. Laita
jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi.
Kun täyte on hyytynyt, poista irtoreunat (+ mahdolliset leivinpaperit/muut kalvot). Koristele kakku pursottamalla ruusuja tähtityllalla. Aloita pursottaminen alareunasta. Tee alareunan jälkeen toinen rivi ruusuja. Sen jälkeen etene kakun keskustaa kohti pursottamalla ensin reunat ja lopuksi keskeltä.
Kun täyte on hyytynyt, poista irtoreunat (+ mahdolliset leivinpaperit/muut kalvot). Koristele kakku pursottamalla ruusuja tähtityllalla. Aloita pursottaminen alareunasta. Tee alareunan jälkeen toinen rivi ruusuja. Sen jälkeen etene kakun keskustaa kohti pursottamalla ensin reunat ja lopuksi keskeltä.
Todella kauniit pursotukset! Ja kakkukin on taatusti herkullinen.
VastaaPoistaMä oon monesti ajatellut, että pitäisi opetella nuo ruusupursotukset, vai miksi niitä sanotaan, mutta aina se on sitten jäänyt. Jos joskus noita vielä teet, niin voisit laittaa ihan kuvien kanssa ohjeet pursotuksille. Tulisi ainakin mulle tarpeeseen :)
Kiitos Anu! :) Mä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa noita pursotuksia ja yllätyin, että lopputulos oli noinkin kiva. Vaikka jotkut "ruusut" ovatkin vähän sokeita.. Mä vähän vilkuilin ohjeita netistä, löytyi muistaakseni ainakin googlaamalla "rose piping". Mutta koitan toki seuraavalla kerralla muistaa ottaa vaihekuvia, tällä kertaa tosiaan jäi, kun oli täydellinen harjoituskerta itsellekin :)
PoistaKyllä näin leipuri-kondiittorin silmiin näyttää todella hienolta pursotukselta, vaikka vähemmän olisitkin pursotellut! :)
VastaaPoistaKiitos paljon Ande! :D Kommenttisi lämmitti mieltä todella paljon!
PoistaTodellinen kerma-lumous! Herkullinen täyte!
VastaaPoistaKiitos :) Täyte oli nytkin jo hyvä, mutta kaipaa mielestäni vielä hieman fiksausta joko tuoreiden vadelmien muodossa tai jollain muulla tavalla raikastamalla. Muokkailen ohjetta varmaan vielä jossain vaiheessa vieläkin paremmaksi, vaikka tosiaan maistui se nytkin :)
Poista