Peltipulla on äärettömän helppotekoinen, pehmeä ja muhkea pulla, jossa taikina vain painellaan pellille ja kohotetaan kertaalleen ennen paistamista. Se on mainio myös siitä, ettei taikinaa välttämättä tarvitse vaivata sitkoiseksi vaan aineiden sekoittaminen riittää. Näin olen ainakin netin syövereistä lueskellut.. Itsekään en pidä pullan vaivaamisesta, ainakaan käsin, joten innostuin tuosta ajatuksesta, että näpit voi pitää taikinasta erossa. Lopputuloksena oli mielettömän pehmeä ja mehevä pulla, nams! Mutta miten kävikään sitkolle..
Vaikka tällä kertaa olikin lupa ja mahdollisuus olla tekemättä sitkoton taikina, niin enpäs nyt sit onnistunutkaan.. Hurautin kaikki aineet sekaisin yleiskoneen vatkainosalla n. minuutin ajan. Ja kappas, taikinaan tuli tuolla tavoin melkoisesti sitkoa ja lyhyessä ajassa! Ehkäpä käytän tuota keinoa myös jatkossa tavallisten pullienkin kohdalla ja jätän taikinakoukut kaappiin.
Pullan voi paistaa sellaisenaan, munalla voitelun ja pinnalle ripotellut raesokerin/mantelirouheen/-lastujen jälkeen. Itse tökin kohonneeseen pullaan koloja, täytin ne vaniljakreemillä ja ripottelin kreemin pinnalle vielä marjoja. Kreemitäyte kostutti muutenkin mehevää pulla entisestään ja marjat toivat kivasti makua. Puolukka oli joidenkin mielestä liiankin kirpeä, mutta itse pidin sen tuomasta hapokkuudesta. Toisiin koloihin laittamani mustikka oli miedomman makuinen ja se teki paremmin kauppansa. Tytär tykkäsi erityisesti tuosta vaniljaisesta keskustasta ja kehui sitä aina haukatessaan palasen :)
Helppo peltipulla/pannupulla marjoilla ja vaniljalla
1 uuni pellillinen (n. 40 x 35 cm)
Aineet:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1.5 rkl kardemummaa
1 1/2-2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
50 g hiivaa
1 muna
1.5 rkl kardemummaa
1 1/2-2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
n. 11.5-12.5 dl vehnäjauhoja
125 g juoksevaa rasvaa
125 g juoksevaa rasvaa
Päälle lisäksi:
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl maitoa
0.25 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen)
marjoja (esim. pakastemustikoita, -puolukoita)
Pinnalle:
1 muna
raesokeria
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri, suola ja muna. Mittaa puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen vatkainosalla n. 10-15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita ensin yhteensä 11.5 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkaisosalla) voimakkaasti, kunnes taikina hieman kiinteytyy (n. 10-15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 45-60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa kevyesti sormella.
Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon. Vatkaa pari minuuttia vatkaimen keskinopeudella (tai käsin pallovatkaimella). Lisää halutessasi joukkoon vaniljajauhetta korostaaksesi vaniljan makua.
Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja sormilla. Kolot umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi koloon samantein reilusti (laitoin ison teelusikallisen) kreemiä. Paina kreemiä kolon kohdalta lusikalla tasaisemmaksi, niin se painuu hieman syvemmälle. Laita halutessasi kreemin päälle hieman mustikoita ja puolukoita. Voitele vielä munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi. Nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa.
Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi. Nauti tuoreena vaikkapa kylmän maidon kanssa.
Vinkki:
* Pinnalle voi raesokerin kaveriksi ripotella vaikkapa mantelirouhetta tai -lastuja
* Pulla on parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Palat ovat muhkeita, hieman höttöisiä, äärettömän pehmeitä. Palat kestävät hyvin myös pakastamisen ja ovat hyviä myös sulattamisen jälkeen.
Ps. Tein pullat jo talvella pakastemarjoista ja ajatus oli postata tämä lähempänä kevättä, kun pakastimen tyhjentaminen on monella käynnissä. Ajoitus hieman venahti suunnitellusta ja ehkä monen pakastemarjat ovat jo vähissä. Eipä aikataululla niin väliä, pullaan käy toki tuoreetkin marjat :)
* Pulla on parhaimmillaan heti tuoreena nautittuna. Palat ovat muhkeita, hieman höttöisiä, äärettömän pehmeitä. Palat kestävät hyvin myös pakastamisen ja ovat hyviä myös sulattamisen jälkeen.
Ps. Tein pullat jo talvella pakastemarjoista ja ajatus oli postata tämä lähempänä kevättä, kun pakastimen tyhjentaminen on monella käynnissä. Ajoitus hieman venahti suunnitellusta ja ehkä monen pakastemarjat ovat jo vähissä. Eipä aikataululla niin väliä, pullaan käy toki tuoreetkin marjat :)
Wautsi mikä ihana resepti! En ole koskaan peltipullaa tehnytkään, mutta tätä aion kyllä kokeilla.
VastaaPoistaTämä oli kyllä tosi kiva ohje :) Tuli muhkeaa pullaa ihanan helposti. Kannattaa ihmeessä kokeilla :)
PoistaIhania ja herkullisia pullia! En ole itsekään peltipullaa harrastanut, pitänee korjata se puute tässä kesän aikana. :)
VastaaPoistaKiitos Leena-muori :) Itse en pahemmin välitä pullan tekemisestä (vaikka uunituore pulla onki tosi hyvää), mutta tätä helppoa versiota voisin tehdä useamminkin :)
PoistaPeltileipää olen tehnyt, mutta peltipulla ei ole tullut mieleenkään. Tätä pitää kokeilla, kun olen laiska vaivaamaan taikinaa :) Näyttää herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos Tuija :) Tämä on oikein laiskan taikinanvaivaajan unelmataikina :) Tällä kertaa tosin jotenkin kummallisesti sain taikinaan sitkon, vaikka sitä ei siihen olisi tarvinnutkaan tulla. Kivan helppoja ovat tällaiset peltiversiota, niin leipänä kuin pullanakin :)
PoistaResepti tuli kokeiltua hyvällä menestyksellä. Marjojen tilalle laitoin osaan omenahilloa ja osaan mansikkahilloa ja hyvää tuli. Kiitos, tätä tehdään jatkossakin :)
PoistaVoi kun kiva kuulla! :) Ihanan kuulloinen täytekin, nam! Hillot onkin hyvä idea :) Ole hyvä, ja kiitos kun tulit kertomaan kokemuksesi :)
PoistaTämä pääsee nyt heti kokeiluun, vaikuttaa niin helpolta ja hyvältä! :) Tuosta ainesosa-luettelosta puuttuu muna, mutta se mainitaan taikinan tekovaiheessa. Yksi sellainen ilmeisesti pitää lisätä taikinaan?
VastaaPoistaHyvä huomio, kiitos tarkkaavaisuudesta! :) Muna oli tosiaan unohtunut ainesosalistalta pois. Lisäänkin sen heti ohjeeseen. Usein pullataikinat onnistuvat ilman munaakin, joten ehkä sen poisjättämisestäkään ei olisi kovin paljon haittaakaan.. Hmm. Tuota pitääkin testailla, on juuri sopivasti hiivapaketti jääkaapissa :)
PoistaEn käytä pullataikinassa koskaan munaa ja huippuja pullia tulee.
PoistaE-R
Kiitos kommentistasi E-R :) Itsekin olen alkanut tekemään enemmän ja enemmän pullat munattomina. Tämä peltipullakin tuli testattua munattomana (http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/07/pannupulla-peltipulla-helppo-pulla.html) melko pian tämän munallisen jälkeen ja hyvää tuli! :)
PoistaMulla on kanssa peltipulla ollut jo kauan kokeiltavien listalla, mutta on päässyt unohtunut kokonaan. Ihanan näköistä pullaa kyllä! :)
VastaaPoistaAinakin mulla kokeiltavien listalle tuppaa kertymään niin paljon kaikkea mielenkiintoista, ettei ihme jos jokin unohtuu :) Tämä oli kyllä helppo ja nopeatekoinen, sitä kohottamista sai toki odotella, mutta aktiiviseen tekemiseen ei montaa minuuttia menny. Kannatta kokeilla sunki joskus. Kiitos Taru :)
PoistaOnnistuisikohan gluteenittomana tämä? Tässä vasta opettelussa gluteeniton leivonta :)
VastaaPoistaNyt onkin hankala kysymys, sillä mulla ei ole lainkaan kokemusta gluteenittomista pullista.. Pikaisesti ajateltuna voisin kuvitella, että saattaisi ehkä jollain tavalla onnistuakin, sillä tämän tekemiseen ei tarvitse sitä kuuluisaa sitkoa. Mutta takuuseen en mene. Itse laittaisin gluteenittomien jauhojen lisäksi ehkä varmuudeksi myös ksantaania (ellei jauhoseos sisällä sitä jo valmiiksi), niin taikinasta tulisi enemmän vehnäleivonnaisen kaltainen. Ja vähentäisin ehkä jauhojen määrää hieman. En kuitenkaan ole gluteenittomien leivonnaisten asiantuntija, joten tämä on vain arvailua. Jos uskaltaudut kokeilemaan, niin kuulisin mielelläni miten kävi :)
PoistaKylläpä oli taas herkkua! Marjojen tilalle laitoin vadelmamarmeladia :).
VastaaPoista-E
Kiitos E :) Todella mukava kuulla, että maistui :D
PoistaLoistava resepti, nappasin tästä inspiksen ja tein peltipullaa hilloilla ja vaniljarahkalla :)
VastaaPoistaHienoa, kiva että ohjeesta oli iloa Anne! :D
PoistaPaljonko hiivaa tulee jos käyttää kuivahiivaa?
VastaaPoistaPullataikinoissa käytetään tähän nestemäärään 2 pss (á 11 g) kuivahiivaa :)
PoistaKiitos ihanasta reseptistä! Koskaan aikaisemmin en ole saanut pullataikinasta näin pehmeää. Minun pulla on ollut kiveen verrattavissa. Ohjeesi yleiskoneen käytöstä antoi minulle mielestäni onnistumisen avaimet. Enpä ole perheeni kuullut aikaisemmin pullani pehmeyttä kehuvan. Suuri kiitos sinulle.
VastaaPoistaKiva, että onnistuit Helena! :) Mun pulla- ja sämpylätaikinoilla on ollut myös tapana "kivettyä", mutta onneksi on olemassa yleiskoneet :)
Poista