maanantai 11. toukokuuta 2015

Ihana mansikka-suklaakakku (gluteeniton)


Kesän juhlakausi lähestyy kovaa vauhtia. Reilu viikko sitten juhlittiin Vappua ja eilen vietettiin jo äitienpäivää. Tulossa on vielä lakkiaisia, koulunpäättäjäisiä, rippijuhlia, kesähäitä kuten myös Juhannus ja synttäreitä.. Juhlien tarjoiluja miettiessä on hyvä ottaa huomioon erityisruokavaliot ja varata myös gluteenittomille omia leivonnaisia.


Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät voi syödä vehnää, ohraa eikä ruista. Joissakin tapauksissa myös kaura on kiellettyjen listalla. Gluteenittomia leivonnaisia tehdessä on otettava huomioon, että leivontatarvikkeet pidetään reippaasti erossa gluteenia sisältävistä jauhoista ja leivontatarvikkeista. Onneksi gluteenittomien leivonnaisten tekeminen on nykyään entistä helpompaa ja ne maistuvat mainiosti myös muillekin kuin keliaakikoille.


Olen iloinen, että sain Blogiringin kautta mahdollisuuden tutustua Vuohelan Herkun Farina Suklaakakkujauhoseokseen. Jauhoseoksesta tehty suklaakakkupohja onnistui yli odotusten. Se oli  niin mehevä, ettei kaivannut lainkaan kostutusta. Koostumus oli ihanan pehmeä ja suussa sulava. Usein gluteenittomat kakkupohjat ovat helposti niin höttöisiä, etteivät kestä välttämättä siirtämistä hajoamatta sen tuhanneksi muruseksi. Tämä pohja kuitenkin kesti pehmeydestään huolimatta nostamiset ja siirrot hienosti hajoamatta. Kakkupohjan maku oli miedon suklainen.


Suklainen kakkupohja päätyi mansikka-suklaakakkuun. Väliin tuli tuoreita mansikoita tuorejuustokermavaahdolla ja päälle vielä kerros suklaaganachea mansikoilla. Kuullostaa hyvältä? Sellaista se olikin :) 


Kakku sai kovat kehut myös muilta maistelijoilta ja ihmettelyä siitä, että se oli gluteeniton. Kukaan maistajista ei olisi osannut arvata, että kakussa oli jotain erilaista, ellen olisi erikseen maininnut asiasta. Sain myös samantein tilauksen ei-keliaakikolta tehdä samanlaisen kakun uudestaankin, niin hyvää se kuulemma oli :)  


Koska kakkupohja on itsessään miedon suklainen, toi päällinen kakkuun hieman lisäsuklaisuutta. Tuoreet mansikat tekivät kokonaisuudesta raikkaan. Kakku pysyi maltillisen makeana ja eikä ensimmäisen palan jälkeen tehnyt lainkaan tiukkaa ottaa toinenkin pala ;)


Tässä vielä tämän herkkukakun ohje.

Ihana gluteeniton mansikka-suklaakakku

20 cm kakku, n. 10 hlölle

Pohja:
1 pss (300g) Farina suklaakakkujauhoseosta
1.5 dl juoksevaa margariinia
3 kananmunaa
25 g tummaa (50%) suklaata rouhittuna

Täyte:
1.25 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
n. 200 g mansikoita

Päälle:
0.75 dl kuohukermaa
100 g tummaa (50%) suklaata
(1 rkl vaaleaa siirappia)
n. 200 g mansikoita

Ohje:
Kaada kulhoon 1 pussi Farina suklaakakkujauhoseosta. Riko kulhoon myös munat ja mittaa juokseva rasva. Vatkaa sähkövatkaimella n. 1 minuutti, kunnes seos on kuohkeaa. Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi. Sekoita se suklaataikinan joukkoon.


Voitele kaksi 20 cm irtopohjavuokaa hyvin. Kaada taikina puoliksi molempiin vuokiin ja tasoita. Paista 190 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä. Pohjat ovat kypsiä, kun ne tuntuvat kevyesti kädellä koitettuna kiinteiltä, mutta pehmeiltä. Keskelle tökättyyn ohueen tikkuun ei myöskään tartu raakaa taikinaa. Irrota vuokien reunaosa ja anna jäähtyä kokonaan.

Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto ja vaniljasokeri. Vatkaa kunnolla sekaisin. Viipaloi n. 200 g mansikoita. Nosta toinen kakkupala tarjoilulautaselle. Lado viipaloidut mansikat kakkupohjan päälle. Levitä päälle kerma-tuorejuustoseos.


Nosta päälle toinen kakkupohja ja painele kevyesti tasaiseksi. Tee kuorrute. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja kaada joukkoon kerma. Lämmitä mikrossa n. 15 sekuntia kerrallaan välillä sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Lisää joukkoon halutessasi hieman vaaleaa siirappia. Levitä hetken aikaa jäähtynyt, vielä juokseva suklaaseos kakun päälle ja anna valua reunoja pitkin alas.


Anna kuorrutteen jähmettyä. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki:
* Kakusta saa kokonaan laktoosittoman käyttämällä laktoositonta rasvaa, kermaa, tuorejuustoa ja suklaata.











Farina-suklaakakkujauhoseos-paketti sisältää yhden 300 g painoisen pussin suklaista jauhosekoitusta. Jauhojen suhde on optimaalinen, eikä joukkoon tarvitse lisätä enää muita jauhoja, vaan pelkkä jauhoseos sisältää kaiken. Paketti on juuri sopivan kokoinen vaikkapa tällaiseen yhteen kakkuun. Suklaakakkujauhoseos on gluteeniton, maidoton ja laktoositon.



Suklaakakkujauhoseoksen lisäksi Vuohelan Herkusta saa myös paljon muita gluteenittomia jauhoseoksia ja leivontatuotteita. Sieltä löytyy vanhojen tuotteiden lisäksi myös kevään uutuuksia eli blinijauhoseos, pizza- ja piirakkapohjaseos sekä pulla- ja munkkijauhoseos. Tuotteiden tilaaminen onnistuu näppärästi vaikkapa kotisohvalta Vuohelan Herkun nettikaupasta. Herkullisia ja helppoja gluteenittomia reseptejä voi vilkaista Vuohelan reseptipankista

http://blogirinki.fi/

Yhteistyössä:

http://www.vuohelanherkku.fi/


12 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku! Minua ihmetyttää tuo ihmisten asenne, että gluteeniton voi olla hyvää. Itse olen noin kolme vuotta tehnyt kaiken luontaisesti gluteenittomana (itselläni vehnäallergia, ei siis keliakia). Melkein kaiken leivon mantelijauhoista, jonkin verran myös kookos- ja perunajauhoista sekä kaurajauhosta. Leivonnaiset ovat parempia kuin vehnäkäntyt kuunaan. En isoihin juhlinkaan teen mitään muuta kuin näitä "ruokavammaisen" leivonnaisia ja aina on herkkuja kehuttu. Yleensä siinä vaiheessa, kun joku kysyy ohjetta ja kerron, menee naama myttyyn ja kommentti on aina jotain tyyliin "no ihmeen hyvää gluteenittomaksi". Hoh hoijaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Ehkä tuo ajatus gluteenittomien tuotteiden mausta ja rakenteesta tulee "vanhoilta" ajoilta, jolloin gluteenittomien tuotteiden saanti ei ollut läheskään näin monipuolista kuin nykyään, ja valmiita herkkuja oli suunnilleen vain kuivat, mauttomat riisikakut. Myös perunajauhon käyttö tekee leivonnaisista helposti kuivia, ja jos niiden lisäksi ei ole käyttänyt esim. mantelijauhoja tuomaan mehevyyttä, on lopputulos helposti kuivempi kuin vehnäjauhoilla. Onneksi ajat ovat muuttuneet ja nykyään onkin tarjolla monenlaisia gluteenittomia jauhoseoksia, joita käyttämällä ei tosiaankaan huomaa, onko kyseessä gluteeniton tuote vai ei. Ja usein gluteeniton ON mehevämpää ja pehmoisempaa kuin vehnäjauhopohjaiset tuotteet. Juuri mainitsemasi mantelijauhe on tosi tosi hyvä jauhe, mikäli ei käytä valmiita seoksia vaan tekee oman sekoituksensa. SItä sisältävistä leivonnaisista tulee tosi meheviä ja kosteita. Mutta jos omien sekoitusten väsääminen ei kiinnosta tai ei riitä uskallusta, niin tällaiset valmiit jauhoseokset on kyllä ihan huippuja :D

      Poista
  2. Ihanan näköinen kakku.:) Vaikken itse gluteenittomia tuotteita tarvitsekaan, niin kiva, että niissäkin alkaa olla jo paljon tarjontaa, ja hyviä tuotteita löytyy. Tai voihan sitä joskus joutua itsekin tarjottavaksi tekemään gluteenitonta. Hyvä tietää, että tällaisella valmistuotteella onnistuu, niin pääsee itse helpolla, kun ei gluteeniton leivonta ole kovin tuttua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Niimpä. Tällaiset valmiit jauhoseokset helpottavat tosi paljon leivontaa, varsinkin jos ei ole juurikaan kokemusta gluteenittomasta leivonnasta. Hienoa, että tällaisia jauhoseoksia on alkanut enemmissä määrin tulemaan markkinoille. Itse olen tarpeen tullen tehnyt omat sekoitukseni, mutta kyllähän tämä voitti ne helppoudessaan ja myös maukkaudessaan. Enpä voi muuta kuin suositella :)

      Poista
  3. Nam, kun on herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku! Itse en gluteenittomia tuotteita tarvitse, mutta laitan ilman muuta tämän korvan taakse siltä varalta, että joskus tarvitsen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :D Tämä oli mielestäni niin hyvä jauhoseos, että tästä leipoo tekee mielellään myös ei-keliaakikoillekin ;)

      Poista
  4. Wautsis, k´miten herkullisen näköinen! Mielenkiintoinen tuote tuo suklaakakkujaohoseos, voisikin kokeilla. Ehkä sitten kun ensimmäiset oman maan mansikat kypsyy - tuskin maltan odottaa. Vai ovatkohan rastaat nopeampia kuin minä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :D Kiva, että ohje sai sut innostumaan! Oli tämä sen verran hyvää, että odotan jo hetkeä jolloin pääsen maistelemaan tällaista uudestaan :) Vuohelan Herkulla on paljon muitakin gluteenittomia jauhoseoksia, jos vaikka innostut kokeilemaan niitäkin. Itselläni odottaa jo kaapissa piirakkapohjaseos odottamassa sopivaa testaushetkeä :) Mulla on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mansikoita maassa. Rastaat ovat yleensä yrittäneet viedä viinimarjat verkoista huolimasa, saas nähdä miten käy mansikoiden. Kesää odotellessa :)

      Poista
  5. Kaunis kakku :) Osaatko sanoa kannattaako tämä kakku täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, vai onko tämä parhaimmillaan samana päivänä tehtynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vastaus ehtii ajoissa :) Elikkä meillä syötiin kakkua kahtena peräkkäisenä päivänä (täyttäpäivä + seuraavana) enkä huomannut mitään oleellista eroa kakun maussa tai koostumuksessa. Eli kakun voi hyvin täyttää jo edellisenä päivänä :) Kiitos tiikeritaikina :)

      Poista
  6. Hei ! Tein yhden koeversion kakusta, ja minun makuuni tuo kerma-tuorejuusto-täyte oli vähän liian tuhti. Olen aika aloittelija kakkujen teossa, joten millä voisi korvata tuon täytteen jotta olisi kevyempi ? Esim. rahka/vaahtoava vaniljakastike ? Ohje on muuten mielestäni loistava, ja sopi mainiosti tällaiselle aloittelevalle kakkujen tekijälle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Kaipaatko enemmän kermavaahtomaisen "kevyttä" täytettä? Tuorejuusto tekee täytteestä helposti tukevan ja täyteläisen oloisen, mutta sen voi vaikka jättää kokonaan pois ja laittaa pelkkää kermavaahto hieman enemmän. Vaahdotettava vaniljakastike on myös tosi hyvä vaihtoehto, sillä saa helposti kevyemmän täytteen. Vaahdosta on hyvä saada sen verran jämäkkä, että se pysyy kakun välissä. Rahka sopisikin jämäköittämään vaahtoa aika kivasti ja sopisi väliin varmaan tosi kivasti! :D Myös esim. Flora Vispin käyttäminen voisi olla hyvä vaihtoehto, ilman tuorejuustoa. Joukkoon vain vaniljasokeria maun mukaan :) Tosin Flora Vispin on kasvisrasvavalmiste, ja sen mausta kiistellään. Toiset tykkää, toiset ei. Tässä se ei kuitenkaan ole pääasiassa, joten mielestäni menisi hyvin kakun sisällä. Mutta kokeile ihmeessä tuota ehdottamaasti vaniljakastike+rahka yhdistelmää. Siitä tulee varmaan hyvää :)

      Kiva kun olet aloitellut kakkujen tekemistä. Se on mukavaa, rentouttavaa ja herkullista puuhaa ;) Kivoja leivontahetkiä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...