keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Maryn suklaakääretorttu (jauhoton, gluteeniton)


Suklaistakin suklaisemman kääretortun tekeminen onnistuu hienosti myös jauhottomana. Älkääkä antako rustiikkisen ulkonäön hämätä, maku on aivan ihana; suussasulavan pehmeä ja suklainen. Ja sanoinko jo suklainen? Suklaisuus korostuu vielä välissä olevan vaahdotetun vispin takia, mmmm! :)


Pongasin ohjeen Koko Britannia Leipoo-ohjelman uusinnoista aikoja sitten. Jakso jäi jo ensimmäisellä näkemällä mieleen, mutta kun näin ohjeen uudestaan, halusin testata sitä itsekin jossain vaiheessa. Tein kääretortun itse asiassa kahteen kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla huomasin ohjeeseen kuuluneen kaakaojauheen unohtuneen samantein, kun sain taikinan uuniin. Paistoin taikinan, maistelin ja tein samalla hieman fiksausta ohjeeseen.

Ensimmäisellä kerralla käytin pelkästään 52% suklaata, mutta se ei mielestäni antanut tarpeeksi suklaan makua. Toisaalta kaakaojauheen unohtaminenkin vaikutti makuun heikentävästi. Käytin kuitenkin toisella kerralla myös 70% suklaata (Lidlin Equador) ja maku oli selvästi suklaisempi. Reseptin laatijan eli KBL:n Maryn mukaan, 70% suklaa on liian kitkerää suklaata tähän. Itse uskallan olla eri mieltä, sillä kitkeryys riippuu prosenttien lisäksi myös suklaan laadusta ja tähän kannattaakin valita hyvää tummaa suklaata.


Kuvassa vasemmalla on kokonaan jauhoton, siis myös kaakaojauhoton kääretorttu. Oikeanpuoleisessa on kaakaojauhetta ja lisäksi tummempaa suklaata.

Kaakaojauheen tehtävä on sitoa taikina ja tehdä siitä kestävämpi. Se antaa myös makua. En tiedä oliko syy liian tummassa suklaassa vai kaakaojauheessa, sillä kaakaojauhetta sisältävä kakkupohja repeili kaikista varotoimistani huolimatta käärimisvaiheessa aika pahastikin ja lopputulos oli edestä katsottuna yhtä mössöä. Selitys voisi löytyä siitä, että mitä tummempi suklaa, sitä "jäykempää" eli kovempaa se on eli ehkä tummempi suklaa vaikutti käärimiseenkin tehden pohjasta liian kovan. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vain 39% suklaata, ja ehkä sillä olisi pohjan saanut käärittyä nätimmin, koska se on hieman "pehmeämpää" suklaata..? Mutta toisaalta mitä katselin Maryn käärimää kääretorttua, kyllä siinäkin vekkejä oli. Ilmeisesti tämä ei kaikista varotoimista huolimatta mene yhtä nätisti rullalle, kuin jauhoja sisältävät kaverinsa. Ei siis mikään kaunotar, mutta makuhan on pääasia :)


Kokonaan (kaakao)jauhoton pohja oli aivan mahdottoman kostea, pehmeä ja se suorastaan suli suuhun, kirjaimellisesti. Mielestäni se myös kääriytyi mielestäni nätimmin kuin suklaisempi, kaakaojauhetta sisältävä versio. Tai eihän tuo kovin kääriytyneeltä näytä, ehkä se vaan taittui reunoilta. Edestä katsottuna kuitenkin oli siistimpi kuin kääretortun toinen versio. Kääretorttuun tuli tosin paha repeämä, mutta se tuli jos siinä vaiheessa, kun kumosin pohjan leivinliinan päälle ja tein sen pelkästään käsin nostaen. Kumoamisessa kannattaakin käyttää apuna esimerkiksi kevyttä leikkuulautaa tai muuta vastaavaa tasaista pintaa. Eli pohjan päälle laitetaan leivinliina ja sen päälle leikkuulauta ja sen jälkeen kiepsautetaan pohja toisinpäin.

Meniköhän jo jauhot ja tortut sekaisin, mutta tässä ohje. Valitettavasti en saanut otettua vaihekuvia, mutta koitin tekstissä kertoa kaiken mahd. hyvin. Vaikka ohje on pitkä, kääris ei ole kuitenkaan hankalatekoinen.


Maryn suklaakääretorttu

pohja n. 25 x 30 cm pellille

Aineet:
175 g tummaa suklaata (laitoin n. puolet 52 % ja n. puolet 70 % suklaata)
6 munaa
2 dl sokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Muuta:
2.5 dl vaahdotettavaa kermaa tai kasvisrasvasekoitetta
tomusokeria

Ohje:
Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa n. 20-30 sekunnin kerrallaan välillä sekoittaen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.

Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi puhtailla vatkaimilla pilvimäiseksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella paksuksi vaahdoksi. Voit tehdä tämän vaiheen samoilla vatkaimilla, kuin vaahdotit valkuaisetkin. Vatkaimia ei tarvitse pestä välissä.

Kääntele muna-sokerivaahdon joukkoon sulatettu (mutta ei kuuma) suklaa. Lisää joukkoon pari isoa lusikallista valkuaisvaahtoa ja sekoita kunnolla. Taikina löystyy tämän takia. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja sekoittele metallilusikalla kännellen, kunnes aineet ovat juuri ja juuri sekaisin. Siivilöi pinnalle kaakaojauhe ja kääntele varovasti muun massan joukkoon. Varo vatkaamasta taikinaa, etteivät valkuaisiin sidottu ilma karkaa. 

Kaada taikina leivinpaperoidulle n. 22 x 30 cm pellille ja levittele varovasti tasaiseksi. Paista 180 (Mary paistoi 160 asteessa n. 20 minuuttia) asteessa n. 15 minuuttia, kunnes pohja on kokonaan noussut, pinnalle on tullut kova kiiltämätön pinta ja pohja tuntuu pinnalta koitettuna kiinteältä. Pinta laskee hieman jäähtyessään. Anna jäähtyä kokonaan.

Kun pohja on jäähtynyt, vatkaa kerma vaahdoksi.

Kumoa torttupohja leivinliinan päälle. Irrota leivinpaperi varovasti. Tee viilto n. 2 cm päähän reunasta sille reunalla, josta aloitat käärimisen. Älä viillä alas asti. Levitä kermavaahto tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Aloita kääriminen siitä reunasta, jolle teit viillon. Taita pohjaa voimakkaasti viillon kohdalta sisäänpäin kerman päälle. Siitä tulee alkukohta, josta torttua aletaan rullaamaan. Kääri torttu rullalle leivinliinaa apuna käyttäen. Jätä sauma tortun alle. Koristele ripottelemalla tomusokeria päälle.

Vinkki:
* Kääretortun voi tehdä etukäteen valmiiksi ja pakastaa.


Ulkonäkö on mitä on, mutta ei kannata sen antaa häiriä, sillä maku oli mahdottoman ihana!


Tällaista jauhotonta kääretorttua muuten sanotaan Rouladeksi. Rouladessa tärkeintä antaa pohjan jäähtyä täysin ennen täyttämistä ja rullaamista. Liian aikaisin kääritty pohja repeää, koska siinä ei ole vehnäjauhoja. Swiss roll-kääretorttu on sen sijaan vehnäjauhoja sisältävä kääretorttu. Jauhot tekevät pohjasta elastisemman ja sitä käsitellään eri tavalla kuin jauhotonta. Se rullataan heti kuumana rullalle, annetaan jäähtyä rullalla. Tein jokin aika sitten vehnäjauhoja sisältävän Red Velvet-kääretortun , johon testasin tuota kuumana rullaamista ja onnistui niin mahdottoman hyvin. 

12 kommenttia:

  1. Oi mums, suklaaholistin mielestä näyttää aivan ihanalta! <3
    T: Serkusten suklaaunelma blogi

    VastaaPoista
  2. Oi, tämä vie kielen mennessään jo katsomalla.. :) Tuota jäin miettimään kun mainitsit normikääretortun rullaamisesta lämpimänä... Minkälainen täyte soveltuu silloin väliin laitettavaksi, kerma kun oletettavasti sulaisi..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P :) Normikääris siis rullataan lämpinämä (heti uunista ottamisen jälkeen leivinliinan sisälle ja annetaan jäähtyä siinä kokonaan. Kun se on jäähtynyt, rulla avataan varovasti, levitetään täyte sisään ja kääritään takaisin. Pysyy näin tehden helpommin kasassa eikä repeile niin helposti :) Mikä tahansa täyte siis käy :)

      Poista
  3. Näyttää kyllä todella suussasulavalta, namskis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :D Sellaista se olikin, pehmoista ja suklaista ja nams! :)

      Poista
  4. Näyttävät sellaisilta mutakakkumaisen kosteilta! Nam! :) Mäkin käärin aina kääretortun kuumana pyyhkeen sisään ja annan jäähtyä näin. Näin jäähdytetty pysyy kyllä paremmin kasassa rullattaessa. Olen silti näinkin tehtyyn saanut halkeamia! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Tuo "mutakakkumaisen kostea" onkin oikein hyvä sana kuvaamaan näitä! :D Ei heti uskoisi, että kaltaisesi kakku/kääretorttu-taiteilija saisi repeämiä käärikseen ;D Kuumana kääriminen siis auttaa, mutta ei aina estä repeämistä :)

      Poista
  5. Katsoin tänään Koko Britannia leipoo ja näin tämän tortun tekemisen siellä. Olipahan herkullisen näköinen! Piti alkaa haeskeleen ohjetta. Halkeili se torttu siinä ohjelmassakin. Tätä on ehdottomasti tehtävä, kun seuraavan kerran tulee "gluteenittomia" vieraita.
    Kiitos tästä suomennuksesta!
    Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä Tuula :) Kiva juttu, jos suomennetusta ohjeesta on iloa! :) Tämä oli kyllä ihanan pehmoisen makuista, ja suklaista. Herkullista siis :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...