tiistai 3. tammikuuta 2017

Mehevä suklaakakku minttusuklaapäällisellä


Uudenvuodenaattona meillä herkuteltiin mm. tällä minttusuklaakuorrutteisella mielettömän mehevällä suklaakakulla. Ajatus tähän kakkuun lähti tarhan myyjäisiin tekemästäni mehevästä piparminttu-suklaakakusta, jonka jämäpaloja maistellessani ihastuin kakkuun täysin ja päätin tehdä sellaisen itsellenikin vielä lähiaikoina. Tällä kertaa tosin väsäsin tuon pohjan ilman piparminttuöljyä, sillä pohjantekovaiheessa en vielä täysin tiennyt mihin aikoisin sen hukata. Tässä kakussa pohja oli perus (mutta siis älynhyvä!) suklaakakkupohja ja päällisessä maistui suklaan lisäksi raikas piparminttu. Tykkäsin kyllä tästäkin hirmuisesti, mutta ensi kerralla pitää laittaa tuota piparminttua kyllä pohjaankin.


Pohjaa varten tein 1.5 -kertaisen annoksen Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa, ja paistoin sen kahdessa n. 16 cm vuoassa. Toisen pohjan käytin tähän kakkuun ja toinen päätyi pakkaseen kolmeen osaan leikattuna myöhempää käyttöä varten. Tai no yksi osa niistä kolmeasta tuli heti käyttöön. Siitä kakkupohjasta ja kakusta lisää vielä muutaman päivän päästä :)


Tällä kertaa tein tuon monia ihastuttaneen Mielettömän mehevän suklaakakkupohjan aavistuksen kevennettyä. Taikinassa oli hieman vähempi rasvaa ja vastaavasti enemmän hapanmaitotuotetta. Vähän samalla tavalla, kuin joulukuisessa nakukakku-tyyppisessä suklaakakussakin, jossa testailin taikinan keventämistä ensimmäistä kertaa. Mutta toimihan se taikina tälläkin kertaa. Eli jos tykkää mielettömän mehevästä suklaakakusta, mutta haluaa keventää sitä, kannattaa ihmeessä kokeilla tätä pohjan ohjetta! 

Muokkasin kuorrutetta tätä kakkua varten hieman pehmoisemmaksi, ja nyt koostumus olikin erittäin hyvä. Pehmeä, hyvin leikattavissa, mutta silti tarpeeksi jämäkkä. Kuvissa kuorrute on täysin tuore ja kiiltävä, mutta se mattaantui hieman jääkaapissa. Mutta se maku, slurps! Herrrrrkkua! 


Minttu-suklaakakku kaksivärisellä päällisellä

HUOM! Ohjeella tulee kaksi 16 cm kakkupohjaa. 

Pohja:
175 g voita
75 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
1.5 dl vettä
4.25 dl piimää
4 munaa
2.5 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
7 dl vehnäjauhoja
1.5 dl tummaa kaakaojauhetta
2.25 tl leivinjauhetta
1.5 tl soodaa
1 tl suolaa
1.5 rkl vaniljasokeria


Kuorrutus:
100 g tummaa suklaata
0.75 dl vispikermaa 
2 tl vaaleaa siirappia
5 tippaa piparminttuöljyä
50 g valkosuklaata
0.25 dl vispikermaa

Ohje:
Tee pohjat. HUOM! Ohjeella tulee kaksi pohjaa, mutta kuorrutus on vain yhden kakun päälle!

Sulata voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, piimä, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina kahteen voideltuun n. 16 cm irtopohjavuokaan ja paista 170 °C noin 55 minuuttia tai/ja kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. Anna jäähtyä. 

Kun pohja on jäähtynyt, tee kuorrutus. Pilko suklaat kahteen mikron kestävään kulhoon (tumma suklaa toiseen ja valkosuklaa toiseen). Lisää tumman suklaan joukkoon 0.74 dl vispikermaa ja valkosuklaan joukkoon 0.25 dl vispikermaa. Lämmitä suklaita mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes ne ovat kokonaan sulaneet. Sekoita tumman suklaan joukkoon muutama tippa piparminttuöljyä ja vaalea siirappi. Anna kuorrutteiden jäähtyä sen verran, että ne eivät ole liian löysiä, mutta eivät vielä jähmettyneetkään. 

Laita kakkupohja ritilän päälle, jonka alla on jokin alusta/leivinpaperi. Näin ylimääräiset kuorrutteet tippuvat alusta/leivinpaperin päälle ja saat ne noukittua talteen. 


Levitä tumma suklaa kakun päälle ja levitä kevyesti niin, että sitä valuu kakun reunoilta alas (alla olevassa kuvassa tumma suklaa on vain kakun päällä, mutta levittelin sitä vielä tuon jälkeen valumaan reunoilta alas). Liruttele päälle melkein kaikki valkosuklaa ohuina raitoina ja tasoita lastalla valkosuklaaraitojen suuntaan kevyesti vetäen vain sen verran, että valkosuklaakin valuu reunoilta hieman alas. Älä sekoita liikaa, jotta valkosuklaa ei sekoitu täysin tumman suklaan joukkoon. Liruttele päälle vielä ohuina noroina loppu valkosuklaa. Anna jähmettyä.


Nosta kakku varovasti lastalla tai muulla tukevalla apuvälineellä tarjoilulautaselle. Anna kuorrutteen asettua hetki ja nauti. 

Vinkki:
* Pohja kannattaa paistaa korkealaitaisissa vuoissa, sillä taikinaa on paljon ja kakuista tulee korkeat.

* Kakkupohja säilyy pitkään, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi.

* Toisen kakkupohjan voi vaikka pakastaa tulevaa käyttöä varten. Sen voi pakastaa kokonaisena tai esim. leikata valmiiksi 3-4 osaan ja käyttää juustokakkujen pohjana! Tai sitten voit tehdä yhden pohjan puolittamalla taikinan

* Jos haluat kuorrutukseen selkeämmät valkoiset raidat (kuten toisessa vaihekuvassa vasemmalta), levitä ensin kaikki tumma suklaaseos kakun päälle reunoja myöten. Liruttele sen jälkeen kakun pintaan valkosuklaa ohuina noroina (saman suuntaisesti). Älä enää tämän jälkeen koske pintaan, vaan anna jähmettyä.


  
Kaikkia ei voi aina miellyttää, ja tämäkin kakku sai eräältä maistelijalta kommentin, jonka mukaan kakku kaipaisi jotain muutakin rakennetta tai makua. Itse halusin maistella jotain mehevää, pehmeää, suussasulavaa, miedon suklaista ja raikkaan piparminttuista ilman sen kummempia kermavaahtomössöjä. Ja siihen tämä kakku oli juuri passeli! Kermavaahdon ystävät toki voivat heittää halutessaan väliin kermavaahto, tai suklaan rakastajilla varmaan maistuisi lisäsuklaa myös kakun keskellä. Ja vaikka pidin tästä nytkin, niin itsekin voisin suklaahimon iskiessä muokata tätä vaikka juuri tuolla ylimääräisellä suklaalla, mums! Monia mahdollisuuksia tehdä juuri oman maun mukainen kakku :)

2 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen! Tulee ihan kinder mieleen ;) tuota pohjaasi pitää kyl testata! Se on varmasti ihanaa! Minä kans pidän tämän tyylisistä kakuista, kermavaahto alkaa olla vähän tylsä. Mut hyväähän sekin on! Taidan testata tätä pääsiäiseksi. Blogissasi on kyl paljon herkullisia reseptejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kakkumonsteri :) Tuo pohja on tosi ihana, en näimmä kyllästy siihen koskaan. Ja toimi tosi hyvin myös näin kevennettynäkin. Testailehan ihmeessä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...