perjantai 13. tammikuuta 2017

Valkosuklaapannacotta paahdetusta suklaasta


Tämä pannacotta pitää sisällään ihanaa paahdettua, kinuskimaista valkosuklaata. Pannacotta ei suklaasta huolimatta ole kuitenkaan liian makea, vaan juuri sopivan makea, herkullinen vaikkapa jälkiruoaksi.

Tein meille Jouluaaton jälkiruoaksi jogurtti-pannacotan, jonka päälle ripottelin piparkakkuja. Jo ennen kuin laitoin piparkakut pannacotan päälle, mielessä oli pieni pelko makujen yhteensopivuudesta. Ja niinhän siinä kävikin, että raikkaan pannacotan makumaailma riiteli liikaa mausteisten piparkakkumurujen kanssa. Tuohan ärsytti suunnattomasti, joten pitihän sitä nopsaan kokeilla hieman erilaista pannacottaa, tällä kertaa valkosuklaasta. Onneksi pannacotat ovat nopeatekoisia, joten eikun valkosuklaat uuniin paahtumaan kinuskiseksi ja pannacotan tekoon.

idpannacotta
Tämä onnistui paaaljon paremmin. Tästä tuli mielestäni tosi hyvä jälkkäri sekä maun että koostumuksen suhteen. Nyt pannacotta oli pehmoinen, suussasulava, silkinsileä, sopivan makea ja aavistuksen kinuskinen. Olisin mielelläni syönyt tätä enemmänkin :) Tosin, ripottelin valmiin pannacotan päälle hieman paahdettua valkosuklaata ja myös puolukoita väriksi, mutta kaikki eivät tuollaisista ylimääräisistä härpäkkeistä välittäneet, joten ilman niitä pannacotta olisi ollut vieläkin enemmän kaikkien makuun. 

Valkosuklaan paahtaminen taisi olla muotijuttu tässä jokin vuosi sitten, mutta lopputulos on sen verran herkullista, että sitä kannattaa mielestäni tehdä tasaisin väliajoin. Ainakin näin kinuskin ystävänä. Paahdettaessa valkosuklaaseen tulee ihana, kinuskimainen maku ja koostumus muuttuu rapeaksi. Sitä voi käyttää sellaisenaan vaikka juustokakkujen pohjassa, ripotella kakun tai jäätelön päälle, liuottaa pannacottaan, syödä sellaisenaan tai melkein mitä vain! Paahtamista ei kannata pelätä, sillä se on helppoa kuin mikäkin. Tärkeintä on pysyä uunin vieressä ne muutamat minuutit ja vahtia valkosuklaan väriä, jotta se ei pääse palamaan. Kun pinta on saanut väriä, nappaa pellin pois uunista. Alempana olevassa ohje-osiossa on myös linkki toiseen ohjeeseen, jossa näkee paremmin tuon valkosuklaan paahtamisen vaiheet. Mikäli ole vielä testannut valkosuklaan paahtamista, niin suosittelen kokeilemaan! :P


Tuo aiemmin mainitsemani jogurttipannacotta on muuten täydellinen herkku marjahillokkeen tai muun makeahkon marjan/hedelmän kanssa, joten sitäkin kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tässä nyt tämän valkosuklaisen version ohje :)

Valkosuklaapannacotta paahdetusta suklaasta

n. 4-6 annosta

Pannacotta:
3 dl vispikermaa
3 dl maitoa
n. 1.5 rkl (maun mukaan) sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta (tai 1 vaniljatangon siemenet)
2 liivatelehteä
125 g valkosuklaata

Ohje:
Paahda ensin valkosuklaa. Kuvalliset ohjeet valkosuklaan paahtamiseen löytyy raparperijuustokakun ohjeen yhteydestä. Laita paloiteltu valkosuklaa leivinpaperoidun uunipellin päälle ja paahda 175 asteisessa uunissa n. 5-7 minuuttia, kunnes valkosuklaa on saanut aavistuksen väriä pintaansa. HUOM! Valkosuklaa paahtuu eniten pohjaosasta, joten kun otat pellin uunista, tarkista kuinka paahtuneita valkosuklaapalat ovat pohjasta. Mikäli se on kovin tumma, mutta ei palanut, ota leivinpaperi pois kuumalta pelliltä vaikka toisen pellin päälle. Anna jäähtyä hetki ja rouhi valkosuklaa sen jälkeen melko hienoksi. 

Tee pannacotta. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita vispikerma, maito ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos nopeasti kiehuvaksi, älä keitä. Sekoita mukaan vaniljajauhe. Liuota joukkoon paahdettu valkosuklaamuru (osan valkosuklaamurusta voi myös säästää koristeluun). Sekoita valkosuklaa joukkoon hyvin. Liuota joukkoon vielä turvonneet liivatelehdet. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kaadat sen annoslaseihin. Sekoittele pannacottaa jäähtymisen aikana, jotta sen pintaan ei synny kuorta. Voit myös laittaa jäähtymisen ajaksi kelmun pintaan liemen kiinni, tämän pitäisi estää kuoren syntymisen.

Kaada seos vuokiin ja laita jääkaappiin jähmettymään ainakin 6 tunniksi. 

Vinkit:
Mitä pienempää murua valkosuklaa on, sitä nopeammin se liukenee kuumaan kermaseokseen.

Pannacotta on todella pehmeää, eikä sitä pysty kumoamaan lautaselle. 

* Pannacotan täyteläisyyttä voi säätää kerman ja maidon suhteella. Saat pannacotasta tuhdimman version korvaamalla maidon kokonaan vispikermalla. Jos haluaa kevyemmän jälkiruoan, voi maitoa laittaa enemmän suhteessa kermaan.

* Jos rakastat paahdettua valkosuklaata/kinuskia, niin voit laittaa sitä pannacotan joukkoon myös reilumminkin!


6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä vaan maistui :P Kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi ♥

      Poista
  2. Ahhh paahdettu valkosuklaa on niiiiiin hyvää :) Pitää loihtia itsekin siitä jotain lähiaikoina. Tämä näyttää aivan mahtavalta nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, paahdettu valkosuklaa on ihan parasta (sanon näin varmaan monesta jutusta, mutta kun niitä äärettömän hyvin juttuja on enemmänkin)! Kummasti vaan oli unohtunut sekin herkku vähäksi aikaa. Leipasepas sinäkin siitä jotain, tulen sitten katsomaan mitä ihanaa loihdit :P Kiitos Annis :)

      Poista
  3. Voi, aivan ihanan näköistä ja kuuloista :P Kelpaisi minullekkin. Ja paahdettu valkosuklaa on kyllä herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä miten valkosuklaan maku voi paahdettaessa muuttua niin paljon, on kyllä niin hyvää, kuin rapeaa kinuskia! Kiitos Maiju :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...