Tässä vielä loppuvuoden 2014 kakkusatoa. Sain
pyynnön tehdä pienen pojan syntymäpäiville kakun. Pohjalle lentokoneet
olivat "se juttu", joten sellainen pääsi koristamaan kakkuakin. Lentokone oli harjoitusversioni ja vähän pelkäsin mitä tilaaja pitää. Sain kuitenkin myöhemmin ihanan kiitos viestin, jossa kakkua kehuttiin sekä ulkoisesti että maullisesti :)
Kakun päälle toivottiin myös nimeä. Alunperin suunnittelin laittavani nimen pilvenhattaroille. Nuo "pilvenhattarat" näyttivätkin liki valmiiksi koristellussa kakussa enemmän lakanoilta tai kylteiltä. Lisäsin sitten vielä nauhan kulkemaan koneen perästä noihin kyltteihin, jolloin (toivottavasti) näytti siltä, että kone vetää nimekylttejä perässään :)
Tässä vielä hieman tarkempia tietoja kakun alla ja päällä olevista jutuista.
Lentokone-kakku
n. 27 cm vuokaan
Pohjana:
8 munan sokerikakkupohja
Täytteenä:
Kinuski-puolukkatäyte (mitoitettu 28 cm kakun väliin)
Kostutukseen:
n. 3 dl mehua
Kuorrutus:
Kuorrutus:
Valkosuklaamassaa (massaan käytin 600 g valkosuklaata)
Wiltonin vaalennusväriä
Sinistä pastaväriä
Koristeet:
Lentokoneen runko ja siivet valkosuklaamassaa
Mustat osat marsipaani
Mustat osat marsipaani
Rungossa siipien tukena spagettia
Kumpupilvet pikeeriä
Kirjainten alla olevat pilvet sokerimassaa
Kirjaimet tehty Funny Letters-muotilla valkosuklaamassasta
Ohje:
Tee kakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä. Valmistele myös täytteen kinuski sekä kuorrutteen valkosuklaamassa päivää ennen täyttämistä.
Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan, kostuta ja täytä kakku. Säästä hieman kinuskimoussesta kakun pinnalle. Näin saat hyvän tarttumapinnan valkosuklaamassalle.
Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan, kostuta ja täytä kakku. Säästä hieman kinuskimoussesta kakun pinnalle. Näin saat hyvän tarttumapinnan valkosuklaamassalle.
Voi miten upea kakku!! Tuo valkosuklaamassa on varmasti herkkua... täytyykin testata :)
VastaaPoistaKiitos Kirsi :) Tykkään tosi paljon tuosta valkosuklaamassasta. Se on tosi helppo tehdä, sitä on mukava käsiteillä ja mikä parasta, se maistuu tosi hyvälle! Makiaahan se on, melkein kuin valkosuklaata söisi, mutta sopii tosi kivasti yhteen raikkaampien täytteiden kanssa. Tuo massa on täysin eri maata kuin muut kokeilemani kuorrutteet kaikin puolin. Kannattaa ihmeessä sinunkin testailla :)
PoistaTosi hieno kakku! Musta ei ole noiden koristeiden tekijäksi. Kukkiakin teen juuri ja juuri vaikkei huvittaisi :D Hienoa kun toiset osaa!
VastaaPoistaMiten muuten tuo valkosuklaamassa käyttäytyy kirjaimissa?? Ollaan joskus sun kanssa puhuttu noiden kirjainten teosta. Sokerimassa on kovin vetelää työstäessä ja liian heikkoa kuivana. Marsipaanin rasvaisuus auttaa kovasti kirjainten irtoamisessa muotista ja siksi käytän sitä mielelläni.
Kiitoksia Taru :) Minulla on hieman sama vika välillä koristeiden kanssa, ettei aina niin kovin huvittaisi. Mutta sitten kun otan tarvikkeet esille, ni johan mua viedään ;) Välillä on pakko kammeta ittensä sängyn puolelle miltei väkisin, kun kello on mitä on ja koristeiden vääntäminen vaan jatkuis ja jatkuis.. ;)
PoistaTuo valkosuklaamassa on tosi hyvää noissa kirjaimissa, ainakin jos on vähänkään "vanhempaa" massaa eli ei ihan vastatehtyä vaan parin päivän ikäistä. Massa on melko jämäkkää kaulitessa, ja kuitenkin sen verran elastista, että irtoaa muoteista aika kivasti. Olen laittanut myös tomusokeria massan pintaan ohuen kerroksen, niin ei jää niin helposti kiinni. Jos se on kuitenkin sattunut jäämään kiinni jostain kulmasta, olen varovasti "kaivanut" loppuosan ulos sellaisella terävällä sokerimassatyökalulla. Valmiit kovettuneet kirjaimet on myös kestänyt tosi hyvin. Sokerimassasta tehdyt hajosivat joskus melkein jo siitä, kun niitä vain katsoi, mutta valkosuklaamassasta tehtyjä ei ole muistaakseni tainnut montaakaan hajota. Eli tykännyt olen tosi paljon. Kannattaa sunkin joskus kokeilla, miten toimii sun näpeissä :)
Niin ja tuota massan jäykkyyttä pystyy helposti säätämään lämpötilalla. Eli jos massa on liian jäykkää, sitä voi lämmitellä käsien välissä niin se pehmenee taas. Ja josse on liian löysää, ja hajoaa muotteihin, sen saa uudestaan kovemmaksi vain antamalla olla (siis ettei hipelöi ja lämmitä käsissä, vaan antaa sen olla ohueksi kaulittuna hetken kylmällä alustalla). Ohoh, tulipas pitkä vastaus. Toivottavasti tästä sepustuksesta selvisi edes jotain. Kyselet sitten taas, jos tulee jotain mieleen, eikö :)