lauantai 10. kesäkuuta 2017

Helppo ja nopea munaton raparperipiirakka

 

Havaihduin pari päivää sitten kasvimaalla käydessäni siihen, että kesä on jo tullut ja raparperitkin kasvavat kovaa vauhtia. Nappasin samantein käsiini muutaman varren ja vein ne keittiön pöydälle odottamaan sopivaa leipomishetkeä. Se koittikin pian, kun äitini tuli kylään ja päätin tehdä äkkiä jotain nopeaa kirpeän makeaa herkkua raparperista. Lopputuloksena syntyi tällainen helppo ja nopea munaton raparperipiirakka. Ja kerronpa heti, että tuo piirakan reuna, voi nam! Vaikka oli piirakka muutenkin toki hyvää. Mutta se rapea reunus oli omaa luokkaansa!



Olen viime aikoina innostunut kokeilemaan munattomia leivontaohjeita mein pikkuisen allergikon takia. Tällä kertaa testailin, miten älyttömän hyvä omenapiirakan ohje taipuu munattomaksi. Samalla jätin piirakan päälle tulevan kauramurupäällisen pois ajan puutteen vuoksi. Tuon päällisen tekemiseenhän ei mene montaakaan minuuttia, mutta piirakka piti saada mahdollisimman äkkiä uuniin ja pöytään.


Piirakka oli ilmankin tuota päällistä herkkua. Pohja oli mielestäni tosi onnistunut munattomaksi versioksi. Se oli pehmeä ja mehevä. Ja tosi nopeatekoinen ja helppokin, kun aineet vain sekoitetaan keskenään. Päällä olevat raparperin palat toivat piirakkaan kivaa kirpsakkuutta. Toiset tykkäsivät tuosta kirpsakkuudesta, toiset eivät. Mutta kaikki olivat samaa mieltä noista reunoista, ne olivat siis niin hyviä, että! Syötiin piirakka vaniljakastikkeen kanssa, se sopi siihen kuin nenä päähän. Tuli ihanan kesäinen fiilis tätä maistellessa. Niin ja tuo raparperin happamuus varmaan tasoittuisi, jos piirakan antaisi jäähtyä kokonaan. Nyt nautiskeltiin se tuoreeltaan eikä seuraavaksi päiväksi jäänyt enää maisteltavaa. Siinäpä hyvä syy tehdä tätä lisää, että tietää kummoista on esim. jääkaappikylmänä..


Blogista löytyy muuten toinenkin munattoman raparperipiirakan ohje. Kannattaa ihmeessä vilkaista sekin. Tässä nyt kuitenkin tulee tämän piirakan ohje :)

Raparperipiirakka, munaton

n. 22 cm vuokaan

Aineet:
3 dl vehnäjauhoja
1.5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 dl rypsiöljyä
1.5 dl piimää

Päälle:
raparperin paloja
hieman sokeria

Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy ja piimä ja sekoita nopeasti sekaisin. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Taikina on melko paksua. Levitä taikina kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan. Ripottele pinnalla raparperin paloja ja ripottele päälle vielä hieman sokeria.

Paista 180 asteessa n. 45-50 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut hieman väriä pintaansa ja tuntuu keskeltä kevyesti painettuna kiinteältä mutta pehmeältä. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaikka vaniljakastikkeen kanssa. 

11 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Pystyisiköhän tuota piimää korvaamaan millään kasvisperäisellä tuotteella? Olisi kiva tarjota vegaanille pikkuveljellekkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon joihinkin vastaaviin piirakka ohjeisiin korvannu piimän/jugurtin Alpron vanilja-soija jugurtilla. Toimii! :)

      Poista
    2. Piimän voi korvata vaikka mehulla, mutta jätä silloin sooda pois ja laita leivinjauhetta yhteensä hieman vajaa 2 tl.

      Alpron soijajogurttia en olekaan kokeillut, mutta kuullostaa kokeilemisen arvoiselta :) Onko se muuten piimän tapaan hapan, vai pitääkö sitäkin käyttämällä korvata sooda leivinjauheella?

      Poista
    3. Jugurttia vastaavaa se on koostumukseltaan, mutta onko siinä hapatetta, en oo ihan varma... Mutta oon korvannu sillä piimän/jugurtin/kermaviilin ja laittanut aina reseptin mukaan leivinjauheen+soodan ja hyvin on onnistunut joka kerta! :) Oon laittanut joskus myös Alpron maustamatonta jugurttia, ja sitä löytyy makeutettuna ja ei-makeutettuna. Ei-makeutettuna käyttynyt kermaviilin korvaavana mureketaikinassakin. Nyt meni jo ihan asiasta toiseen! =)

      Poista
    4. Annoitkin paljon hyviä vinkkejä, hienoa, kiitos! :) Pitää itsekin selvästi tutustua Alpron tuotteisiin paremmin :)

      Poista
  2. Oi, rapsupiirakkaa...täällä pohjoisessa noita herkkuja joutuu vielä tovin odottelemaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääset Kaisa sinäkin jo pian nauttimaan rapsupiirakoista :)

      Poista
  3. Sun kuvat on aina niin kauniita! Ja ihan älyttömän herkulliselta sekä näyttää että kuulostaa tuo piirakka ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi, ihana kuulla että olet tuota mieltä! ♥ Piirakka oli myös hyvää, erityisesti nuo reunat, nams!

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta! Tätä täytyykin vegeversiona koittaa kun sisko seuraavan kerran tulee käymään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Raisa P :) Tekisi itsekin mieli päästä taas mutustelemaan noita rapeita reunoja :P Ja toki muutakin piirakkaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...