lauantai 1. lokakuuta 2011

Tyttö ja poika haamut

Teemana veljeni synttäreillä oli kummitukset, joten pitihän sitä kakussakin olla viittausta tähän. Testasin kakun tekoa viikkoa aiemmin, mutta siitä tuli katastrofi. Täyte ei hyytynyt kunnolla ja kakku miltei romahti nostettuani sen pois reunavuoasta. Pyysin äitini kakkukahveelle ja yllättäen miltei koko kakku tuhoutui minun, äitini ja mieheni voimin. Vain pari lusikallista jäi. Eli hyvää oli :) Täytteenä kakussa oli blogista löytyvä omenamousse, johon merkannut korjaukset, jotta seuraavalla kerralla täyte pysyisi paremmin kakun välissä..

Noh, onneks tein kakun etukäteen, niin ehdin korjaamaan virheen. Ei muuta kuin uuden pohjan tekoon ja samalla täytettä suunnittelemaan. Samaa täytettä en enää toistamiseen halunnut (enkä pystyny tekemään koska osa aineista loppui). Halusin testata miten kinuskivaahdon teko onnistuu kondensoidusta maidosta. Täyte ei ollut lainkaan niin makea kuin kinuskikastikkeesta tehty mousse. Ehkä ensi kerralla voisi lisätä hieman fariinisokeria, mikäli mukana on puolukoita tai muita happamia marjoja.

Vein synttäreille kaksi haamua, tytön ja pojan.
Poikahaamu alla. Malttamattomana kaulitsin valkosuklaamassa kakun päälle samantein massan sekoittamisen jälkeen. Massa ei arvatenkaan käyttäytynyt kovinkaan hyvin. Eli kun tekee valkosuklaamassaa, kannattaa tehdä se hyvissä ajoin (puoli vuorokautta) etukäteen ja antaa massa seistä huoneenlämmössä. Vasta sitten vaivata kunnolla, niin massa on hyvin kaulittavissa. Vaikka massan teossa onkin jonkin verran töitä, on se sen arvoista. Valkosuklaamassa on joka tapauksessa parempaa kuin vaahtokarkkimassa tai sokerimassa.

Tyttöhaamu. Tämän haamukakun valkosuklaapäällinen on laitettu vasta seuraavana päivänä massan teosta. Massa käyttäytyi todella hyvin. Se oli ihanan pehmeää ja juuri sopivasti kauliintuvaa ja laskeutuikin nätisti tämän minikakun päälle (kakku hyydytetty kultakeramiikan kahvikupissa). Tein siis massan edellisenä iltana ja annoin olla huoneenlämmössä seuraavaan aamuun.


Takana tytöllä oli sokerimassasta tehty rusetti.


Pohjana 5 munan sokerikakkupohja 19 cm säädettävään irtopohjavuokaan. Pohja leikattu 4 osaan ja osat laitettu kerroksittain täytteen kanssa pyöreän malliseen vuokaan sekä kahteen isoon kultakeramiikkamukiin (tarkoituksena tehdä 1 iso ja 2 pienempää haamua).

Täytteenä:
1 prk Flora Kuohua
100 g maustamatonta tuorejuusto
2 tl liivatejauhetta
vettä tippa
1 prk kondensoitua maitoa
n. 4 dl jäisiä puolukoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, kondensoitu maito ja veteen liuotettu liivate. Laita seos vuorotellen puolukoiden kanssa kakun väliin. Laita jääkaappiin. Laitoin kakut vielä pakkaseen parin tunnin jääkaapissa olon jälkeen. Pysyi yllättäen tarpeeksi jähmettyneenä myös sulatuksen jälkeen.

Ennen päällystä valkosuklaakermavaahtoa:
1 prk kuohukermaa
50 g valkosuklaata sulatettuna

Päällys valkosuklaamassaa:
200 g valkosuklaata
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl tomusokeria
hieman valkoista väriainetta

Sulata suklaa. Sekoita joukkoon siirappi. Lisää tomusokeri vähitellen. Lisää valkoista väriainetta ja mahdollisesti vielä tomusokeria. Anna vetäytyä huoneenlämmössä muutama tunti. Kaulitse tomusokeria avuksi käyttäen.

Kurpitsakakku

Veljeni vietti synttäreitään Halloweenin kynnyksellä ja teema juhlissa oli sen mukainen. Veljeni toiveena oli saada juhliin kakku. Koska halusin testata muotokakun tekemistä, kurpitsa tuntui oivalta ajatukselta.


Muotokakun teko ei kuitenkaan onnistunut aivan ongelmitta. Sopivan jämäkän täytteen löytäminen tuotti ongelmia, koska en halunnut käyttää kovin suuria määriä liivatetta. Yksi kakku tulikin syötyä jo ennen juhlia sen romahdettua, joten päätin koittaa hieman jämäkämpää suklaatäytettä. Tässäkin valkosuklaatäyte olisi kaivannut hieman liivatetta tuekseen. Lisäksi koska kakku oli kuorrutettu Omar-kuorrutteella, oli kokonaisuus aika makea. Vadelmasose olisi raikastanut makua ja sopinut kakkuun paremmin kuin hyvin.




Kaksi hämähäkkiäkin oli eksynyt kakun päälle..


Pohja 5 munan kaakaosokerikakkupohja 21 cm vuokaan. Pohja leikattu 4 osaan ja osat laitettu kerroksittain täytteen kanssa leivontakulhoon. Kulhon pohjan reunoilla oli foliosuikaleet, jotta pohjan sai pyöreämmäksi.

Täytteinä:
Suklaamousse:
2 munaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl Flora Vispiä
300 g Brunbergin tummaa suklaata
0.5 dl Vaniljakreemijauhetta (ei olisi tarvinnut)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä vaahdot ja sula suklaa (varovasti nuolijalla sekoittaen). 

Sekä valkosuklaavaahto:
2 munaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl Flora Vispiä
260 g Pandan valkosuklaata
1 dl Vaniljakreemijauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen ja lisää sula suklaa nuolijalla varovasti sekoittaen. Ja lisäksi pohjan päälle mansikoita pieneksi silpottuina valkosuklaavaahdon kanssa.

Kostutus: 
n. 3 dl vaniljamaito.

Päällinen:
Lidlin lehmäkarkeista muovattua massaa, jossa tippa punaista.

Koristeet:
Silmät, nenä ja suu leikattu sekä hämähäkit muovailtu kick-karkeista. Hämähäkit alkoi lötsähtää pikku hiljaa, joten pieni sokerimassalisä olisi ehkä auttanut hämiksiä pysymään paremmin jaloillaan.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Siniruusukakku


Appivanhemmille kakku miehen synttäreiden kunniaksi. Maku oli hyvä ja sai anopiltakin kehuja :) "Oli aikas pehmeetä, ei liian tinttua" (niinku mieheni osuvasti kuvasi). Ja juu, kakku oli luonnossa paremman näköinen kuin kuvassa..


Pohjana 16 cm vuokaan tehty kaakaosokerikakkupohja.

Välissä:
Vadelmia 300g
0.5 dl vettä

Keitä vadelmia ja vettä reilu 2 min. Anna jäähtyä.

Valkosuklaamousse (Alk. per. ohje Hellapoliisilta., tässä hieman muokattuna (oli ihanaa näin)):
2 munaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl Flora Kuohua
200 g valkosuklaata

2 tl vaniljasokeria (oma)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä vaahdot ja sula suklaa.

Kokoa kakku. Kostutus ei välttämätön, koska vadelmista irtoaa melko paljon nestettä. Pohjan päälle eka vadelmia, sitten puolet valkosuklaavaahdosta. Toinen kerros samalla tavalla. Päällimmäisen kerroksen kostutus vaniljamaidolla.

Pursotukset 2 prk Flora Vispiä.

Koristeet sokerimassaa.

lauantai 10. syyskuuta 2011

XM- eipäs kun CX-kakku


Pete toivoi 40 v kakukseen XM-kakkua (automerkki) nimimerkkinsä mukaisesti. Pete lähetteli liudan XM-kuvia, jotta kuvasta tulisi näköinen. Me muut päätimme kuitenkin tehdä kakkuun viestiksi tulevan lahjan kuvan (CX), joten alkuperäisajatus sai häipyä. Tälläinen oli siis eka versio kakusta, jonka Pete näki. Hymy hyytyi melko pian kakun näkemisen jälkeen ja kuulin pienen nielauksenkin. Oliko tämä muka niin kamala?


Tässä kuitenkin lopullinen versio kakusta, jonka Pete sai käteensä onnittelulaulun jälkeen. Nyt hymykään ei hyytynyt, vaan saaja vaikutti erittäin hämmästyneeltä, mutta kuitenkin erittäin tyytyväiseltä:

Pohjana 9 munan sokerikakkupohja 26 cm vuokaan tehtynä. Kaikissa väleissä valkosuklaamoussea sekä jokaisessa välissä eri hillot/soseet (rapari-mansikkahillo, vaniljainen omppuhillo ja makeuttamaton vadelmasose).

Valkosuklaamousse (Alk. per. ohje Hellapoliisilta, tässä hieman muokattuna):
4 munaa
1 dl sokeria
2,5 dl Flora vispiä 

3 dl Flora Kuohua
400 g valkosuklaata
4 tl liivatejauhetta
4 rkl tilkka vettä
4 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Yhdistä vaahdot ja sula suklaa, kaada lopuksi joukkoon ohuena nauhana vesitilkkaan sulatetut liivatelehdet.

Koriste maalattu sokerimassalevylle.


torstai 8. syyskuuta 2011

Mangosuklaakakku



Olen kerännyt reseptikansioon hyvänkuulloisia ohjeita eri lehdistä ja löysin sieltä pitkään testauslistalla ollut kakku-ohjeen, johon tuli suklaapohja ja mangotäyte. Miehellä oli sopivasti syntymäpäivä, joten pääsin testaamaan sitä samantein, jotta voisi viedä töihin kakun. Tästä tuli oli oikein makoisa kakku.


 
Pohja:
200 g margariinia
3 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 munaa
2 dl kuumaa vettä

Täyte:
2 prk (425/225g) säilykemangoviipaleita
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 keltuaista
7 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
2 dl kermaa
200 g vaniljajogurttia

Kostutukseen:
4-5 rkl maitoa

Pinnalle:
Suklaamassasta tehty levy ja reunoille suklaakermapursotukset

Suklaakerma:
1 prk Flora vispiä
100 g tummaa suklaata

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon (alk.per ohjeessa sekoitettiin ennen munia). Lisää kuuma vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (halkaisijaltaan 24 cm). Kaada taikina vuokaan ja paista pohjaa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä seuraavaan päivään. Pohjan voit myös valmistaa etukäteen ja pakastaa.

Valmista täyte. Soseuta mangot. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Nosta kattila syrjään ja vatkaa joukkoon keltuaiset. Vatkaa seosta, kunnes täyte jäähtyy ja se on kuohkeaa. Liota liivatteet. Liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos ja keltuaisvaahto mangososeen kanssa. Lisää kermavaahto ja jogurtti. Nostele tasaiseksi vaahdoksi.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku takaisin puhdistettuun ja kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun kakkuvuokaan. Nosta pohjalle kakkulevy ja kostuta se maidolla. Levitä ensimmäiseen väliin puolet mangotäytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja kaada sen päälle loput täytteestä. Nosta varovasti pinnalle viimeinen kakkupohjakerros. Anna kakun hyytyä seuraavaan päivään.

Lisää sulatettu suklaa vatkatun kerman joukkoon. Asettele kakun päälle suklaamassalevy ja pursota suklaakerma reunoille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...