tiistai 19. joulukuuta 2023

Mehevä suklaa-taatelikakku

 

Arkistojen kätköistä suklaa-taatelikakkua. Alkuperäinen julkaisupäivämäärä 16.12.2021

Tästä taateli-suklaakakusta tuli aivan mielettömän suussasulavan mehevä, pehmeä ja herkullinen! Kakussa maistuu miedosti sekä taateli että suklaa. Suklaista lisämakua tämä muutoin melko perinteinen taatelikakku saa sekä taikinaan upotetuista suklaanpalasista ja tummasta kaakaojauheesta että päälle kaadettavasta suklaaganachekerroksesta. Olin suunnittelut säästäväni tätä kakkua jouluviikolle eli reilun viikon ajan, mutta hups, kakusta oli jäljellä jo enää murut lautaselle kolme päivän kuluttua sen leipomisesta. Niin hyvää ja maistui hyvin myös lapsille.

Suklaakuorrutteen makua pystyy säätämään suklaan laaduilla. Kannattaa huomioida, että heti kuorruttamisen jälkeen kuorrute saattaa olla karvaampaa, kuin parin päivän vetäytymisen jälkeen. Naputtelin lisää vinkkejä ohjeen alla olevaan vinkit-osioon.

Ohjeen pohjana toimi viime vuonna tekemäni perinteinen taatelikakku -ohje, jonka avulla voitin pienoisen lapsuudestani asti takaraivossa kökkineen taatelikakkukammoni. Kakku oli aiempaan muistikuvaani poiketen todella mehevä ja maukas. Ehkä tähän saattoi vaikuttaa myös taatelien käsittely, sillä vaikka tein kakun samoilla määrillä kuin äitini aikoinaan, kakussa maistui taateli hieman vähemmän. Ainakin äitini sanojen mukaan. Ehkä makuun vaikutti eniten se, että itse soseutin taatelit kunnolla soseeksi, kun taas lapsuuteni kakussa oli muistikuvani mukaan joukossa myös taatelin paloja.

No mutta nyt hetkeksi vielä takaisin tähän kakkuun. Tässä kakussa taateli maistuu melko miedosti. Jos haluaa taatelin maistuvan voimakkaammin, kannattaa keitellä ohjetta enemmän taateleita ja jättää osa taateleista soseuttamatta.

Suklaan makua kakku saa kuorrutteen lisäksi taikinan joukossa olevist ihanista suklaasattumista. Itse kuitenkin rakastuin kakkuun juuri tällaisenaan ja myös muut maistelijat tuntuivat kehuvan kakkua. Erityisesti viime vuoden perinteiseen taatelikakkuun tykästynyt tytär.

Maistuisiko tämä myös sulle?

Mehevä suklaa-taatelikakku

Aineet isoon, reilun 2.5 litran vuokaan:

1.5 pussillista (a´200 g) = 300 g kivettömiä taateleita

3 dl vettä

1.5 dl sokeria

300 g voita huoneenlämpöisenä

3 munaa

2 dl piimää (TAI kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tms.)

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

3 tl soodaa

1 dl tummaa kaakaojauhetta

5 dl vehnäjauhoja

n. 100 g tummaa (n. 50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna

Kuorrutus:

50 g tummaa (n.50%) suklaata

50 g maitosuklaata (TAI tummaa suklaata, ks. vinkkiosio alempaa)

1 dl vispikermaa

Ohje:

Keitä taatelit vedessä kypsiksi. Tähän kuluu aikaa noin 10-20 minuuttia. Lisää kattilaan myös pienemmäksi pilkottu voi sekä sokeri. Nostaa kattila pois levyltä, kun voi alkaa sulaa. Anna voin sulaa kokonaan. Soseuta pehmenneet taatelit sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Laita tällä välin uuni lämpeämään 175 asteeseen (ks. vinkkiosio alempaa).

Vatkaa munat yksitellen sähkövatkaimella jäähtyneen taateliseoksen joukkoon. Vatkaa jokaisen munan jälkeen noin 10 sekuntia voimakkaasti vatkaten. Sekoita taikinaan myös piimä (tai maustamaton jogurtti tai kermaviili). Lisää vielä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Kääntele lopuksi joukkoon rouhittu suklaa.

Voitele n. 2.5 litran vetoinen vuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 asteessa noin 1 tunti. Uuneissa ja vuoissa on eroja, joten tarkkaile kypsymistä 50 minuutin paistoajan jälkeen (ks. vinkkiosio alempaa). Kun kakku tuntuu pinnalta koitettuna kypsältä, kokeile kypsyys vielä tökkäämällä tikku paksuimpaan kohtaa kakkua. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja käännä se sen jälkeen lautaselle. Jätä kakkuvuoka kakun päälle jäähtymisen ajaksi, niin kakku pysyy mehevänä. Kun kakku on jäähtynyt, kääri se ilmatiiviisti esimerkiksi kelmuun ja säilytä ilmatiiviisti tarjoiluun/kuorruttamiseen asti.

Kun kakku on jäähtynyt, tee kuorrute. Pilko suklaat mikron kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa (tai vaikka mikrossa) kiehumispisteeseen, älä kuitenkaan keitä. Kaada kuuma kerma samantein suklaiden päälle. Anna seistä noin minuutti ja sekoita sen jälkeen niin kauan, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos kaikki suklaa ei sula kuuman kerman voimasta, voit lämmittää seosta mikrossa varovasti muutama sekunti kerrallaan, kunnes sulaat sulaa. Jäähdytä suklaaganachea, kunnes siitä tulee tarpeeksi paksua kakun päälle levitettäväksi.

Vinkit:

* Voit käyttää kuorrutukseen joko pelkkää tummaa suklaata tai tumman suklaan lisänä myös maitosuklaata riippuen siitä, kuinka makean kuorrutuksen haluat ja kuinka nopeasti kakku syödään. Huomasin nimittäin, että pelkästä tummasta suklaasta tehty kuorrute voi olla liiankin karvas heti kuorruttamisen jälkeen, mutta kun kakun antoi vetäytyä pari päivää kuorrutuksen alla, niin pelkästä tummasta suklaasta tehty kuorrute oli juuri sopivan suklainen. Jos kuitenkin tykkää vähänkin makeammasta kuorrutuksesta tai/ja jos kakku syödään heti kuorruttamisen jälkeen, kannattaa osa suklaasta korvata maitosuklaalla.

* Uuneissa on eroja ja myös vuoan materiaalilla on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti ja tasaisesti kakku kypsyy. Jos kakun pinta repeilee ja nousee laitoja korkeammalle, kannattaa kokeilla seuraavalla kerralla matalampaa, noin 160 asteen lämpötilaa.

https://8d7e776ec17c10ec5c14ada44836eff1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

* Taatelikakku säilyy pitkään hyvänä ilmatiiviisti jääkaapissa suojattuna ja mehevöityy jopa lisää. Kakku kestää myös pakastamisen ja mehevöityy silloinkin enemmän.

* Kakusta tulee iso, noin 2.5 litran vetoiseen vuokaan sopiva. Jos käytössäsi on tätä pienempi, noin 2 litrainen, kannattaa taikina tehdä suosiolla noin kolmanneksen pienempänä eli kertoa kaikki aineet 0.67:llä.

Suklainen taatelikakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...